wcześniej zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, jednak ja tego nie robiłam), posiekać na większe kawałki, połowę zostawić w całości i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto na cantuccini wyrabiać, aż stanie się elastyczne, a migdały "wcisną się" i nie będą z niego wypadać. Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Na oprószonym mąką blacie ciasto uformować(...)pierogi leniwe), przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 180'C i piec przygotowane ruloniki około 30 minut. Po tych czasie wyjąć ciasto i odstawić na kilkanaście minut, by ostygło. Kiedy będzie już tylko lekko ciepłe, pokroić je po skosie. Kromki cantuccini ułożyć znów na blaszce i podpiec jeszcze około 10-15 minut
Moje Qulinariałyżki mleka sezam do posypania Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut tahini wynieszać z cukrem pudrem. każdą kulę rozwałkować(...)grubości 3 mm. Posmarować przygotowanym tahini i posypać cynamonem i ściśle zrolować. Następnie rulon skręcić jak sznurek, trzymając sztywno jeden koniec i obracając drugim. Tak skręcony, nieco rozciągniety rulon ciasta wypełniony tahini skręcamy w postać ślimaka. Końcówkę ciasta włożyć pod spód, spiralnie skręconego chlebka. Chlebki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia wyrosniete chlebki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Genialne w swojej prostocie ciasto na pierogi. Z dodatkiem masła i jajka, których obecność znacznie poprawia smak i sprężystość ciasta. Sprawdza się szczególnie w przypadku "luźniejszego" nadzienia lub, gdy pierogi mają być mrożone. Łatwo się wyrabia, nie wymaga podsypywania mąką, zawsze wychodzi idealnie elastyczne i miękkie. Daje się bardzo cienko rozwałkowywać, super się rozciąga, dzięki czemu pierogi mają dużo farszu(...)ciepłej wody dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, wodę z masłem. Krótko mieszamy łyżką, wbijamy jajko. Wykładamy na blat, zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto ( ok. 7 minut). Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 2-3 mm., wykrawamy koła
cool and mintysmaku. Przekładamy do miseczki. Do ostudzonego farszu dodajemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy. NALEŚNIKI : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka i mleko. Mieszamy używając rózgi, aż otrzymamy gładkie ciasto bez grudek. Jeśli mamy czas, odstawiamy na 20-30 minut, aby odpoczęło. Stopniowo dolewamy wodę i mieszamy do połączenia składników. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstości rzadkiej śmietany. Na dobrze rozgrzaną(...)patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy łyżeczkę oleju i za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzamy po całej patelni. Na środek nieco uniesionej patelni wlewamy porcję ciasta i poruszamy nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno. Smażymy przez około 1 minutę, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 1/2 minuty, do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz. Na każdy
cool and mintywody, ale osobiście uważam, że najlepsze są odsmażone "na chrupiąco", na niewielkiej ilości, dobrze rozgrzanego klarowanego masła lub oleju. Obowiązkowo podaję je okraszone podduszoną i słodką w smaku cebulką. Ciasto z dodatkiem gorącej wody, masła i żółtka jest tak ciepłe, elastyczne, mięciutkie i lekkie, że kilkuminutowa praca z nim to sama przyjemność i relaks. Dzięki leżakowaniu nie kurczy się(...)siekamy. Możemy także rozdrobnić w malakserze. Przekładamy do miseczki. PIEROGI : Do miski przesiewamy mąkę pszenna, dodajemy sól. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i stopniowo wlewamy do mąki, jednocześnie mieszając ciasto widelcem. Dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Wyciągamy na podsypany mąką blat, wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne ( przez około 7 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
cool and mintykażdej strony. Jeżeli chcecie, aby pączki były równe i okrągłe uformujcie je przy pomocy małej łyżki do lodów (zamoczonej w gorącym oleju), a przed wrzuceniem na tłuszcz, wyrównajcie ciasto w łyżce o kant miski. Uformowane w ten sposób półkulki w czasie smażenia zamienią się w idealne kuleczki. Możecie także umieścić ciasto w rękawie cukierniczym lub plastikowym woreczku, obciąć końcówkę, wyciskać(...)misce ucieramy serek homogenizowany z jajkami i cukrem. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników w jednolite ciasto. Łyżeczką zamoczoną w gorącym oleju nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwamy je do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy około 3-5 minut, w zależności od wielkości, aż będą ciemnozłote i usmażone
cool and mintytiramisu jest dla Was. Puszysty, delikatny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem Amaretto. Przełożony pysznym delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Przed podaniem obficie posypany gorzkim kakao. Ciasto jest lekkie, niesłodkie i łatwe w przygotowaniu. Krem jest lekki, a równocześnie zwarty, dzięki czemu nie wypływa podczas krojenia. Zawsze jest hitem każdego przyjęcia. SKŁADNIKI BISZKOPT / wszystkie składniki powinny mieć(...)śmietany. Ubitą śmietaną w 3 partiach dodajemy do serka i krótko miksujemy na małych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Powstały krem dzielimy na 2 części. PRZEŁOŻENIE : Pierwszy blat ciasta układamy na paterze, skrapiamy kawą wymieszaną z likierem. Wykładamy jedną część kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta i znów powtarzamy nasączenie i krem. Wierzch ciasta posypujemy (przez sitko) kakao. Na minimum
cool and mintygęstości kwaśnej śmietany. Przykryj i odstaw na 10 minut. Przełóż rozczyn do dużej misy lub jak u mnie do misy robota kuchennego. Dodaj resztę mąki i jajka. Zagnieć ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone dodaj porcjami miękkie masło. Ciasto będzie bardzo puszyste. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką(...)stolnicę i złóż kilka razy w kopertę. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie rozciągnij lub lekko rozwałkuj ciasto i posyp częścią maku. Pokrój na 10-12 krążków i ułóż luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brioche lekko się zrośnie. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą maku. Przykryj folią i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie
codojedzeniaCiasto nazywa się kopystka od kopyści czyli drewnianej łyżki którą jest mieszane. Cały sekret ciasta polega na tym aby go zamieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia składników, nie mieszajcie więcej bo będzie zakalec, sprawdziłam. Ciasto smakuje trochę jak drożdżowiec więc małym nakładem pracy mamy pyszny deser. Zabieramy się do pieczenia? Kopystka z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePRZYGOTOWANIE : Drożdże rozkruszamy i mieszamy w wodzie aż się rozpuszczą. Do dużej miski wlewamy rozczyn, całą wodę, olej, następnie wsypujemy mąkę, sól, cukier i wyrabiamy elastyczne, dość gęstawe ciasto. W razie konieczności dosypujemy mąki lub dolewamy wody, ciasto nie powinno być mocno klejące. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do ciasta i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy(...)wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce do pieczenia i posypujemy po wierzchu oregano i tartym serem. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę
Kulinarne Fantazje MarioliProste ciasto dla tych, którzy nie lubią mas i kremów. Jest wilgotne, ma mocno czekoladowy smak i długo pozostaje świeże. Polecam je podać ze świeżymi sezonowymi owocami lub konfiturą. Doskonały wypiek do popołudniowej herbatki w środku tygodnia. Składniki na foremkę 23 cm: na ciasto: 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki(...)pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i przelać do foremki silikonowej lub metalowej wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem. Wystudzić ciasto i wyjąć z formy. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać ciasto i posypać kokosem. Na wierzchu ułożyć owoce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa. Z tak przygotowanej masy formuję placuszki, blat posypuję mąką, dłonie oprószam mąką i biorę w dłoń kawałek ciasta (ciasto jest klejące) i delikatnie formuję w dłoniach kuleczkę. Następnie na blacie (posypanym mąką) delikatnie spłaszczam i formuję placuszek. Tak przygotowane placuszki smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty(...)miksuję tak żeby bana połączył się ze składnikami. Następnie dodaję mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję aby powstała jednolita masa. Teraz będę smażyła placuszki na rozgrzanym oleju na patelni, ciasto nakładam łyżką zanurzoną w oleju dzięki czemu ciasto łatwiej odkleja się od łyżki. Placuszki smażę na złoty kolor z obu stron, usmażone układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru
Uwaga Babcia Gotujeoddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i olej i barwnik, dalej ubijać. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy o wymiarach, spód 129x125 mm, wysokość 35 mm Piec w 175 stop, przez ok. 25 minut. Wyjąć ciasto z formy , ostudzić, przekroić na 3 placki. Krem czekoladowy(...)kąpieli wodnej, ostudzić. Masło przełożyć do miski, zmiksować. Następnie do masła, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, dalej miksować. Na samym końcu wlać roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta, ułożyć na tacy, nasączyć ponczem. Wyłożyć porcję kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Tak samo postąpić z trzecim blatem. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem, obsypać wiórkami czekoladowymi, udekorować perełkami
Kuchnia Danusicebule (ok. 180 g pokrojonej), 3 ząbki czosnku, 800 g ziemniaków (u mnie młode, odmiana mączysta), 300 - 350 g bryndzy, sól, pieprz, szczypta cukru, tłuszcz (smalec, tłuszcz gęsi), ciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, łyżeczka do kawy soli, Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być(...)miękkości. Włożyć 2-3 łyżki tłuszczu, dodać ziemniaki i dusić mieszając, aż ziemniaki będą ugotowane. Dodać bryndzę i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką
królestwo garówResztki wędlin, kawałek sera , ciasto drożdżowe ...i pizzerinki gotowe. 500 g mąki 1 szkl.mleka 2 łyżki oleju 1 duże jajko zioła prowansalskie 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatki: ketchup, kiełbasa, ser żółty Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników(...)wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Posmarować ketchupem, ułożyć kiełbaskę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione
Moje domowe kucharzenie