ciasto - 164325 przepisów (strona:4104/10955)

Kruche ciastka z jabłkiem 201

wiadomo dzisiaj Światowy Dzień Pieczenia, to i u mnie nie mogło zabraknąć jakiegoś słodkiego akcentu. A, że czasu dzisiaj niewiele mam na pieczenie użyłam do wypieku ciastek gotowego ciasta kruchego. To dobra alternatywa dla zapracowanych albo wtedy gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście wystarczy 30minut i mamy gotowe ciastka do kawy. Składniki; 2 op. gotowego ciasta kruchego, schłodzonego 2 średnie(...)jabłka Cynamon Cukier puder Wykonanie; Zanim zabierzemy się za ciasto, nastawić piekarnik na 180stopni. Ciasto rozłożyć na stole, nożem lub radełkiem przeciąć na pół wzdłuż   dłuższej   krawędzi po czym na trójkąty o podstawie ok.12cm. Każdy z trójkątów ponacinać jak na zdjęciu.  Na każdym kawałku ułożyć cząstkę jabłka posypać cynamonem i zawinąć każdy trójkąt. Ułożyć na blasze wyłożonej

W garach u Gosi
Orkiszowe ciasteczka z nasionami 236

sezam do obtoczenia brzegów ciastek, gorzka czekolada 60% Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni Masło w misce posiekać z mąką, miodem, solą, proszkiem do pieczenia oraz jajkami. Następnie zagniatając ciasto dodać nasiona oraz rodzynki. Ciasto będzie lekko klejące, ale raczej zwarte. Dłonie lekko moczyć w wodzie i formować kulki. Ja urywałam kawałki ciasta o wadze mniej więcej 40g każda(...)dodatkowo dekorować nasionami. Piec 15-18 minut do lekkiego zezłocenia ciasteczek. Czas trzeba jednak wyczuć wg swojego piekarnika gdyż mogą się za bardzo przypiec za sprawą dodanego do ciasta miodu. Pozostawić do wystudzenia po czym ozdobić rozpuszczoną czekoladą

W garach u Gosi
Szarlotka z kruszonką 276

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sezon na jabłka w pełni, więc nie może w nim zabraknąć pysznych ciast z jabłkami. Szarlotka z kruszonką w tej wersji to szybki i prosty sposób na wypiek, idealny do kawy lub herbaty. Ciasto długo utrzymuje świeżość i kształt. Zapraszam. Post Szarlotka z kruszonką pojawił

Marta Gotuje
Bezglutenowa piadina - przepis podstawowy 195

mleka 1 łyżeczka soli  1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine  mąka bezglutenowa do podsypania W misce wymieszaj mąki. Powoli dolewaj wodę i mleko i wyrabiaj ciasto aż do osiągnięcia jednolitej i nie klejącej masy. Dodając sól i oliwę wyrabiaj dalej. Jeśli ciasto jest zbyt mokre to dodaj niewielką ilość mąki. Z ciasta uformuj kulę. Stół podsyp mąką(...)rozwałkuj ciasto na cienki placek. Patelnie posmaruj oliwą za pomocą ręcznika  papierowego i dobrze rozgrzej. Ułóż delikatnie piadinę na patelni i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. mozzarellą, szynką parmeńską i świeżymi warzywami lub serem pleśniowym i szynką. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Pizza do odrywania 332

Bardzo podzielny pomysł na pizzę. Za każdym kolejnym oderwaniem trafiamy na inny smak - z serem, z pieczarkami czy wędliną. Takie bułeczki idealnie smakują maczane w czosnkowym sosie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 szklanka wody Dodatkowo:  Keczup do smarowania 150 g pieczarek(...)szynki wiśniowej 150 g żółtego sera Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki możemy posiekać lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie jednolite ciasto (musi odchodzić od rąk). W razie potrzeby możemy dodać jeszcze

VioletoweKucharzenie
jarzynowa zupa krem 197

składniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
ciasteczka grzybki 176

bardzo pracochłonne i zajmują sporo czasu. Jeśli jednak chcecie spędzić czas z dzieckiem na pieczeniu ciasteczek to takie na pewno sprawią im frajdę. Składniki na około 20 sztuk: na ciasto: 250 g mąki 125 g masła 125 g kwaśnej gęstej śmietany łyżka cukru pudru żółtko na krem: 1/2 kostki masła 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej(...)łyżki cukru dodatkowo: białko łyżka maku 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka Składniki ciasta zagnieść. Przygotować foremki do babeczek (użyłam większych i mniejszych): nasmarować je i oprószyć mąką od zewnętrznej strony. Przygotować szklankę lub kubek odrobinę większe średnicą niż babeczki. Wycinać kółka i naklejać na foremki. Tą samą szklanką wyciąć taką samą ilość kołek ile babeczek. W każdym kółku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki z szynką i sałatą 253

jogurtowo-majonezowy z pietruszką, w składzie jest też szynka konserwowa i strzępiaste dwukolorowe sałaty 🙂 Ten Rolls to mój śniadaniowy hit. Takie wytrawne rolowane naleśniki są idealne na śniadanie. Ciasto na te naleśniki nie ma w składzie jajek, ani mleka podobnie jak naleśniki , które podałam na słodko z twarogiem i wiśniami. Do tej pory we wszystkich naszych przepisach na naleśniki miały(...)plastry szynki konserwowej sos: jogurt i majonez w stosunku 1:1 + posiekana natka pietruszki + pieprz cayenne, mieszamy Przygotowanie: Mąkę, wodę gazowaną, olej i sól łączymy za pomocą trzepaczki, przygotowujemy ciasto o konsystencji śmietany, jeśli ciasto naleśnikowe jest za gęste rozrzedzamy je odrobiną wody. Ciasto naleśnikowe odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z dżemem cukiniowym 197

Pierogi z dżemem cukiniowym Składniki; Ciasto : mąka pszenna - 2 szkl woda ciepła - 120 ml olej - 1 łyżka żółtko - 1 szt szczypta soli Nadzienie dżem z cukinii  Dodatkowo; czekolada w kostce śmietana 24 % cukier do smaku Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić mały dołeczek, wybić jajko, dodać olej i sól, dolewając po trochu wody zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lśniące(...)gładkie. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na kilka minut. Po tym czasie szklanką lub maszynką do pierogów wycinać kółka nakładać, po łyżeczce dżemu, dobrze zlepiać. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok.3 minuty. Wybierać pierogi łyżką cedzakową, podawać polane śmietanką z cukrem, posypać startą czekoladą. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Ryżowe placuszki FIT z mango 222

szklanki mleka  Wykonanie  Do naczynia przesiewam mąkę ryżową , dodaję jajka , cukier ksylitol , oraz bardzo drobno pokrojone mango , następnie wszystko razem bardzo dokładnie mieszam i stopniowo dodaję mleko , ciasto ma być troszkę gęstsze niż ciasto naleśnikowe .  Kiedy mamy ciasto przygotowane , rozgrzewam patelnie z odrobiną oleju kokosowego i smażymy placuszki do wykorzystania całego ciasta . Jak mamy usmażone wszystkie placuszki

Mój Smak
penne z kurczakiem w pomidorach 194

składniki: 400 g makaronu penne 2 piersi z kurczka 800 g pomidorów pokrojonych, z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano tłuszcz do smażenia

Domowy Smak Jedzenia
Mini Pizze 595

Mini pizze robiłam na obiad, ale z cała pewnością mogą też być na kolacje. Ciasto jest cienkie i delikatne, natomiast dodanie obydwóch czubryc oraz wędzonej papryki do sosu sprawiło, że nabrał on bardziej wyrazistego smaku, oczywiście w smacznym tego słowa znaczeniu ;) Składniki na 4-5 małych pizz Zaczyn: 15 gr drożdży 1/2 szkl wody 1/3 łyżeczki cukru Ciasto(...)lubimy nie musimy dawać ) 3. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn oraz dodaje 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wyrabiam. Podczas wyrabiania dodaje 2 łyżki oleju i jeśli ciasto jest jeszcze za "suche" dodaje kolejna łyżkę jogurtu. Całość zagniatam ( u mnie robot ) z około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. 4. W między czasie szykujemy

Gotowanie...to proste !
,, Pierogi z dynią’’ 175

kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Podsmażamy na maśle, aż dynia będzie miękka. Mieszamy ostudzoną dynię z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli około 1 szklanka bardzo ciepłej wody Przygotowujemy ciasto. W mące robimy dołek, dodajemy jajko i dolewamy porcjami wodę(...)mieszając. Na końcu dodajemy olej i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 2 porcje, każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. Wykrawamy szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu. Podajemy okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła

Podróż w kulinaria
Racuchy z jabłkami 978

łyżki cukru 10 g suchych drożdży szczypta soli 2 jabłka wykonanie: Mąkę przesiać, dodać drożdże i sól. Wymieszać. Jajko wymieszać z cukrem, a następnie dodać do mąki. W cieście zrobić wgłębienie, wlać mleko i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Gdy ciasto wyrośnie, dodać do niego jabłka. Rozgrzać tłuszcz

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania