zima, czy lato - zapiekane owoce pod kruszonką są deserem idealnym. Latem, podane z lodami stanowią cudowny kontrast pomiędzy ciepłym, a zimnym. zimą, wzbogacone korzennymi przyprawami, cudownie rozgrzewają. .Owoce zapiekane pod kruszonką, czyli crumble, przygotuje każdy kuchenny laik. Także, zakasać rękawy i do dzieła. Weekendowy deser macie zaplanowany. Wybierzcie ulubione mrożone owoce i pieczcie. Ja polecam mix truskawek, malin
kolorowotorcikowosmarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem perlistymi ( jest to gruby cukier, który nie roztapia się podczas pieczenia ). Pieczemy ok. 35 minut / 190C ( na złoto ). Podajemy na ciepło np. z gałką ulubionych lodów i kruszonką z piernika. Smacznego
Ostra na Słodkomąką. Powoli dolej wodę gazowaną delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Chochlą wlać porcję ciasta na rozgrzaną waflownicę i piec aż do zarumienienia. Podawać ciepłe. Najlepiej smakują z domowymi lodami. Link do przepisu znajdziesz poniżej. PREPARATION 1. In a large bowl, mix together flour, baking powder and xylitol; set aside. 2. Preheat waffle iron to desired temperature
Better Life By Auntie JuUwielbiam mieć świadomość, że to co jem nie dostarczy mojemu organizmowi jedynie kalorii, a jednak zdziała wewnątrz coś pożytecznego. Jako że, coraz częściej jest ostatnio ciepło, naszła mnie ochota na lody- tu na myśl od razu nasunęła mi się sproszkowana zielona herbata- matcha! Uwielbiam ją pić jako matcha latte lub po prostu w formie zwykłej herbatki
healthy dreamsbananów dla lubiących zdrowe odżywianie dla szukających energetycznego kopa Składniki: 200ml mocnej kawy (najlepiej zimnej) banan 2 łyżeczki syropu klonowego łyżeczka ekstraktu z wanilii 5-6 kostek lodu Wykonanie tradycyjne: Jeśli używamy ciepłej kawy dobrze jest ją schłodzić w lodówce przed przystąpieniem do miksowania, jednak nie jest to konieczne. Banan pokroić na kawałki, dodać do niego resztę składników i zblendować
Mania WypiekaniaKońcówka marca to dla mnie (nareszcie!) pierwsze ciepłe spacery, truskawkowo-karmelowe lody po pracy i oczywiście porządki. Nie planuję wielkiego sprzątania, ale blogowi przydałoby się lekkie odświeżenie. Ale zanim zabiorę się za zaplecze bloga, przygotowałam dla Was kolejny ciekawy przegląd linków. Sama odwiedzam blogi, które robią podsumowania. Dzięki temu łatwiej mi trafić na wartościowe treści i […] Artykuł
Pink Envelopeowsianych, mące pełnoziarnistej, siemieniu lnianym oraz jabłkach (chociaż tu w mniejszej ilości). Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu i jest pyszny. Można serwować go na ciepło z sosem waniliowym albo lodami waniliowymi. Składniki: 5 jabłek 150g masła 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki siemienia lnianego pół szklanki maki pełnoziarnistej 2 jajka pół szklanki oleju łyżeczka esencji
wysmienitywypieku jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i wcale się temu nie dziwię, bo ma cudowną kojąca moc, ta lepkość, ta słodycz…. Fantastycznie smakuje na ciepło podany np. z gałką lodów lub sam czy też w towarzystwie syropu klonowego. Składnik i na średniej wielkości formę, powiedzmy tortownicę o średnicy 20 cm: 150 g daktyli
greenscarfdowiedzieć się, co dla danego autora znaczy comfort food . Pod to oznaczenie można „podciągnąć” naprawdę dużo rzeczy. Dla jednych comfort food to będzie ciepła zupa, dla innych zimne lody. W zależności od tego jaki mamy nastrój i jakie jedzenie w danym momencie jest w stanie nas rozchmurzyć. Bardzo często comfort food jest związane z naszymi wspomnieniami z dzieciństwa
Posadzone i zjedzoneowoce tym razem śliwki, jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem. Poza czasem wyrobienia ciasta jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, uwielbiam ją jeszcze ciepłą a podana z gałką lodów waniliowych to już poezja! Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 2 łyżki cukru 30ml wody Szczypta soli Nadzienie: 1 winne
Wanilia i Kardamonciacho, jakie serwowała Wam kiedyś babcia, czy można czasem spotkać w tradycyjnych cukierniach. Pięknie pachnie w czasie pieczenia, mąż wyjada to ciasto wprost z blachy, jeszcze ciepłe. Jeśli lubicie szarlotkę z lodami, to również się tutaj sprawdzą. Jeśli jak ja, jesteście przywiązani do smarowania blaszek tłuszczem przed pieczeniem i unikacie używania papieru do pieczenia, to jednak go polecam
Mieszam w GarnkuWstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) lub 170°C (termoobieg) i pieczemy ok. 35-45 minut (najlepiej do suchego patyczka). Podajemy z lodami – na zimno lub na ciepło. Post Pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupieczenia i wylać ciasto. Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 50 minut. Ostudzić ciasto i pokroić na kwadratowe kawałki. Podawać ciasto polane ciepłą masą toffi z gałką lodów waniliowych. Pycha, polecam Thermomix – usunąć pestki z daktyli, zalać wodą i zagotować. Odstawić z ognia, przestudzić i dodać sodę, wymieszać. Ciasto – do naczynia miksującego dodać
Kuchnia Pokoleńktóre puszczają można wcześniej podgrzać w rondelku, a gdy puszczą sok – odcedzić. Sok można dodać jogurtu i zmrozić przez 2 godziny. Wyjdą pyszne lody, w sam raz do ciepłego ciasta. Samo ciasto było eksperymentem. Miały być ciasteczka, ale pomyliłam proporcje i dodałam więcej maślanki. Mogłam dołożyć mąki, ale zaryzykowałam i wyszło przepyszne. Ciasteczka będą następnym razem ;) {"@context
Kucharzycastopni) i pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto kroimy na małe kwadraty. Gotowe ciasto możemy podawać na różne sposoby, np. na ciepło, na zimno, z dodatkiem lodów lub owoców
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnelodówki aby dobrze się schłodziły a potem miksujcie aby cieszyć się rewelacyjnym smakiem owoców i mięty. Koktajl robi się błyskawicznie. Jeśli nie macie czasu schłodzić owoców miksujcie ciepłe a potem dodajcie kostki lodu. Koktajl owocowo - miętowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekońcu. W pełnym rozkwicie. Limo - limo - limonada! Dobra ona. I to jak! A zatem robimy :) Oczywiście robiąc ten cudny napój możecie uwzględnić dwie jego wersje: - na ciepło - na zimno (z kostkami lodu) 2 łyżeczki cukru zalewamy gorącą wodą (1/4 szklanki) i rozpuszczamy. Dolewamy 3/4 szklanki zimnej bądź gorącej wody. Następnie dorzucić należy kilka półplasterków cytryny, pomarańczy
Kuchnia smakówPrzygotować polewę. Wino i cukier redukować na małym ogniu do uzyskania 1/4 objętości. Ostudzić. Syropem winnym (najlepiej zrobionym już wcześniej) polać równomiernie tartę. Podawać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami
zadanie-gotowaniełatwy i pyszny przepis. Ciasto dobrze się kroi i każdy kawałek zachowuje ładny kształt i się nie rozsypuje. Dobrze smakuje również na ciepło z bitą śmietaną i lodami. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g masła 1 jajko 3 żółtka 80 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią 3 łyżeczki proszku
Ala piecze i gotujeszarlotkę na półkruchym cieście z cytrynową, orzeźwiającą pianką bezową. Pychota! Dodam, że jest prosta w wykonaniu, szybko też znika - nie ma znaczenia czy podamy ją na ciepło czy zimno, z gałką lodów czy też z bitą śmietaną - żadnej wersji nie można się oprzeć. Spróbujcie koniecznie! Składniki (na tortownicę o śr. 24-26 cm): Ciasto półkruche: 3 szklanki mąki
Domowa Cookierenka Agiwiórki kokosowe. Dodać pokrojone w kostkę masło. Rozcierać palcami, aż do połączenia składników. Kruszonką posypać owoce. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło same lub z gałką lodów
Moja Galeria Smakuotwory dla uchodzącej pary. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, czyli aż się apetycznie zarumieni. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem, podajemy jeszcze ciepłe. Najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany
Rozpustne gotowaniePrzed nami kolejne, zapowiadające się gorąco, dni. Czym się chłodzić ? Lodami ? Nie tylko - odpowiadam. W ciepłe dni idealnie sprawdza się zimny koktajl owocowy. A skoro temperatura ma być rodem z tropików, to postawcie też na tropikalne owoce ;) Składniki: 1/2 mango 1/2 ananasa 1 łyżeczka soku z cytryny woda mineralna Wykonanie: Owoce oraz wodę przed zmiksowaniem schłodzić w lodówce
kolorowotorcikowomiąższu arbuza usuwamy pestki, kroimy go na mniejsze kawałeczki i zamrażamy. Następnie wyciągamy z zamrażarki, przekładamy do naczynia np. Thermomixa lub malaksera lub blendera z opcją kruszenia lodu, dodajemy cukier rozpuszczony w ciepłej wodzie. Całość miksujemy w miarę na jak najwyższych obrotach. Gotowy sorbet podajemy od razu
Domowy Smak Jedzeniapiekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut aż kruszonka się zezłoci, a owoce zaczną bulgotać i brzy brzegach naczynia pojawi się gęsty sos. Podawać ciepłe w pucharkach np. z lodami waniliowymi
Kulinarne Inspiracjeminut. Powierzchnia ciasta powinna być ładnie przyrumieniona.Jeszcze ciepłe ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Można podawać na ciepło, a jako dodatek polecam lody :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawierzchu foremki.Pieczemy około 60 minut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się masło wiąże ładnie składniki ciasta. Szarlotka jest pyszna na ciepło (np. w wersji z lodami), jak i na zimno i wbrew pozorom nie rozsypuje się :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjełosoś i sola oraz piersi z kurczaka które przyprawiłam tak jak w przepisie który znajdziecie tu —>KLIK W torbach termicznych z wkładami chłodzącymi zabrałam kostki lodu ponieważ nie wyobrażam sobie ciepłych napojów w upalny dzień ;) Z butelek z wodą zdjęłam oryginalne etykiety natomiast nakleiłam te które sama zaprojektowałam. Natomiast na drugim zdjęciu to najzwyklejsze buteleczki po soczkach
Mienta blograbarbar. Wyrównujemy. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 35-40 minut. Upieczone ciasto z rabarbarem kroimy na kwadraty – możemy podawać z lodami lub śmietaną. Najlepsze jeszcze ciepłe! Post Krajanka z rabarbarem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakublendera. Dodać masło. Zmiksować. Owoce umyj, pozbądź się pestek. Pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w kokilkach. Posyp kruszonką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe (nie gorące!) z gałką lodów waniliowych. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówZnów zrobiło się ciepło, przynajmniej na chwilę. Jak dla mnie to wystarczający powód, by przygotować lody. Tym razem postawiłam na mocno kremowe i bardzo kokosowe lody. Takie, które smakują prawdziwym kokosem. Potrzebne nam: - 4 puszki mleka kokosowego (po 165 ml każda) - 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego - 2-3 łyżeczki cukru pudru - 2-3 łyżeczki wiórek
W poszukiwaniu inspiracjiArbuzy są pyszne i świetnie gaszą pragnienie, jednak kiedy jest tak ciepło wszyscy chętnie zajadamy się przede wszystkim lodami. Więc ja dzisiaj proponuję wam domowe lody arbuzowe. Ale na arbuzowe lody jest wiele możliwości mogą być w postaci sorbetu lub z dodatkiem innych owoców czy smakowych syropów
Życie zaczyna się w kuchniczekoladowymi za 20 zł i Copa melba za 18 zł. Tu Konczi skusiła się na polecaną przez Magdę Gessler domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był dość pokaźny. Ta kompozycja smaków(...)gębie" odnajdzie tu swoje odzwierciedlenie ... cóż, aby się przekonać co mam dosłownie na myśli musicie odwiedzić restaurację i sami skosztować. Szpileczka skusiła się na deser Copa Melba czyli domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska. W musie brzoskwiniowym wyczuwalna była miętowa nuta, beza była chrupiąca i do tego ukryta pod obłokiem bitej śmietany kulka