Pyszna i bardzo delikatna szarlotka dla wszystkich miłośników ciast :) Idealna do podania na ciepło z gałką lodu i bitą śmietaną Składniki: (blaszka ok. 22 x 24) 300 g pszennej mąki 200 g masła 50 g smalcu bez skwarek 60 g cukru 1 cukier waniliowy (16 g) 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek najlepiej
W Moim Magicznym DomuSmażone banany na ciepło z zimnymi lodami to jest poezja. Tego nie odmówię sobie nigdy Przygotowanie panierki – oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać jogurt, wiórki kokosowe i część mąki (2/4 szklanki) dokładnie wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto na panierkę. Banany przekroić na pół, osuszyć
Kuchnia Pokoleńmomentu, aż kruszonka się zarumieni). Uwaga: Jeśli nie pieczesz w kokilkach, tylko w dużym naczyniu – musisz piec dłużej – około 30 – 35 minut. Opcjonalnie! Deser podawaj na ciepło z dodatkiem lodów lub jogurtu. Smacznego ! Artykuł Śliwki z migdałami pod kruszonką pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuBłyskawiczna szarlotka bez zagniatania ciasta. Z wierzchu chrupiąca, w środku soczysta i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje na ciepło, z gałką lodów waniliowych. *foremka 25*34 cm Składniki: 2 kg jabłek 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanka mąki 1 kostka masła (zmrożonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Jabłka obrać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamomentu, aż kruszonka się zarumieni). Uwaga: Jeśli nie pieczesz w kokilkach, tylko w dużym naczyniu – musisz piec dłużej – około 30 – 35 minut. Opcjonalnie! Deser podawaj na ciepło z dodatkiem lodów lub jogurtu. Smacznego
Moja pasja smakuświeżych, aromatycznych owoców. Szybka, prosta w przygotowaniu i wygląda fantastycznie. Na jednym kawałku nie można poprzestać, bardzo mi smakowała. Ciasto możemy podawać na zimno jak i na ciepło z gałką lodów waniliowych. Polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony shelovesbiscotti.com ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosta tarta rustykalna
Mała Cukierenkamięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru. Trudno się od niego oderwać i jak pokazuje doświadczenie, na jednym kawałku się nie skończy. p.s. Na ciepło z gałką lodów smakowało wyśmienicie! Składniki: 250ml naturalnego jogurtu 3 małe jajka 150ml oleju sok i skórka otarta z cytryny 1 szklanka ksylitolu (można zamienić na 3/4 szklanki cukru
Obiad gotowyrwiemy na drobne kawałeczki i posypujemy wierzch. Jabłecznik pieczemy w 180C przez ok. 50-60minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Jabłecznik wspaniale smakuje w wersji na ciepło z gałką lodów waniliowych. Artykuł Jabłecznik i chwile w rodzinnym mieście pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniamięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru. Trudno się od niego oderwać i jak pokazuje doświadczenie, na jednym kawałku się nie skończy. p.s. Na ciepło z gałką lodów smakowało wyśmienicie! Składniki: 250ml naturalnego jogurtu 3 małe jajka 150ml oleju sok i skórka otarta z cytryny 1 szklanka ksylitolu (można zamienić na 3/4 szklanki cukru
Obiad gotowygruszki i orzechy, opcjonalnie cynamon. Wylać do kwadratowej formy o boku 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. PS Świetne na ciepło z gałką lodów waniliowych ;) * patrz: wstęp
Słodkie inspiracjejeszcze 25 minut w temp. 160stC. Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć i studzić na kratce. Szarlotka pysznie smakuje zarówno na ciepło z gałką lodów, jak również na zimno, gdy na bezie pojawia się złota rosa. Smacznego
Obiad gotowyjaglankę szarlotkową z orzechami włoskimi zjadamy na śniadanie lub zabieramy ze sobą na wynos. Taka jaglanka może miło zaskoczyć gości, kiedy poda się ją jako deser na ciepło z kulką lodów wanilinowych. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, które pochodzi Azji. jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ale za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy
My Chcemy Jeśćgulaszu i wszelkich mięs w sosie. Taki czerwony ryż pięknie wygląda podany na osobnym półmisku w formie kopczyków nakładanych łyżką do lodów. Smakuje na ciepło, ale po przestudzeniu jest równie smaczny podany na lekki podwieczorek lub kolację. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 1 buraczek czerwony • sól, pieprz do smaku
To co kochamtarce o dużych oczkach. Wstaw do piekarnika na 45-50 minut. Ciasto podawaj po przestudzeniu. Możesz je wedle uznania podgrzać w piekarniku i podawać także na ciepło z dodatkiem lodów sojowych lub bitej śmietany kokosowej
Roślinna - blog wegańskikostki masła. Ciasto wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 50 min. Wyjąć z piekarnika dopiero po 10 min od jego wyłączenia. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów śmietankowych. Smacznego
Biały fartuszekodstawiamy na około 30 min. Na spód ciasta wykładamy jabłka. Górę przykrywamy 1/3 rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. Ciepłe podajemy z lodami. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyAmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Szarlotka jest to ciasto, które składa się z półkruchego ciasta i owoców jabłek. W wielu miejscach zawsze podawane jest na ciepło z dodatkiem lodów śmietankowych. Moim zdaniem ciasto jest tak świetne, że nie trzeba niczym ulepszać. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezawsze używam mieszanki Nutrifree, a nie mąk naturalnych, bo dzięki niej ciasto jest plastyczne, nie kruszy się, a skład ma naprawdę bardzo przyzwoity. Tarta wspaniale smakowała podana ciepła z kulką lodów waniliowych. To ciasto, które musicie spróbować :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 100 g cukru pudru 110 g masła 1 jajko Kruszonka: 1/2 szklanki
Kuchnia bezglutenowabezlaktozowa szarlotka kokosowa. Niezwykle krucha i delikatna, z dużą ilością jabłek. W smaku nie do odróżnienia od zwykłej glutenowej (rodzina potwierdzi) . Pyszne, aromatyczne ciasto. Najlepiej smakuje ciepła z kulką lodów waniliowych :) Polecam gorąco. SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia
Kuchnia bezglutenowaKolejne ciasto z rodzaju magicznych, znikających w bardzo szybkim tempie. Moja ulubiona propozycja podania, to chyba ta na ciepło, z gałką lodów waniliowych, z bitą śmietaną oraz posypane cynamonem.. CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki luksusowej 1 szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 4 żółtka jaj (białka odstaw do lodówki) kostka margaryny
Pora na poraKolejne ciasto z rodzaju magicznych, znikających w bardzo szybkim tempie. Moja ulubiona propozycja podania, to chyba ta na ciepło, z gałką lodów waniliowych, z bitą śmietaną oraz posypane cynamonem.. CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki luksusowej 1 szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 4 żółtka jaj (białka odstaw do lodówki) kostka margaryny
Pora na poraWymieszać z masą czekoladową. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę rozlać do foremek. Piec 20 minut w 200 stopniach. Propozycja podania: ciepłe brownie z lodami waniliowymi i owocami :) Smacznego! Przepis, zdjęcia, wykonanie i inspiracja: Agnieszka
Kuchnia smakówniesłychanie łatwe, nawet dla początkujących. A co z nich wychodzi, no cóż...zdjęcia oddają ich wygląd, ale smak poczujecie dopiero, jak je zrobicie!:) Można je podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych:) Wypiekane Pierożki z Jabłkami (12-15 sztuk) fot. Izabela Magdalena Nadzienie: ok. 600 - 700 gram jabłek - obrać i pokroić i w kostkę 20 g masła
Kuchnia smakówSzybkie i niesamowicie pyszne ciasto pachnące kokosem i truskawkami. Zrobicie je nawet wtedy gdy goście będą w drodze. Smakuje zarówno na ciepło, np. z lodami jak i schłodzone. My oczywiście nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy zanim jeszcze dobrze wystygło ;) Ciasto kokosowe: 1,5 szkl mąki pszennej pół szkl mąki krupczatki 200 g masła 1/2 szkl cukru
Smakołyki Asipiany zetrzeć bądź rozkruszyć palcami zmrożoną część ciasta. Ciasto piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Można ciasto podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancegodzin, więc jak się uprzecie to jeszcze na wieczór możecie takie pyszności zajadać :) A ja idę zrobić kolejne, bo od wczoraj nie daje mi spokoju myśl o ciepłej szarlotce z lodami :) Składniki: Na formę o śr 24cm Spód: 200g herbatników maślanych 150g masła 2 łyżki kremu nutella 2 łyżki kakaa ciemnego 40g posiekanych drobno orzechów włoskich Krem: 200ml
Kuchnia w czekoladziePyszny deser śliwkowy, który najlepiej smakuje na ciepło z domowymi lodami bananowymi. W zamrażarce zawsze trzymam woreczek z pokrojonymi w talarki bananami. W razie potrzeby miksuję je z innymi owocami i/lub jogurtem. W ten szybko sposób powstają smaczne lody. Zamiast mrożonego banana mogą być inne mrożone owoce. Jeśli zamiast mąki kokosowej użyjecie innej, np. orkiszowej
Kucharzycaszczęście, że dzisiejszy upał ustąpił po południu miejsca deszczowi :-) Przyjemnie się schłodziło i w końcu było czym oddychać :-) Tylko jak wynagrodzić dzieciakom brak popołudniowego pluskania w basenie? Ciepły deser z lodami wydał się tu być idealny! A powiem więcej: okazał się być strzałem w dziesiątkę i zniknął do ostatniej łyżeczki :-) Przygotowuje się go błyskawiczne, chwilę schodzi z zapiekaniem
Czary - gary w kuchniJabłecznik na miękkim cieście z dodatkiem mielonego twarogu, polany aromatycznym, malinowym lukrem. Jabłecznik wybornie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych :) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g twarogu zmielonego 2 żółtka 5 dużych jabłek POLEWA: 1/2 szklanki malin 1 łyżka wody
https:KKuchniaMniamrówno rozprowadzamy na gruszkach. Wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut ( do delikatnego zarumienienia). W tajemnicy powiem, że jest pyszny na ciepło z gałką lodów waniliowych ;) Smacznego
ChilliJemyprzez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do przestygnięcia. 12. Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie najlepiej podać jeszcze ciepły z dodatkiem lodów waniliowych. Przed podaniem posypać cukrem pudrem (przy krojeniu ciasto się rozpada i tak ma być). Udanych wypieków
Mała Cukierenkanadzieniem jabłkowo-cytrynowym. Spód jest bardzo chrupiący, a przy tym mało pracochłonny - surowe ciasto nie wymaga chłodzenia - można od razu go upiec :) Gotowa szarlotka smakuje najlepiej na ciepło, z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany :) Spód: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru Masło utrzeć
Chocolate Muffin Blogdrink ma bardzo ciekawy owocowo- kwaskowy smak. No i piękny, lazurowy kolor. Klarowny sok z limonki i syrop blue curacao daje kolor, który do złudzenia przypomina lazurowy kolor ciepłych mórz :) Składniki: lód 45 ml ginu 90 ml soku z limonki 15 ml syropu barmańskiego blue curacao Wykonanie: Do wysokich szklaneczek wkładamy lód. Do shakera wlewamy wszystkie składniki, całość mieszamy
Smak mojego domunastępnie temperaturę zmniejszyć do 170 st lub 160 st z włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą
moj przepis naBardzo dobra tarta, super smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych, oraz na zimno. Formę do tarty o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Składniki ciasta wrzucić do miski i szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ciasto 30 minut w lodówce. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1, 30 , naczynie
