Sernik wilgotny, pięknie pachnący i delikatnie smakujący kawą - zapraszam do wykonania :-) SKŁADNIKI: kruche ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram mąki orkiszowej - 100 gram cukru trzcinowego - 150 gram margaryny do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - szczypta soli masa serowa: - 500 gram twarogu półtłustego w kostce - 3 jajka - 1 filiżanka mocnej kawy(...)łyżka mąki pszennej - 100 gram cukru trzcinowego Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, margarynę, jajo i szczyptę soli. Wykładam na blaszkę i podpiekam przez 15 minut w temp. 160" C. Przygotowuję masę serową: Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję mąkę i chłodną kawę. Dokładnie mieszam, a następnie łączę z twarogiem. Ubijam pianę z pozostałych trzech
Wielopokoleniowoatmosfera mimowolnie zaczyna się robić świąteczna, pierwszy z serii piernikowych przepisów. Znalazłam go w książce Signe Johansen Scandilicious baking , i po prostu nie mogłam się oprzeć. Ciasto nie jest lekkie i puszyste, ale też nie tak ciężkie, jak się spodziewałam. Lekko jakby kleista konsystencja i obłędnie intensywny aromat korzennych przypraw sprawiają, że nie można przejść obok niego obojętnie. Ani poprzestać(...)troszkę delikatniej niż maślanka, i jest gęstszy - Duńczycy mają tyle wersji zakwaszonego mleka, że naprawdę ciężko je wszystkie ogarnąć... Użyjcie maślanki lub jogurtu naturalnego - wyjdzie tak czy inaczej. Piernikowe ciasto z imbirem i melasą Składniki: (na keksówkę 30x11 cm) 125 g masła 175 g ciemnego cukru muscovado 150 ml melasy 250 ml maślanki (ylette) 2 jajka 175 g mąki orkiszowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś zapraszam Was na pyszny jesienny deser – gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienią, zwłaszcza gdy chłód nam doskwiera, uwielbiam przygotowywać szybkie cynamonowe desery. W szczególności te, które zawierają moje ulubione owoce jak jabłka, gruszki lub wspomniane wcześniej gruszki azjatyckie nazywane popularnie „jabłko-gruszką”. Deser jest szybki w przygotowaniu, jest to coś na kształt zdrowszej (bo z owocem(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy cynamon. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy 3/4 łyżki oleju i znów dokładnie mieszamy. Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję i nie powinno mieć grudek. Owoce kroimy na plastry (dość grube), w każdym plastrze wycinamy środek (ja przeważnie przyciskam mocno do każdego plastra zakrętkę od butelki
Słodkie okruszkiKiedyś bardzo często jadałam to ciasto - w domu czy w gościach. Teraz i dom i goście zaskakują bardziej wymyślnymi słodkościami:) i zebra została nieco zapomniana. A szkoda, bo to proste i smaczne babkowe ciasto, do zrobienia ze składników, które zawsze mamy pod ręką. 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)Zmieniamy obroty miksera na najmniejsze, do sztywnej piany dodajemy żółtka a następnie na przemian w dwóch partiach olej, aromat, wodę i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy. 3. Do formy na babkę z kominem nakładamy na przemian
Szefowa kuchnikuchni i całej tej pracy. Delikatne, chrupiące i to nadzienie z białego maku, po prostu bajka. Ich kaloryczność pozwolę sobie przemilczeć ;), raz do roku jeden rogalik można zjeść ;). Ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej tortowej łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 50 g cukru szczypta 50 g masła stopionego(...)zaczęły pracować ( u mnie trwało to niecałe 10 minut). Do miski wsypujemy mąkę, sól, pozostały cukier, cukier z wanilią i wlewamy roztopione masło, dodajemy żółtka oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto aż będzie zwarte i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na prostokąt, 2/3 jego powierzchni smarujemy miękkim masłem (rozsmarowujemy całą kostkę na raz). Składamy
Cynamonowe szczęściebrzoskwinia na cieście francuskim To właśnie ta pora roku, kiedy chętniej sięgamy do treściwszych deserów. Dziś nie skusi nas już owocowy mus, pora na przysmaki całkiem innego kalibru. Składniki 150 gr ciasta francuskiego Przepis na ciasto znajduje się tutaj Konfitura z wiśni (a ja jeśli(...)zostało to z czereśni i przepis na konfiturę znaleźć można na tej stronie ) 1 brzoskwinia Białko jaja Cukier brązowy Sposób przygotowania Z gotowego ciasta wykrajamy prostokąty, zaginamy brzegi smarując je jednocześnie białkiem jajka i posypując cukrem. Na powstałych kopertach układamy konfiturę z czereśni, na wierzchu kładziemy plastry brzoskwini i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Miód i pieprzwody poncz: sok z 1/2 limonki 50 ml wody Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i żółtka. Ubić na puszystą masę,dodać mąkę przesianą z proszkiem,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę ( użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 180*. Upieczony biszkopt wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę,włożyć do garnka,dodać(...)Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i przestudzoną połączyć ze śmietaną. Śmietankową piankę nałożyć na galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki. Po kilku godzinach chłodzenia wyjąć ciasto z formy i dowolnie udekorować. Ja górę posypałam płatkami czekoladowymi
