Ciastka pierożki serowe 155Ciasteczka – pierożki z nadzieniem konfiturowym o dowolnym, ulubionym smaku. W składzie ciasta jest serek, co powoduje, że ciasteczka są bardzo kruche. Jedząc jednego pierożka sięgamy już po następny, bo… uzależniają. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 250 g serka homogenizowanego • 1 łyżeczka cukru waniliowego • dowolna konfitura, u mnie morelowa • cukier(...)puderdo posypania Wykonanie: • Na stolnicę wysypać mąkę, masło zetrzeć na tarce, dodać serek, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. • Ciasto włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. • Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wykrawać kółka jak na pierogi. • Na środek kółka kłaść łyżeczkę konfitur, złożyć na pół
To co kocham
Polędwiczka z pieczarkami w cieście 173Prosta w przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 1 duża polędwiczka wieprzowa • 1 płat ciasta francuskiego • 300 g pieczarek • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku • 1 cebula • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Polędwiczkę natrzeć solą(...)jednym boku polędwiczkę, po czym zrolować, zawinąć w folię i wstawić na conajmniej godzinę do lodówki. • Po tym czasie rozwinąć płat ciasta francuskiego i zawinąć w niego rulon z lodówki. Docisnąć, aby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia, i nakłuć widelcem na wierzchu. • Ułożyć na blaszce
To co kocham
Tarta budyniowa z malinami 174Dostałam piękne żółte maliny i od razu pomyślałam o tarcie budyniowej. Tarta nie jest pracochłonna, ciasto kruche rozmięka pod wpływem gorącego budyniu, a maliny to nie tylko piękna dekoracja, ale i dopełnienie smaku owocowej tarty. Składniki: Ciasto kruche • 400 g mąki • 50 g cukru • 150 g masła • 2 żółtka • szczypta soli Masa(...)budynie waniliowe • 100 g masła • maliny Wykonanie: • Zanieść ciasto łącząc wszystkie składniki i wstawić do lodówki na 30 minut. • Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec w 180 st.C przez 15-20 minut, aż się zarumieni. • Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ale w połowie ilości mleka
To co kocham
Tarta serowa z brokułem i tuńczykiem 218myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko to w cieście francuskim. Gorąco polecam do spróbowania. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 brokuł • puszka tuńczyka w kawałkach • 300 g sera białego • 3 jajka • 200 g śmietany kwaśnej (małe opakowanie) • sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: • Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. • Brokuła podzielić na różyczki i lekko obgotować w wodzie z solą i cukrem. • Żółtka zmiksować z serem białym i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. • Białka ubić i wymieszać z masą serową, po czym wylać na ciasto
To co kocham
Bostońskie babeczki z jeżynami 154siostry. Dodałam jeżyny do środka babeczek, co znacznie orzeźwiło ich smak. Najsmaczniejsze są następnego dnia, niestety tylko przypadkiem jedna się ostała. Składniki na 12 sztuk: Ciasto • 150 g masła • 150 g cukru • cukier waniliowy • 6 żółtek • 350 g mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 łyżeczki soli Budyń • 220 ml mleka • 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)przez minutę. • Do gotowej masy dodać masło i sól, i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby było schłodzone przed pieczeniem. Ciasto • Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, mąkę i resztę składników. • Formę na babeczki posmarować masłem i wyłożyć spody i boki
To co kocham
Rolada z indyka z wkładką buraczano-orzechową 182udział. Należy wykorzystać 3 składniki podstawowe: filet z indyka, buraczki i orzechy oraz produkt dodatkowy – u mnie jajka, i do woli przyprawy. Upiekłam ciasto buraczane na bazie jajek, orzechów i buraczków, które stanowiło farsz/wkładkę do rolady z indyka. Jedliśmy tę roladę z sosem chrzanowym i puree ziemniaczanym(...)pianę ze szczyptą soli, dodać zółtka i dalej ubijać. • Do jajek wrzucić buraki starte na tarce i zmielone orzechy. Doprawić solą i pieprzem. • Ciasto wylać na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. • Pierś indyka pokroić na plastry, każdy rozbić cienko, posypać solą
To co kocham
Uszka z suszonymi grzybami 147Skórka” • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej i wlewać gorącą wodę, drugą ręką mieszając składniki. • Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie należy dodać mąkę, a jeśli za twarde dolać wodę. • Ciasto(...)przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie uszek • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać metalową foremką lub małą szklaneczką, ewentualnie kieliszkiem niewielkie krążki. Im mniejsze uszka, tym ładniej się prezentują. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić jak pierożki, następnie złączyć cienkie końce pierożka zawijając na palcu uszka. • Zagotować wodę
To co kocham
Ptysie z bitą śmietaną i owocami 164Ptyś! To kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane jest kremem lub bitą śmietaną. Ciastko znane od wielu lat i kojarzy je chyba kazdy, a nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu ciastka(...)zawsze smak jest trochę inny niż poprzednio. Nasze ptysie zostały wzbogacone o owoce, można dać ich znacznie więcej, dzięki czemu smak ciastek jest niepowtarzalny – prawie wytrawne ciasto, słodka śmietanka i kwaskowe owoce. Ptysie należy nadziać bezpośrednio przed podaniem, aby nie zrobiły się mokre od kremu i owoców. Porcja jest dość duża, bo wychodzi
To co kocham
Ciastka cynamonowe półfrancuskie 171żółtka • 1 łyżeczka cynamonu Polewa czekoladowa • 1 gorzka czekolada • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka masła Wykonanie: • Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. • Wyrobić szybko ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. • Następnie ciasto posypać cynamonem i lekko zagnieść, tak aby powstał marmurkowy wzór. • Ciasto(...)rozwałkować na grubość 0,5 cm. • Wykrawać z ciasta gwiazdki, serduszka i kwiatki. • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. • W rondelku zagotować śmietankę z masłem,dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszać na minimalnym ogniu
To co kocham
Szarlotka królewska 203Szarlotka nietypowa, bo na biszkopcie, a nie jak zwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje(...)tarce o grubych oczkach zagotować razem z suchą galaretką. Chwilę poddusić. Polewa czekoladowa • Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści. Składanie ciasta • Biszkopt położyć na tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. • Na biszkopt wylać gorące jabłka i poczekać, aż wystygną. • Na jabłka wyłożyć równomiernie masę i polać ozdobnie
To co kocham
Tort czekoladowy z truskawkami 183zarazem prosty i szybki do wykonania. Czekolada i truskawki pasują do siebie idealnie, a w towarzystwie bitej śmietany smakują jeszcze lepiej. Składniki: Ciasto czekoladowe • 3 jajka • 3/4 szklanki cukru • 1/3 szklanki kakao • 1 szklanka mąki pszennej • 1 cukier waniliowy • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • szczypta soli • 1/2 szklanki mleka(...)łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa • 100 g masła • 2 łyżki cukru • 2 łyżki kakao • 2 łyżki mleka • 500 g truskawek • 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych do ozdoby Wykonanie: Ciasto czekoladowe • Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać dalej, dodawać po jednym żółtku i na koniec kakao. • Wsypywać mąkę na przemian
To co kocham
Drożdżowe bułeczki z sezamem do hamburgerów 187posypania Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem około 10 minut. • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce – u mnie(...)otwarty piekarnik nastawiony na 40 st.C. • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę w kształcie kuli i podzielić ją na 8 części – tak jak kroi się tort. • Każdy z ośmiu kawaków uformować w kulkę i przeciąć ją na 4 ćwiartki. Wyjdą z tego 32 kawałki ciasta. • Dużą blachę wyłożyć papierem
To co kocham
Cytrynowy jabłecznik z bakaliami 189Jabłecznik ten ma bardzo dużą ilością jabłek w stosunku do pozostałej ilości ciasta. Ciasto praktycznie służy tylko jako spoiwo do jabłek. Taka szarlotka ma wyczuwalne plastry jabłek, pomiędzy którymi czają się bakalie i orzechy, ma też delikatny cytrynowy smak. Polecam dla osób dbających o linię, bo nie jest słodka, a można dodatkowo ograniczyć ilość(...)skórki, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą ćwiartkę w plastry. • Wymieszać jabłka z sokiem z cytryn i bakaliami. • Suche składniki ciasta połączyć razem, a mokre roztrzepać, po czym wszystko wymieszać na gładką masę. • Ciasto dokładnie przemieszać z jabłkami i wylać na blaszkę wyłożoną papierem
To co kocham
Ciasto serowe Japońska wiśnia 666Wprawdzie kuchnia działa dopiero na pół gwizdka, ale już coś tam udaje się powoli wyczarować. Po dość długiej przerwie witam więc Was pysznym ciastem serowym z wiśniami po japońsku. Dlaczego po japońsku? Bo Japonia to kraj kwitnącej wiśni i chociaż nie użyłam kwiatów, to godnie zastąpiły je owoce. A dodatkowo(...)biszkopt w tym cieście zawiera japońską zieloną herbatę Matcha. Pieczone połowicznie, bo tylko biszkopt, reszta bez pieczenia, na zimno. Serniczek jest wyjątkowo puszysty i rozpływa się w ustach, a najlepsza jest… wisienka na torcie. Składniki: Biszkopt z zieloną herbatą • 4 jajka • 3/4 szklanki cukru • 3/4 szklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka zielonej herbaty
To co kocham
Pierogi z grzybami leśnymi. 206moim wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. W tym roku będą to pierogi z grzybami, bez dodatku kapusty. Poszukiwałam nowego przepisu na dobre, elastyczne ciasto, pomogła mi koleżanka, która uwielbia pierogi swojej mamy- wiadomo nie ma jak u mamy. Zajrzałam też do internetu i pyszne pierogi zamrożone czekają na Wigilię. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mąki + do podsypania 1 szkl(...)gorącej wody 2 żółtka 1 łyżeczka soli(szczypta do ciasta, reszta do wody) FARSZ: 40 dag. grzybów leśnych 1 szalotka 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła klarowanego posiekana zielona pietruszka pieprz,sól, lubczyk WYKONANIE: grzyby gotujemy około 40 min. z dodatkiem vegety, cebuli, następnie grubo mielimy w maszynce, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego
Kuchnia Beaty