tarta - prosta i pyszna. Idealna do kawy w jesienne popołudnie, delikatne kruche ciasto, jabłka z cynamonem i do tego wszystkiego beza. Możecie podać ja na ciepło i dorzucić do niej kulkę lodów. Świetnie smakuje na zimno, nie wiem jaki smak ma na drugi dzień, bo u nas zniknęła w kilka chwil. Ciasto: 2 szklanki maki pszennej
Cynamonowe szczęścieSzarlotki i serniki to moje ulubione ciasta. Tym razem chciałabym przedstawić Wam rewelacyjny przepis na pełnoziarnistą szarlotkę, pełną jabłek z dodatkiem wanilii. Podana na ciepło, z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych smakuje wybitnie smacznie – musicie spróbować! Polecam również wypróbować szarlotkę z ciasta filo , szarlotkę jaglaną oraz owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu ! Do dzieła Składniki
Be Fit Be Strongsą stanem umysłu, szczególnie jak słoneczna i ciepła pogoda utrzymuje się od dłuższego czasu. Mam nadzieję, że tak zostanie i nadal będę na diecie lodowej. Przygotowałam ostatnio kilka fajnych propozycji domowych lodów. Są bardzo proste więc nawet leniwcom może, powtarzam może... zechce się przygotować swoje lody. Co Wy na to? Oczywiście zawsze można
Niezły MłynekDomowy sos toffi to wspaniały i niezwykle uniwersalny deser. Na ciepło: - do polania na owoce - na lody - na placki, naleśniki i gofry Po schłodzeniu gęstnieje: - masa do tortów i ciast - nadzienie do babeczek i tart
AniaGotuje.pljakby nie patrzeć jest już po wakacjach. Liście żółkną, w powietrzu co raz bardziej czuć jesień. By jeszcze trochę od niej uciec, polecam zrobić lody i zjeść jak nie same, to z pyszną ciepłą szarlotką, zrobioną z jabłek z przydomowego sadu. Kto takie posiada i może się podzielić...? Zrobimy zamianę na lody! Składniki
Kuchnia w czekoladzieWitam po dłuższej przerwie spowodowanej urlopem. W tym roku urlop zaplanowaliśmy na początek czerwca i wybraliśmy się do słonecznych Włoch. Piękne krajobrazy, ciepłe morze, gorący piasek i ... przepyszne lody :) Nigdy nie jadłam tak wyśmienitych lodów jak podczas tegorocznego urlopu. Najbardziej przypadł mi do gustu smak kokosowo - truskawkowy i postanowiłam odtworzyć go w domu. Lody wyszły
Smak mojej kuchniProsta w wykonaniu domowa szarlotka. Ciepła upieczoną możemy podać z ulubionymi lodami. Dodatek kokosu i pomarańczy wzbogaca jej smak. Forma 20x32 cm Ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szklanka cukru 2 pomarańcze 2 łyżki kaszy
VioletoweKucharzenieśrodka. 2. Misę chłodzącą z maszynki do lodów włoskich Ariete wstawiamy do zamrażarki na min. 12 godzin przed produkcją lodów. 3. Żółtka ubijamy z cukrem oraz kakao, następnie dodajemy śmietankę i mleko. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy, by składniki się połączyły. Do ciepłego płynu dodajemy drobno posiekany tymianek. Masę na lody studzimy
Kuchnia w czekoladziepowinno się znaleźć na nim odrobinę okruchów lub powinien być suchy) Po wyjęciu ciasto studzimy w foremkach. Możemy wyjąć je z formy i podać jeszcze ciepłe po ok. 30 minutach z lodami i sosem. Możecie także pozostawić je w foremkach. Jeśli przygotujecie je w tortownicy, to dajcie mu przestygnąć ok. godzinę przed jej otwarciem. Sos karmelowy
Cooking Monsterrazu po upieczeniu formę wyjmij z pieca, a ciasto ponakłuwaj wykałaczką w wielu miejscach. Następnie polej je suto burbonem i syropem klonowym. Odstaw do przestudzenia. Jeszcze ciepłe ciasto świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych, zaś później może stanowić doskonały dodatek do herbaty. *Mleko kokosowe można zastąpić również jogurtem naturalnym
Food Squarecukier. Gotować na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut. W połowie gotowania dołożyć pogniecioną w dłoniach miętę. Po ugotowaniu wystudzić. Taki napój można podawać ciepły lub mocno schłodzony z kostkami lodu. Jest idealny na letnie upały. Ilość cukru można dowolnie modyfikować w zależności od smaku
Codzienna kuchnia niecodziennasmaku solą i ewentualnie cukrem. Z pomarańczy wyciąć filety (cząstki pomarańczy bez skórki). Krem wlać do miski, włożyć cząstki pomarańczy, marchewkę z marynaty i włożyć kostki lodu. Krem można również podawać na ciepło. zastawa
królestwo garówprzekór paskudnej pogodzie za oknami. Zamiast zwykłych pomarańczy użyłam ich czerwonych kuzynek; karmel nabiera dzięki nim ślicznej, różowo-czerwonej barwy. Chrupiące orzeszki w słodkim karmelu i waniliowe, cudownie kremowe lody. Idealny letni deser. Spróbujcie koniecznie! Semifreddo z orzechami w pomarańczowym karmelu Składniki: (na formę silikonową do babki z kominem o pojemności 2,5 l) 3 białka 4 żółtka(...)poleca się zimne prysznice i schładzanie stóp. Co za sadysta mógł coś takiego w ogóle wymyślić...? Moje stopy są same z siebie jak kawałki lodu przez większą część roku, a ciepło tracę w tempie ekspresowym. Po takim prysznicu przez tydzień bym chyba do siebie nie doszła
Pożeraczka, czyli raz adobrzekruszonką. Tak przygotowane owoce, wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C i zapiekamy, aż kruszonka zezłoci się i owoce puszczą sok. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno z lodami lub mrożonymi jogurtem z oddatkiem miodu
Moja smaczna kuchniaDużą forma również się sprawdzi, jeśli w miarę równo ułożymy śliwki i odpowiednio pokroimy po wystudzeniu, tak, by każdy kawałek zawierał w środku śliwkę. Do ciepłej śliwki w czekoladzie idealnie pasują lody :) Śliwka w czekoladzie Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 32 sztuki Porcje 32 sztuki Składniki 150 g kasza jaglana 3 szt jajka
Kucharzycacynamonem i na wierzch ścieramy zamrożoną kruszonkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 50 minut w temp. 170st C. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ps. Jeszcze ciepłe ciasto wyśmienicie smakuje z gałką lodów waniliowych
Kuchnia w czekoladzieSzarlotka obłędnie smakuje, gdy jest ciepła z dodatkiem bitej śmietany i lodów - to już chyba wszyscy wiedzą. Wyciągnięta prosto z pieca znikała szybciej niż rozpuszczające się na niej lody. Składniki: 700g mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru kostka margaryny 2 łyżki smalcu łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. mleka 2-3 kg jabłek 1,5 łyżeczki
Garnkowe fanaberieupodobań. Jeśli chcemy by kawa była podawana w wersji zimnej wystarczy przelać te składniki do dużej i wysokiej szklanki oraz włożyć 2-3 kostki lodu. Jeśli chcemy by kawa była ciepła należy przelać składniki do małego garnuszka i podgrzać, a następnie przelać do dużej szklanki. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i kakao. Ozdobić nią kawę, posypać
Mania Wypiekaniadeser to nieodłączny składnik jesieni kiedy śliwki królują na straganach a chłodne desery na bazie lodów są wypierane przez te na ciepło. Na blogu znajdziecie już przepis na klasyczny wariant zapiekanych śliwek. Dziś propozycja nieco lżejsza ale za to nie ustępująca smakiem - śliwki dosładzamy miodem a kruszonkę przygotowujemy bez dodatku mąki - na bazie płatków owsianych i cukru trzcinowego
Milion Smakówokoło 20 minutach sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest już upieczone (ciasto nie powinno przywierać do patyczka). (Ja piekłam 25 minut.)Ciasto studzimy w formie.Podajemy na ciepło, polane sosem czekoladowym, z gałką lodów lub ubitą kremówką.Smacznego
Słodkie Przyjemnościsposób na kawę znalazłam na jednym z blogów. Polecam gorąco!Składniki:1 lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 lub 2 łyżeczki cukru1-2 krople aromatu waniliowegozagotowana wodamleko (ciepłe lub zimne)kakao w proszkukostki lodu (jeśli robimy kawę mrożoną)Sposób przygotowania:1. Kawę i cukier zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby zakryła ją centymetr powyżej. Dodajemy olejek i całość miksujemy spieniaczem
Kuchnia domowa Anirabarbarową a na wierzch ubite białka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut aż beza zrobi się złoto-brązowa. Podawać na ciepło lub na zimno, opcjonalnie z lodami lub śmietaną.Smacznego Źródło: Best-ever pastry cookbook, C.AtkinsonPost Tarta z rabarbarem i bezą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plNapar z kwiatów czarnego bzu podajemy na ciepło zimą lub schłodzony z kostką lodu w letnie wieczory. Taka herbatka wzmacnia organizm a przy przeziębieniu rozgrzewa. Możemy wykorzystać świeże kwiaty (na przełomie maja i czerwca) lub suszone. Oczywiście herbatka jest dostępna w aptekach ale kwiaty możemy zerwać sami. Krzewy bzu znajdziemy dziko rosnące przy lasach lub polnych ścieżkach. Kwiaty obrywamy
prawdziwe jedzenieupieczeniu i lekkim wystudzeniu, tartę posypać płatkami migdałowymi (u mnie pokrojone w słupki migdały) i cukrem pudrem. Tarta jest najlepsza lekko ciepła z kremem waniliowym lub gałką lodów waniliowych. Pycha! Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku "Słodkie Wakacje!" i "Festiwal Liścia
Mia Cucina SofietaKoktajl jeżynowo-kawowy to wspaniałe, pobudzające smoothie na pełne energii rozpoczęcie dnia. Lato powoli się kończy, a wraz z nim świeże owoce. Na szczęście rozpieszczają nas jeszcze ciepłe dni, w które warto zafundować sobie odżywcze, owocowe, lekkie śniadanie. Ja wybrałam pełne antyoksydantów polskie jeżyny. Całość smakuje po prostu pysznie! Dzięki zbożowej Ince smoothie ma delikatnie kawowy smak, a więc poranna(...)sobą do pracy czy szkoły). Możemy podawać od razu lub przechować w lodówce. Przed podaniem koktajl posypujemy jeżynami, jagodami goji oraz dekorujemy listkami mięty. W wyjątkowo ciepłe dni możemy dodać 3-4 kostki lodu do każdej porcji – koktajl będzie wspaniale orzeźwiał. Wpis zawiera lokowanie produktu Inka Post Koktajl jeżynowo-kawowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuLody są dobre o każdej porze roku. Mając zestaw pomocniczy w zamrażarce możemy cieszyć się owocowym smakiem kiedy tylko zapragniemy. Robiłem już lody z tej serii jako dodatek do ciepłego ciasta cynamonowego . Ich smak możemy dowolnie zmieniać w zależności od upodobań. Mało składników, mało pracy:) Składniki : - zamrożony w plasterkach banan, - zamrożone czarne porzeczki ( lub inne owoce
Przepisy Mikołajasamym centrum przemiany pór roku, a dziś już drugi dzień z rzędu pada deszcz i trzeba naprawdę się starać, żeby nie pogubić nóg na mokrym lodzie. Chcąc choć na chwilę przywrócić wspomnienie ciepłych promieni słońca, przeprosiłam się z zaniedbanym projektem śniadaniowym i szybko zmieszałam zielonego omleta ;) Zapach obłędny, przepyszny w smaku i tak puszysty, że mimowolnie zamkniecie oczy
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBurza za burzą. Okna otwarte na oścież ale powietrze nadal ciepłe i ociężałe. Czekam na chłodny powiew wiatru, który umożliwi spokojny sen. I schładzam się lodami. I to nie byle jakimi. Jedne z najlepszych, jakie jadłam. Wprawdzie wczoraj na fanpag'u nie udało się zebrać tak dużej liczby like'ow, jakie pragnęłam (trochę mi smutno(...)wszystkie orzechy były oblepione karmelem. Dodajemy 2 szczypty soli. Jeszcze ciepłe orzechy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je jeszcze jedną szczyptą soli. Gdy masa całkowicie wystygnie umieszczamy ją w woreczku i tłuczemy wałkiem do ciasta na drobne kawałki. *jeśli chcemy pralinę wymieszaną z lodami dodajemy je teraz **pralinę wsypujemy, gdy lody
My simple kitchenforemek lodowych do foremek wlać zimne mleko smakowe truskawkowe wymieszane z sokiem z cytryny, włożyć patyczki i do zamrażalnika schowac na kilka godzin foremki polać ciepłą wodą z kranu, bardzo łatwo wychodzą lody z foremek - lody są orzeźwiające, smaczne................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnatłuszczonej patelni. Pokrojone i umyte owoce przekładamy na nieprzywieralną patelnię i zasypujemy cukrem. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Ciepłymi lub przestudzonymi napełniamy naleśniki. Podajemy z gałką lodów i listkami mięty. Smacznego :) Artykuł Orkiszowe naleśniki z duszonymi owocami i lodami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogzjadła lody z buraka i napewno jeszcze nie raz do nich wrócimy ponieważ zasmakowały całej rodzinie. By ułatwić sobie wyjmowanie lodów z foremek, wystarczy włożyć je na chwilę pod strumień ciepłej wody. Pierwsze foremki jakie miałam były złączone, więc nie mogłam polewać wszystkich wodą gdy chciałam wyciągnąć tylko 1 lód, namęczyłam się za każdym razem(...)składniki blendujemy. Nakładamy do foremek i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. Tak proste a tak zdrowe. Nie warto pakować w dzieci kupnych lodów które nic nie wnoszą do organizmu a można dać lody i z uśmiechem na ustach patrzeć jak do małego rosnącego organizmu wpływają kolejne witaminy
Szkrab Je SamJedne z ulubionych babeczek w moim domu :) Pyszne mini szarlotki z dodatkiem kokosu, skradną serca każdego. Idealnie smakują na ciepło ale też na zimno. Pasują do lodów jako elegancki deser. Jednym słowem: spróbujcie :) Składniki: * 3 łyżki masła * 6 łyżek cukru trzcinowego * 2 łyżki mleka * 1 duże jajko lub 2 małe * 1/2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki wiórków kokosowych * 500g(...)mąkę i mieszamy masę. Dodajemy mleko, cynamon, wiórki kokosowe, i ostudzone jabłka. Całość mieszamy i rozdzielamy na foremki na babeczki. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno
Klasyka Gotowaniarozdziałów: No to Start – gdzie podaje pomysły na przekąski, startery, dobre śniadanie Zupy – wyjątkowe, słodkie i słone królowe stołu Konkretnie – czyli treściwy obiad, ciepła kolacja… Coś słodkiego – zdrowe słodycze, nietypowe lody czyli najlepsza cukiernia świata w Twojej kuchni Na zdrowie – wypijmy za kolejne spotkanie przepisy na zdrowe napoje, koktajle itd… Źródło: http://fotozakupy.pl/kinga-paruzel-nie-zwykla-kuchnia-bo-kazdy-jest-inny-z-autografem/40125s Książkę Kingi(...)odcinku z castingów :) Gdy opowiadała o swoim ślubie i torcie płakałam jak bóbr ze wzruszenia. Przepiękna kobieta o bardzo miłym głosie a na dodatek biło od niej nieziemskie ciepło dobrego człowieka. Z tygodnia na tydzień jej kibicowałam. Dla mnie jest mistrzynią w tym co robi. Najbardziej jednak i tak cieszę się z tego faktu, że poznałam ją osobiście
ClauditteMissCookingoknami bardzo ciepła wiosna (wreszcie!)- przed nami lato i na dodatek dzisiaj Dzień Dziecka. Mam dla Was z tej okazji pyszny i mega prosty przepis na owocowy sorbet! Sorbety mają tę przewagę nad lodami, że są dużo mniej kaloryczne, a dodatek słodkiego banana sprawia, że nie trzeba ich dosładzać :) SKŁADNIKI (na 6 pojemniczków - całość 300 kcal(...)banan 300 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Owoce miksujemy z sokiem z cytryny i przelewamy mus do foremek. Mrozimy kilka godzin. Foremkę przelewamy ciepłą wodą i wyciągamy sorbety. Jeśli mamy mrożone owoce - po prostu miksujemy z sokiem z cytryny i zjadamy :) Smacznego! Cały sorbet - 300 kcal - czyli z jednego pojemniczka - 50 kcal! - białka
Moje Kuchenne Rewelacje