ciasto - 164325 przepisów (strona:4057/10955)

Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 398

rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą(...)rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto makaronowe z cukinią 205

Dzisiaj propozycja zapiekanki w formie ciasta, pieczonej w tortownicy. Zapiekanka pięknie się prezentuje, jest również bardzo smaczna. Makaron w sosie pomidorowym z ziołowym serkiem topionym i parmezanem. Danie można wzbogacić o mięso. Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać inne kształty makaronu, a zamiast cukinii można użyć bakłażana. Polecam!   Ciasto makaronowe z cukinią   Składniki(...)Dodajemy sos pomidorowy, parmezan i kurczaka. Mieszamy delikatnie, by makaron się nie połamał. Makaron przekładamy do tortownicy, lekko ugniatamy. Zwisające poza brzegi formy paski cukinii zakładamy na makaron. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim formę jeszcze na 15 minut. Wyjmujemy, nożem przejeżdżamy wokół boków, by ciasto odeszło. Wierzch

Smak mojej kuchni
Bułeczki z cukinią 155

Aromatyczne bułeczki, mięciutkie i wilgotne dzięki startej cukinii. Cukinia jest niewyczuwalna po upieczeniu. Do bułeczek dodajemy ulubione zioła, ciasto możemy również wzbogacić łyżką suszonych pomidorów. Długo zachowują świeżość, idealne na kanapki. Przepis z Domowej Cukierenki .  Polecam!     Bułeczki z cukinią   Składniki na 10 sztuk:   630g mąki pszennej 300ml ciepłej wody 10g drożdży instant(...)minut, by puściła sok. Mąkę mieszamy z drożdżami instant (jeśli używacie drożdży świeżych najpierw trzeba zrobić rozczyn). Do mąki dodajemy cukier, 1 łyżeczkę soli, wodę, zioła, oliwę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy odciśniętą z soku cukinię i ponownie wyrabiamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Następnie ciasto dzielimy na 10 równych

Smak mojej kuchni
Murzynek 184

sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Wystudzoną masę kakaową miksujemy z mąką i żółtkami. Do masy partiami dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Formę na ciasto natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, wlewamy masę. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka, u mnie 75 minut).   Polewa kakaowa: do rondelka wlewamy wodę, rondel wstawiamy(...)cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, podgrzewamy do rozpuszczenia. Rondel zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao. Mieszamy szybko, aż powstanie gładka polewa. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto. Ciasto dodatkowo możemy udekorować siekanymi orzechami.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Torcik truskawkowy 181

Dzisiaj szybkie i proste ciasto z truskawkami. Spód chrupiący, z płatkami owsianymi. Można tutaj również wykorzystać zwykłe herbatniki lub biszkopty, będzie jeszcze prościej. Mus truskawkowy, bita śmietana i lekka pianka tworzą wyśmienitą całość. Przepis ze strony " Z cukrem pudrem ". Polecam!       Torcik truskawkowy   Składniki na formę 20cm:   Na spód: 100g herbatników maślanych pół szklanki błyskawicznych płatków(...)gotujemy, aż się zagotują. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretkę (proszek) i miksujemy najlepiej blenderem, aż galaretka się rozpuści. Mus odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężec wylewamy na biszkopty i ciasto schładzamy.   Masa śmietankowa: żelatynę namaczamy w łyżce zimnej wody, następnie podgrzewamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy!). Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wlewamy lekko przestudzoną

Smak mojej kuchni
Francuskie sakiewki serowo - paprykowe 186

Dzisiaj polecam szybkie i proste sakiewki z ciasta francuskiego, nadziewane serami, doprawione do smaku na ostro. Idealne jako przystawka, przekąską lub kolacja. Polecam! Francuskie sakiewki serowo - paprykowe Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g sera typu feta 100g startego sera żółtego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki Wykonanie: Ser feta kroimy w drobną kostkę, mieszamy ze startym serem(...)jajkiem i przyprawami. Ciasto kroimy na kwadraty o boku około 10 cm. Na środek każdego nakładamy po 2 łyżeczki farszu. Rogi ciasta zbieramy u góry tworząc sakiewkę. Sakiewki pieczemy w 200 stopniach około 15-20 minut. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Pączki serowe na drożdżach 181

Niedawno przeczytałam, iż najlepszą mąką na pączki jest mąka zawierająca dużo glutenu. Taką mąką jest krupczatka. Dodatkowo ciasto musi zawierać dużo żółtek, a mało cukru. Dzisiejsze pączki są na mące krupczatce, dodatkowo dodajemy do nich twaróg, dzięki temu dłużej zachowują świeżość. Pączki możemy nadziewać dowolnym nadzieniem, możemy je dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Dodatek skórki pomarańczowej nadaje im wspaniałego aromatu(...)krem. Dodajemy po 1 jajku, następnie po 1  żółtku. Następnie dodajemy stopniowo twaróg. Do masy dodajemy alkohol,  wyrośnięty zaczyn, skórkę otartą z pomarańczy, sól oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli za bardzo klei się do ręki dodajemy więcej mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 20 części

Smak mojej kuchni
Sernik z truskawkami na zimno 214

Macie już jakieś kulinarne plany na Walentynki? Jeśli nie to dzisiaj proponuję szybki sernik na zimno z truskawkami. Ciasto zwane jest również chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi i najczęściej zamiast różowej masy przygotowuje się masę kakaową. U mnie inna wersja, bardziej Walentynkowa i moim zadaniem dużo smaczniejsza. A przede wszystkim bardziej kolorowa, idealna na niespodziankę dla ukochanej osoby. Życzę(...)herbatników, długość 5 sztuk. Herbatniki delikatnie smarujemy różową masą. Następnie układamy drugą warstwę herbatników, identycznie jak pierwszą. Herbatniki smarujemy białą masą. Na środku układamy umyte i odszypułkowane truskawki. Boki ciasta składamy do góry, tak by zamknęły się w trójkąt. Ciasto owijamy folią i schładzamy 12 godzin. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą dekorujemy ciasto. Dekorujemy posypką

Smak mojej kuchni
Piernik z czekoladą w białej polewie 173

Pieczenie pierników i pierniczków czas zacząć. Mój dzisiejszy piernik jest mocno czekoladowy, do masy dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady. Piernik przypomina ciasto brownie i jest bardzo smaczny. Wierzch dodatkowo oblewamy polewą czekoladową, zamiast białej czekolady możemy użyć mlecznej lub deserowej. Przepis ze strony Lidla.  Polecam! Piernik z czekoladą w białej polewie Składniki na keksówkę o wymiarach dna 8 x 23cm(...)masy jajecznej wlewamy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy. Do powstałej masy przesiewamy obie mąki połączone z proszkiem i sodą. Mieszamy. Na końcu dodajemy powidła i mieszamy całość do połączenia składników. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (lub w 160 z termoobiegiem). Przed wyjęciem  z piekarnika sprawdzamy patyczkiem

Smak mojej kuchni
Churros 189

Churro to tradycyjny tłusty wypiek hiszpański z ciasta parzonego. Churro w postaci długich paluszków o przekroju w kształcie gwiazdki smażymy na głębokim oleju, dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najczęściej oprószone są cukrem pudrem, często również podawane są z filiżanką czekolady, w której można je umoczyć. U mnie dzisiaj obie wersje z tym, że czekolada była(...)cukier puder, czekolada z orzechami Wykonanie: Wodę, cukier, sól, ekstrakt z wanilii oraz masło umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie rózgą, aż powstałe ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Masę ostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy wbijamy kolejno po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką

Smak mojej kuchni
Słonecznikowiec bez pieczenia 264

ziaren słonecznika ze słodkim deserem. Ciacho jest bardzo delikatne i słodziutkie. Z podanego przepisu wychodzi cała ciężka blacha (u mnie wymiary blachy 36×24 cm). Wbrew pozorom wykonanie ciasta nie zajmuje dużo czasu :). Składniki: 2 duże paczki krakersów 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 l śmietany kremówki 36 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka słonecznika łuskanego 1 szklanka mąki

Mojewlasne.pl
Mazurek cytrynowy z bezami 190

Wielkanocne wypieki czas zacząć! W tym roku będę miała dla Was przede wszystkim kilka mazurków. Uwielbiam maślane, kruche spody, które za pomocą dodatków można przekształcić w wykwintne ciasta. Dzisiejszy posmarowany jest lekko kwaśnym, orzeźwiającym, domowym kremem cytrynowym (lemon curd) i posypany chrupiącymi, słodkimi bezami, które przełamują smak cytryny. Wygląda pięknie i bardzo słonecznie, idealnie pasuje do pogody w ten weekend(...)wzgórek, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki

Słodkie inspiracje
Babka szpinakowa 249

babka jest rewelacyjna, zadziwia smakiem. Nikt by nie poznał że tam jest szpinak. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Pycha Wykonanie ciasta – jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch. Szpinak rozmrozić, odcedzić i wylać nadmiar wody. Za pomocą blendera zmiksować szpinak razem z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny. Mąkę(...)Cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści. Lekko przestudzić i wlewać do masy szpinakowej. Dokładnie wszystko wymieszać. Pieczenie – formę do babki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C godzinę. Zawsze po upływie tego czasu sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Gdyby po wyjęciu z babki patyczka byłoby ciasto to chwilkę przedłużyć czas

Kuchnia Pokoleń
Swieza tortilla z meksykanskim akcentem 193

puszki czerwonej fasoli  200 g mixu sałat  kiełki rzodkiewki - opcjonalnie  oliwa do skropienia TORTILLE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i powoli zalewamy wodą jednocześnie mieszając powstające ciasto. Woda nie powinna być wrząca, najlepsza jest taka, która odstała 3-4 min po zagotowaniu. My do ciasta dodaliśmy także czerwoną wędzoną paprykę oraz szczyptę sproszkowanego chilli, ale nie jest(...)konieczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na 15 min, aby odpoczęło; Po tym czasie szybko zagniatamy ciasto na blacie i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich wałkujemy okrągły placek i smażymy na suchej patelni z obydwu stron, aż do powstania brązowych "kropek". Gotowe, usmażone tortille układamy na siebie i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły

Kuchnia od dwojga
Placki ziemniaczane z cebulką 214

oczkach (lub za pomocą robota kuchennego). Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę oraz wsypać sól. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placek = 1/2 łyżki ciasta). Z czasem, ciasto na placki lekko ciemnieje, ale w ogóle tym się nie przejmujcie :) Placki lekko spłaszczyć i smażyć na średnim ogniu z obu stron(...)zarumienienia. Usmażone placki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło jak i na zimno. Od lewej: składniki przed wymieszaniem Środek: gotowe ciasto Po prawej: smażenie placków

Ugotować

Proponowane wyszukiwania