Chlebek dyniowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.140 234korzenny aromat urzekły wszystkich członków rodziny. Oto kolejne weekendowe ciacho pachnące Świętami. Czego tu się innego spodziewać skoro do Wigilii pozostał już niecały miesiąc! Jeśli lubicie wilgotne ciasta to bardzo przypadnie Wam do gustu. Znalazłam go w listopadowej KUCHNI, w dziale Marty Dymek. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Ilość mleka podana w oryginalnym przepisie wg mnie była za mała, może(...)cytryny Suche składnik łączymy w misce. W drugim naczyniu miksujemy mokre składniki z cukrem. Łączymy zawartość obu misek. Nie miksujemy za długo tylko tak jak w przypadków ciasta na muffiny do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C ok 45 minut. Ciasto lekko studzimy a następnie lukrujemy lukrem powstałym z utarcia cukru pudru
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizzowe roladki 267Pizzowe roladki ..pyszne..polecam..tym razem do ciasta dodałam prażonej cebulki...kiedyś piekłam bułeczki z dodatkiem takiej cebulki, pyszne były i w tych roladkach pizzowych też świetnie smakowała. 3 szkl mąki 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich 200 ml wody 5 dag drożdży 2-3 łyżki prażonej cebulki kiełbasa ser żółty(...)mnie 2 rodzaje] Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Ułożyć kiełbasę, ser żółty.Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Odstawić
Moje domowe kucharzenie
zupa fasolowa z grzybami 178składniki: 150 g świeżych podgrzybków 125 g fasoli Jaś 65 g marchwi 65 g pietruszki 65 g cebuli 45 g selera 275 g ziemniaków 16 g
Domowy Smak Jedzenia
Łosoś w cieście francuskim 147Składniki: • 50 dkg łososia bez skóry • ciasto francuskie gotowe • pęczek koperku • sok z 1 cytryny • sól, pieprz • 1 żółtko • 2 łyżki mleka Wykonanie: • Łososia natrzeć sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posypać koperkiem i marynować godzinę. • Zawinąć szczelnie w ciasto francuskie, z resztek ciasta wyciąć rybki i położyć na wierzchu. • Roztrzepać żółtko(...)mlekiem i posmarować całe ciasto na wierzchu. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 40 minut
To co kocham
Ciastka pomarańczowo-czekoladowe 144paczka płatków czekoladowych 80 g • 100 g skórki pomarańczowej Wykonanie: • Połączyć suche składniki. • Masło zetrzeć na tarce, dodać do mąki razem z jajkiem i zagnieść ciasto. • Podzielić na 2 części. Do jednej dodać płatki i skórkę i zgnieść razem. • Zrolować obie części ciasta, położyć jedna na drugiej i skręcić razem(...)sznurek. • Wałek ciasta zawinąć w folię spożywczą, następnie w aluminiową i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. • Następnie pokroić ciasto w plastry i ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. • Piec 15 minut w temp
To co kocham
Torcik Pijany szatan 170Szczęśliwego Nowego Roku 2013 ! Niech ten rok nada Waszemu życiu nowych smaków! Składniki: Ciasto • 4 jajka • 150 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 1,5 szklanki mielonych orzechów włoskich • 2 łyżki kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa • 200 g orzechów mielonych włoskich – 2 szklanki • 1/2 szklanki wódki czystej • 2 łyżki cukru pudru • cukier waniliowy Masa czekoladowa(...)czarnej czekolady, a wskazówki z paluszków oblanych czekoladą. Masa orzechowa • Orzechy zalać wódką i wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym. • Odstawić do lodówki. Ciasto • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i zmiksować. • Białka ubić na sztywną pianę. • Połączyć razem pianę, żółtka i orzechy
To co kocham
Smażone banany po chińsku 185małej książeczki Kuchnia Chińska z przed 20 lat. Składniki na 4 porcje: • 4 banany • 2 łyżki soku z cytryny • 1/2 szklanki sezamu • olej do smażenia Ciasto • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 200 ml wody Syrop • 500 g cukru • 250 ml wody(...)pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z sokiem z cytryny. • Wodę z cukrem i olejem gotować na syrop przez 10 minut. Ciasto • Obie mąki, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać z wodą na gęstą masę. Ja nie miałam mąki ryżowej, zmiksowałam więc ryż w młynku
To co kocham
Tort Mrowisko 176proszkiem, solą i cukrem. • Masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i rozetrzeć w rękach z mąką. • Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. • Ciasto podzielić na 3 części, aby szybciej się schłodziło i łatwiej było zetrzeć na tarce. • Do jednej części dodać kakao i zagnieść(...)musi być równomiernie wymieszane. • Każdą część ciasta zapakować w woreczek foliowy i schować do zamrażarki na 1 godzinę lub na całą noc do lodówki. • Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st.C, każdą część ciasta zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec ok. 10-15 minut, dwa razy
To co kocham
Szparag w cieście 177obróbce, bo trzeba je obierać dość grubo. Ja uwielbiam te zielone, bo są sprężyste, chrupiące, twarde, i mają konkretny smak. Składniki: • pęczek zielonych szparagów • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 1 żółtko • 3 łyżki mleka Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się(...)już twardych włókien. • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 2 minuty, wyjąć, przelać zimną wodą i osuszyć. • Ciasto francuskie pociąć na paski o szerokości ok. 3 cm i długości wiekszej o 1 cm od długości szparaga. • Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem
To co kocham
Ciastka z czekoladą i marshmallows 146Zachciało mi się coś słodkiego ale szybkiego. Wyszło bardzo słodko! Ciastka na bazie ciasta francuskiego z nadzieniem z Nutelli i chrupiących po upieczeniu pianek marshmallows zaspokoją na długo apetyt na słodycze. Inspiracja ze stron anglojęzycznych, ale na polskich blogach też można je znaleźć. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1 mały(...)słoiczek kremu czekoladowego, np. Nutelli • małe opakowanie pianek marshmallows • 1 jajko Wykonanie: • Płat ciasta francuskiego pokroić w małe kwadraty. Mnie wyszło 18 sztuk. • Na środku każdego położyć po łyżeczce kremu czekoladowego. • Na krem położyć kilka małych pianek lub jedną dużą. • Brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepiać szczelnie w koperty jak na zdjęciu
To co kocham