Kuchnia Pokoleńktórego nie da się opisać. I choć nie ma tu zaskakujących połączeń i całość może wydawać się nudna - nie dajcie się oszukać. Jest wyborna! Na ciepło, z gałką lodów... Poezja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - to jest właściwa chwila. Przepis od Patrycji , nie zawiera więc jajek. Margarynę zamieniłam na masło, dzięki czemu ciasto pięknie nim pachnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodpieczonym spodzie. Wyłóż marcepanową masę na śliwki i wyrównaj powierzchnię. Piecz tartę przez 25 – 30 minut. Wyjmij z piekarnika i oprósz cukrem pudrem. Podaj lekko ciepłą z waniliowymi lodami
codojedzeniaSzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast – szczególnie na ciepło i z lodami :) Z podanych proporcji możecie upiec ciasto na standardowej dużej blaszce, ja zdecydowała się na tortownicę o średnicy 24 cm, bo taki sposób podania podoba mi się bardziej. W dodatku trudniej ukroić mały kawałek z takiego ciasta więc następny plus ;) Składniki: 500 g mąki
Ciastkozercydół", a następnie 10 minut jeśli mamy taką możliwość na grzałce dolnej. Jeśli takiej opcji nie mamy, skręcamy na ten czas piekarnik do 160st C. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. Deser można przygotować zarówno w lecie jak i w zimie z mrożonych owoców
Kuchnia w czekoladzienaczyniu żaroodpornym i obsypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wykładamy na talerz i podajemy koniecznie na ciepło, najlepiej z lodami. Smacznego. *Jeśli chcemy podać deser dzieciom warto po upieczeniu obrać owoce ze skórki
Kolizje Smakówprzygotowanie deseru nie mam już siły lub czasu. Dodam jeszcze, że pomimo łatwości jej przygotowania i prostoty użytych składników jest naprawdę pyszna. Podaję ją jeszcze ciepłą, najczęściej z lodami waniliowymi. Jest pyszna!!! Składniki na szarlotkę z bułki tartej 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozpustne gotowaniewierzchu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż się ładnie zarumieni. Po tym czasie ciasto jest gotowe. Najlepiej podawać na ciepło, np. z lodami
Rozpustne gotowaniesmarujemy masłem ( od spodu ), układamy porcję musu, przykrywamy, dociskamy i smażymy – robimy to albo na patelni z odrobiną oliwy, w piekarniku, albo na grillu. Podajemy na ciepło z gałką lodów, bitą śmietaną, albo kruszonymi bezami. Smacznego
Ostra na Słodkosię przepis na bardzo proste i bardzo czekoladowe ciasto - czyli to co lubicie najbardziej. Po dłuższej przerwie wracam do Was z przepisem na brownie orzechowe. Idealne na ciepło z gałką lodów waniliowych i posypką orzechową. Jej! Skuście się na nie koniecznie :) Jeżeli jednak interesują was inne czekoladowe przepisy, zapraszam tu : ) Składniki na brownie orzechowe: 4 jajka
Słodkie PrzyjemnościJakoś nigdy specjalnie nie przepadałam za jabłecznikiem, no chyba, że na ciepło z gałka lodów waniliowych, mniam! Dzisiaj przepis na "zdrowszy" jabłecznik, bo na pełnoziarnistym spodzie, niby niewielka zmiana mąki, a smak już inny. Jabłecznik ten wyszedł zupełnie przez przypadek, w pewny niedzielny poranek, kiedy okazało się, że w moich zapasach nie ma zwykłej mąki pszennej. Zastąpiłam
CookYourselfspędzać dużo czasu w kuchni podczas przygotowania posiłków. Crumble są szybkie w przygotowaniu, mało skomplikowane, tanie i do tego zawsze się udają. Idealnie pasują podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych, czy wszelkiego rodzaju sosami owocowymi, cukrem pudrem i listami mięty. Dodatki są dowolne. My wybraliśmy wersję podstawową z cukrem pudrem i listkami mięty :) Zapraszamy na szybciutki
KreatywnePinydoskonałe. Podczas jej pieczenia w całym mieszkaniu unosi się niepowtarzalna, maślano - jabłkowa woń... Zdecydowanie zagości na stałe w moim ciastowym repertuarze. Idealnie nadaje się do serwowania na ciepło z gałką lodów waniliowych i odrobiną bitej śmietany. Czytaj więcej
