Joulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne Tym razem bez pierniczenia, czyli zupełnie inne ciastka bożonarodzeniowe. Proste wiatraczki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi pochodzą z Finlandii. Są tam tradycyjnym świątecznym wypiekiem. To chyba jedne z najprostszych ciastek. Wystarczą tylko 3 składniki. Proporcje tak naprawdę są tu zbędne, wszystko zależy od wielkości kwadratów, na które kroimy płaty ciasta. U mnie były(...)kwadraty o boku 7 cm. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego powidła śliwkowe , użyłam też konfitury morelowej migdały (można pominąć) cukier puder do oprószenia Piekarnik rozgrzać do 200°C Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. Od każdego rogu w kierunku środka kwadratu zrobić ukośne nacięcie. Na nieprzecięty środek nałożyć łyżeczkę powideł. Co drugi róg zagiąć do środka lekko doiciskając, żeby powstał wiatrak
Pełny talerzmiski wsypujemy mąkę, cukier puder, przyprawę korzenną do piernika, sodę i całe opakowanie drożdży. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczone masło z miodem i wbijamy całe jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli lepiło by się za bardzo można delikatnie podsypać rękę mąką podczas wyrabiania. Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie (!) podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolne kształty. Im grubsze ciasto tym pierniczki będą bardziej(...)miękkie i puszyste. U mnie około 3-4 mm. Ja bawiąc się z dziećmi nie rozwałkowuje całego ciasta, ale odrywam po kawałku i albo ten fragment rozwałkowuje, albo w pośpiechu ugniatam ręką Pierniczki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Po wierzchu każdy można posmarować rozbełtanym jajkiem (za pomocą pędzelka). Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Czas
Słodkie okruszkiProste i szybkie do zrobienia ciasto z dodatkiem marchewki [ u mnie marchewka starta na małej tareczce z innymi oczkami i jest widoczna ,ale nie wyczuwalna]..Pyszne...polecam..przepis pochodzi stąd. Korzenne wypieki można zobaczyć u : cdn. 2 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1 szkl. cukru(...)sodą, solą i cynamonem. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać łyżką(ciasto będzie gęste). Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 55-60 minut
Moje domowe kucharzenieuwielbiamy! Uszka można robić tuż przed wigilijną kolacją, albo już teraz i zamrozić. Chociaż niektórzy mogą mieć obawy przed mrożeniem, zapewniamy, że pierożki zostają równie smaczne, jak świeże. CIASTO: FARSZ: 1 kg mąki 150 - 200 g suszonych grzybów 1.5 szklanka ciepłej wody* 2 małe cebule 1 żółtko 1 łyżka masła lub oleju** 2 łyżki oleju sól szczypta soli pieprz(...)proponujemy stopniowo dolewać wodę, aby ciasto nie było za rzadkie. My robiliśmy ze świeżej mąki prosto z młyna, więc teoretycznie potrzebuje ona mniej wody. Najprawdopodobniej do uzyskania pożądanej konsystencji potrzeba będzie ok. 2 szklanek. ** w przypadku wyboru oleju, farsz może być nieco rzadki - wtedy należy go zagęścić odrobiną bułki tartej, przy maśle nie jest to konieczne. Do naszego farszu użyliśmy
Kuchnia od dwojgaoliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę 3/4 całości. W miarę wyrabiania dodać resztę wody. Wyrabiać mikserem z hakiem około 6-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posmarowaną oliwą i wyrobić chwilę rozciągając ciasto .Podzielić na 3-4 części. Każdą część rozwałkować(...)zwinąć każdą część jak roladę . Tak zrolowane ciasto wyłożyć na blaszkę ,którą włożyć do worka foliowego na ponownie 1 godzinę .Piec w nagrzanym piekarniku góra-dół w 220 ° C do złocistego koloru.:)) z tej maki wyszły inne w smaku,skórka chrupiaca i środek miekki ,ale smak ...osobiscie wole z maki zwykłej
w mojej kuchniczarnym kminem, ma lekko pikantny smak. Z podanych składników uzyskamy 6 dość dużych bułek. Zaczyn: 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1/3 szklanki śmietany 18% Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnuszki 1 czubata łyżeczka masła 1/2 szklanki ciepłej wody Do posmarowania: 1 łyżeczka mąki pszennej(...)się drobne bąbelki, a masa lekko się uniesie). Masło rozpuścić. Zaczyn wymieszać z mąką, solą, rozpuszczonym masłem, ciepłą wodą i ziarnami czarnuszki. Ręką lub mieszadłami miksera do wyrabiania wyrobić ciasto. W razie potrzeby dosypać mąkę (szczególnie jeśli wyrabiamy ręcznie). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i krótko wyrobić
Bulliosumie nie tylko na obiad. Spokojnie może robić za deser. Nam bardzo posmakowała taka wersja <3 Składniki Farsz: 1 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru Ciasto: 300 g mąki 1 łyżka kurkumy 50 g masła 150 ml wrzątku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych(...)dodatkiem cukru i cynamonu (do momentu, kiedy sok odparuje), studzimy. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki, dodajemy kurkumę i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy
R'n'G Kitchenstolnice tworząc kopczyk. Utworzyć wgłębienie i wbić do niego jajko, żółtko oraz włożyć masło, sól i nasionka z laski wanilii. Zagnieść szybko składniki jak najmniej dotykając ciepłymi rękami ciasto. Najlepiej zagniatać na początku nożem lub zagniataczką do ciasta kruchego. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowywać ciasto partiami wycinając niewielkie
Pyry na Gazskładniki: 2 szkl suchego grochu 1 pietruszka 1 marchewka 1 mały kawałek pora 1 mały kawałek selera w korzeniu 1 łyżka tłuszczu 1 łyżeczka majeranku ok
Domowy Smak Jedzeniadominować przepisy na świ ą teczne dania i wypieki. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez sernika. Ten został upieczony na zeszłoroczne Święta,był przepyszny więc jest godny polecenia. ciasto: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 125 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać(...)cukrem i proszkiem. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtka,śmietanę i kakao. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny. masa twarogowa: 1 kg twarogu 500 ml śmietanki 30% 8 jajek 1,5 szkl. cukru pudru 2 budynie śmietankowe na 3/4 l aromat migdałowy Twaróg zmielić dwukrotnie. Żółtka utrzeć
Kolorowa kuchnia Elkidłużej do lodówki) 140 g suszonej żurawiny W misce 200 ml gorącej wody łączymy z miodem i cukrem. Mieszamy. Dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy kilka minut. Ja to zrobiłam łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 170 st. C. Po tym czasie(...)sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Studzimy ciasto i owijamy folią do żywności. Najsmaczniejsze jest po minimum 2-3 dniach, przed tym czasem jest dość twarde
Dzieje kuchennej Wiewiórybyło jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie jedliśmy. Bardzo wilgotne, aromatyczne, świetne do kawy. Ciasto które trzeba upiec chociaż raz, jesienią lub zimą. Już sam jego zapach rozgrzewa i poprawia nastrój :) Przepis pochodzi z brulionu „Czas odnaleziony” Moniki Kantor i Sebastiana Załęckiego. 200 g mąki orkiszowej typ 750 lub pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki(...)masło. Na koniec dodajemy startą marchewkę i bakalie. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Ciasto marchewkowe z rodzynkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogugotowanych ziemniaków . Dzisiaj w wersji na słodko. Z obiadku zostało mi równo 310 g ziemniaków, z których powstało aż 25 pysznych placuszków, plus 1 taki malutki z reszty ciasta. :) Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszną przekąskę. :) Przepis: Składniki: (25 sztuk) na ciasto: 310 g ugotowanych ziemniaków 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)posypania Wykonanie: 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, jeśli używamy świeżo ugotowanych ziemniaków, przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. 2. Łączymy wszystkie składniki razem z ziemniakami, i wyrabiamy ciasto. 3. Rozwałkowujemy ciasto o grubości około 5mm i szklanką wycinamy krążki. 4. Smażymy placuszki na oleju z obu stron na złoty kolor. 5. Podajemy z ulubionym dżemem
Mój pomysł naaromatyczne i przyjemne w smaku. Jeśli chcecie, aby szybciej zmiękły, do puszki dodajcie kawałek jabłka. Przepis na Lebkuchen znajdziecie również w najnowszym wydaniu naszego magazynu "Życie ze Smakiem". Składniki: Ciasto: 225 g masła 200 g brązowego cukru 1 jajko 250 g melasy 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki soli 350 g mąki pełnoziarnistej 125 g mąki(...)pszennej Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki śmietany Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą na elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na minimum 4 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto grubo rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszać ze śmietaną i posmarować tym pierniczki przed włożeniem
My simple kitchenCiekawa odmiana piernikowego ciasto. Coś innego, niepowtarzalnego i niesamowicie dobrego. Na pewno będę bardzo często wracała do tego przepisu. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącej kawy. Idealnie nada się także do postawienia na świąteczny stół. Składniki: 3 upieczone buraki 5 dag suszonych śliwek 3 jajka 20 dag mąki 15 dag cukru trzcinowego 4 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta gałki(...)przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jajka przy pomocy miksera ubijamy z cukrem do czasu aż masa stanie się puszysta. Cały czas miksując dodajemy powoli olej a następnie sypkie składniki. Do ciasta dokładamy śliwki i buraki. Mieszamy łyżką. Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Czekoladę powoli podgrzewamy z masłem. Polewamy ciasto
Pobite gary Barbary