wody 5 łyżek oliwy z oliwek sól Wykonanie: Mąkę z ciecierzycy przesiewamy przez sito, dodajemy wodę i połowę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (podobnie jak ciasto na naleśniki). Odstawiamy na kilka godzin. W międzyczasie, oczyszczamy kurki, kroimy je w plasterki i dusimy na maśle. por kroimy w plasterki. Nagrzewamy piekarnik na 250 stopni. Do ciasta(...)dodajemy pozostałą oliwę z oliwek i trochę soli, jeszcze raz mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wkładamy do piekarnika, po kilku minutach, gdy ciasto zacznie się ścinać posypujemy je quinoą, kurkami i porem. Pieczemy około 25 minut, aż ciasto się zrumieni. Kurki i por powinny być przypieczone, a quinoa chrupiąca. Polecam na urodzinową (i nie tylko) kolację
Quinoa Raz!następnie usuwam pestkę i kroję na mniejsze kawałki. Jeżeli morele nie są zbyt duże to wystarczy przekroić na pół a jeżeli większe to kroję każdą połówkę na cztery. Przygotowanie ciasta na knedle: Do miski przekłam ser, dodaję jajka i miksuję przez chwilę tak żeby powstała w miarę jednolita masa. Następnie dodaję sól, mąkę, kaszę i dokładnie mieszam łyżką lub wyrabiam(...)dłonią tak żeby powstało jednolite ciasto. Lepienie i gotowanie knedli z morelami: Ciasto jest dość lepkie dlatego dłoń oprószam mąką, biorę kawałek ciasta i formuję na dłoni placuszek, na środek placuszka kładę kawałek moreli i zlepiam kulkę. Tak uformowany knedle układam na blacie podsypanym mąką. Teraz do gotującej i lekko osolonej wody wrzucam knedle i gotuję do momentu wypłynięcia około
Uwaga Babcia Gotujeskładniki: ok. 500 g makaronu wstążki 1000 g cukinii, obranej i bez pestek 5 ząbków czosnku 200 g marchewki ok. 5-7 łyżek startego sera żółtego
Domowy Smak Jedzeniauwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go z dowolnym sosem. Polecam ketchup bądź majonez :) Pod tym linkiem znajdziecie przepis na ciasto naleśnikowe jeżeli jeszcze go nie znacie Podstawowe ciasto naleśnikowe <-- Składniki: Paczka mrożonego szpinaku około 450 gram 20 dag żółtego dowolnego sera 2 - 3 ząbki czosnku sól Dodatkowo(...)niego czosnek. Wszystko razem łączymy i odstawiamy na jakiś czas na bok by zająć się serem, który trzemy na tarce na dużych oczkach. Zakładając iż mamy gotowe już ciasto ( jeżeli nie to przepis na podstawowe ciasto do naleśnika znajdziesz na górze przepisu) wylewamy je na patelnie i rumienimy naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona
W Moim Magicznym Domusól dodatkowo 350 g jagód śmietana cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Przecisnąć przez praskę, dodać mąki, jajko i zagnieść ciasto (gdyby ciasto za bardzo się lepiło dosypać mąki). Z ciasta formuję wałek, kroję na mniejsze kawałki i rozpłaszczam w dłoni. Na każde ciasto nakładam jagody i posypuję cukrem, dokładnie zlepiam
magiczna kuchnia KasiLato więc sezon na jagody a jak jagody to idealne połączenie będzie z serem w cieście drożdżowym . Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i jagodami idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki . Polecam ,łatwe i pyszne zachwycą wszystkich gości. Składniki na 28 sztuk : ciasto - 600 g maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka(...)rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany rozczyn) posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy przez ok 10 minut , posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką ,odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę . Ser mieszamy z żółtkami i cukrem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko na stolnicy i porcjujemy
Wypieki ReneLato więc sezon na jagody a jak jagody to idealne połączenie będzie z serem w cieście drożdżowym . Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i jagodami idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki . Polecam ,łatwe i pyszne zachwycą wszystkich gości. Składniki na 28 sztuk : ciasto - 600 g maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka(...)rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany rozczyn) posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy przez ok 10 minut , posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką ,odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę . Ser mieszamy z żółtkami i cukrem i olejkiem waniliowym Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko
Wypieki Renemogło być inaczej! Dzień oficjalnej premiery bloga WISZNIÓWKA uczcimy ciastem owsianym z WIŚNIAMI:) To jest ulubione ciasto mojej rodziny. Przepis wyszukałam parę lat temu gdzieś na sieci (na którymś z forum, niestety nie zapisałam sobie linka) trochę zmodyfikowałam i od tamtej pory piekę regularnie. Proste i szybkie, a ilość doznań smakowych nieograniczona! Można […] Artykuł Ciasto owsiane z wiśniami
WiszniówkaSzarlotka sypana to jedno z najprostszych ciast, jakie można upiec. Propozycja dla osób nie lubiących tracić czasu w kuchni: zamiast zagniatać ciasto, składniki sypiemy bezpośrednio do formy, a reszta już “się zrobi” w piekarniku. Czary mary, nie do wiary 🙂 Z szarlotką sypaną pierwszy raz zetknęłam się około 5 lat temu, szukając przepisu na […] Artykuł Szarlotka sypana, czyli najprostsze(...)ciasto pod słońcem :) pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkadzielę się z Wami pysznymi włoskimi pierożkami. W "necie" ich całe mnóstwo więc postanowiłam zrobić i ja! nadzienia bywają różne, jednak ja wybrałam pieczarki. A więc zapraszam! Składniki; ciasto; 1,5szkl. maki pszennej 1.5 szkl, mleka 1 łyżka masła pół łyżeczki soli nadzienie; 35 dag pieczarek 1 cebula zioła prowansalskie, sól, pieprz 1 łyżka masła 15 dag sera żółtego(...)rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę smażymy, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku. Ser kroimy w małe kostki ( ok. 1cmx1cm) Gdy ciasto parzone już przestygło, przekładamy je na stolnicę , podsypujemy mąką i zagniatamy jeszcze chwilę aby nie było grudek. Ciasto jest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać mąką aż przestanie
Radość kipiąca uśmiechem.twaróg widelcem, ubijała osobno białka z odrobiną soli, a potem ucierała w makutrze żółtka z twarogiem. Mieszała te składniki z mąką, na końcu dodawała ubite białka, robiła wałek z ciasta i kroiła na romby i gotowała w lekko osolonej wodzie. Na blogu są już przepisy na pierogi leniwe z bułką tartą, i na bardzo leniwe , ale ten przepis jest najbardziej(...)sól dodatek: cukier trzcinowy do posypania + rozpuszczone masło do polania Przygotowanie: Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, pałką do ciasta lub najprościej – rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, mąkę, cukier wanilinowy (można pominąć) i ubitą pianę z białka. Mieszamy całość widelcem. Masa będzie się lepić, ale nie dosypujemy więcej mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki mąki, ciut więcej niż 1/2 szklanki wody, szczypta soli, 1 łyżka oleju rzepakowego, Przygotowanie: Mąkę, wodę, olej i sól łączymy za pomocą trzepaczki, ciasto ma mieć konsystencję lekko kwaśnej śmietany, jeśli ciasto naleśnikowe jest za gęste to dodajemy jeszcze odrobinę wody. Ciasto musimy dokładnie wymieszać, aby nie było w nim grudek. Ciasto na naleśniki odstawiamy pod przykryciem na kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki: 300 g świeżych liści szpinaku 1000 ml wody (lub 500 ml wody + 500 ml bulionu) 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1-2 łyżki mąki
Domowy Smak Jedzenia