Świat Ciastaczęściej sięgam po ciepły kocyk i kubek rozgrzewającej herbaty. A co do herbaty? Polecam aromatyczną, pachnącą cynamonem szarlotkę na półkruchym cieście. Pyszna solo, a jeszcze lepsza na ciepło w towarzystwie lodów waniliowych. Ciasto: 500g mąki 1 kostka masła 3/4szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu
Zawsze głodna!upieczeniu (ot, cały sekret mięciutkich babeczek ;)) 3. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia lub podajemy na wpół ciepłe z gałką lodów waniliowych :) Smacznego
My Culinary ArtOdwrócone ciasto bananowe z karmelem, który przyjemnie wsiąka w placek. Bardzo proste do przygotowania – możemy podawać je na ciepło (np. z lodami dla kontrastu) lub na zimno jako zwykłe ciasto do porannej kawki. Jest fajne do wykorzystania, gdy w domu zalegają przejrzałe banany – takie nie są najlepsze do jedzenia, za to doskonałe do wypieków. Spokojnie
Poezja smakunaprawdę jest całkiem proste. Przy następnej okazji postaram się zrobić fotorelację krok po kroku:)Sposób podania oczywiście dowolny - ja starałam się zbliżyć choć odrobinę do oryginału:) Niestyte lody nakładałam zbyt ciepłymi łyżkami i troszkę się rozpłynęły
Magiczna kuchnia Dariinacinamy, aby zbierająca się w cieście para miała swoje ujście, następnie smarujemy wierzch ciasta wodą i lekko posypujemy cukrem.Pieczemy około 25 minut - do zarumienienia.Studzimy w formie.Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych ew. bitą śmietaną.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpowstały koła. Ciasteczka przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia i posypujemy każde z nich szczyptą cukru cynamonowego.Pieczemy około 10 minut - do zarumienienia. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościobrotach, do momentu rozpuszczenia się cukru.Przygotowanym koglem moglem zalewamy truskawki, które następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 15 minut - do zarumienienia się wierzchu.Podajemy na ciepło z dodatkiem lodów, jogurtu naturalnego lub cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościzałożenia, że każdy uwielbia jabłecznik. Tak jak dla Sheldona z Big Bang Theory smutnemu gościowi NALEŻY zaproponować gorący napój, tak moim zdaniem pocieszy go jabłecznik. Najlepiej ciepły, z gałką lodów waniliowych, polany karmelem... To według mnie lek na wszystkie duchowe dolegliwości. Czy więc nie wydaje się najlepszym pomysłem obdarowanie tym ciastem przyjaciela, który przyjmuje nas w swym domu
Gotowanie to kochaniestopni na około 30-35 minut. Wyjmujemy kiedy jabłka się zarumienią i będą już miękkie. Po wyjęciu z piekarnika wierzch smarujemy ciepłą glazurą morelową. Podajemy na ciepło np. z lodami waniliowymi
Kolizje Smakówrozmąconym jajkiem. Oraz posypać je cukrem (kryształ). Pieczemy ok 40 - 45 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Podajemy na zimno. Lub na ciepło :) Wersję na ciepło polecam z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i polewą!Mniammm :D Gorrrrąco polecam
Taste Of My Daymasło i wrzucamy owoce, dodajemy cukier, wodę i cynamon z wanilią oraz rozprowadzoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Całość dusimy aż sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło z ulubionymi lodami
Moja smaczna kuchniaPyszna, aromatyczna i pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście. Jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
Ala piecze i gotujeDostojne brownies, wprost rozpływające się w ustach. Szybkie i odpowiednio zakalcowate, użyta kawa dodaje elegancji, a mielone migdały dodają truflowy posmak. Najlepsze jeszcze na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych…? Przepis od Dorotki (MW), lekko zmodyfikowany( zastąpiłam część mąki migdałami)Migdałowo-kawowe browniesSkładniki:• 160 g masła/margaryny Kasia• 4 jajka• 200 g gorzkiej czekolady( u mnie
