Chleb pszenny na zakwasie 201będzie miała konsystencję mokrą Masę przełożyć do wysmarowanej i obsypanej mąką formy o wymiarach 20cm x 12cm Piecyk nagrzać do temperatury 30 stopni, wyłączyć go i ustawić opcję lampki Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić go do piekarnika na 2 godziny. Należy sprawdzać co 20-30 minut, czy ciasto na chleb nie wyrosło na tyle, że przykleja się(...)folii. Gdy będzie się zbliżało do folii, zdjąć ją i nadal trzymać ciasto w środku Następnie wyrośnięte ciasto wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce, a piecyk nagrzać do 240 stopni Wstawić chleb i piec najpierw na 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 50 minut. WAŻNE: PO 30 PIERWSZYCH MINUTACH PIECZENIA, PRZYKRYĆ CHLEB PAPIEREM DO PIECZENIA
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chińskie naleśniki ze szczypiorem i słodko-pikantne tofu z kalarepą 268szybko – bo mimo tylu składników, wszystko robi się łatwo, prosto i przyjemnie. CHIŃSKIE NALEŚNIKI To szybsza i zdecydowanie prostsza wersja tradycyjnych chińskich naleśników pełnych szczypiorku – bez formowania i wałkowania ciasta. Z wierzchu są lekkie i chrupiące, smakowicie przypieczone na niewielkiej ilości tłuszczu, w środku – miękkie i takie lekko do żucia. Siekamy drobno szczypior – cały pęczek, musi być go dużo(...)wodę i łyżkę oleju – całość dokładnie miksujemy, wsypujemy szczypior, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut. Na małej patelni rozgrzewamy po łyżce-półtorej oleju. Na gorący tłuszcz wylewamy porcję ciasta – powinno mieć wysokość około 3-4mm. Smażymy naleśniki z obu stron po 4 minuty – muszą się smażyć na średnim ogniu żeby ciasto utworzyło chrupiącą skórkę. Usmażone – ściągamy na papierowy
Karo in the Kitchen
Jesienne ciasto cynamonowe z mąki orkiszowej z jabłkami 306Pyszne ciasto jabłkowe intensywnie pachnące cynamonem. Mięciutkie, wilgotne w środku z delikatnie chrupiącą skórką. Ciasto na bazie mąki orkiszowej, cukru trzcinowego i kurkumy jest zdrową i łatwą w wykonaniu przekąską. Deser idealny na jesienne wieczory przy kawie. Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru trzcinowego 3/4 szklanki oleju 3 jaja 1 łyżeczka(...)rozpuścić w łyżce zimnej wody i dodać do reszty - jabłka obrać, pokroić w "ósemki", usunąć komory nasienne a następnie pokroić na kawałki i mieszając partiami dodawać do ciasta - tortownicę (średnica 26 cm) wysmarować olejem, posypać otrębami i wyłożyć do niej ciasto - piec 40 minut w 180 stopniach - po lekkim ostudzeniu wyjąc z tortownicy SMACZNEGO
Pora na pora i pomidora
Masełko dyniowe i chlebki laskowo-owsiane 273orzechy, płatki owsiane, sól i sodę. 5. Stop w garnczku olej i wybrany słód, dodaj do płatków i orzechów, dodaj 60 ml wody i wymieszaj (użyj dłoni, jeśli trzeba) Ciasto powinno być wilgotne i zwarte, dodaj więcej wody, jeśli to konieczne. Przykrej misę i odstaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej. 6. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni(...)Podziel ciasto, jedną połowę włóż między dwa arkusze pergaminu do pieczenia i rozwałkuj na cienki prostokąt. Zdejmij górny arkusz papieru i pokrój ciasto na małe prostokąty, nie zdejmując z papieru przełóż na blaszkę. 8. Piecz 8-12 minut, aż masa będzie złota i zrobi się chrupka na brzegach, wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. 9. To samo zrób
zdrowa vege kuchnia
Renifer do czyszczenia i ciasteczka kawowo-orzechowe 240orzechów na Święta, czas więc zacząć je wykorzystywać. Ciasteczka wyszły pyszne - odpowiednio chrupiące, mocno kawowe i trochę orzechowe. Coś wspaniałego! Jedyne, co zmieniłam, to sposób przygotowania. Zamiast ciasto wałkować i wykrawać z niego kółeczka, uformowałam kiełbaskę i pokroiłam ją w plasterki. Szybciej, czyściej i wygodniej. A to ważne, gdy w planie są jeszcze dwa inne rodzaje ciastek, bułeczki(...)łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i orzechami. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami. Wbić jajko i wlać kawę, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kiełbaskę o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto odwinąć w formy, kroić na plasterki grubości około
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto czekoladowe 161Czekoladowe, szybkie w przygotowaniu i bez jajek, takie jest to ciasto. Polane syropem klonowym smakuje wyśmienicie! Do jego przygotowania użyłam bardzo dobrej jakości kakao z Peru, które już wcześniej wykorzystywałam do innych deserów. Wystarczy wymieszać składniki w jednej misce, a po 35 minutach pyszny, nie tylko weekendowy deser, jest gotowy! Ciasto można upiec w keksówce, ale niekoniecznie. Ciasto czekoladowe Składniki(...)podania Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy 35 minut, w temp. 180 C. Ciasto wyjmujemy z formy. Ostygnięte kroimy na plastry. Podajemy ciepłe, polane syropem klonowym
Moja smaczna kuchnia
Faworki nadziewane pastą z soczewicy 309Faworki w wersji wytrawnej i do tego faszerowane? Dlaczego nie? Oryginalna i smaczna przekąska na każdą okazję. Składniki ciasto 250 g mąki 1 jajko 2 żółtka szczypta soli 120 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżki spirytusu pasta 1 szkl czerwonej soczewicy 2 szkl wody 1 łyżka kukurydzy sól pieprz papryka ostra w proszku 1-2 ząbki czosnku(...)łyżka siemienia lnianego bazylia dodatkowo foremki do rurek foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm białko olej do smażenia 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem. Wałkujemy dość cienko i wycinamy foremką kółka. 2. Każdą rurkę owijamy w najcieńszym miejscu jednym okrągłym kawałkiem ciasta tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Sklejamy je odrobiną
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Szybka babka z rodzynkami (na krupczatce) 372Bakali w niej jest mało, bo w moim domu jedni je lubią bardziej, a drudzy mniej, więc postawiłam na kompromis Spróbujcie. Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Ciasto na niedzielę” Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej (u mnie Młyny Stoisław) 1 szklanka mąki krupczatki (u mnie Młyny Stoisław) + 1 łyżeczka 1 mandarynka 5 łyżek mleka (u mnie(...)Kolejno dodajemy 5 łyżek mleka, znów miksujemy. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej bakalie, krótko miksujemy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (u mnie keksówka kopertówka). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka (około 45-50 minut). Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy i oprószamy cukrem pudrem
Słodkie okruszki
moja ulubiona francuska bagietka -pycha 183oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę 3/4 całości. W miarę wyrabiania dodać resztę wody. Wyrabiać mikserem z hakiem około 6-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posmarowaną oliwą i wyrobić chwilę rozciągając ciasto .Podzielić na 3-4 części. Każdą część rozwałkować(...)zwinąć każdą część jak roladę . Tak zrolowane ciasto wyłożyć na blaszkę ,którą włożyć do worka foliowego na ponownie 1 godzinę .Piec w nagrzanym piekarniku góra-dół w 220 ° C do złocistego koloru.:))przepis przywieziony z Francji...takie tam jadłam
w mojej kuchni
Bułki serowe 179łyżki masła Wykonanie Do garnka przekładam masło i rozpuszczam , mleko przelewam do kubka wstawiam do miksrofali na 1 minutę . Kiedy mleko i masło mamy przygotowane , zaczynamy rozrabiać ciasto . Do wysokiej miski wsypuję mąkę , jajko , oraz mleko oraz rozpuszczone masło , starty ser żółty na drobnych oczkach , następnie dodajemy drożdże i zagniatamy nasze ciasto , jak ciasto mamy dobrze(...)mąką i zakrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut . W między czasie przygotowuję tortownicę , wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję masłem , następnie z naszego ciasta drożdżowego odrywam kawałki i formuję kulki , układam nie zbyt ciasno w tortownicy w kółko , kiedy mamy przygotowane bułki , odstawiam pod przykryciem na 20 minut , następnie , do rozgrzanego piekarnika
Mój Smak
Ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą 176przygotowaniu, pożywne i sycące, a przy tym zdrowe. Ciasteczka owsiane mają jeszcze jeden wielki plus - możemy zmieniać ich smak, poprzez dodawanie coraz to innych dodatków. Śmiało wrzucamy do ciasta na ciasteczka wszelakie pestki i nasiona, bakalie, czekoladę i inne. W moich ciasteczkach kusi karminową czerwienią i nęci kwaśnością dodatek świeżej żurawiny, a gorzka czekolada nadaje im charakteru. Składniki(...)wymieszać płatki owsiane z mąką,cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać płynny miód i olej kokosowy - dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, owoce żurawiny pokroić. Dodać do ciasta i ra jeszcze wymieszać. Ciasto przełożyć na blat/stolnicę podsypany mąką, uformować rulon średnicy około 4-5 cm. Ciasno owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzony
kolorowotorcikowo
Kluski śląskie podstawowy przepis 14171miski ugniatamy na dnie i dzielmy nożem na 4 części. jedną część wyciągamy i w jej miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wyjętą część ziemniaków, jajka, sól, cukier i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kluseczki z dziurką. Następnie gotujemy je wrzucając na gotującą się wodę. Gotujemy do wypłynięcia. Podajemy z sosem :-) I gotowe. Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Krokiety gryczane z słodką kapustą, kiszką ziemniaczaną 271wysmażonej białej kapusty kiszkę ziemniaczaną Gzella dodałam i gotowy farsz już miałam. Ciasto na naleśniki z mąki gryczanej przygotowałam do którego kozieradki dodałam. Na patelni naleśniki usmażyłam i w nich farsz „ukryłam”. W rulonik pozawijałam, w jajku i bułce tartej poobtaczałam, podsmażyłam na kolor złotawy i już mogłam smakować mojej potrawy. Krokiety wyszły nietypowe, ale smaczne(...)odparuje woda, która powstała podczas duszenia, nie zapominamy o ciągłym jej mieszaniu. Naleśniki: Do mąki dodajemy, mleko, roztrzepane jajka, sól, cukier, kozieradkę i całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy niewielką ilość mleka. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron
Moniki Smakołyki
Mięciutkie Rogaliki Drożdżowe Z Marmoladą 276miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko jajka oraz cukier. Masło roztapiamy i studzimy. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dosypujemy powoli pozostałe 50 gr mąki do czasu aż ciasto uzyska odpowiednia konsystencję (czyli taka(...)łatwością będzie odchodzić od ścianek miski ale będzie nadal mięciutkie ). Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości. 4. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części. Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia
Gotowanie...to proste !