ciasto - 163312 przepisów (strona:4098/10888)

Chleb z cukinią 184

wyrośniętym zaczynem dodać resztę lekko ciepłej wody, jajko i sól. Zagnieść ciasto.Cukinię dobrze odcisnąć z soku. Odciśniętą cukinię i posiekane orzechy [ ja akurat ich nie dawałam] dodać do ciasta. Ciasto ponownie zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 45 min.Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagnieść. Ciasto przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem. Formę przykryć

Moje domowe kucharzenie
Szybki piernik 181

upiec coś szybko i smacznie.  To może być piernik .  Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe i przyprawy korzenne nadają mu wyborny smak.    Składniki: Ciasto (keksówka 36x12cm): 3 jajka 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 200 g miodu naturalnego płynnego 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki zimnej wody 200 g masła 1 łyżeczka sody(...)łyżki) 1 łyżka kakao Masa krówkowa: 260 g krówek mlecznych 0,5 szklanki mleka 100 g masła Dodatkowo: 300-350 g powideł śliwkowych gotowa polewa czekoladowa Masło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników.  Kolejno dodajemy miód, wodę,  śmietanę stale ucierając.  Mąkę mieszamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika i przesiewamy za pomocą sitka

Pyszności Słodkości
Tarta na spodzie Oreo z borówkami 184

borówek amerykańskich galaretka agrestowa wykonanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze, dodać roztopione masło, ugnieść. Przełożyć do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia (jeżeli ciężko Wam wykładać spód ciasta na ślizgającym się papierze, możecie posmarować blaszkę masłem i dopiero wtedy wyłożyć papierem, który przyklei się do formy). Bardzo dokładnie dociskając masę z ciasteczek, wyłożyć spód i brzegi formy. Włożyć do lodówki

Ania i Marcin gotują
sałatka owocowa z roszponką 186

s kładniki: 2 pomarańcze 1 garść winogron 1 brzoskwinia 100 g świeżych liści roszponki wykonanie: Listki roszponki myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Pomarańcze obieramy z

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z awokado i fetą 131

który bardzo lubimy i...przyszła myśl...pierogi. No ale z czym? Chodziliśmy itd...zakupy, to weźmiemy to, to tamto. Weryfikacja ustaliła, do dyspozycji...awokado i feta... ;)   Składniki   Ciasto:   250 g mąki   1 łyżeczka masła   200 ml wrzącej wody   Farsz:   200 g fety   4 suszone pomidory   1 małe awokado   Omasta(...)sera. Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki na ok. 30-35 min. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy

R'n'G Kitchen
Dama w opałach (tudzież w toalecie) i odwracane ciasto z jagodami 154

głos. Próbowała mnie uwolnić, ale tutaj potrzebne były męskie umiejętności. Na ratunek przybył Arne ze śrubokrętem, i po chwili byłam wolna! Znaczy się, mogłam zacząć wałkować niezliczone metry kruchego ciasta... Tak właśnie zaczęłam ten niezwykle wietrzny i pochmurny czwartek. Po powrocie do domu okazało się, że piekarnik nie chce współpracować, co przyprawiło mnie najpierw niemal o łzy, a później(...)książce Signe Johansen Scandilicious baking , którą zresztą bardzo lubię za prostotę i dużą ilość rozgrzewającego cynamonu, przewijającą się przez jej karty. Tym razem jednak wyjątkowo letnia propozycja - proste ciasto ucierane ze sporą ilością jagód (lub borówek amerykańskich, gdy tych pierwszych brakuje). Dzięki migdałom jest cudownie wilgotne, a cydr nadaje mu charakterystycznego, ulotnego aromatu. Odwrócone do góry spodem prezentuje się doprawdy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
sałatka z fasolki szparagowej i młodej marchewki 165

składniki: 300 g fasolki szparagowej 5 młodych marchewek 2 łyżki ziaren słonecznika, łuskanego, uprażone na suchej patelni 2 łyżki masła sól wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki

Domowy Smak Jedzenia
Jagodzianki 186

łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie lukru tradycyjnego Dr. Oetker. Przygotowanie:  Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie wbijamy jajko, wlewamy letnie mleko i olej. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, można podsypać mąką. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 8 części. Z każdej formujemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoniach na placek(...)środek nakładamy jagody wcześniej wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zawijamy ciasto w kulkę i formujemy na kształt podłużnej bułeczki. Układamy na blaszce i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu polewamy lukrem (wg. przepisu na opakowaniu

Aga w kuchni
Drożdżówki z serem i nektarynką 165

Zapraszam na pyszne puszyste drożdżówki z serem i nektarynką. Doskonale nadają się na śniadanie lub podwieczorek. Za szklanką ciepłego kakao smakują wybornie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 20g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 450g mąki, 2 łyżki margaryny, szczypta soli, Masa serowa: 250g sera białego, 2 żółtka, 4 łyżki cukru, 1 łyżka miękkiego masła, Dodatkowo: 2 nektaryny(...)łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.  2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, cukier, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 3. Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Z nektaryn usuwam pestkę. Owoce kroję w półplasterki

Tradycyjna kuchnia Kasi
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY, RAZOWY NA ZAKWASIE 235

żytniego , naszło mnie na kolejne eksperymenty. A żeby organizm nie odzwyczaił się od trawienia pszenicy..., co jakiś czas musimy mu ją dostarczyć...- tak sobie tłumaczę... ;-) (nie jadamy kupnego pieczywa, ciast, itp.) więc niekiedy mam ochotę i wyłamuję się z tych twardych reguł (nie jadania pszenicy) i tak trochę dla przekory, serwuję moim domownikom coś z jej dodatkiem. Choć bywa(...)ulubione ziarna u mnie słonecznik, dynia i siemię lniane Wszystkie składniki (poza wodą) umieszczamy w misie miksera, dolewamy większą część wody (ok.600-700g) i mieszamy, następnie dolewamy stopniowo resztę wody (ciasto powinno być gęściejsze niż przy chlebach orkiszowych) i dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam długo ciasta, 2-3 minuty, tak żeby było jednolite i gotowe. Gotową masę chlebową wykładamy do dwóch

Smaczne Zdrowe
MANTY Z SEREM – pyszna kuchnia uzbecka 349

można spotkać równie często. Pierożki są niesamowicie delikatne i wyjątkowo smaczne! Świetnie smakują z zimnym, naturalnym jogurtem, masłem, czy też koktajlem owocowym! Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO: * mąka pszenna – 200 g * duże jajko – 1 szt * olej – 1 łyżka * mleko – 50 ml NADZIENIE: * ser biały – 250 g * żółtko – 1 szt * cukier(...)łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: W robocie: Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy jajko oraz olej i wyrabiając za pomocą haka dolewamy mleko – ciasto ma wyjść gładkie i elastyczne. Podsypujemy mąkę i odstawiamy na ok. 20 minut. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkiem oraz cukrem na kremową masę. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi

Ostra na Słodko
koktajl ze świeżymi ogórkami 141

składniki: 2 świeże, średniej wielkości ogórki gruntowe 1 banan 2 jabłka 1 pęczek natki pietruszki 250 ml wody wykonanie: Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze

Domowy Smak Jedzenia
Murzynek z wiśniami, migdałami i czekoladą 281

Klasyczne ciasto czekoladowe z kwaśnymi wiśniami, chrupiącymi migdałami i mnóstwem czekolady- po prostu obłęd :) Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, doskonałe! SKŁADNIKI (30 x 10 cm) 200g mąki pszennej 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 40g kakao 40g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250g masła 100ml maślanki 4 jajka 100g mlecznej lub gorzkiej(...)wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę tak aby sięgała do 3/4 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50-60 minut.  Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Tarta na słono z suszonymi pomidorami i kurczakiem 214

Składniki na cisto: - 150g masła - 270g mąki - 1 jajko - szczypta  soli Przygotowanie ciasta: 1 . Mąkę przesiać, dodać zimne masło i zagnieść. Następnie dodajmy jajko i szczyptę soli. Wszytko razem ugniatamy tak długo aż składniki  się połączą. 2 .Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 3 .Formę należy wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć ciastem. 4. Wkładamy do piekarnika(...)Cukinię kroimy w plastry i podsamażamy, następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec łączymy kurczaka z wrzywamy i dopraiwamy do samku. 4 . Tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i posypujemy startym żółtym serem i mozzarrellą. 5 .Wybijamy jajka i dodajemy mleko, wszytko razem mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. 6. Przygotowaną masą zalewamy ciasto. 7 .Pieczemy

Coś z niczego