Mia Cucina SofietaTradycyjna amerykańska szarlotka. Znalazłam i od pierwszego kęsa pokochałam. Delikatna najlepsza na ciepło z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. Przepis zaczerpnięty ze strony domowe-wypieki.pl Składniki: 420g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru 330g zimnego masła 160ml zimnej wody 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych) 35g mąki pszennej ok. 70– 100g cukru w zależności
Pudełko rozmaitościJakiś czas temu wybraliśmy się odwiedzić restauracje na Żoliborzu "Fatto a mano", która już kiedyś mnie urzekła, nie tylko swoim pięknym i ciepłym wnętrzem, ale pysznymi lodami. Postanowiłam tym razem zabrać ze sobą aparat i zrobić kilka fotografii dla Was. Wnętrze restauracji jest bardzo jasne i ciepłe. Jest miło i nastrojowo, bez zbędnego zadęcia. Każdy(...)restauracjafattoamano.pl/ , jest krótkie, treściwe i w sam raz. Znajdziecie w nim przystawki, makarony, pizzę -przygotowywaną w przepięknym piecu, na którym warto zawiesić oko, desery w tym lody, których musicie spróbować! Ja jestem typowym lodożercom i to właśnie włoskie gelato jadłam w hurtowym ilościach, wtedy kiedy odwiedzałam kilkakrotnie Włochy. Zamówiliśmy dwa różne desery: Panna cottę z solonym
SMYKWKUCHNICiepło dzisiaj było i dlatego lody zrobiłam aby cieszyć się jeszcze ostatnimi dniami lata. Lody robi się błyskawicznie tylko trzeba wcześniej zamrozić banany. Potem tylko będzie potrzebny blender i lody gotowe. Takie lody są na pewno dużo zdrowsze i mają łatwo przyswajany cukier, banany muszą być jednak bardzo dojrzałe. Zamrożone banany
Moje Małe CzarowanieCiepło, prawda? A na upał najlepsze są lody! Ale aby nie było nudno, zamiast wersji tradycyjnej przygotowałam dla Was coś wyjątkowego, baaaaardzo porzeczkowego, orzeźwiającego i niezbyt słodkiego. Zapraszam Was na lodowy torcik mocno porzeczkowy z czerwoną i czarną porzeczką. "Składniki:500 g czerwonych porzeczek150 g cukru2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wodyszklanka mleka400 ml jogurtuDodatkowoopakowanie biszkoptów50
Słodkie Przyjemnościsyrop klonowy nadaje mu lekko karmelowego smaku. Jednym słowem jest inne ale jakże pyszne. Cudownie smakuje na ciepło jak i na zimno, z kleksem jogurtu greckiego lub gałki lodów. Bardzo polecam. Składniki: 100 g masła 8 łyżek syropu klonowego 3 banany 200 g cukru muscovado 4 jajka ziarenka z 1 laski wanilii 200 g mąki pszennej(...)łyżkami syropu. Pozostawiamy na około 10 minut by syrop wsiąknął w ciasto. Następnie odwracamy ciasto bananami do góry i polewamy dodatkowo syropem klonowym. Smakuje na ciepło lub na zimno z lodami lub jogurtem greckim. Źródło : Good Food magazine The post Ciasto Bananowe z Syropem Klonowym appeared first on Made
Made By Mom And SonZawsze kiedy chce się poczuć jak w prawdziwej kawiarni na myśl przychodzi mi tylko jedno szarlotka na ciepło z sosem waniliowym i lodami. Kiedy miałam możliwość zawsze w lokalu ona szła na pierwszy plan ale powiem nieskromnie najlepszą robię w swoim domowym zaciszu. Testowałam wiele szarlotek ale ta jednak przebija wszystkie dodatkowo ten sos niebo(...)cały czas mieszać najlepiej rózgą (nie gotować! Sos ma być bardzo mocno podgrzany). Wyjąć laski wanilii i gotowe. Sos doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdza się do naleśników, parowców, lodów czy innych deserów
Kubki smakuczarne ślicznotki. Ciepłe dni nadchodzą, słońce będzie grzało, a lemoniada jak znalazł na orzeźwienie! Cytrusowa lemoniada Składniki: 1 litr wody gazowanej 3 limonki 3 pomarańcze kostki lodu Przygotowanie: Cytrusy myjemy starannie w ciepłej wodzie. Z 2 limonek i 2 pomarańczy wyciskamy sok do dzbanka, uważając, aby nie wpadły pestki, wlewamy wodę gazowaną. Pozostałe owoce kroimy w cienkie plasterki i dodajemy
Moja smaczna kuchnia