lodów waniliowych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto na weekend? Pyszna i pachnąca cynamonem szarlotka z karmelizowanymi jabłkami , smakuje wspaniale zaraz po wyciągnięciu z piekarnika – jeszcze ciepła ale również następnego dnia Możemy dodać do niej lody wanilinowe aby wzbogacić walory smakowe tego pysznego i bardzo prostego ciasta. Składniki : – 3 szklanki mąki pszennej – 6 łyżek cukru pudru – szczypta soli(...)Następnie układamy jabłka i posypujemy je kruszonką. Ciasto pieczemy w temperaturze ok. 190 stopni przez ok. godzinę. Szarlotkę podajemy najlepiej jeszcze ciepłą ale smakuje również dobrze w kolejne dni Opcjonalnie możemy dodać również gałkę lodów waniliowych. Artykuł Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFENadeszły ciepłe dni, a ja wtedy uwielbiam wtedy pić zimne napoje, np.Lemoniada bez cukru pomarańczowo-cytrynowa, Smoothie z truskawek, koktajle czy też shake owocowe.Tym razem przygotowałam koktajl z kiwi, a właściwie shake z kiwi, gdyż koktajl zawiera mleko i lód, jest bez cukru, gdyż owoce kiwi były bardzo dojrzałe, dodałam jedynie niewielką ilość soku z cytryny. Aby przygotować taki koktajl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieszając) do momentu całkowitego rozpuszczenia chałwy. Mleko z chałwą studzimy, rozlewamy do kubeczków, dolewamy po 1/2 szklanki wystudzonej kawy. Do przygotowanej kawy wrzucamy kilka kostek lodu. Kawa chałwowa smakuje również wyśmienicie na ciepło. Proponuję zmodyfikować powyższy przepis tak, aby nie chłodzić mleka z chałwą i dolać gorącą kawę. Oczywiście nie dodajemy wówczas kostek lodu :) A może macie również ochotę
paapilotkaaprzepyszna, to chłodna. Idealna na gorące dni ! Składniki: 1 kg arbuza (waga bez skórki) 3 cytryny 3 łyżki cukru 0,5 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia cukru 1 szklanka wody mineralnej kilka listków mięty kostki lodu Przygotowanie: Arbuza umieszczamy w misie blendera i dokładnie miksujemy. Powstałą masę przecieramy przez sito do miski przez sito. Do zmiksowanego soku z arbuza(...)dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn. Szklankę napełniamy do połowy ciepłą wodą i rozpuszczamy cukier i wlewamy do arbuza i mieszamy. Do dzbanka wrzucamy kostki lodu, kilka listków mięty oraz trzecią cytrynę pokrojoną na małe kawałki, ja pokroiłam na ćwiartki. Zalewamy sokiem ze zmiksowanego arbuza
Gotuj z MąkąNajsmaczniejszą paschę jadłam chyba z 6 lat temu w Nałęczowie. Była podana jak lody - w pucharkach. Puszysta, kremowa, z ogromną ilością bakalii wśród których dominowała karmelizowana skórka pomarańczy - po prostu idealna. W tym roku na Wielkanoc pojawi się na naszym stole lżejsza wersja tego deseru. Nie ukrywam - nie jest to wersja ani super słodka, ani tak puszysta(...)przełożyć do dowolnej formy. Włożyć do lodówki na 3 godziny. Gotową paschę można pokroić na kawałki, albo nakładać do pucharków łyżką do lodów (warto ją wcześniej zmoczyć w ciepłej wodzie). PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI "WIELKANOCNE SMAKI" UWAGA! Danie odpowiednie dla diabetyków. Inne dania dla osób z cukrzycą znajdziecie na stronie www.menudiabetyka.pl
Kulinarne InspiracjeNabiał i szarlotka to nie jest takie złe połączenie – pomyśl o szarlotce z kulką lodów. Jeszcze lepsza jest szarlotka podawana na ciepło z odrobiną stopionego żółtego sera. Takie połączenie jest tak pyszne, że znalazło nawet miejsce w amerykańskiej poezji “But I, when I undress me Each night, upon my knees Will ask the Lord to bless(...)link tutaj ), gdzie popularność tego deseru tłumaczy się tym, że w XIX wieku lody i przyprawy korzenne były kiepsko dostępne, więc szarlotka była dość mdła w smaku i ratowano ją dodatkiem słonego sera np. cheddara, który dodawał potrawie głębi. Ponieważ szarlotka smakuje lepiej na ciepło, ser najlepiej jest dodać przed samym podaniem podgrzewając ciasto. W ten sposób
Ugotowane pozamiatane