ciasto - 164325 przepisów (strona:4088/10955)

Sezon na truskawki już w pełni, dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszny sernik z truskawkami! 164

170g masła -85g cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -2 żółtka -1 łyżeczka wody Wszystkie składniki sypkie wsypujemy do miski, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz 2 żółtka. Ciasto energicznie zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę o wymiarach 24*28 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Blaszkę wyklejamy ciastem łącznie z bokami (ok. 2,5cm wysokości(...)Przygotowaną masę serową wylać na spód. Truskawki umyć, odciąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i poukładać na wylanej wcześniej masie serowej.  Ciasto piec pierwsze 20 min w temp. 170 stopni Celsjusza a następnie 30 minut w temp.150 stopni Celsjusza. W celu sprawdzenia czy ciasto jest upieczone można włożyć wykałaczkę, jeżeli

Receptura smaku
Wygrane w konkursach :-) i świąteczne ciasta i przysmaki 222

konkursie marki Eden voucher do Apartu za 500zł  jest to moja najcenniejsza z nagród :-)  Zapakowana przepięknie :-)  Poza tym chciałabym Was zaprosić do działu ciast oraz świątecznych przysmaków :-) Na pewno znajdziecie tam coś dla siebie :-)  ciasta  kliknij      świąteczne przysmaki   kliknij

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb z garnka 379

łyżki kefiru  275-300 ml ciepłej wody Przygotowanie: Do dużego garnka bądź miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wkruszamy drożdże, dodajemy kefir i wodę . W szystko mieszamy, ciasto jest dość luźne. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na parę godzin w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie (u mnie po 5godzinach ale śmiało można zostawić na całą noc), wyciągamy na stolnice podsypując(...)mąką, wyrabiamy 30 sekund by odgazować.     Ponownie ciasto wkładamy do naczynia i zostawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem. Naczynie w którym będziemy piec (garnek czy naczynie żaroodporne z pokrywą) wkładamy do piekarnika, włączamy piekarnik na 240 stopni i nagrzewamy. Wyciągamy naczynie, przekładamy ciasto, oprószamy mąką . W kładamy naczynie do piekarnika przykrywając naczynie - pieczemy 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruche ciasteczka z reniferem 224

pudru 1 duże jajko żółto Łyżka ekstraktu z wanilii Szczypta soli Na dekoracje: ½ tabliczka gorzkiej czekolady Czerwone M&M’sy *Można użyć tylko jednego rodzaju mąki Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce miksera i wyrabiamy końcówką „hakiem”, aż do połączenia składników. Ciasto można również wyrobić ręcznie: wysypujemy składniki na blat, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy. Przygotowane ciasto owijamy folią(...)umieszczamy na pół godziny w lodówce. Schłodzone ciasto wyjmujemy i wałkujemy. Wycinamy okrągłe ciastka i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stopni około 12 minut. Wyjmujemy ciastka i przekładamy na kratkę aby ostygły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie umieszczamy w rękawie cukierniczym. Dekorujemy rogi i oczy oraz dajemy kropkę w miejscu

Kolizje Smaków
Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie) 167

dodatkiem bakalii też jest przepyszny, najlepszy z samym masełkiem i kubkiem kakao. składniki: zaczyn 3 łyżki aktywnego zakwasu 100 g mąki żytniej typ 2000 100 ml letniej wody ciasto właściwe cały zaczyn 350 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 200 g mąki żytniej typ 2000 200 g mąki żytniej typ 720 1 solidna garść suszonej żurawiny 1 solidna garść rodzynek(...)zakwas, dodać letnią wodę i mąkę. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 godzin. Ja stawiam w kuchni na lodówce aby nikomu nie przeszkadzało. Po 15 godzinach przygotować ciasto właściwe. Do zaczynu, który przygotowaliśmy dodać letnią wodę, sól oraz mąki. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rodzynki, żurawinę oraz suszone śliwki pokrojone na małe kawałeczki. Ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej

Monia miesza i gotuje
Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem (bez cukru) 234

łyżki mleka W misie miksera utrzeć masło z ksylitolem i erytrolem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami, dodać mleko i zmiksować (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę mleka). Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Blachę do ciasteczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha(...)włoskiego, formować kulki. Układać je na blaszce, w niedużych odstępach od siebie, przyciskać stempelkami (stempelki każdorazowo warto oprószać w mące, by nie przyklejały się do ciasta). Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut lub do zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.  inspiracja

FitKot
Piernikowe aniołki 213

łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli Uwaga: przyprawy możemy zastąpić gotową przyprawą do pierników. Dajemy wtedy 2 łyżeczki tej przyprawy. Sposób przygotowania ciasta: Miód, masło i cukier wkładamy do garnka. Powoli podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy. Często mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładamy jajko. Mieszamy(...)Dolewamy miód. Najpierw mieszamy łyżką. Później zagniatamy elastyczne ciasto. Schładzamy w lodówce. Odrywamy po kawałku ciasta i cienko wałkujemy. Wykrawamy foremkami ciastka. Pieczemy w 175 stopniach C przez ok. 7-8 minut. Sposób przygotowania aniołków: Kieliszkiem wycinamy kółka. To będą główki aniołków. Wykrawamy kształt choinek- to będzie tułów.  Wykrawamy serduszka, które przecinamy przy pomocy noża na pół. To będą

