Pierś kurczaka w tempurze 183tempury olej do smażenia pieprz lub odrobina chili Przygotowanie: Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek, pokroić na niezbyt duże kawałki. Proszek tempury rozrobić z bardzo zimną wodą na ciasto nieco gęstsze od ciasta na naleśniki. U mnie proporcje były mniej więcej na 5 łyżek proszku 6 łyżek wody, ale to może być inaczej w zależności, jaką posiadacie tempurę. Proponuję(...)część proszku i sprawdzić, czy ma właściwą konsystencję poprzez usmażenie zanurzonych w niej kilku kawałków kurczaka i czy są one odpowiednio słone i pikantne. Kawałki kurczaka zanurzać w przygotowanym cieście z tempury i smażyć z każdej strony, na dobrze rozgrzanym oleju, do czasu delikatnego zrumienienia. Wykładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeśli lubicie bardziej słono i pikantnie
Kuchcik gotuje
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami 181zimno też zdadzą egzamin. Farsz: 12 g grzybów suszonych, 250 g kapusty lekko ukiszonej, 1 nieduża cebula, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, ciasto: 250 ml kwaśnej śmietany (u mnie 36%), 500 ml mąki pszennej*, jajko, Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Następnie dodać(...)potrzeby dolać wodę. Gdy kapusta będzie już gotowa, doprawić do smaku pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Odparować płyn, dodać masło. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać mąkę ze śmietaną, wyrobić ciasto. Ciasto dzielić na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, rozciągać na okrągłe placuszki, a następnie lekko rozwałkować. Nałożyć farsz, zamknąć, lekko zawinąć do góry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować rozmąconym
królestwo garów
Pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami 189mocno. Mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać drożdże, cukier i sól. Dodać pomidory, wodę z mlekiem oraz oliwę. Wszystko razem połączyć i zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to około godziny, w zależności jak ciepło jest w domu. Po wyrośnięciu ciasto zbić dłonią, aby odgazowało się. Wyrobić przez chwilę(...)Formę wysmarować oliwą i obsypać mąką. Można także wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, górę lekko przesmarować oliwą (najwygodniej przy pomocy pędzelka) i ponownie odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby lekko podrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez około pół godziny. Chleb powinien
Codzienna kuchnia niecodzienna
Małe gniazdka (pączki hiszpańskie) 197można nie lubić gniazdek? Uwielbiam je od czasów szkolnych. Zrobione z ciasta parzonego są puszyste w środku i delikatne. Przygotowałam ich mini wersję, tak na jeden dwa kęsy. Następnym razem zrobię takie duże jak w cukierni. ok. 15-20 małych gniazdek 65 g margaryny lub masła 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki wody Szczypta soli 2 jajka(...)łyżka ciepłej wody 1 litr oleju lub smalcu W garnku zagotowujemy wodę z masłem lub margaryną oraz szczyptą soli. Za jednym razem wsypujemy całą przesianą mąkę. Energicznie mieszamy, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Do ciasta wbijamy 2 jajka i miksujemy mikserem. Gdy ciasto jest już gładkie przekładamy je do szprycy cukierniczej z końcówką dużej
VioletoweKucharzenie
Tarta z mascarpone, cebulą i kiełbasą 247Tarta na kruchym cieście z mascarpone, parmezanem, cebulą i kiełbasą. Na wierzchu pomidory koktajlowe i świeża rukola. Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka wody Farsz: 250 g sera mascarpone 150 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 małe cebule 1 jajko 100 g parmezanu kilka pomidorów koktajlowych kilka liści rukoli Wyrobić ciasto(...)mąki, soli, wody, zimnego masła i jajka. Odstawić na około godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Najlepiej na pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem). W czasie pieczenia przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć
Bullio
Bułki grahamki 209letniej wody 1 łyżeczka melasy 1 łyżeczka cukru lub miodu 0,5 łyżeczki soli 15 g oleju 4 g suchych drożdży mleko do posmarowania bułek Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić mikserem lub ręcznie, tak aby ciasto było miękkie i elastyczne (ok.5-7 minut). Przykryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu(...)godziny,. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części (ok. 88 g każda) i uformować je w okrągłe bułeczki. Bułki kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, nakryć folią aby nie wysychały. Zostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40-60 minut (powinny wyraźnie urosnąć). W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Przed pieczeniem
Przepisy na domowy ser i chleb
ODRYWANY CHLEBEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ, CZOSNKIEM I SZCZYPIORKIEM 211plusem na przykład przy takim mrozie, gdy nikomu się nie chce wychodzić do sklepu, po świeże pieczywo. To jakiego rodzaju dodatków do masła użyjecie, to wasza inwencja twórcza ;) SKŁADNIKI: ciasto 600 g mąki pszennej 300 g ciepłej wody 40 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 40 g oleju masełko 120 g miękkiego masła 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte(...)łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów (mogą być z zalewy lub bez) A jak to zrobić: Wszystkie składniki na masełko utrzeć ze sobą do połączenia składników. Składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić, do momentu aż składniki się połączą i stanie się elastyczne. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej
Kuchnia w opałach
Ciasteczka francuskie z domową marmoladą 220masz czasu na pieczenie? a masz w domu ciasto francuskie i marmoladę? Więc możesz zrobić szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego.Błyskawiczne, proste do wykonania, nie ma możliwości, żeby sią nie udały. Potrzebny czas to jakieś 20 minut. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - domowa marmolada przepis , możecie użyć również innej Przygotowanie: Ciastko francuskie rozwijamy, wycinamy z niego(...)pół. Na brzeg 1 małego prostokąta nakładamy marmoladę, a drugi brzeg nacinamy. Składamy na pół, brzegi zlepiamy i pieczemy 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed pieczeniem smarujemy ciasto jajkiem, moje były smarowane a i tak się nie zarumieniły za bardzo
