ciasto - 163312 przepisów (strona:4106/10888)

Rosną, rosną, jak na drożdżach. Dzieci oraz baba BY MY BELOVED HUSBAND 182

tradycji Wielkanocnych. Dlatego pomyślałam, że dobrą ilustracją moich wynurzeń o wzrastających dzieciach, będą tradycyjne baby drożdżowe pojawiające się zawsze na Wielkanocnym stole. Dzisiejszy przepis to podstawowa receptura na ciasto drożdżowe, które mój Mąż przygotowuje zgodnie ze wskazówkami swej mamy, choć może coś tam lekko pozmieniał, bo od lat mówimy, że uczeń przerósł mistrza. Baba By My Beloved Husband jest(...)Masło topię i studzę, aby nie było za ciepłe. Trzeba przygotować rozczyn. Można w osobnej miseczce lub w dołku na środku mąki przesianej do naczynia, w którym będę wyrabiać ciasto. Rozczyn to skruszone drożdże wymieszane z kilkoma łyżkami mleka, odrobiną cukru i mąki. Mieszam i odstawiam do wystartowania drożdży w ciepłe miejsce przykrywając. Jajko łączę z dwoma żółtkami. Kiedy drożdże

I tu będę miała takie te
Racuchy double double - drożdżowe z jabłkiem 152

także z cukrem.   Następnie wbijam jajka, sól i stopniowo dorzucam mąkę wyrabiając rózgą cały czas. Rozcieram do wyczerpania odmierzonej mąki. Pod koniec dodaję neutralny w smaku olej. Ciasto jest konsystencji lekkiej śmietany. Jeżeli wolicie gęstsze, dodać można więcej mąki, tak do pół dodatkowej szklanki. Przykrywam ściereczką ciasto i przygotowuję jabłka. Trzeba je obrać i usunąwszy gniazda nasienne pokroić(...)małe cząstki. Przygotowuję około 2 szklanek pokrojonych kawałeczków. Można lekko je skropić sokiem cytryny, by wstrzymać ciemnienie. Po ok. 2 godzinach (lub krócej) ciasto podwoi objętość. Łączę je z jabłkami, mieszam delikatnie i od razu rozpoczynam smażenie na gorącej patelni o nieprzywierającej powierzchni, dzięki czemu prawie obywam się bez tłuszczu. Lekko przecieram tylko dno masłem. Odwracam drewnianą łopatką, kiedy

I tu będę miała takie te
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 176

mnie do tego stopnia, że z niechęcią  myślę nawet o takich zajęciach, które częściej stanowią moją radość i rozrywkę. Dość powiedzieć, że od minionego tygodnia upiekłam ledwie jedno ciasto. Jedynie chleb wytrwale i regularnie ląduje w piekarniku. Wszystko to sprawia, że skupiam się wyłącznie na takich obiadach, jakie nie wymagają wielu zabiegów i zbyt długiego czekania. Do takich należy(...)tyle, by wystarczyło na przygotowanie placuszków ciapatek, robię je według przepisu z książki "Potrawy z czterech stron świata". Nie do uwierzenia, jaka dumna byłam, że zmusiłam się do zagniecenia ciasta i upieczenia placków. Uff! Wysiłek nie do opisania! Biorę: - ok. 450g mąki - ok. 300ml ciepłej wody - szczyptę soli - 2-3 łyżki masła klarowanego (topię) Mąkę sypię na stolnicę, dodaję sól

I tu będę miała takie te
Naleśniki z mascarpone i owocami 192

naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w kopertę, ale także przy robieniu krokietów. Podstawowe ciasto naleśnikowe:   2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka sól do smaku ok. 1 łyżka oleju Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz(...)czasie rozgrzewamy patelnię, nie dodajemy tłuszczu. Ja smażę naleśniki zawsze na 2 patelniach, by zaoszczędzić czas, ale wy możecie robić to tylko na jednej. Wylewamy cienką warstwę ciasta na patelnię, rozprowadzamy ją delikatnie obracając patelnię w dłoni. Do odmierzenia idealnej porcji ciasta przyda się niewielka chochelka. Nie obawiajcie się tego, że naleśniki przywrą do dna, nie przywrą. Musicie jedynie uzbroić

Cooking Monster
Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan 202

czarnuszkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miseczce mieszamy jogurt, jajko, olej oraz ok. 250 ml mleka i dokładnie mieszamy. Reszta mleka powinna posłużyć Wam w przypadku, gdy ciasto jest zbyt suche. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i ugniatamy przez ok. 5 minut, by stało się gładkie i elastyczne. Dużą miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej wyrobione(...)ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej 1-1,5 h.  Na dnie piekarnika układamy blaszkę wypełnioną wodą lub naczynie żaroodporne z wodą, sprawi to, że chlebek nie będzie wysychał, pozostanie miękki i delikatny. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wyrabiamy przez chwilę, następnie dzielimy na 10 równych kulek. Każdą z nich spłaszczamy i formujemy z nich

Cooking Monster
syrop z płatków róży 214

składniki: 100 g płatków róży 200 g cukru sok z 1/4 cytryny 250 ml wody wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Płatki róży

Domowy Smak Jedzenia
domowe mleko truskawkowe 150

składniki: 100 g truskawek bez szypułek 500 ml mleka 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżki cukru kryształu wykonanie: Truskawki myjemy, dodajemy do nich

Domowy Smak Jedzenia
Ravioli z grzybami 140

jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli kilka łyżek wody dowolne nadzienie [ u mnie podsmażone grzybki z cebulką] Mąkę , sól wysypać na blat, wbić jajka, wlać olej.Zagniatać ciasto [ w razie potrzeby wlać wodę] tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche, ale też nie może być lepkie.  Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 minut(...)Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - nadzienie, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem 202

smaku jajko do posmarowania Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i masło. Do miski przesiewamy mąkę,sól i dodajemy drożdże. Dolewamy mieszaninę mleka z masłem, mieszamy.  Zagniatamy ciasto, jeśli będzie za rzadkie dodajemy trochę mąki.  Ciasto dzielimy na 12 porcji. Porcje odstawiamy na blaszce przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. W tym czasie(...)praskę 2 ząbki czosnku oraz szpinak. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Z przestudzonego szpinaku można odcisnąć nadmiar soku/wody. Dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Gdy ciasto wyrośnie formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy. Na całej długości rozsmarowujemy warstwę farszu, a następnie zwijamy w rulon. Ruloniki wkładamy do natłuszczonych papilotek, a potem do formy na muffiny

Bon appetit mon amie
Domowe tortille 249

Domowe tortille, są tak proste w przygotowaniu, że nie ma sensu biegać i szukać po sklepowych półkach. Ciasto podobne do ciasta  pierogowego więc naprawdę nic trudnego. Warto zrobić sobie dzień wcześniej i szczelnie zabezpieczyć w worek foliowy, przechowywać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki włożyć na chwilę do mikrofali to ułatwi zwijanie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki(...)płynnego smalcu 1/4 łyżeczka soli 170 ml bardzo gorącej wody Wszystkie składniki umieścić w misce, na początku mieszać łyżką, następnie zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie odłożyć na 30 minut do worka foliowego. Po tym czasie podzielić ciasto na 9 części., Każdą z nich rozwałkować bardzo cienko na średnicę ok. 23-25 cm. Smażyć na średniej mocy palnika na suchej patelni

Delicious Titbits
Spód do tarty wytrawnej „na słono” 158

mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i ewentualnie wybranymi ziołami (bazylią, oregano, ostra papryka i czosnkiem granulowanym) nastąpienie dodajemy zimne masło – posiekane na drobne kawałeczki i jajko. Ciasto wyrabiamy ręką aż do momentu połączenia się wszystkich składników. Formujemy z niego kulkę, którą owijamy folią i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy(...)minut przechowywanie w lodówce i ok. 25 pieczenia) Czas pieczenia: w temperaturze 180 stopniach ok. 20-35 minut w zależności od piekarnika – do lekkiego zarumienienia. Ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi rękami – dzięki temu będzie bardziej kruche. Podczas rozwałkowywania należy uniemożliwić ciastu przyklejenie się do powierzchni lub do wałka – dlatego w tym celu można użyć

rozgotowana
ROLADA BROKUŁOWA 327

ubij na sztywną pianę i delikatnie domieszaj do purée z brokułów. Tak przygotowaną masę wylej na blachę i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść na małym ogniu masło. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie trzepaczką rózgową, aż składniki się połączą. Wlewaj stopniowo mleko, ciągle(...)tarty ser, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zwilż lekko wodą czystą ściereczkę kuchenną. Wyjmij blachę z piekarnika, rozłóż na niej ściereczkę, i odwróć blachę na drugą stronę, wykładając ciasto na ściereczkę. Zdejmij blachę, delikatnie odklej papier do pieczenia, a następnie wyłóż beszamel na upieczone ciasto i rozprowadź go równomiernie, po czym przy pomocy ściereczki zwiń ciasto w rulon. Podawaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Drożdżowe racuchy kefirowe z truskawkami 204

grube plastry. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody (2 łyżki wystarczą). Dodać do kefiru, wbić jajka, dodać cukier i sól. Wszystko roztrzepać. Dodać mąkę i dokładnie połączyć. Powinno wyjść ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Nie może być zbyt rzadkie, bo truskawki puszczą sok i rozrzedzą je nieco. Pokrojone truskawki wymieszać z ciastem. Odstawić na około 20 minut, aby ciasto podrosło(...)Nakładając łyżką ciasto, smażyć placki - racuchy na niewielkiej ilości oleju na średnio rozgrzanej patelni.  Podawać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Posypywać cukrem lub cukrem pudrem. Te placki nie są grube i puszyste tak jak tradycyjne racuchy. Są średnio grube, miękkie i delikatne. Można do nich dodawać dowolne owoce sezonowe zamiast truskawek. ...a dla lubiących placki mam jeszcze placki

Codzienna kuchnia niecodzienna
lemoniada truskawkowo różana 199

*składniki: 1000 ml wody ok. 25 g świeżych płatków róży 1 limonka (sparzona i wyszorowana) 5 truskawek sok z 1 cytryny świeże listki męty 1 łyżka

Domowy Smak Jedzenia
7 szybkich przekąsek na EURO 2016 191

przekąszając ... no właśnie co? Ja przedstawiam kilka smacznych propozycji, już wypróbowanych na meczu Polska- Irlandia :D Wybaczcie, ale stawiałam na czas więc nie będę bawiła się w robienie własnego ciasta francuskiego, bułeczek czy mięsa do hamburgerów. Ma być smacznie i ekspresowo:) 1. Krakersy z pastą pietruszkową Co potrzebujesz: paczkę krakersów, pęczek pietruszki  1 serek topiony, 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)żółty, sałata, ketchup Wykonanie : Bułkę, mięso i ser wycinać kieliszkiem do wina. Złożyć hamburgery i zapiec około 5 minut w piekarniku Czas wykonania: 10-15 minut 3. Kiełbaski w cieście francuskim Co potrzebujesz: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie : Kiełbaski zawijam w ciasto, kroje na mniejsze kawałki i piekę w piekarniku około 10-15 minut. Czas wykonania

Tradycyjna Kuchnia