ciasto - 163312 przepisów (strona:4052/10888)

Ciasto bananowo - czekoladowe a'la Brownie 259

Mamy karnawał, więc możemy sobie pozwolić na pyszne, obłędnie czekoladowe ciasto a'la Brownie. Dzięki bananom ciasto jest wilgotne, ale nie jest to zakalec :) Zdecydowanie lepsze niż kupny batonik lub zwykła czekolada. Koniecznie musicie wypróbować!  foremka 24x24cm Składniki:    3 jajka,  85 g mąki pszennej,  120g brązowego cukru,  200g gorzkiej czekolady,  140g masła(...)stopić na bardzo małym ogniu lub parze. Do ciepłej masy dodać przesianą mąkę oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Dodać jajka, wymieszać. Na koniec dodać rozgniecione widelcem banany, całość dokładnie połączyć. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wym. 24x24cm. Piec około 35 minut w temp. 160-170st. Przed podaniem można oprószyć kakao. Źródło: Niesamowite smaki

Z miłości do słodkości
SERNIK DO KAWY! 232

SERNIK CYTRUSOWY Chodził za mną sernik taki bez ciasta na spodzie. Sernik z sera białego, a nie z zmielonego sera w wiadereczku. Treściwy, aromatyczny i z dodatkiem skórki pomarańczowej. Serniki to ciasta, które mogą kilka dni być przechowywane w domu i z każdym dniem są lepsze. Lubię je też bardzo do kawy. Ten sernik jest bardzo klasyczny w smaku(...)cytryny - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - ziarenka z laski wanilii - 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią - 220 do 250 g cukru pudru w zależności jak bardzo lubisz słodkie ciasta Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy połowę ilości cukru pudru, masa powinna zrobić się dużo bielsza. Ucieramy nadal dodając naprzemiennie żółtka z serem białym, masę ucieramy powoli i bardzo dokładnie, dodajemy

SMYKWKUCHNI
Ciastka czekoladowe Tartine czyli Slodki Czwartek odc.123 200

wysokich obrotach miksera do powstania puszystej masy. Cały czas ubijając, wlewamy cienką strużką czekoladę. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, chwile ubijamy, do połączenia składników. Miskę z ciastem wstawiamy do lodówki na 10 minut - po tym czasie wierzch ciasta powinien zastygnąć, a cała masa zgęstnieć. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na małą łyżeczkę nabieramy ciasto - u mnie(...)była łyżeczka z dużą górką i przy pomocy drugiej łyżeczki zamoczonej w wodzie wykładamy masę  na papier, starając się uzyskać najbardziej okrągły kształt ciasta. Wykładamy tak ciastka, zachowując między nimi odstępy Posypujemy ciastka gruboziarnistą solą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut  - ciastka czekoladowe powinny spękać na górze, mieć miękki środek i twardawe brzegi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto ala snikers 264

sporo orzechów i jakoś muszę je wykorzystać. Więc d zisiaj coś dla wielbicieli orzechowych wypieków. Z tym ciastem jest sporo pracy ale warto się poświęcić bo jest pyszne. Najlepsze na drugi dzień gdy ciasto się "przegryzie".   Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 dużych jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)drugiej kakao i wymieszać. Polewa kakaowa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach. Warstwy ciasta: Biszkopt, krem waniliowy, blat orzechowy, krem kakaowy, kakaowe herbatniki i polewa. Ciasto odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce by się "przegryzło".  Inspiracja klik

Ala piecze i gotuje
Drożdżowy przeplataniec 179

zawsze uwielbiałam ciasto drożdżowe, a najbardziej to takie klasyczne mojej mamy pełne rodzynek i skórki pomarańczowej, delikatne, aromatyczne, najlepsze jeszcze ciepłe zapijane zimnym mlekiem. I tak mi z tym drożdżowym pozostało do dziś, że gdzieś mi zapachnie, zobaczę jakieś zdjęcie i po prostu muszę je upie. :) Tak było i tym razem, wiedziona myślą o delikatnej, mięciutkiej drożdżówce udałam się(...)łyżki mąk i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce umieszczamy mąki, pozostały cukier, jaja, ostudzone masło, mleko, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy prostokąt, który dzielimy na 4 mniejsze prostokąty, każdy smarujemy niewielką ilością dżemu i zwijamy w rulon. Powstałe w ten sposób rulony splatamy

Cynamonowe szczęście
Babeczki z cukrową posypką 173

babeczki znalazłam w jednej z gazetek z przepisami. Miałam chęć na babeczki i ta gazeta wpadła w moje ręce i postanowiłam wypróbować przepis. Babeczki są przepyszne tylko wg mnie ciasto jest troszkę za gęste i dodając odrobinę mleka ciasto będzie idealne. Polecam wypróbować i samemu zdecydować.  Składniki: 2 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 mały jogurt naturalny 1/2 szkl(...)przerywając mieszania dodać jogurt naturalny oraz olej. Miksować do połączenia składników. 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym porcjami dosypywać do masy jajecznej, cały czas miksując, Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. 3. Formę na muffinki wyścielić papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wierzch udekorować kolorową posypką, 4. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Motylkowa Kuchnia
grzaniec dla dzieci 196

*składniki : 1000 ml soku jabłkowego sok z 1 pomarańczy 5 goździków 2 ziarenka kardamonu 1 laska cynamonu wykonanie: Soki wlewamy do garnka, dodajemy goździki, kardamon oraz

Domowy Smak Jedzenia
Maślane bułki śniadaniowe – z mąki orkiszowej. 203

miski, dodajemy sól, cukier i rozdrobnione drożdże. Wszystko zalewamy ciepłą wodą dokładnie mieszając. Gdy składniki połączą się ze sobą, dodajemy roztopione ciepłe masło i całość dokładnie zagniatamy aż ciasto wchłonie masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na małe bułeczki – w tym celu użyłam łyżki – i formujemy z nich kulki, które następnie układamy na blasze wyłożonej(...)Bułeczki pieczemy ok. 10-15 minut przy użyciu termoobiegu. Przydatne: Czas przygotowania: ok. 30 minut Czas pieczenia: 10-15 minut (w zależności od piekarnika) Temperatura: 2oo °C (termoobieg) Ciasto można to wyrabiać na stolnicy lub w misce.   Smacznego

rozgotowana
Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym 171

pomysł - chlebek wyszedł mięciutki, ładnie pachnący i miał ciekawy, taki świeży posmak.  Składniki: zaczyn: 100g mąki żytniej typ 1200 (mąka żurkowa) 120ml wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego ciasto: cały zaczyn 450g mąki żytniej typ 720 300ml soku jabłkowego tłoczonego 1 łyżeczka soli 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki maku olej do posmarowania formy otręby(...)zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W dniu pieczenia: wymieszać mąkę z solą, wlać sok oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać siemię, mak i pestki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, przykryć i odstawić

Obiad gotowy
Chleb żytni z orzechami i żurawiną 204

włoskich (u mnie Helio ) 2 łyżki siemienia lnianego olej do posmarowania formy mąką do wysypania formy Sól i miód rozpuścić w wodzie, wlać do mąki, wymieszać. Dodać zakwas, wymieszać. Ciasto odstawić na 20 minut, następnie dodać siemię lniane, posiekane orzechy i żurawinę i ponownie wymieszać. Formę (u mnie 30x11cm) posmarować olejem, wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy, mokrą dłonią wyrównać(...)wierzch. Formę przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Gdy ciasto wyrośnie dwukrotnie (będzie równe z formą albo nawet wyższe), nagrzać piekarnik do 230stC, wstawić formę z ciastem. Na dno piekarnika wrzucić 2-3 kostki lodu, żeby wytworzyła się para. Chleb piec 17 minut w 230stC, zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze 20 minut w temp. 190stC. Po upieczeniu chleb

Obiad gotowy
Ciasteczka słodkie baranki 192

pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Jajko roztrzepać z cukrem pudrem, dodać masło, wymieszać. Mąkę (minus 1 łyżka) przesiać z migdałami i proszkiem, wsypać do masy jajecznej. Zagnieść miękkie ciasto. Do 1/5 część ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść, do reszty dodać odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Z jasnego ciasta odrywać kawałki i formować kulki ok 1cm. Z ciemnego ciasta formować

Obiad gotowy
Pierogi z czerwoną soczewicą 190

łyżeczki kuminu 1/3 łyżeczki curry szczypta chili świeżo mielony czarny pieprz sól liść laurowy do podania: masło klarowane szałwia Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Soczewicę opłukać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym (1:2, gotować(...)startą na dużych oczkach marchew, smażyć chwilę razem, a następnie przykryć i dusić 5 minut na małym ogniu. Do cebulki dodać soczewicę i posiekany szczypiorek, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować 1-2 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta

Obiad gotowy
Rustykalna tarta z rabarbarem 201

Rabarbar powoli ustępuje miejsca truskawkom. Czasem jeszcze razem z nimi ląduje w kompocie lub w słoiczkach z dżemem. Postanowiłam wykorzystać te kwaśne łodygi i upiekłam szybką tartę. Kruche ciasto i rabarbarowe nadzienie. Tylko tyle. Bez kremu patissiere, choć taka wersja też mi bardzo smakuje, bez słodkiego waniliowego śmietankowego nadzienia, które w połączeniu z kwaśnym rabarbarem tworzy duet doskonały.  Zatem(...)brązowy do obsypania boków 2 szklanki pokrojonego rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać jajko, śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Rabarbar wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż puści sok, ale się nie rozpadnie. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm, posypać

Obiad gotowy
Bułki z siemieniem lnianym 195

mlekiem, miodem i łyżką maki, odstawić na 15 minut, żeby zaczyn ruszył. Jajko rozbełtać z wodą. Wsypać oba rodzaje mąki, siemię, sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, wyrobić miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodać masło i łyżkę oleju. Z ciasta uformować kulę, posmarować pozostałym olejem, włożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (ciasto powinno(...)najmniej podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, odgazować poprzez ponowne zagniatanie. Podzielić na 12 równych cześć. Z każdej uformować kulkę, spłaszczyć lekko i ułożyć na blasze. Bułki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 45 minut. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziarnami. Piekarnik nagrzać do 200stC, na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą*, żeby utworzyła się

Obiad gotowy
Naleśniki z twarożkiem i jagodami 167

ręce, fioletowy język:) Jagodowe zbiory trwają w najlepsze, a tu dawno nie było przepisu jagodowego:) Po powrocie z lasu szybko usmażyłam naleśniki, które nadziałam twarogiem i jagodami. Mmmmniam!  Ciasto naleśnikowe zrobiłam z dodatkiem śmietanki, wyszły jeszcze bardziej delikatne, ale wciąż  cienkie jak serwetki:) Czasem mam ochotę na naleśniki takie grubsze, miękkie, ale nie wychodzą mi. Nie jest(...)tylko kwestia wlewania na patelnię większej ilości ciasta. Chodzi mi o samą strukturę ciasta. Ktoś z Was może coś doradzi??? Składniki (na ok 12 sztuk): 100ml mleka 100ml śmietanki kremówki 150ml wody gazowanej 2 jaja 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1 łyżka oleju nadzienie: 300g twarogu półtłustego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru waniliowego świeże jagody jagody

Obiad gotowy