ciasto - 163312 przepisów (strona:4094/10888)

Pancakes stracciatella czyli placuszki z drobinkami czekolady (spoznione Niedzielene Sniadanie doc.89) 198

stały się pysznym podwieczorkiem.  To nic!  Proste w przygotowaniu pancakes na kefirze, z drobinkami czekolady, w duecie z morelami. Bossskie! Pancakes stracciatella czyli placuszki z drobinkami czekolady ciasto: 300 ml kefiru lub maślanki 1 jajko 50 g drobnego cukru 250 g maki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia 40 g gorzkiej(...)czekolady, posiekanej cząstki moreli do dekoracji cukier puder do posypania Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i energicznie mieszamy. Dorzucamy czekoladę, łączymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po łyżce ciasta. Ciasto jest dość gęste więc należy je rozprowadzić by placuszki były cieńsze. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubionymi owocami

Dzieje kuchennej Wiewióry
ogórki z papryką i curry 284

składniki: 2000 g świeżych ogórków gruntowych 600 g papryki czerwonej 300 g cebuli 50 g soli wykonanie: Ogórki kroimy w słupki, cebulę w piórka a paprykę

Domowy Smak Jedzenia
roladki wieprzowe z pieczarkami i natką pietruszki 364

składniki: 800 g schabu bez kości 300 g pieczarek 1 cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso

Domowy Smak Jedzenia
Precle 197

Precle z tego przepisu są lekko słone, mają nieco spękaną złotobrązową skórkę, są miękkie i puszyste w środku  W smaku przypominają trochę bajgle. Przygotowanie wymaga nieco pracy, ciasto najpierw się obgotowuje, dopiero później piecze. Takie precle mogą stanowić samodzielną przekąskę, lub być alternatywą dla bułek. Ciasto (7-8 dużych precli): 750 g mąki pszennej typ 650 360 ml letniej(...)posypania: mak lub sól morska Do obgotowania precli: 1,5 litra wody 3,5 łyżki sody oczyszczonej Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem (ok. 10 minut). Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką lub folią na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości ). W garnku zagotować wodę

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki ze szpinakiem i serem feta. 220

Jeśli nie przepadacie za szpinakiem lub serem feta, nadzienie możecie dowolnie modyfikować. Bułki świetnie będą smakowały nadziane pieczarkami, cebulą, kiełbasą, warzywami lub każdym innym wytrawnym nadzieniem. Jeśli dodamy do ciasta 4-5 łyżek cukru i zmniejszymy ilość soli bułki możemy nadziać owocami, dżemem, masłem czekoladowym, lub wszystkim na co mamy ochotę. Polecam! Składniki na bułki ze szpinakiem i serem feta(...)drożdży instant dodajemy je do mąki, dokładamy cukier, zalewamy mlekiem i dodajemy kolejno pozostałe składniki). Wyrośnięty rozczyn przekładamy do mąki, dodajemy maślankę, olej, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Gotowe ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.  NADZIENIE: 80 g sera feta 80 g kremowego twarożku (naturalnego

Rozpustne gotowanie
pierogi z ziemniakami,twarogiem, pieprzem, majerankiem... 193

mundurkach obrać, razem z twarogiem chudym blenderem zmiksować, można zmielić przez maszynkę do mięsa do misy robota wsypać mąkę, sól i wody gorącej dolewać w trakcie wyrabiania hakiem ciasta tyle, aby ciasto miało zwartą konsystencję, dobrze wyrobione włożyć do woreczka na 15 minut cebulę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć, wystudzoną wlać do ziemniaków, wsypać pieprz grubomielony, kucharka, majeranek i wszystko(...)dobrze wymieszać ciasto podzielic na trzy części, na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta rozwałkować na dość cienki placek, szklanką wycinać kółka, na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierogi, wkładać do gotującej się wody z olejem, solą i po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 3-4 minuty, cedzakiem wyjmować i opłukać pod zimną wodą 6 cebul

W Mojej Kuchni Lubię
ratatouille 161

składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 4 pomidory 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 liść laurowy sól

Domowy Smak Jedzenia
Prosty tort marchewkowy 215

się i nęcił. No ale wiecie jak u mnie z pieczeniem. Oczami wyobraźni widziałam czekającą mnie udrękę. Moja niedoszła teściowa była podła z natury, ale robiła najbardziej genialne ciasto marchewkowe. Gdzieś zapisałam przepis, niestety potem przypomniało mi się, że po rozstaniu z Eksiem, przepis poszedł z dymem razem z jego rzeczami. W tym roku sporo się zmieniło, jeśli chodzi(...)można pominąć). Jajka, masło, jogurt i cukier ubijamy na puszystą konsystencję. Dodajemy marchewkę i porzeczki, delikatnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i solą, dodajemy do masy. Ma wyjść gęste ciasto, jeśli za rzadkie – dodajemy mąki, jeśli za gęste – jogurtu. Wsadzamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, grzanie góra-dół, środkowy poziom. Pieczemy około godziny – do suchego patyczka

ladykitchen
domowa sałatka szwedzka na zimę 153

składniki: 2500 g ogórków gruntowych 370 ml octu 10% 120 ml oleju 1 i 1/2 szkl cukru 1 łyżka soli wykonanie: Ogórki myjemy, kroimy w plastry

Domowy Smak Jedzenia
PIEROGI Z JAGODAMI 174

urlopu, wygospodarowałam chwilkę i zrobiłam dla moich najbliższych pierogi. Pierogi z jagodami, a jakże, po tych z truskawkami to ulubione danie mojej córki. Przy okazji przetestowałam nowy przepis na ciasto z MLEKIEM. Idealnie nadaje się do pierogów z owocami. Jest mięciutkie i elastyczne :) SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej około 250 ml ciepłego mleka 1/2 łyżki oleju szczypta soli jagody cukier(...)trzcinowy jogurt naturalny masło A jak to zrobić: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i olej. Stopniowo wlewać mleko i zagniatać ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Nakryć głębokim talerzem i pozostawić 15-20 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką. Przy pomocy szklanki wycinać kółka, które lekko rozciągać w palcach

Kuchnia w opałach
Środa na bogato 205

bardziej, a mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą i kurczakiem. Do tego mizeria z jogurtem i koperkiem. Podwieczorkiem rządzi tarta jaglana na spodzie z ciasta francuskiego. 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki cukru z wanilią 1 szklanka borówki amerykańskiej 2-3 jajka 1 opakowanie ciasta francuskiego miód do podania Kaszę gotujemy do miękkości(...)szklankach wody z dodatkiem cukru z wanilią. Gdy się rozgotuje czekamy aż ostygnie i miksujemy z jajkami. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem

Kucharzyca
Torcik na zimno z galaretką, mascarpone i borówką amerykańską 178

który marzył się mojemu młodemu, który jest fanem galaretek i takich właśnie torcików, lekkich z galaretką i owocami. Obiecałam, zrobiłam i już go nie ma ;)). A torcik, to spód - ciasto czekoladowe, potem śmietana z serkiem mascarpone i galaretką, do tego powrzucane borówki, a góra galaretki i owoce. prosty, szybki, kaloryczny he he, ale smaczny :)). Do torcika wypiliśmy wino Monte Santi(...)następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do reszty, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy na samym końcu do ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 15 - 20 minut. Do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Składniki masa

kruche babeczki
napar z suszonych kwiatów rumianku 178

składniki: 2 kopiate łyżeczki suszonych kwiatów rumianku 500 ml wody miód do smaku wykonanie: Do rondelka wsypujemy wysuszone kwiatki, zalewamy je gorącą wodą i gotujemy pod

Domowy Smak Jedzenia
fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 169

składniki: 500 g fasolki szparagowej 125 ml przecieru pomidorowego 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy

Domowy Smak Jedzenia
Rolada francuska z kurczaka i ... 186

niego całkiem eleganckie danie, którym nie powstydzimy się podając go naszym gościom, nawet wybrednym smakoszom. Ja tak właśnie zrobiłam.  Moje filety z dodatkami zapakowałam w ciasto francuskie i .... powstała pyszna i ładnie wyglądająca rolada ... francuska. Możecie swoje rolady urozmaicać różnym farszem z różnymi dodatkami.          Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g podwójnego(...)pozostałe masło wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją. Dodałam czosnek i za chwilę wrzuciłam pieczarki. Podsmażyłam. Posoliłam, oprószyłam pieprzem. Dodałam zioła prowansalskie i bazylię. Wymieszałam.   Całość przełożyłam do miseczki.   Ciasto wyjęłam z lodówki żeby się ogrzało. Rozwinęłam go  na desce nie zdejmując papieru. Na całej jego powierzchni rozłożyłam porcje mięsa. Zostawiłam jedynie po ok. 2 cm miejsca

Kuchnia u Krysi