ciasto - 163312 przepisów (strona:4077/10888)

jarzynowa zupa krem 166

składniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
ciasteczka grzybki 153

bardzo pracochłonne i zajmują sporo czasu. Jeśli jednak chcecie spędzić czas z dzieckiem na pieczeniu ciasteczek to takie na pewno sprawią im frajdę. Składniki na około 20 sztuk: na ciasto: 250 g mąki 125 g masła 125 g kwaśnej gęstej śmietany łyżka cukru pudru żółtko na krem: 1/2 kostki masła 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej(...)łyżki cukru dodatkowo: białko łyżka maku 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka Składniki ciasta zagnieść. Przygotować foremki do babeczek (użyłam większych i mniejszych): nasmarować je i oprószyć mąką od zewnętrznej strony. Przygotować szklankę lub kubek odrobinę większe średnicą niż babeczki. Wycinać kółka i naklejać na foremki. Tą samą szklanką wyciąć taką samą ilość kołek ile babeczek. W każdym kółku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki z szynką i sałatą 225

jogurtowo-majonezowy z pietruszką, w składzie jest też szynka konserwowa i strzępiaste dwukolorowe sałaty 🙂 Ten Rolls to mój śniadaniowy hit. Takie wytrawne rolowane naleśniki są idealne na śniadanie. Ciasto na te naleśniki nie ma w składzie jajek, ani mleka podobnie jak naleśniki , które podałam na słodko z twarogiem i wiśniami. Do tej pory we wszystkich naszych przepisach na naleśniki miały(...)plastry szynki konserwowej sos: jogurt i majonez w stosunku 1:1 + posiekana natka pietruszki + pieprz cayenne, mieszamy Przygotowanie: Mąkę, wodę gazowaną, olej i sól łączymy za pomocą trzepaczki, przygotowujemy ciasto o konsystencji śmietany, jeśli ciasto naleśnikowe jest za gęste rozrzedzamy je odrobiną wody. Ciasto naleśnikowe odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z dżemem cukiniowym 168

Pierogi z dżemem cukiniowym Składniki; Ciasto : mąka pszenna - 2 szkl woda ciepła - 120 ml olej - 1 łyżka żółtko - 1 szt szczypta soli Nadzienie dżem z cukinii  Dodatkowo; czekolada w kostce śmietana 24 % cukier do smaku Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić mały dołeczek, wybić jajko, dodać olej i sól, dolewając po trochu wody zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lśniące(...)gładkie. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na kilka minut. Po tym czasie szklanką lub maszynką do pierogów wycinać kółka nakładać, po łyżeczce dżemu, dobrze zlepiać. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok.3 minuty. Wybierać pierogi łyżką cedzakową, podawać polane śmietanką z cukrem, posypać startą czekoladą. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Ryżowe placuszki FIT z mango 179

szklanki mleka  Wykonanie  Do naczynia przesiewam mąkę ryżową , dodaję jajka , cukier ksylitol , oraz bardzo drobno pokrojone mango , następnie wszystko razem bardzo dokładnie mieszam i stopniowo dodaję mleko , ciasto ma być troszkę gęstsze niż ciasto naleśnikowe .  Kiedy mamy ciasto przygotowane , rozgrzewam patelnie z odrobiną oleju kokosowego i smażymy placuszki do wykorzystania całego ciasta . Jak mamy usmażone wszystkie placuszki

Mój Smak
penne z kurczakiem w pomidorach 172

składniki: 400 g makaronu penne 2 piersi z kurczka 800 g pomidorów pokrojonych, z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano tłuszcz do smażenia

Domowy Smak Jedzenia
Mini Pizze 568

Mini pizze robiłam na obiad, ale z cała pewnością mogą też być na kolacje. Ciasto jest cienkie i delikatne, natomiast dodanie obydwóch czubryc oraz wędzonej papryki do sosu sprawiło, że nabrał on bardziej wyrazistego smaku, oczywiście w smacznym tego słowa znaczeniu ;) Składniki na 4-5 małych pizz Zaczyn: 15 gr drożdży 1/2 szkl wody 1/3 łyżeczki cukru Ciasto(...)lubimy nie musimy dawać ) 3. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn oraz dodaje 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wyrabiam. Podczas wyrabiania dodaje 2 łyżki oleju i jeśli ciasto jest jeszcze za "suche" dodaje kolejna łyżkę jogurtu. Całość zagniatam ( u mnie robot ) z około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. 4. W między czasie szykujemy

Gotowanie...to proste !
,, Pierogi z dynią’’ 149

kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Podsmażamy na maśle, aż dynia będzie miękka. Mieszamy ostudzoną dynię z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli około 1 szklanka bardzo ciepłej wody Przygotowujemy ciasto. W mące robimy dołek, dodajemy jajko i dolewamy porcjami wodę(...)mieszając. Na końcu dodajemy olej i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 2 porcje, każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. Wykrawamy szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu. Podajemy okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła

Podróż w kulinaria
Racuchy z jabłkami 953

łyżki cukru 10 g suchych drożdży szczypta soli 2 jabłka wykonanie: Mąkę przesiać, dodać drożdże i sól. Wymieszać. Jajko wymieszać z cukrem, a następnie dodać do mąki. W cieście zrobić wgłębienie, wlać mleko i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Gdy ciasto wyrośnie, dodać do niego jabłka. Rozgrzać tłuszcz

Ania i Marcin gotują
Tarta z truskawkami 184

Klasyczne kruche ciasto, bita śmietana z serkiem mascarpone i truskawki. Pyszne, pachnące, słodkie truskawki. Lato nas rozpieszcza, więc jak moglibyśmy nie skorzystać z jego darów? Zapraszam do wypróbowania przepisu :) Tarta z truskawkami /składniki na dwie tarty o szerokości 25 cm/ Kruche 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka cukru pudru 1 margaryna 5 żółtek szczypta soli Krem 500 g serka(...)mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30-36% 5 łyżek cukru pudru truskawki Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) posiekać z mąką, dodać resztę składników i zagnieść. Formę do tarty wyłożyć ciastem i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się zarumieni.  Śmietanę ubić, następnie dodać cukier i serek mascarpone i wymieszać mikserem. Na dno ciasta wyłożyć krem

Biały fartuszek
Jagodzianki z kruszonką 145

dawna chodziły za mną jagodzianki... Wreszcie dziś kupiłam jagody  i o to są! Nieziemski zapach podczas pieczenia rozchodził się po całym domu. Trzeba pamiętać, że im lepiej wyrobione ciasto tym bułeczki będą bardziej miękkie. Można je zrobić też z truskawkami lub białym serem, a kruszonka dopełni ich smak :) Jagodzianki z kruszonką /z przepisu wychodzi ok. 25 bułek/ Ciasto(...)Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, utarte żółtka z cukrem,  cukier waniliowy, mleko i zagnieść. Margarynę z masłem rozpuścić i dodać do ciasta i dalej wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do misy wsypać jagody dodać mąkę i cukier i wymieszać. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte uformować bułeczki. Bułeczki wyłożyć na blachę

Biały fartuszek
Ciasto ze śliwkami 168

Sezon na śliwki w pełni. Powidła zrobione, a teraz kolej na ciasto. Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat. Jeśli ktoś z Was go nie zna to na prawdę polecam wypróbować. Jest prosty, szybki i świetnie smakuje. Zapraszam! Ciasto ze śliwkami /na tortownice 20 cm/ 200 g margaryny (wyjąć wcześniej z lodówki) 200 g cukru 200 g mąki(...)cukrem i cukrem wanilinowym, dodać margarynę i dalej ucierać. Następnie dodać mąkę, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia - dalej ucierać. Potem dodać mleko - dalej ucierać. Białka ubić* dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Wlać na blachę, ułożyć wydrążone śliwki i piec ok 50 min w 180 st. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego! *białka najlepiej ubijają się z dodatkiem szczypty

Biały fartuszek
Ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym 197

Ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym to nic innego jak tzw. Burocorz. Jest to potrawa z regionu świętokrzyskiego, wpisana na listę produktów regionalnych. W czasie wojny i również po jej zakończeniu buraki cukrowe stanowiły podstawę wyżywienia rodzin wiejskich. Ciasto ma dość specyficzny smak i nie każdemu od razu posmakuje, ja osobiście go po prostu uwielbiam. Tradycyjnie burocorz powinien bardziej przypominać chlebek(...)mój dziadek zawsze piekł go jako ciasto, które jest bardzo podobne do zwykłego ciasta drożdżowego z kruszonką. Najlepiej smakuje posmarowane świeżym masłem i popijane mlekiem. Jeśli macie możliwość zdobycia gdzieś buraków cukrowych zachęcam to wypróbowania takiego specjału. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Owsiane babeczki na powitanie grudnia! 176

łyżki ekologicznego crunchy owsianego Verival 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Jabłka pokroić w drobną kostkę. Połączyć obie masy. Ciasto będzie bardzo gęste (co jest charakterystyczne dla mąki kokosowej). Do ciasta wmieszać pokrojone kawałki jabłek i orzechy włoskie. Dno każdej z natłuszczonych 6 foremek posypać owsianym crunchy. Ciasto przelać do foremek

Poranek na słodko