Życie zaczyna się w kuchni
Gryczane nalesniki 201dżemem z pomarańczy z nutą imbiru Owocowa Rozkosz;) uwaga! producent pisze: zostały przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych owoców. Stanowią wyśmienity dodatek do pieczywa, naleśników i ciast. Nie zawierają substancji konserwujących. A więc idealnie skomponowały się z moimi gryczanymi naleśnikami;) Składniki 200 g mąki gryczanej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki cukru(...)mleka 70 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do kielicha blendera, dodajemy sól, cukier, jajka, olej oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na około pół godziny, ale może być i dłużej. Rozgrzewamy patelnię do naleśników. Nalewamy z kielicha odpowiednią porcję ciasta, rozprowadzamy je po powierzchni patelni i smażymy do zrumienienia, przewracamy na drugą stronę i powtórnie smażymy
Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 239wybieracie wersję gotowaną czy może pieczoną? Składniki na farsz: 1 słoik litrowy suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty sól i pieprz 3 łyżki oleju 3 cebule Składniki na ciasto: 700 gram mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Przygotowanie farszu: Grzyby płuczemy wieczorem dzień przed planowana produkcją pierogów, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule, dodajemy do farszu. Składniki farszu tj.kapusta kiszona, mielone grzyby i cebulkę łączymy ze sobą doprawiając solą i pieprzem. Dużo pieprzu. Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, masło i stopniowo wodę, następnie delikatnie mieszamy ciasto do połączenia składników. dokładnie wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość
Życie zaczyna się w kuchni
Pierniczki 181swoich foremek do wykrawania ciastek misiów nie posiadam. Zamiast misiów powstały gwiazdki, gwiazdy betlejemskie, księżyce, kwiatki, serduszka itd. Pierniczki Przygotuj garnek lub patelnię, miski, łyżkę i łyżeczkę, wałek do ciasta, płaską blachę, papier do pieczenia, folię spożywczą, foremki do wykrajania ciastek, płaski talerz lub kratkę do ostudzenia ciastek, szczypce lub dwie łyżeczki lub dwa widelce do zdejmowania ciasteczek z blachy(...)odstaw do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłą masę przełóż do miski. Dodaj do niej pozostałe składniki, tj. jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Gdy będzie elastyczne, uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż na kilka dni w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na mniejsze
blog.moje-pasje.info
Midgdałowe księżyce 254mąki tortowej, cukier puder do posypania ciastek. Do miski przełóż masło i oba rodzaje cukru. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Do powstałej masy przesiej mąkę i dodaj zmielone migdały. Ciasto dokładnie zagnieć. Z zagniecionego ciasto uformuj gruby wałek, który podziel na 4 równe części. Z każdej części uformuj kolejny wałek, który także podziel na 4 części, a każdą znowu(...)powstać 16 plasterków) i podziel całość na 2 części (mają powstać 32 półplasterki). Z każdego małego kawałka ciasta zrób kulkę. Z kulki zrób wałeczek (jego końce mają być trochę cieńsze niż część środkowa), z którego uformuj księżyce. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w temperaturze 175°C. Gdy końce ciastek staną się złotobrązowe
blog.moje-pasje.info
TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z PIECZARKAMI I POREM 200większych pieczarek, 4 małe plasterki szynki (opcjonalnie), około 15 dag tartego sera żółtego, kawałek czerwonej papryczki chili (można zastąpić przyprawą, ale lepiej użyć świeżej), 275 g ciasta francuskiego, łyżka śmietany, sól, tymianek, pietruszka suszona, łyżka masła. Przygotowanie: Formę do tarty smaruję masłem, wykładam ciasto, nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Następnie wkładam do piekarnika (180 stopni) i piekę około 20 minut(...)lekkiego zarumienienia). Ciasto najlepiej obciążyć suchą fasolą lub czymś podobnym, aby nie podnosiło się podczas pieczenia. Pieczarki i pora kroję w plasterki, szynkę w paseczki, a chili siekam. Na maśle podsmażam pieczarki. Kiedy się przyrumienią dodaję pora z papryczką, po chwili wrzucam szynkę. Doprawiam do smaku solą i sporą ilością tymianku. Dodaję śmietanę, mieszam. Zdejmuję z ognia, ponownie mieszam
JejKuchnia
PIZZERINKOWE PRZEKĄSKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 11314WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-8 (wychodzi około 18 kawałeczków) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 plastry szynki, 6-8 plastrów sera żółtego, czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 większe pieczarki, 1/4 małej papryki, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, papryka słodka. Przygotowanie: Ciasto dzielę na kwadraty, zawijam brzegi, układam(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smaruję koncentratem i posypuję ziołami prowansalskimi, Wędlinę, ser, pieczarki i paprykę kroję w małe kawałki. Układam na cieście: ser, wędlinę, warzywa i znowu ser. Na koniec posypuję natką pietruszki i papryką słodką. Tak przygotowane ciasto piekę około 15 minut w 180 stopniach
JejKuchnia
Włoskie cantuccini 230względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez tony kremu, czekolady, polewy ... (powiedziała, zajadając właśnie czekoladową tartę z rumem i czekoladowym ganache :) - chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą do pracy, dacie dzieciom do szkoły, poczęstujecie przyjaciół przy wspólnej kawie lub winie. Idealnie pasuje(...)gramów migdałów w całości * skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli * - migdały w przepisie można zastąpić różnymi rodzajami orzechów Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce, wymieszaj i zagnieć ciasto. Ciasto przełóż na blat obsypany mąką i uformuj je w wałek (o długości blaszki do pieczenia). Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na niej umieść wałek
Garniec Magalie