cieple lody - 1725 przepisów (strona:24/115)

Pieczone jabłuszka, czyli pochwała prostoty 123

Napełnić rodzynkami wymieszanymi z orzechami, polać miodem. Ustawić w naczyniu żaroodpornym, podlać kilkoma łyżkami wody. Piec w 200 stopniach C przez 20 minut. Pysznie smakują na ciepło, podane z kulką lodów

Cakes By Kejt
Szarlotka z rabarbarem. 168

nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 40-50 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na zimno lub na ciepło np. z porcją lodów waniliowych oprószonych cynamonem. Pycha

Rozpustne gotowanie
Krajanka owsiana z rabarbarem 261

piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 50-60 minut - upieczone ciasto porcjować dopiero po ostygnięciu, gdyż ciepłe jest bardzo delikatne, chyba że chcemy je jeść na ciepło, np. z gałką lodów - polecam :-) - ciasto przechowywać poza lodówką, niezbyt szczelnie przykryte (w zbyt szczelnym pojemniku chrupki wierzch zmięknie

Smakołyki Bereniki
Babcina szarlotka z cynamonową kruszonką 192

wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy 10 minut,po tym czasie temp zmniejszamy do 180*c i pieczemy 35 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła a z dodatkiem lodów waniliowych to prawdziwa poezja! Przed podaniem można też oprószyć cukrem pudrem

Wanilia i Kardamon
Płatki orkiszowe o smaku szarlotki na ciepło 189

dodatkami - moje nowe ulubione śniadanie :) Szczerze przyznam, że jabłka i cynamon to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Dzisiejsze płatki smakują jak najlepsza szarlotka podawana na ciepło, brakuje tylko gałki lodów waniliowych, ale przecież chcemy, żeby śniadanie nie było zbyt kaloryczne ;) Jabłuszka z tego przepisu wychodzą cudownie miękkie i soczyste, a cynamon doskonale uzupełnia ich smak. Polecam podać

Chocolate Muffin Blog
Szarlotka z połówek jabłek 182

Jedna z prostszych szarlotek, a zarazem bardzo smaczna. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem gałki lodów :) Przepis znalazłam tutaj Składnik: 250g zimnego masła 2,5 szklanki mąki krupczatki 200g serka waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 6 dużych kwaskowatych jabłek, cynamon do posypania   Lukier pół szklanki  cukru pudru 1 łyżka kwaśnej

Delicious Titbits
122. Wermiszel z bakaliami 174

namoczone w gorącej wodzie) i delikatnie wymieszać. Ciasto można nałożyć do foremek mufinkowych lub do naczynia żaroodpornego i piec przez 15 minut w 170 stopniach. Podawać ciepłe z bitą śmietana, lodami lub sorbetem owocowym

Jadło i czytadło
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 200

niej słodkie, orzechowe ciasto z pyszną masą jabłkową z nutą mandarynki (można użyć soku z pomarańczy). Całość wyszła słodziutka i obłędnie pyszna, szczególnie podawana na ciepło z gałką ulubionych lodów. To taki idealny comfort food, gdy pogoda robi nas w balona , obiecując wiosnę, a za chwilę sypiąc gradem; gdy ciągle chce się spać, a tyle jest do zrobienia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding z chałki 191

Pomysł na pudding zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson, aczkolwiek Ona użyła rogalików typu 7days a ja wykorzystałam chałkę. Za każdym razem możemy stworzyć inny smak tego

upichcic
Śliwki pod migdałową kruszonką 211

Śliwki zapiekane pod migdałową kruszonką, czyli crumble ze śliwkami. Pyszny i prosty deser, który najlepiej smakuje podany na ciepło. A w towarzystwie lodów śmietankowo-waniliowych to uczta dla podniebienia…Składniki na 5 kokilek o średnicy 9 cm:11 duuużych śliwek 4 łyżki cukru (zależy jak bardzo słodkie są śliwki)duża szczypta cynamonu1 łyżka maki ziemniaczanejKruszonka:2/3 szklanki

Oryginalny smak
Szarlotka 129

dzieciaki :) Jeśli mamy niespodziewanych gości , to jest ona odpowiednia,aby przygotować coś na szybko ze składników które zawsze znajdą się w domu :) Najlepsza jest na ciepło z gałką ulubionych lodów - pyyyyycha ! :)Składniki :1 szkl. mąki pszennej1 szkl. cukru1 szkl. kaszy mannyłyżeczka proszku do pieczeniaok 1 kg jabłekmargarynacynamonrodzynkiPrzygotowanie:Mąkę, cukier, kaszę manne i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie

charlotte gotuje
Tarta z porzeczkami 169

małe kawałki na pianie z białek. Piec w 180st. C, 20 -25 min. Wszystko zależy od piekarnika, więc należy sprawdzać co jakiś czas.Ja je podałam z lodami jak było jeszcze ciepłe ;)Smacznego

charlotte gotuje
Szarlotka 426

wyłożyć na jabłka , lekko po-nakłuwaćPiec w nagrzanym piekarniku od 180 - do 200 stopni przez około 30 - 40 min do zrumienieniaGotowe posypać cukrem pudrem jeszcze ciepłe można podać z lodami  śmietankowymi , waniliowymi lub cynamonowymi

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Crumble z nektarynkami 166

przykryć nią owoce. Wierzch posypać płatkami migdałów.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż kruszonka i migdały się zrumienią. Podawać na ciepło np. z gałką lodów lub bitą śmietaną

wyzwania kuchenne
Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki 509

nasz klasyczny murzynek – ciasto jest cięższe i ku uciesze czekoladoholików – bardziej czekoladowe. Nikt mu się nie oprze – szczególnie dzieci. Najlepiej podawać je na ciepło z gałką ulubionych lodów. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsze. Co ciekawe przepis na to ciasto jest wyjątkowo prosty do zapamiętania. Wystarczy po 200 g – mielonych migdałów, cukru, masła, czekolady – które

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania