ciasto - 163312 przepisów (strona:4079/10888)

sycąca sałatka z białą fasolą i kurczakiem 209

składniki: 1-2 piersi z kurczaka 1 puszka białej fasoli Jamar 1/2 puszki kukurydzy 1 słoik startego selera marynowanego 3 jajka 3-4 łyżki majonezu sól

Domowy Smak Jedzenia
Tarta Papay style - szpinakowa tarta ma tę moc 232

przykrością widzę ją właśnie w nieco przyciemnionej barwie. Dlatego, reasumując,  mam dziś proste danie w kolorowym wydaniu, by uciekać od szarości życia i wykorzystuję gotowe ciasto francuskie prosto ze sklepu, czasu zabrakło na przygotowanie domowej podstawy tarty. Ostatnio nieomal nadużywam szpinaku. Najczęściej baby w jego cudownej naturalnej postaci, ale dzisiaj  wykorzystuję prawie gotowca. Nie jest to jednak(...)przenosić bez wysiłku i przeszkód. Też tak chcę. Dlatego będę ciągle próbować. Może po kolejnej takiej szpinakowej kolacyjce poczuję te moc? Spróbujcie ze mną. Przygotujcie dla: - 1 płat gotowego ciast francuskiego - 1 op. szpinaku ok. 400g - 4 jajka - 100g sera cheddar - kubek gęstej kwaśnej śmietany - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła lub oliwy - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - pomidorki koktajlowe

I tu będę miała takie te
Muffinki czekoladowe z białym serem 132

solą i kakao. Następnie dodać wodę, olej, jogurt naturalny, żółtko i ekstrakt. Wszystko dokładnie wymieszać szpatułką. Ja nie używałam miksera. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do papilotek nakładać łyżkę ciasta, w środek nałożyć łyżkę masy serowej, a następnie ponownie łyżkę ciasta. Papilotki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut

Ania i Marcin gotują
Nocne bułki 184

wody 125 ml mleka 1 łyżeczka soli 80 ml oleju do posmarowania: mleko do posypania: sezam lub mak [ złoty len] Wszystkie składniki włożyć do misy robota. Wyrabiać ciasto przez około 2 - 3 minuty. Odstawić na 5 minut pod przykryciem. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodać odrobinę wody, jeżeli za mokre podsypać mąki. Wyrabiać ponownie przez około 5 minut, aż ciasto(...)będzie elastyczne. Ciasto jest dość twarde. Przykryć i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin (na całą noc, lub cały dzień). Odgazować je (uderzając pięścią). Podzielić na około 12 części. Z każdej części zrobić długi wałek,na środku zawiązać węzełek ,końcówki wałka owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
domowy syrop na przeziębienie i nie tylko 3067

składniki: 50 g korzenia imbiru 50 g korzenia chrzanu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 cytryny 150 g miodu (najlepiej spadziowy lub lipowy) dodatkowo: 10

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki zapiekane pod budyniem 402

zjedzone. Jak będę przygotowywała ponownie to postaram się dołożyć brakującą fotkę. Polecam na śniadanie, kolację lub obiad. Ja polałam syropem klonowym ,ale również przed pieczeniem można posypać płatkami migdałowymi. Ciasto na naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto(...)będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Dodatkowo 1 l mleka 2 budynie śmietankowe syrop klonowy (opcjonalnie) Budyń zagotować z mlekiem. Na każdy naleśnik nałożyć 2 łyżki budyniu i zawinąć w rulon.Układać w naczyniu do zapiekania

O kuchni z uczuciem
Knedle ze śliwkami 174

którymś razem. Nie jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju kluch. Kocham tylko mocno pieprzne pierogi ruskie. Nie wpadam w ekstazę, jak słyszę słowo „knedle”, denerwuje mnie ten moment, kiedy przekrawasz ciasto i wypada cała, gorąca śliwka i parzy cię w usta albo spada z widelca. To nie nastraja miłośnie. Jednak są takie dni, kiedy wychodzi z człowieka pryszczaty nastolatek i zaczynają(...)miodu łyżeczkę pasty waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii ½ łyżeczki przyprawy do piernika. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich jajka oraz mąkę, wyrabiamy miękkie i zwarte ciasto, które łatwo będzie łatwo formować w kule. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę, jabłek nie obieramy, ale pozbawiamy gniazd nasiennych i również drobno kroimy. Do jabłek i śliwek

ladykitchen
Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą 216

moja ciekawość była duża, pozostawało samej zrobić te pierogi, już jako mieszkanka Małopolski Pierogi smakują doskonale, szczególnie z sosem lub sosem czosnkowym. Polecam je jeść na drugi dzień, ciasto smakuje zdecydowanie lepiej jak i farsz się dobrze przegryzie. Ponieważ szykując ten wpis, poszukałam o sójce trochę informacji w internecie, dowiedziałam się, że tradycyjna sójka mazowiecka ma charakterystyczną falbankę na łączeniu(...)Kaszę gotujemy tak jak zwykle. Kapustę gotujemy do miękka z liściem laurowym. Cebulę kroimy, podsmażamy na oleju, dodajemy boczek. Dorzucamy kaszę, pokrojone grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto W wodzie rozrabiamy drożdże dodajemy cukier i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, olej i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h, do wyrośnięcia. Wałkujemy ciasto

Mieszam w Garnku
Pierogi smażone 172

Dawno nie było u mnie pierogów..te co prawda też robiłam jakiś czas temu..tylko przepisu nie wstawiłam..przy okazji tychże pierogów robiłam chruściki z ciasta pierogowego...pyszne były..polecam..Wróćmy do pierogów..miały być tradycyjnie gotowane, ale w ostatniej chwili córki namyśliły się na smażone..mniam..także pyszne..nadzienie do pierogów może być dowolne..  50 dkg mąki(...)soli  1 szkl. gorącej wody  dowolne nadzienie Mąkę przesiać, dodać sól, miękkie masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i całe jajko.Wymieszać i wlać gorącą wodę zarabiając ciasto początkowo nożem, następnie wyrobić ręką. Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około 15 minut, aby „odpoczęło”.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasteczka cytrynowe przekładane kremem toffi 199

ZENTIS , kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukry, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środku połowy krążków robię kieliszkiem mniejsze kółko.  3. Ciasteczka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 10 minut(...)Środki ciasteczek dekoruję kakaową posypką. Zachęcam do zakupu produktów  ZENTIS.  W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów

Tradycyjna kuchnia Kasi
mleczne bułeczki - idealne na śniadanie 1396

Bardzo dobre bułeczki, łatwe do wykonania. Ciasto dobrze się wyrabia i ładnie wyrasta. Bułeczki są puszyste, delikatne i naprawdę pysznie smakują, a na dodatek pięknie się prezentują. Polecam :-) składniki: 3 szklanki mąki   2 łyżki cukru 1  1/2 łyżeczki soli 12 g świeżych drożdży   3/4 szklanki mleka 100 g masła   1 jajko dodatkowo : 1 jajko(...)cukru, odstawiam na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę, cukier i sól wsypuję do miski, wlewam drożdże, letnie mleko z masłem, wbijam jajko i  dokładnie wyrabiam mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części i formuję bułeczki (w razie potrzeby podsypuję niewielką ilością

babka w formie
zupa zbójecka z klopsikami 143

składniki: 1000 ml bulionu, rosołu 3 ziemniaki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki, w proszku 1 łyżeczka kminku mielonego tłuszcz do smażenia wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
MOKRE CIASTO DYNIOWO POMARAŃCZOWE 302

Cię jesienna chandra? Dni krótsze, szarość, deszcz, wiatr… Wszystko sprawia, że człowiek czuje się bardziej przygnębiony Podobno na chandre dobre są słodycze Dlatego zachęcam do zrobienia dyniowo pomarańczowego ciasta. Jest delikatne, puszyte i mokre. Idealne do kubka gorącego kakao lub dobrej herbaty. Naprawde polecam upichcić! SKŁADNIKI : mąka pszenna typ 550 – 1½ szklanki – 300 gram masło – 1 kostka(...)Wlać masę dyniową i całość miksować 2 minuty. Dodać pianę z białek i delikatnie mieszać łyżką do połączenia wszystkich składników. Tortownicę wysmarować olejem i posypać odrobiną bułki tartej. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180º na funkcji pieczenia góra i dól przez 25 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem ciasto – mój piekarnik wszystko szybciej piecze więc czas pieczenia może zależeć od piekarnika

kuchniabellissima.wordpress.com
Torcik truskawkowo-jogurtowy 189

pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewamy  mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (śred. 26 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy(...)ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki.  Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne. masa jogurtowa (różowa warstwa):  400 ml jogurtu naturalnego 2 szkl. zmiksowanych truskawek z cukrem (ilość cukru wedle uznania,u mnie ok 4 łyżki) 6 łyżeczek żelatyny Jogurt miksujemy z truskawkami,dodajemy płynną żelatynę,masę wylewamy na biszkopt,który obowiązkowo

Kolorowa kuchnia Elki
Domowe tortille 185

mączki ziemniaczanej 1 i 1/2 szkl. gorącej wody  sól do smaku ( dałam 1/3 łyżeczki) Obie mąki oraz sól wsypać do miski,zalać gorącą wodą i zagnieść ciasto. Ja nie używałam robota,zagniatałam ręcznie. Trzeba z początku uważać,bo ciasto jest bardzo gorące,ale po chwili można śmiało zagniatać. Po kilku minutach urabiania otrzymamy bardzo elastyczne ciasto. Ciasto należy podzielić

Kolorowa kuchnia Elki