masą makową /przepis własny/ 40 g mąki pszennej graham 30 g bio mąki kokosowej szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150 g jogurtu greckiego mleko do rozrzedzenia ciasta duże jajko łyżka bio syropu z kwiatu kokosa łyżeczka oleju kokosowego bio łyżka bio wiórek kokosowych 3 łyżki masy makowej Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski(...)jajko, sól, jogurt, syrop i olej kokosowy. Połączyć zawartości obu misek. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, rozrzedzić mlekiem (u mnie było to konieczne). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do ciasta wmieszać wiórki kokosa, a następnie część przełożyć do silikonowej formy na muffinę. Włożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach (u mnie tryb
Poranek na słodkopełnoziarnista mąka amarantusowa* (20%), mieszanka ziaren 8% (sezam*, len*, gryka*, owies*), sól morska, kminek*, kolendra*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-001. * De Rit miodowe ciasto z mąki żytniej pełnoziarnistej Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista* (33,5%), inwertowany syrop cukru trzcinowego*, miód* (27%), mąka żytnia* (11,4), kwasek (wodorowęglan sodu), cynamon*. Bez dwóch zdań, to najlepsze(...)kupne" ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam. Zwykle są one napakowane całą tablicą Mendelejewa, a tutaj... miłe zaskoczenie! Skład praktycznie taki, jak domowego ciasta... i ze smakiem jest dokładnie tak samo. Porządna ilość cynamonu i zaskakująco wysoka zawartość miodu sprawia, że ciasto smakuje jak piernik. Co najlepsze, jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany
Poranek na słodkoWegańskie proteinowe ciasto z ciecierzycy z figą i sosem orzechowym WEGAŃSKIE CIASTO Z CIECIERZYCY /przepis własny/ Składniki na ciasto; 150 g ugotowanej ciecierzycy 40 g mąki owsianej razowej (lub pszennej) 10 g proteinowej mieszanki z superfoods (Raab Vitalfood) szczypta soli 3-4 łyżki jogurtu sojowego łyżka Alternasweet (Raab Vitalfood) jajko wegańskie: 10 g lnu złocistego(...)być puszysta i gęstsza niż na naleśniki. Nasiona lnu zalać wrzącą wodą i mieszać do czasu, aż powstanie żelowa konsystencja. Odstawić na 15 minut. Dodać "wegańskie jajko" do ciasta i ponownie zmiksować. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut. Podawać od razu z sosem z masła orzechowego. Smacznego
Poranek na słodkodzisiaj poprzestanę, ale na szczęście dogrzebałam się przedpotopowego przepisu, którym jeszcze się z Wami nie podzieliłam. Pewnie dlatego, że chlebek wprawdzie wyszedł mi bardzo smaczny, ale niezbyt piękny - do ciasta chlusnęło mi się troszkę za dużo wody i po wsadzeniu do piekarnika nieco "usiadł". SKŁADNIKI: 30 dag jasnej mąki orkiszowej 30 dag orkiszowej mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli(...)biały sezam do posypania WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami i solą. Do sypkich produktów dodać miód i olej, oraz taką ilość letniej wody, żeby otrzymać dość gęste ciasto. Nie powinno być ono zbyt rzadkie, gdyż chlebek będzie miał tendencję do opadania – mnie chlupnęło się troszkę za dużo wody. Wyrabiać robotem przez 15 minut, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym
Kuchenne zapiski Edytycukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Dodać mąkę i jajko i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). Dodać banana pokrojonego w małe kawałki i rodzynki. Delikatnie zamieszać łyżką. Ciasto nie jest bardzo gęste. Odstawić na godzinę(...)przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Należy jednak uważać by tłuszcz nie był zbyt gorący, bo racuchy będą się szybko przypalać. Najłatwiej nakładać je na patelnię przy pomocy dwóch łyżek (jedną nabierać, drugą pomagać sobie w odklejaniu). Podawać posypane cukrem pudrem
BullioTarta na kruchym cieście z pieczarkami, cebulą, kiełbasą i kukurydzą. Z dodatkiem koperku i natki pietruszki. Bardzo sycąca. Tartę piekłam w formie o średnicy 26 cm. Ciasto: przepis znajdziecie tutaj Farsz: 100 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 200 g śmietany 18% 100 g serka topionego (można użyć z serka ziołami) 2 gałązki koperku 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1/3 szklanki(...)kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 150 g żółtego sera typu gouda łyżka oleju Dodatkowo: natka pietruszki do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym przepisem. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Kiedy się zeszkli, dorzucić pieczarki. Smażyć przez chwilę do lekkiego zbrązowienia. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, topionym serem
Bullioziaren słonecznika do posypania, mąka pszenna do podsypywania Drożdże wymieszać z wodą, mlekiem, solą i cukrem. Dodać mąkę pszenną i żytnią, oliwę, pestki dyni i ziarna słonecznika i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Ciasto będzie lekko klejące ale dosypywać jak najmniej mąki (tylko tyle żeby udało się wyrobić ciasto). Odstawić na ok. 30 minut(...)wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto wyrobić podsypując mąką pszenną. Rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić na 6 części. Każdą bułkę posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 15 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce
Bulliodrożdży 120 ml mleka 175 ml wody Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać mąkę i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Jeśli ciasto się zbyt klei, dodać trochę mąki, ale tylko tyle żeby dało się wyrobić. Odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe(...)miejsce na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę ponownie wyrobić (w razie konieczności dosypując mąki). Odrywać po kawałku i wyrabiać w dłoniach kulki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można przy użyciu drewnianego patyczka zrobić „przedziałek” w bułce. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrastania
BullioPomysł na bardzo ciekawą i smaczną pizzę. Tym razem zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto. Na wierzchu cebula, łosoś i parmezan. Przepis na ciasto (na dwie duże pizze) znajdziecie tutaj . Poniżej podaję składniki na jedną pizzę: 2 łyżki pesto (użyłam gotowego pesto bazyliowego) ok. 100 g mozzarelli ok. 40 g wędzonego łososia 1/2 małej cebuli 1 łyżka drobno utartego parmezanu Ciasto(...)nagrzać do minimum 250°C (najwyższą moc piekarnika). Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go wcześniej na co najmniej pół godziny do nagrzania. Stolnicę lub blat podsypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Na cieście rozprowadzić równomiernie pesto, zostawiając nieposmarowany brzeg. Posypać startą mozzarellą. Na wierzchu
Bulliooregano kilka liści pietruszki 1 duży ząbek czosnku Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z solą i cukrem. Masło rozpuścić. Z rozczynu z drożdży, mąki i rozpuszczonego masła wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą mieszadeł do wyrabiania miksera). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości. 4 łyżki oliwy wymieszać z drobno posiekanymi ziołami i wyciśniętym czosnkiem(...)Ciasto przełożyć na stolnicę i powtórnie wyrobić podsypując mąką. Okrągłą blaszkę o średnicy ok. 22 cm wysmarować oliwą (1 łyżką). Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki (ok. 7 sztuk). Ułożyć w formie i nasmarować oliwą z ziołami (przy użyciu pędzelka). Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut
Bulliomąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, mąką do podsypywania Masło pokroić na mniejsze kawałki i z podanych składników zagnieść ręką ciasto. Ciasto przykryć folią aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć w formie wysmarowanej masłem. Na cieście
Bullioparę minut zostały zjedzone. No bo jak tu nie lubić pizzy. :) Idealne na przyjęcia jako przekąska, ale również na obiad. :) Przepis : Składniki: (10 pizzerinek) na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 15 g drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru na sos: 10 łyżeczek przecieru pomidorowego 150 ml wody 3 ząbki czosnku(...)oregano 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Składniki na wierzch 400 g startego sera mozzarella słoiczek oliwek puszka kukurydzy 400 g pieczarek Wykonanie: 1. ciasto: Drożdże razem z cukrem mieszamy z ciepłą wodą w dużej misce, dodajemy resztę składników, całość wyrabiamy do gładkiego i elastycznego ciasta. Przekrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Mój pomysł nadomu Dzień Pizzy postanowiłam upiec serowa pizzę. Przy okazji zużyłam też resztkę przecieru pomidorowego i niezużyte dzień wcześniej pół ząbka czosnku. Zapraszam więc na Pizzę 3 sery ciasto: 25 g semoliny 225 g mąki pszennej ¼ łyżki soli ¼ łyżki cukru pudru 150 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem pudrem. Dosypujemy resztę(...)składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Może lekko kleić się do rąk, ew. można podsypać je dodatkowo mąką. Oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. sos: 3/4 szklanki przecieru pomidorowego pól ząbka czosnku, posiekanego szczypta bazylii i oregano sól, pieprz Składniki sosu zagotowujemy. Pyrkoczemy 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, u mnie 250 stopni. Blaszkę smarujemy
Dzieje kuchennej WiewióryTotalnie słodka mieszanka smaków:) Pomysł na to ciasto powstał w mojej głowie po emisji jednego z programów kulinariach, których w telewizji ostatnio pod dostatkiem Sernik jest bardzo delikatny i kremowy. W środku znajdziemy pyszne cukierki Schoko Bons a wszystko powstało na spodzie z pokruszonych ciasteczek Oreo. ok. 7 godzin mała foremka o średnicy 16 cm składniki: 150 g ciasteczek Oreo(...)masą serową. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przygotować polewę. Kremówkę podgrzać w garnku, nie zagotowując. Dodać pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać Ciasto udekorować polewą i pozostałymi cukierkami. Trzymać w lodówce
Ania i Marcin gotujądynią na zimę jest pewien problem. Jej przetwory dość szybko się psują, a ochota na jedzenie placków, zup czy ciast z dodatkiem dyni jest , przynajmniej u nas, przez cały rok. Co zatem zrobić, aby potrawami z dyni cieszyć się na okrągło? Rozwiązaniem jest puree z dyni, zwane również musem jak i przecierem z dyni. Dynia zamieniona na puree nie zajmuje(...)poczekać aż się rozmrozi. Dla bardziej niecierpliwych, wystarczy zawartość torebki przełożyć do rondelka, podlać delikatnie wodą i rozmrażać na wolnym ogniu. Puree może służyć jako półprodukt do wykonania ciasta, placków czy nadzienia pierogów oraz jako danie – doprawione puree to doskonały mus do zjedzenia np. z jabłkiem, dodatkiem nasion chia i posypanych prażonymi migdałami. Puree z dyni ma wiele zastosowań
Mieszam w Garnku