ciasto - 163312 przepisów (strona:4060/10888)

Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies 288

już szeroko dostępne a ich dodatek bardzo wzbogaca smak tego dania. Oprócz fig do nadzienia dodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące Poznańskiej Lubelli i wodzie, i zawsze wychodzą super. Podałam w wersji smażonej, z podsmażoną na masełku cebulką i wyszło przepysznie, zapraszam(...)Scroll down for recipe in English Pierogi z kaczką i figami (około 20-25 pierogów) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki Puszysta Poznańska Lubelli 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 1 pierś z kaczki, pokrojona na kawałki 2 łyżki pietruszki, posiekanej 100 g pora, posiekanego 100 g kiełbasy pokrojonej w drobną kostkę 1 duża suszona figa

karmelowy
Piernik Staropolski z marcepanem! 296

polecam Wam ten przepis. Piernik jest po prostu cudowny w smaku i taki wyjątkowy i unikatowy jednocześnie. Ogromnie Wam polecam! Jak przygotować piernik na Święta Bożego Narodzenia? składniki na ciasto PIERNIK STAROPOLSKI - 200 g masła - 150 g miodu - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 15 g kakao - 3 szczypty kardamonu - 1/2 łyżeczki cynamonu - 4 jajka rozmiar L - 50 g cukru(...)marcepanu POLEWA CZEKOLADOWA: - 100 ml śmietanki 30% - 30 g miodu - 200 g czekolady  - 20 g masła Składniki na polewę zagotuj w rondelku i wymieszaj. Polewa jest gotowa. WYKONANIE CIASTO: W garnuszku roztapiamy masło i miód. Dodaj przyprawę do piernika, kakao przyprawy i podgrzej aby składniki się rozpuściły. Masy nie zagotowuj. Masę wystudź do temp pokojowej. Mąki łączymy ze sobą

SMYKWKUCHNI
Keks z makiem. Zdrowsza wersja 189

ilością bakalii. Po przepis zapraszam  tutaj. Odrobina nowości doda świętom tylko smaku. Dziś proponuję keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie, marcepan i z niczego nie chcą rezygnować. Harmonijne, wyrafinowane połączenie smaków. Do upieczenia keksu użyłam mąki orkiszowej, a słodycz płynie z dodatku(...)ksylitolu zamiast białego cukru. Keks i biszkoptowy i z ciasta babkowego długo zachowuje świeżość, dlatego można przygotować go z wyprzedzeniem. Podana porcja jest na pełną keksówkę, upiekłam dwa niższe keksy w 2 foremkach. Skladniki: 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 140 g maku (niepełna szklanka) 200 g masła 100 g skórki pomarańczowej (z przepisu tutaj ) 50 g rodzynek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
wigilijna kapusta z grochem 193

składniki: 500 g drobno pokrojonej kapusty kiszonej 250 g grochu 150 g cebuli 3 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kminku

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka idealnie maślane (nadają się do powieszenia na choince) 205

zachciało mi się zrobić ciasteczka i powiesić je na choince. Jak zwykle wynalazłam w czeluściach internetu jakiś przepis, składniki kupiłam i w nocy wzięłam się za gniecenie ... i zonk. Ciasto na ciasto nie wyglądało nawet, mąka skleić się nie chciała, jak nic w przepisie jakiś błąd musiał być. Wyrzucić kg mąki szkoda mi było. A tak poza tym, mała Wiki(...)należy ze sobą połączyć i dobrze wyrobić. Początkowo wydaje się, że nie trzyma się to kupy, ale gdy masło się rozgrzeje, wszystko razem zmieni się w tłuściutkie, bardzo plastyczne ciasto, które nie pęka i nie kruszy się. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pomagając sobie nożykiem. Ciasteczka trochę urosną, dlatego trzeba

Co w głowie piszczy
Pizza z dynią, gruszką i boczkiem 160

bardziej zimowe jest niż jesienne. Puchówki wyjęte z szaf, list do Mikołaja już napisany… chyba i w kuchni muszę się już do tego zacząć przygotowywać.. Ja zrobiłam ciasto z przepisu na zieloną orkiszową pizzę ( tu przepis ) ale możecie zrobić na bazie innego, sprawdzonego przepisu na pizzę. Ciasto z mąki orkiszowej jest lekko twardawe i nie wyrasta(...)Cook time 15 min Total time 45 min   Pizza z dodatkiem dyni i gruszki, z boczkiem, mozzarella i szałwią. Jesienna odmiana najpopularnieszego na świecie dania. Serves: 4 Ingredients Ciasto na pizze z ½ kg mąki ( ja zrobiłam z przepisu z bloga na zieloną orkiszową pizzę) 1 i ½ kubka dyni posiekanej w drobną kostkę 2 łyżki oliwy 1 ząbek

Cooking for Emily
Makowy keks różą nadziany 157

misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre i mieszamy na dość zwartą, gęstą masę. Dodajemy owoce i orzechy i mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, wylewamy część ciasta. Pośrodku wykładamy spory pasek marmolady tak, aby pozostał ok. 1 cm ciasta dookoła, delikatnie rozsmarowujemy, wykładamy pozostałą część masy. Pieczemy w 180 st. C przez minimum godzinę, „do suchego(...)patyczka”. Ostrożnie wyciągamy z foremki – ciasto łatwo pęka. Studzimy na kratce, kroimy gdy ostygnie

Kucharzyca
Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni 333

zastąpić gryczaną. W przepisie jest też niestety kefir. Zastanawiam się jeszcze czym go zastąpić, ale na pewno podejmę próbę modyfikacji receptury. Bułeczki robi się bardzo prosto i szybko. Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki kukurydzianej - 3 jajka - 2 łyżeczki oleju - 1 łyżeczka miodu (ja użyłam syropu klonowego) - 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia - 3/4 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego Dodatkowo(...)białko jaja - 1/2 szklanki pestek dyni Przygotowanie: Składniki na ciasto mieszamy dokładnie aż otrzymamy elastyczne ciasto. Jeśli jest za gęste możemy dolać odrobinkę wody, jeśli za rzadkie - dosypujemy mąki. Z ciasta uformować bułeczki. Powinno wyjść około 8 małych bułeczek. Posmarować bułeczki lekko ubitym białkiem i posypać ziarnami. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Mama z Motylem
Ostatnia pora na truskawki! 141

Sezon na truskawki niedługo się kończy, dlatego postanowiłam upiec ostatnie w tym sezonie ciasto z truskawkami, bezą i płatkami migdałowymi. Zapraszam do wspólnego pieczenia! Spód: 220g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 200g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek 40g cukru Nadzienie: 600g truskawek słoiczek dżemu truskawkowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 5 białek 150g cukru 200g płatków migdałowych(...)Zagnieść na jednolitą masę. Następnie należy dodać 5 żółtek i dalej zagniatać. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm należy wysmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Blaszkę wylepić ciastem i podziurkować widelcem. Ciasto piec w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza. Nadzienie: Truskawki umyć, oczyścić i przekroić na połówki. Do truskawek dodać

Receptura smaku
Pierogi z malinami i twarogiem ... pychota! 155

Pierogi z malinami i twarogiem tworzą kompozycję idealną. A do tego podane ze śmietanką i cukrem... Ciasto: 600g mąki pszennej 400 ml gorącej wody 70g masła sól Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Robimy dziurkę na środku w mące, dodajemy pokrojone masło i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste ( ok. 5 minut). Następnie dajemy ciastu odpocząć(...)czasie przygotowujemy farsz. Farsz: 200g malin (najlepiej zamrożonych) 200g twarogu 4 łyżki cukru Wszystkie składniki na farsz mieszamy ze sobą. Najlepiej użyć mrożonych malin, wtedy unikniemy nadmiaru soku. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując mąką i wykrawamy kółka za pomocą szklanki lub kubka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zaklejamy dokładnie. Pierogi gotujemy ok. 3 minut i podajemy ze śmietanką i cukrem

Receptura smaku
Sezon na truskawki już w pełni, dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszny sernik z truskawkami! 135

170g masła -85g cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -2 żółtka -1 łyżeczka wody Wszystkie składniki sypkie wsypujemy do miski, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz 2 żółtka. Ciasto energicznie zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę o wymiarach 24*28 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Blaszkę wyklejamy ciastem łącznie z bokami (ok. 2,5cm wysokości(...)Przygotowaną masę serową wylać na spód. Truskawki umyć, odciąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i poukładać na wylanej wcześniej masie serowej.  Ciasto piec pierwsze 20 min w temp. 170 stopni Celsjusza a następnie 30 minut w temp.150 stopni Celsjusza. W celu sprawdzenia czy ciasto jest upieczone można włożyć wykałaczkę, jeżeli

Receptura smaku
Wygrane w konkursach :-) i świąteczne ciasta i przysmaki 194

konkursie marki Eden voucher do Apartu za 500zł  jest to moja najcenniejsza z nagród :-)  Zapakowana przepięknie :-)  Poza tym chciałabym Was zaprosić do działu ciast oraz świątecznych przysmaków :-) Na pewno znajdziecie tam coś dla siebie :-)  ciasta  kliknij      świąteczne przysmaki   kliknij

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb z garnka 351

łyżki kefiru  275-300 ml ciepłej wody Przygotowanie: Do dużego garnka bądź miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wkruszamy drożdże, dodajemy kefir i wodę . W szystko mieszamy, ciasto jest dość luźne. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na parę godzin w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie (u mnie po 5godzinach ale śmiało można zostawić na całą noc), wyciągamy na stolnice podsypując(...)mąką, wyrabiamy 30 sekund by odgazować.     Ponownie ciasto wkładamy do naczynia i zostawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem. Naczynie w którym będziemy piec (garnek czy naczynie żaroodporne z pokrywą) wkładamy do piekarnika, włączamy piekarnik na 240 stopni i nagrzewamy. Wyciągamy naczynie, przekładamy ciasto, oprószamy mąką . W kładamy naczynie do piekarnika przykrywając naczynie - pieczemy 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruche ciasteczka z reniferem 204

pudru 1 duże jajko żółto Łyżka ekstraktu z wanilii Szczypta soli Na dekoracje: ½ tabliczka gorzkiej czekolady Czerwone M&M’sy *Można użyć tylko jednego rodzaju mąki Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce miksera i wyrabiamy końcówką „hakiem”, aż do połączenia składników. Ciasto można również wyrobić ręcznie: wysypujemy składniki na blat, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy. Przygotowane ciasto owijamy folią(...)umieszczamy na pół godziny w lodówce. Schłodzone ciasto wyjmujemy i wałkujemy. Wycinamy okrągłe ciastka i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stopni około 12 minut. Wyjmujemy ciastka i przekładamy na kratkę aby ostygły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie umieszczamy w rękawie cukierniczym. Dekorujemy rogi i oczy oraz dajemy kropkę w miejscu

Kolizje Smaków
Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie) 135

dodatkiem bakalii też jest przepyszny, najlepszy z samym masełkiem i kubkiem kakao. składniki: zaczyn 3 łyżki aktywnego zakwasu 100 g mąki żytniej typ 2000 100 ml letniej wody ciasto właściwe cały zaczyn 350 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 200 g mąki żytniej typ 2000 200 g mąki żytniej typ 720 1 solidna garść suszonej żurawiny 1 solidna garść rodzynek(...)zakwas, dodać letnią wodę i mąkę. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 godzin. Ja stawiam w kuchni na lodówce aby nikomu nie przeszkadzało. Po 15 godzinach przygotować ciasto właściwe. Do zaczynu, który przygotowaliśmy dodać letnią wodę, sól oraz mąki. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rodzynki, żurawinę oraz suszone śliwki pokrojone na małe kawałeczki. Ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej

Monia miesza i gotuje