Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) czyli Słodki czwartek odc.118 215dłużej do lodówki) 140 g suszonej żurawiny W misce 200 ml gorącej wody łączymy z miodem i cukrem. Mieszamy. Dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy kilka minut. Ja to zrobiłam łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 170 st. C. Po tym czasie(...)sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Studzimy ciasto i owijamy folią do żywności. Najsmaczniejsze jest po minimum 2-3 dniach, przed tym czasem jest dość twarde
Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 201było jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie jedliśmy. Bardzo wilgotne, aromatyczne, świetne do kawy. Ciasto które trzeba upiec chociaż raz, jesienią lub zimą. Już sam jego zapach rozgrzewa i poprawia nastrój :) Przepis pochodzi z brulionu „Czas odnaleziony” Moniki Kantor i Sebastiana Załęckiego. 200 g mąki orkiszowej typ 750 lub pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki(...)masło. Na koniec dodajemy startą marchewkę i bakalie. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Ciasto marchewkowe z rodzynkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog
Wegańskie placuszki z ugotowanych ziemniaków na słodko 225ugotowanych ziemniaków . Dzisiaj w wersji na słodko. Z obiadku zostało mi równo 310 g ziemniaków, z których powstało aż 25 pysznych placuszków, plus 1 taki malutki z reszty ciasta. :) Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszną przekąskę. :) Przepis: Składniki: (25 sztuk) na ciasto: 310 g ugotowanych ziemniaków 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)posypania Wykonanie: 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, jeśli używamy świeżo ugotowanych ziemniaków, przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. 2. Łączymy wszystkie składniki razem z ziemniakami, i wyrabiamy ciasto. 3. Rozwałkowujemy ciasto o grubości około 5mm i szklanką wycinamy krążki. 4. Smażymy placuszki na oleju z obu stron na złoty kolor. 5. Podajemy z ulubionym dżemem
Mój pomysł na
Lebkuchen 249aromatyczne i przyjemne w smaku. Jeśli chcecie, aby szybciej zmiękły, do puszki dodajcie kawałek jabłka. Przepis na Lebkuchen znajdziecie również w najnowszym wydaniu naszego magazynu "Życie ze Smakiem". Składniki: Ciasto: 225 g masła 200 g brązowego cukru 1 jajko 250 g melasy 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki soli 350 g mąki pełnoziarnistej 125 g mąki(...)pszennej Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki śmietany Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą na elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na minimum 4 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto grubo rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszać ze śmietaną i posmarować tym pierniczki przed włożeniem
My simple kitchen
Piernikowe ciasto z burakami 224Ciekawa odmiana piernikowego ciasto. Coś innego, niepowtarzalnego i niesamowicie dobrego. Na pewno będę bardzo często wracała do tego przepisu. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącej kawy. Idealnie nada się także do postawienia na świąteczny stół. Składniki: 3 upieczone buraki 5 dag suszonych śliwek 3 jajka 20 dag mąki 15 dag cukru trzcinowego 4 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta gałki(...)przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jajka przy pomocy miksera ubijamy z cukrem do czasu aż masa stanie się puszysta. Cały czas miksując dodajemy powoli olej a następnie sypkie składniki. Do ciasta dokładamy śliwki i buraki. Mieszamy łyżką. Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Czekoladę powoli podgrzewamy z masłem. Polewamy ciasto
Pobite gary Barbary
Tarta czekoladowa z malinami i dżemem z czarnych porzeczek 161cukru pudru jajko szczypta soli dżem z czarnych porzeczek maliny Ganache 400 ml śmietanki 400 g czekolady deserowej 70 % łyżka miodu 100 g masła Przygotowanie Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki..Kiedy porządnie się schłodzi rozwałkować (inaczej będzie się mocno przyklejać do wałka)..Niektórzy wylepiają od razu formę ciastem i tak wkładają do schłodzenia(...)spód położyć papier do pieczenia i nasypać tam opakowanie grochu lub po prostu nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy 20 min w 180 st C (z grochem 15 min i po zdjęciu papieru jeszcze 5 min) Śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w niej połamaną na kawałeczki czekoladę, dodać miód i masło. Dokładnie wszystko rozpuścić i połączyć. Na spód tarty wlać
Gaździnka warzy
Ciastka dyniowe z chrupiacymi pestkami 208miękkiego masła 1/2 opakowania cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g pestek dyni + 2łyżki do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz pestek dyni miksujemy razem (ciasto będzie stosunkowo miękkie i lejące) Do ciasta wsypujemy pestki dyni, mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką po 1 porcji ciasta (ciasto w piekarniku trochę się rozleje
Bon appetit mon amie
pyszny,aksamitny sernik pieczony czarno-biały na cieście kruchym... 236Składniki: CIASTO KRUCHE: żółtka 3 sztuki, cukier puder 1/2 szklanki, margaryna 200 gram, mąka tortowa 4 szklanki SERNIK: twaróg chudy ze Strzałkowa 1 kg, jogurt bałkański 340 ml, śmietana 18 proc 200 ml, żółtka 7 sztuk, cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 2 łyżki, kasza manna 1 łyżka, kakao 2 łyżki(...)składniki do sernika o temperaturze pokojowej = zimną margarynę i pozostałe składniki mikserem wyrobić na ciasto, zawinąć w folię i do lodówki na 1 godzinę, białka zostawić do sernika do ubicia piany twaróg chudy, jogurt, śmietanę pałką blendera zmiksować użyłam 2 formy 29x16 cm i silikonowa 24x13 cm, czerwona jest na poczęstunek w pracy u męża, większą formę wyłożyć papierem
W Mojej Kuchni Lubię
Pyszny test deserów Belriso 292W tym tygodniu spotkała mnie bardzo miła niespodzianka. Jakie było moje zaskoczenie kiedy przeczytałam maila ,że zostałam wybrana do projektu Belriso a tym samym będę mogła
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Waniliowy sernik z ganache z białą czekoladą 184serniku i kremie dominuje wanilia. Jest w cieście jak i w kremie. Sernik jest kremowy i delikatny. Natomiast dopełnieniem jest wierzch ciasta przygotowany ze śmietanki z masłem, białą czekoladą i wanilią. Ciasto jest obłędne w smaku! Spód: 4 batony princeska kokosowa po 36g 60 g masła Masa serowa: 600 g tłustego twarogu 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1,5 łyżki
VioletoweKucharzenie
Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie 260Przepyszne ciasto z delikatną pianką z mango i odrobiną soku z limonki, kremem budyniowym i puszystym biszkoptem, który zawsze wychodzi. Polecam na jesienną chandrę gdy za oknem szaro i buro… Pycha! Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy
Oryginalny smak
Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze 325sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Ciasto jest nietypowe: wyraźnie rzadsze niż drożdżowe nie co przypominające gęste ciasto naleśnikowe. Po parowaniu niezwykle delikatne. Bułeczki są gotowe po 20 minutach gotowania na parze. Oznaką że są gotowe jest(...)wody Wykonanie: 1. Mąkę ryżową, kokosową cukier puder oraz sodę i sól wymieszać w misce. 2. Dodać ocet. olej wodę,oraz mleko kokosowe. Wymieszać do połączenia Ciasto będzie dosyć gęste. 3. Nastawić parowar, Ciasto rozdzielić do ceramicznych lub silikonowych foremek ( u mnie kokilka o średnicy 8 cm) 4. Bułeczki parować przez 20 minut na maksymalnej mocy
vaniliowoczekoladowa
Piernik orkiszowy z bananami 183lubicie lżejsze wypieki to w tym z całą pewnością będziecie zakochani. Piernik na mące orkiszowej z bananem i konfiturą truskawkową to niesamowicie wilgotne, aromatyczne i miękkie ciasto. Piernik na ostatnią chwilę, którego ciasto nie wymaga leżakowania i nadaje się do spożycia tuż po upieczeniu i przestudzeniu. Składniki (na formę keksową 12 cm x 20 cm): 140 gram mąki orkiszowej(...)malakserze miksuję na gładką masę banana, jajko, konfiturę, oliwę z oliwek, mleko i miód. Składniki mokre mieszam z suchymi do połączenia i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut, do tzw. "Suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce. Przed podaniem dekoruję cukrem pudrem
Mango Papaja
Słodka Kuchnia Polska Pawła Małeckiego w Lidl 226dostaniemy 1 naklejkę. Naklejek należy mieć sześć. W Cook up na Bielanach stół już świąteczny. Podzieliliśmy się na siedem grup. Każda grupa przygotowała te sama ciasta z przepisu Pawła. Ucierane ciasto z jabłkami grójeckimi, oponki serowe i piernik. Paweł dzielił się z nami swoją wiedzą. Uczył nas jak ozdobić piernik powidłami śliwkowymi, masą marcepanową i polewą(...)czekoladową. Uwielbiam taką lekcję pokazową. Do ucieranego ciasta można dać każde owoce, ale uwaga na owoce, które puszczają dużo soku. Może powstać zakalec ostrzega Paweł Małecki. Przepyszne oponki serowe, którym trudno się oprzeć - to przepis Pawła Małeckiego domu rodzinnego. Takie oponki pamięta z dzieciństwa. Forma przygotowana, za chwilę dziewczyny wleją ciasto. Serdecznie dziękuję
AZgotuj!
CIASTO FRANCUSKIE Z TOFFI I GRUSZKAMI 283przyszło do głowy! Dzisiaj coś w sam raz na chłodny poranek do kawy. W sumie to każda pora dnia będzie odpowiednia na te jesienne poduszeczki. SKŁADNIKI : ciasto francuskie – 1 opakowanie gruszki – 3 sztuki budyń o smaku toffi – pół opakowania – 20 gram mleko 2% – 150 ml cynamon jajko – 1 sztuka PRZYGOTOWANIE : W garnku zagotować 100 ml mleka. Do szklanki wsypać(...)żeby nie zostały żadne grudki. Użyłam budyniu z dodatkiem cukru. Niektóre są bez więc radzę dodać do smaku według uznania. Wlać do garnka, gotować przez chwilę cały czas mieszając. Ciasto francuskie odwinąć i podzielić na 8 kwadratów. Gruszki obrać i wydrożyć z nich gniazda. Pokroić na kawałki, nałożyć po trochu na środek każdego kwadratu. Na gruszki dodawać po łyżce budyniu
kuchniabellissima.wordpress.com