Kolorowa kuchnia Elkiskładniki: 250 g kaszy gryczanej 250 g mięsa mielonego 2 jajka 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, cząber tłuszcz do smażenia wykonanie: Kasze gotujemy w lekko
Domowy Smak JedzeniaGenialne, bezglutenowe ciasto z cukinią w roli głównej. Wilgotne, gęste, słodkie, a przy tym baaardzo zdrowe. Według mnie idealnie zaspokaja apetyt na czekoladę. Cukinia to neutralne w smaku warzywo, więc jej obecność jest praktycznie niewyczuwalna - za to nadaje ciastu wilgotności i zdrowotności, a to przecież ogromny plus! Najlepiej smakuje podane na ciepło, w dwóch wersjach do wyboru: z masłem(...)mąkę, płatki, sodę i kakao. W drugim naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Nie przestając miksować, dodajemy stopniowo składniki suche. Banany obieramy i miksujemy na gładkie puree. Do ciasta dodajemy startą cukinię i bananowe puree, a także olej (kokosowy i rzepakowy). Dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlewamy niewielką ilość wody. Całość doprawiamy odrobiną chili. Formę
Kuchnia ElliePyszny, a przede wszystkim dobry. Taki właśnie jest ten makowiec. Dobry nie tylko od święta. Warto go więc wypróbować zrobić i poczęstować nim rodzinkę. Polecam. Makowiec zwijany CIASTO 1 kostka margaryny 6 żółtek 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 kg mąki 5 dag drożdży szczypta soli NADZIENIE pół kg maku 5 białek 20 dag cukru szczypta soli 4 łyżki(...)miodu 10 dag margaryny CIASTO: Do miski dać miękką margarynę i dodać żółtka. Utrzeć dokładnie. Następnie w letnim mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do wcześniej utartych żółtek i margaryny dodać mąkę z solą i rozrobione drożdże. Wyrobić ręką. Odstawić do wyrośnięcia. NADZIENIE: mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 15 minut. Odcedzić. Zemleć
Gotuję TestujęPyszne ciasto, które smakuje wybornie. Może być elementem niejednej imprezy w domu. Ciasto robi się szybko, nie wymaga dużego nakładu pracy i finansów. Wygląda apetycznie i takie jest. Polecam. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej(...)kakao i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej. Piec około 25 min w 180st. MASA: Śmietanę ubić, dodać Śnieżkę, fixy oraz żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Na zimno ciasto wyłożyć śmietanę, na śmietanie położyć truskawki, zalać tężejącą galaretką, wcześniej ugotowaną w połowie wody podanej na opakowaniu
Gotuję TestujęTRUDNOŚĆ: łatwe -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 15 Przyznam się Wam jeszcze, że przepis na to ciasto, jest w naszej rodzinie od pokoleń i robimy go na każde święta Bożego Narodzenia. Piernik wigilijny CIASTO 1 kostka margaryny ok. 500 gram miodu pół szklanki mleka 3 jajka 1,5 szklanki cukru(...)mąki 3 łyżeczki sody 2-3 łyżki przyprawy do piernika POLEWA 5 łyżek cukru kilka łyżeczek wody DODATKOWO 3-4 łyżki skórki kandyzowanej CIASTO: W większym naczyniu roztopić margarynę. Dodać cukier (uważać, aby cukier się nie skarmelizował). Następnie wmieszać miód. Odstawić do zimna. W mleku rozpuścić sodę, a następnie takie mleko wylać do masy miodowej. Dodać jajka i mąkę
Gotuję TestujęTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20 Śmietanowiec z musem śliwkowym CIASTO 7 żółtek 20 dag cukru pudru 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna cukier wanilinowy mielone migdały PIANA 7 białek 20 dag cukru 1 łyżeczka octu MUS ŚLIWKOWY 50 śliwek 3 galaretki niebieskie MASA ŚMIETANKOWA(...)śmietany 30% 4 śmietanki fix 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Margarynę, żółtka, cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i połączyć wszystko razem. Podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfankę. PIANA: Białka ubić dodać cukier oraz ocet, wyłożyć na oba ciasta i posypać migdałami. Piec w 180 st na złoty kolor
Gotuję TestujęTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -ILOŚĆ: ok. 15 Kremówka 1 opakowanie ciasta francuskiego 800 ml mleka 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny 1 cukier wanilinowy pół opakowania cukru 1 kieliszek spirytusu Ciasto francuskie podzielić na dwie części. Położyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok. 20 minut(...)margaryny i spirytusu.Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż się zagotuje. Odłożyć do ostudzenia. Margarynę utrzeć, dodawać po trochu budyniu. Na koniec dodać spirytus. Masę wyłożyć na jedno ciasto francuskie. Przykryć drugą częścią. Posypać cukrem pudrem. Odłożyć na 1 godzinkę
Gotuję TestujęTRUDNOŚĆ: średnie CZAS: 30-60 min Ciasteczka oponkowe z dżemem truskawkowym CIASTO 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 1/2 kg sera białego mały kieliszek octu DODATKOWO 30 dag truskawek cukier żelujący cukier puder do posypania olej do smażenia. Na sam początek(...)przygotować dżem truskawkowy: truskawki zmiksować, dodać cukier żelujący wg przepisu podanym na opakowaniu. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać resztę składników przygotowanych na ciasto oponkowe i wyrobić dosyć luźne ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto ma być dosyć miękkie. Następnie wałkujemy na grubość 0,5 cm, nakładamy dżem i sklejamy jak na pierogi. Smażymy na gorącym oleju z obu stron
Gotuję Testuję