wyrośniętym zaczynem dodać resztę lekko ciepłej wody, jajko i sól. Zagnieść ciasto.Cukinię dobrze odcisnąć z soku. Odciśniętą cukinię i posiekane orzechy [ ja akurat ich nie dawałam] dodać do ciasta. Ciasto ponownie zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 45 min.Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagnieść. Ciasto przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem. Formę przykryć
Moje domowe kucharzenieupiec coś szybko i smacznie. To może być piernik . Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe i przyprawy korzenne nadają mu wyborny smak. Składniki: Ciasto (keksówka 36x12cm): 3 jajka 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 200 g miodu naturalnego płynnego 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki zimnej wody 200 g masła 1 łyżeczka sody(...)łyżki) 1 łyżka kakao Masa krówkowa: 260 g krówek mlecznych 0,5 szklanki mleka 100 g masła Dodatkowo: 300-350 g powideł śliwkowych gotowa polewa czekoladowa Masło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika i przesiewamy za pomocą sitka
Pyszności Słodkościborówek amerykańskich galaretka agrestowa wykonanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze, dodać roztopione masło, ugnieść. Przełożyć do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia (jeżeli ciężko Wam wykładać spód ciasta na ślizgającym się papierze, możecie posmarować blaszkę masłem i dopiero wtedy wyłożyć papierem, który przyklei się do formy). Bardzo dokładnie dociskając masę z ciasteczek, wyłożyć spód i brzegi formy. Włożyć do lodówki
Ania i Marcin gotująs kładniki: 2 pomarańcze 1 garść winogron 1 brzoskwinia 100 g świeżych liści roszponki wykonanie: Listki roszponki myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Pomarańcze obieramy z
Domowy Smak Jedzeniaktóry bardzo lubimy i...przyszła myśl...pierogi. No ale z czym? Chodziliśmy itd...zakupy, to weźmiemy to, to tamto. Weryfikacja ustaliła, do dyspozycji...awokado i feta... ;) Składniki Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej wody Farsz: 200 g fety 4 suszone pomidory 1 małe awokado Omasta(...)sera. Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki na ok. 30-35 min. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy
R'n'G Kitchengłos. Próbowała mnie uwolnić, ale tutaj potrzebne były męskie umiejętności. Na ratunek przybył Arne ze śrubokrętem, i po chwili byłam wolna! Znaczy się, mogłam zacząć wałkować niezliczone metry kruchego ciasta... Tak właśnie zaczęłam ten niezwykle wietrzny i pochmurny czwartek. Po powrocie do domu okazało się, że piekarnik nie chce współpracować, co przyprawiło mnie najpierw niemal o łzy, a później(...)książce Signe Johansen Scandilicious baking , którą zresztą bardzo lubię za prostotę i dużą ilość rozgrzewającego cynamonu, przewijającą się przez jej karty. Tym razem jednak wyjątkowo letnia propozycja - proste ciasto ucierane ze sporą ilością jagód (lub borówek amerykańskich, gdy tych pierwszych brakuje). Dzięki migdałom jest cudownie wilgotne, a cydr nadaje mu charakterystycznego, ulotnego aromatu. Odwrócone do góry spodem prezentuje się doprawdy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 300 g fasolki szparagowej 5 młodych marchewek 2 łyżki ziaren słonecznika, łuskanego, uprażone na suchej patelni 2 łyżki masła sól wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki
Domowy Smak Jedzeniałyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie lukru tradycyjnego Dr. Oetker. Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie wbijamy jajko, wlewamy letnie mleko i olej. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, można podsypać mąką. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 8 części. Z każdej formujemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoniach na placek(...)środek nakładamy jagody wcześniej wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zawijamy ciasto w kulkę i formujemy na kształt podłużnej bułeczki. Układamy na blaszce i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu polewamy lukrem (wg. przepisu na opakowaniu
Aga w kuchniZapraszam na pyszne puszyste drożdżówki z serem i nektarynką. Doskonale nadają się na śniadanie lub podwieczorek. Za szklanką ciepłego kakao smakują wybornie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 20g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 450g mąki, 2 łyżki margaryny, szczypta soli, Masa serowa: 250g sera białego, 2 żółtka, 4 łyżki cukru, 1 łyżka miękkiego masła, Dodatkowo: 2 nektaryny(...)łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, cukier, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 3. Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Z nektaryn usuwam pestkę. Owoce kroję w półplasterki
Tradycyjna kuchnia Kasiżytniego , naszło mnie na kolejne eksperymenty. A żeby organizm nie odzwyczaił się od trawienia pszenicy..., co jakiś czas musimy mu ją dostarczyć...- tak sobie tłumaczę... ;-) (nie jadamy kupnego pieczywa, ciast, itp.) więc niekiedy mam ochotę i wyłamuję się z tych twardych reguł (nie jadania pszenicy) i tak trochę dla przekory, serwuję moim domownikom coś z jej dodatkiem. Choć bywa(...)ulubione ziarna u mnie słonecznik, dynia i siemię lniane Wszystkie składniki (poza wodą) umieszczamy w misie miksera, dolewamy większą część wody (ok.600-700g) i mieszamy, następnie dolewamy stopniowo resztę wody (ciasto powinno być gęściejsze niż przy chlebach orkiszowych) i dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam długo ciasta, 2-3 minuty, tak żeby było jednolite i gotowe. Gotową masę chlebową wykładamy do dwóch
Smaczne Zdrowemożna spotkać równie często. Pierożki są niesamowicie delikatne i wyjątkowo smaczne! Świetnie smakują z zimnym, naturalnym jogurtem, masłem, czy też koktajlem owocowym! Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO: * mąka pszenna – 200 g * duże jajko – 1 szt * olej – 1 łyżka * mleko – 50 ml NADZIENIE: * ser biały – 250 g * żółtko – 1 szt * cukier(...)łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: W robocie: Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy jajko oraz olej i wyrabiając za pomocą haka dolewamy mleko – ciasto ma wyjść gładkie i elastyczne. Podsypujemy mąkę i odstawiamy na ok. 20 minut. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkiem oraz cukrem na kremową masę. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi
Ostra na Słodkoskładniki: 2 świeże, średniej wielkości ogórki gruntowe 1 banan 2 jabłka 1 pęczek natki pietruszki 250 ml wody wykonanie: Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze
Domowy Smak JedzeniaKlasyczne ciasto czekoladowe z kwaśnymi wiśniami, chrupiącymi migdałami i mnóstwem czekolady- po prostu obłęd :) Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, doskonałe! SKŁADNIKI (30 x 10 cm) 200g mąki pszennej 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 40g kakao 40g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250g masła 100ml maślanki 4 jajka 100g mlecznej lub gorzkiej(...)wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę tak aby sięgała do 3/4 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
DefinicjaSmakuSkładniki na cisto: - 150g masła - 270g mąki - 1 jajko - szczypta soli Przygotowanie ciasta: 1 . Mąkę przesiać, dodać zimne masło i zagnieść. Następnie dodajmy jajko i szczyptę soli. Wszytko razem ugniatamy tak długo aż składniki się połączą. 2 .Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 3 .Formę należy wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć ciastem. 4. Wkładamy do piekarnika(...)Cukinię kroimy w plastry i podsamażamy, następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec łączymy kurczaka z wrzywamy i dopraiwamy do samku. 4 . Tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i posypujemy startym żółtym serem i mozzarrellą. 5 .Wybijamy jajka i dodajemy mleko, wszytko razem mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. 6. Przygotowaną masą zalewamy ciasto. 7 .Pieczemy
Coś z niczego