słono. Dobre na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Absolutna dowolność w doborze dodatków do cieniuteńkich placuszków :) Bardzo ułatwiły mi tego ranka zmierzenie się z PROJEKTEM ŚNIADANIE. Swoje naleśnikowe ciasto, którego po usmażeniu użyłam w kombinacji na słodko- na śniadanie , wzbogaciłam masłem orzechowym. Co tu dużo pisać....poranne zadanie zaliczone i zakończone solidnym mlaśnięciem. Trzepaczki w dłonie! Czas podać naleśniki wraz(...)pierwszymi promieniami słońca....albo płatkami śniegu! :) Orzechowe naleśniki ze śmietankowymi malinami Potrzebujesz: Ciasto: 250g mąki pszennej 2 jajka 250g mleka 250g wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki masła orzechowego [ po przepis na domowe -> klik ] olej do smażenia Nadzienie: 160g mrożonych ( lub świeżych) malin 200g serka mascarpone 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do tego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWitajcie :) przy piąteczku zapraszam na nietypową ale bardzo pyszną pizzę z ziemniakami, suszonymi pomidorami z bazylią , rozmarynem i mozzarella. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 180 ml ciepłej wody 2 i 1/4 szklanki pszennej na pizzę włoską(...)ziemniaki Blaszka o wymiarach 36/31 Wykonanie : Do miski wlać ciepłą wodę, dodać suche drożdże, łyżeczkę cukru i odstawić do wyrośnięcia, następnie dodać przesianą mąkę, sól i oliwę.Zagnieść ciasto, przełożyć na stolnicę i wyrabiać około 5 minut.Następnie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i ostawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na prostokąt
Sama słodycz i szczypta chiliWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Miękkie, puszyste i wilgotne ciasto z cukinią i orzechami. Polane czekoladą i posypane posiekanymi orzechami. Wyglądem przypomina murzynek. Po upieczeniu zaś cukinia nie jest wyczuwalna w smaku. Jeżeli macie w domu zalegającą w lodówce cukinię to koniecznie upieczcie takie ciasto, a jeżeli nie to kupcie(...)przy najbliższych zakupach. To będzie pyszny dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy Post Orzechowe ciasto z cukinią pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeszna tarta serowa pachnąca latem:). Do jej wykonania nie są konieczne świeże maliny, użyłam ich jedynie do ozdoby. Podstawą jest kruche ciasto, masa serowa i konfitura malinowa, któ rą rozsmarowujemy na wierzchu masy. Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 750g sera na serniki 75g masła 3 łyżki kaszy manny(...)jajka 100g cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 100g konfitury malinowej 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Składniki na masę serową dokładnie miksujemy
Szefowa kuchniSzukacie przepisu na super deser na nadchodzący weekend ? Mam dla Was coś pysznego: obłędne ciasto kakaowe z kajmakiem, bitą śmietaną i prażonym słonecznikiem. Obiecuję, że będzie warto ;) Składniki (blaszka 24x35): - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo(...)cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do białek i delikatnie mieszamy (ja robię to różdżką). Dodajemy kakao i budyń i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy na wysmarowaną margaryną blaszkę. Pieczemy w temp. 180 stopni 30 minut (ustawienie pieczenia: góra/dół) Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części (ja robię to za pomocą nitki
Alutka-Gotujemąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, mąką do podsypywania Masło pokroić na mniejsze kawałki i z podanych składników zagnieść ręką ciasto. Ciasto przykryć folią aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć w formie wysmarowanej masłem. Na cieście
BullioInne dania główne (np. Pizza z tuńczykiem) Dania główne na słodko (np. Tarta z kawałkami pigwy) * Dodatki (np. Słodkie marchewki, Przystawka z selera) * Desery (np. Krem czekoladowy, Pigwowe cukierki) * Ciasta, torty i inne wypieki (np. Ciasteczka wspomagające nerwy, Tort Sachera) * Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb
Z miłości do słodkościskładniki: 200 – 250 g makreli wędzonej, bez ości 50 g ryżu 150 g -200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu ok. 150 g marchewki 1i1/2
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 2 duże tortille 1 awokado 1 zielona papryka 2 gałązki zielonej pietruszki ok. 100 g sera żółtego lub 1 kulka mozzarelli sól, pieprz wykonanie: Awokado
Domowy Smak JedzeniaWypróbowałam już kilka przepisów na bułki pszenne i muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych. Już samo wyrabianie ciasta jest bezproblemowe, pięknie rośnie a efektem końcowym są pyszne bułki, które można zjeść w zależności od dodatków zarówno na słodko jak i wytrawnie. Myślę, że jeszcze nie raz skorzystam z tej receptury. Składniki na ok. 8 sztuk: (przepis pochodzi(...)dodać sól, pracujący zaczyn oraz ciepłą wodę (jeśli użyjemy drożdży instant to należy je po prostu wymieszać z pozostałymi składnikami). Wszystko razem wymieszać, a następnie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, jeśli będzie się bardzo kleiło można dodać trochę mąki, jeśli będzie za twarde dodać odrobinę ciepłej wody. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Simply Foodskładniki: ok. 6 sztuk papieru ryżowego 2 duże jabłka 100 g ryżu 1 garść orzechów włoskich 1 garść suszonej żurawiny lub rodzynek cukier do smaku cynamon
Domowy Smak Jedzeniawww.minrol.gov.pl/ W zawartych na stronie informacjach możemy przeczytać, że pierogi powinny mieć kształt półkolisty z charakterystyczną falbanką w miejscu zlepienia, zaś w przekroju widoczne powinny być borówki otoczone ciastem pierogowym. Kształt powinien być półkolisty, kolor pierogów jasnokremowy, aż po kremowy z widocznymi granatowo-fioletowymi prześwitami owoców. Osobiście uwielbiam te pierogi :-) Robiłam dzisiaj na obiad i skrycie liczyłam(...)bardzo gorącej wody 260 g borówki leśnej 2 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej rzepakowy po czym stopniowo wlewać gorącą wodę powoli zagniatając ciasto (należy uważać żeby się nie poparzyć). Ciasto zagniatać około 7 minut. Gotowe odstawić na 15 minut żeby odetchnęło. Borówki wymieszać z mąką ziemniaczaną. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać
Passions hobbies lifePolewa czekoladowa lub kajmakowa Migdały i suszone owoce do przybrania Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajko i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może się trochę kleić, ale nie dodawaj mąki. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkuj(...)uformuj mazurka lub wyłóż ciastem wysmarowana tłuszczem foremkę . Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 - 25 minut - do złotego koloru. Mazurka całkowicie wystudź. Na ciasto wylej polewę czekoladową i udekoruj migdałami i suszonymi owocami
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe knedle z truskawkami - obowiązkowo do zrobienia w sezonie truskawkowym. Ciasto jest delikatne, ale tym samym sprężyste i zwarte. Ciasto dobrze się wyrabia, nie pęka i ma idealną konsystencję po ugotowaniu. Po raz pierwszy użyłam do knedli mieszankę pierogową Nutrifree i był to strzał w 10 :) Knedle smakują naprawdę wyśmienicie. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka(...)ugotuj w mundurkach. Przestudź i obierz. Ziemniaki przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Umieść je w dużej misce i dodaj jajka oraz mąkę. Zagniataj ciasto aż będzie odchodziło od ręki. W razie konieczności podsyp mąką. Z ciasta uformuj wałeczek i pokrój go na kawałki. Każdy spłaszcz na dłoni, ułóż na nim truskawkę i dokładnie sklej. Przygotowane
Kuchnia bezglutenowa