Pobite gary Barbary
Kruche rogaliki budyniowe 222

budyniu waniliowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 żółtka 2 łyżki mleka Dodatkowo cukier puder Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część zostawiamy na blacie, pozostałe wkładamy do lodówki, aby ciasto nie nabierało temperatury. Z ciasta przy

Wędrówki po kuchni
Piernikowa Chatka 251

umieszczamy margarynę, cukier oraz miód. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika, kakao i żółtkami. Następnie zalewamy mieszaniną z garnka. Zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na 4 porcje, zawijamy w folię i chłodzimy przez około 2-3 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5mm i wykrawamy kształt naszej chatki: przód, tył(...)boczne ściany, dach, drzwi, dachówki, parapety oraz podstawę. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego takie elementy jak okna czy drzwi w ścianach lepiej wykrawać już po przeniesieniu wykrojonego elementu na blachę, bo im ciasto będzie mniej schłodzone, tym gorzej odchodzi od blatu. Do wycinania najlepiej wykorzystać ostry nóż lub skalpel. Dachówki możemy wykrawać foremką do rurek Większe elementy pieczemy 10 minut

Czerwona Porzeczka
kutia tradycyjna 193

składniki: 500 g pszenicy np. orkiszowej 200-250 g płynnego miodu naturalnego 150 g suchego maku 150 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g orzechów

Domowy Smak Jedzenia
ciasteczka kakaowe z bezą i orzeszkiem 189

Czasem zamiast ciasta lubię do kawki chrupnąć ciasteczko:) Same bezy są dla mnie za słodkie ale takie kakaowe ciastka z odrobiną bezy i orzechami są w sam raz. Dobrze zabezpieczone długo pozostają świeże, można więc upiec większą ilość.  Składniki na około 80 sztuk: na ciasto: 175 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 125 g masła 2 żółtka 2 łyżki(...)cukru pudru dodatkowo: 2 białka 3/4 szklanki cukru szklanka orzechów laskowych Mąkę wymieszać z kakao. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i kieliszkiem wycinać kółka. Układać je na blaszce do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SEKRETY UDANEGO PIERNIKA 190

Piernik bez pęcherzy - aby uniknąć pęcherzy warto po przelaniu ciasta piernikowego do blaszki nakłuć w ten sposób zapobiegniemy powstawaniu pęcherzy Marmolada - aby uniknąć ewentualnej fermentacji marmolady należy ją wcześniej zagotować energicznie mieszając. Ciasto na piernik można przygotować odpowiednio wcześniej. Miód podgrzewamy, następnie schładzamy i dopiero wtedy łączymy z mąką. Po wyrobieniu ciasta owijamy szczelnie w folię spożywczą i odkładamy(...)Miód należy zrumienić z 1 łyżką zmielonych goździków, cynamonu oraz imbiru. Innym sposobem na uzyskanie koloru mocnego brązu jest dosypanie do miodu 2 - 3 łyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także dodatek czekolady lub kakao. Jak w łatwy sposób polukrować piernika - ostudzony piernik kładziemy na desce i z góry wlewamy na niego lukier, następnie szerokim nożem rozprowadzamy lukier

Ciastka - domowe słodkości
Kruche paszteciki z kapustą i orzechami. 192

potrawie. Tylko po co kogoś katować grzybami, jak ich nie lubi? Doskonale można je zastąpić orzechami. Uspokajamy wtedy  tych antygrzybowych,   jak i tworzymy fajne nowe smaki. Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka krupczatki jajko 100 g masła  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka majeranku gęsta śmietana Nadzienie: szklanka orzechów włoskich(...)łyżki masła 1/2 kg kiszonej kapusty liść laurowy 3 kulki ziela ang. łyżka majeranku sól i pieprz do smaku jajko Oraz: łyżka sezamu łyżka maku jajko Ze składników zagniatamy ciasto, śmietany dajemy tyle, aby było plastyczne i podatne na obróbkę. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce, choć przez godzinę. Kapustę kroimy na drobno, obgotowujemy, odcedzamy i podsmażamy na maśle

Dieta moja pasja
Pierniczki po polsku 403

Pierniczki po polsku to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po  upieczeniu są miękkie i puszyste.  Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu.  Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej(...)Zaparzyć kawę i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać roztopione masło z miodem i kawę. Wymieszać. Na sam koniec wlać podrośnięty rozczyn. Wszystko ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem

Ugotować
Uszka z pieczarkami (i rady na temat mrożenia) 219

zajęłam się ja. I też już zamrożone, aby w Wigilię było szybciej i mniej pracy (bo tej i tak jest dużo, bo jednak prawie wszystko przygotowywane jest na świeżo). Ciasto przygotowałam inne niż na pierogi, aby było delikatniejsze (na pierogi to zwykle najprościej, czyli mąka i gorąca woda). Z podanych niżej proporcji wszyło mi 80 uszek wycinanych od małej szklanki(...)literatki. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. gorącej wody 1 żółtko 50 g masła (miękkiego) 1/2 łyżeczki soli Farsz pieczarkowy: 0,5 kg pieczarek 4-5 cebul sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Farsz: Cebule drobniutko siekamy (można sobie ułatwić rozdrabniaczem, np. od blendera). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania