łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej wody i 100 g mąki. Odstawcie na 30-60 minut. Powstały zaczyn zmieszajcie z pozostałymi składnikami, wyrabiajcie ciasto przez kilka następnych minut, do czasu aż przestanie kleić się do rąk (jeśli trzeba podsypujcie lekko mąką). Misę obwińcie folią spożywczą i odstawcie do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. W połowie czasu(...)zwilżoną dłonią naciągnijcie każdy bok ciasta i złóżcie go do środka- w ten sposób odgazujecie ciasto- chleb będzie bardziej puszysty). Kiedy ciasto co najmniej podwoi objętość przełóżcie je na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Uformujcie podłużny bochen, obsypcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny (do garowania). Nagrzejcie piekarnik do 220 st (bez termoobiegu, który
OliveandThymePuszyste, mięciutkie, przepyszne nawet na drugi dzień. I w domu pięknie pachnie ciastem drożdżowym... Jak nie ulec takim lekkim pączkom? :) Polukrowane naprawdę przypominają w smaku swoich smażonych kuzynów- nie są jedynie tak ciężkie i tłuste ( dla nas to o wiele smaczniejsza opcja). Same za, a przeciw? Ja się nie dopatrzyłam, ale może wierni fani smażonych pączusiów coś zauważą? Składniki(...)pokruszone drożdże, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszajcie, odstawcie na kilkanaście minut. Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą i cukrem. Powoli wmieszajcie rozczyn drożdży i jaja, zagniećcie ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera),do momentu połączenia składników. Nadal zagniatając dodawajcie kawałki miękkiego masła. Kiedy ciasto stanie się gładkie i będzie "odchodzić" od rąk i ścianek miski
OliveandThymemasła 1 jajo 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 2-3 garści orzechów włoskich drobno posiekanych Przygotowanie Bardzo zimne masło, mąkę, sól, cukier i cynamon posiekajcie razem (jak przy wyrabianiu ciasta kruchego) aż do połączenia składników (ja używam do tego celu malaksera, dodaję również całe orzechy włoskie, bez skorupek oczywiście- siekają się podczas mieszania składników). Dodajcie jajo, szybko zagniećcie ciasto. Uformujcie(...)niego wałek, obwińcie folią spożywczą (lub aluminiową) i włóżcie na 1-2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Wyciągnijcie z lodówki wałek ciasta, odwińcie z folii. Ciasto pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry- ciasteczka. Ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczcie do zarumienienia brzegów (około 15-18 minut). Studźcie na kratce. pomysł znalazłam
OliveandThymeSkładniki ciasto: 140 g zimnego masła 225 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 4-5 łyżek zimnej wody nadzienie: 3-4 główki czosnku 220 ml wody+ woda do obgotowania czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 niecała łyżka cukru 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku + do posypania 100 g miękkiego sera koziego 100 g twardego sera koziego(...)masło posiekajcie razem z solą i mąką (możecie użyć w tym celu malaksera). Kiedy składniki połączą się dodajcie 4-5 łyżek zimnej wody i szybko (ręcznie lub malakserem) zagniećcie ciasto. Wstawcie na ok 30 minut do lodówki. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Wyciągnijcie ciasto, rozwałkujcie i wyłóżcie nim formę do tarty, włóżcie jeszcze na kwadrans do lodówki. Po kwadransie
OliveandThymewsypcie płatki owsiane i zostawcie na kilka minut, niech namokną. Wszystkie maki połączcie, przesiejcie. Wymieszajcie z drożdżami i solą i wsypcie do namoczonych płatków. Przez około 10 minut zagniatajcie ciasto (ja używam często do tego miksera z hakiem)- będzie miękkie i dosyć rzadkie, ale takie właśnie powinno być. Misę z ciastem przykryjcie folią spożywczą i zostawcie na około(...)godziny do wyrastania- ciasto musi co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przełóżcie do formy-keksówki. Obsypcie mąką, nakryjcie ściereczką i zostawcie jeszcze na około 40 minut-1 godzinę. Nagrzejcie piekarnik, bez termoobiegu, do 210 st. Dobrze go zaparujcie. Chleb pieczcie 40-45 minut. Upieczony wystudźcie na kratce
OliveandThymekochać glutenu? ;) Składniki rozczyn1 250 g mąki gryczanej 200 ml wody 1/2 łyżeczki soli rozczyn 2 10 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej chlebowej 200 ml wody ciasto 10 g świeżych drożdży 50 g mąki żytniej chlebowej 50 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka ciepłej wody do posypania: otręby(...)przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na około 12-15 godzin. Po 12-15 godzinach w 1 łyżce ciepłej wody rozpuśćcie drożdże. Połączcie je z resztą składników i rozczynami, zagniećcie ciasto- powinno być dosyć luźne i klejące. Odstawcie na około 30 minut. Garnek żeliwny (lub foremkę) wyłóżcie papierem do pieczenia. Przełóżcie ciasto, posypcie je otrębami, przykryjcie pokrywką i odstawcie na kolejne
OliveandThymemleka ok 250 g mąki jajko pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu czubata łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru tłuszcz do smażenia Z mleka, mąki i jajka wyrabiamy ciasto, które powinno mieć konsystencję lekko lejącego się ciasta naleśnikowego. Z surowej kiszonej kapusty odciskamy sok. Rozdrabniamy. Dodajemy do ciasta. Na koniec mieszamy z wszystkimi przyprawami i ciasto mamy gotowe do smażenia. Rozgrzewamy tłuszcz
Pichceniomaniaobiad…Ale zawijasy z pesto i mozzarella piekę również jako pieczywo do dipów . Świetnie sprawdzają się w zimnym bufecie, idealne na karnawał. Oczywiście upiekłam zawijasy z domowym pesto . Ciasto na zawijańce przypomina te do pizzy. Pieczenie chleba to nieskomplikowane zajęcie. Warto więc poświęcić trochę czasu i upiec chlebek własnej roboty. Zawijasy są naprawdę proste w wykonaniu. Największy laik(...)zimnej wody 5 łyżek pesto 1 łyżeczki soli 100 g utartej mozzarella jajko do posmarowania sól morska do posypania Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Posmaruj pesto, posyp mozzarella, złóż na pół i potnij
codojedzeniaborowików) 4 ząbki czosnku 2 duże marchwie 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 por 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sok z ½ cytryny 1½l zakwasu buraczanego Ciasto na uszka: 300g mąki 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka roztopionego masła Farsz do uszek: 50g suszonych grzybów 150g pieczarek 1 mała cebula 1 łyżka masła(...)odcedzamy, dodajemy zakwas buraczany, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Barszczu nie gotujemy! 2. Mąkę przesiewamy wraz z solą. Powoli dolewamy wodę i nożem wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopione masło i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy pod miskę, by chwilę odpoczęło. Przed lepieniem wałkujemy na grubość ok 2-3mm, dzielimy na małe kwadraciki
Kuchnia w czekoladzieKtóż z nas nie kocha czekolady? To jeden z najstarszych smakołyków. Obecnie możemy ją kupić w najróżniejszych wersjach: tabliczki, pralinki, pyszne czekoladowe ciasta, ciasteczka, lody z sosem czekoladowym, słodkie czekoladowe desery, a nawet czekoladowa kawa… Mleczna, gorzka, z bakaliami, biała… Aż ślinka cieknie na samą myśl. Trudno przejść obojętnie obok półek z czekoladą, stoiska z czekoladowymi ciastami(...)dopiero… obok fontanny z czekoladą . Taką właśnie atrakcję miałam okazję zobaczyć i kosztować z resztą gości na weselu. Powiem Wam, że tamtego dnia nie liczyły się inne ciasta czy smakołyki na stole, ale pyszna, płynąca c z e k o l a d a Dzieci wokół było mnóstwo, ale i dorosłych nie brakowało Nikt nie umiał się oprzeć takiej
Słodkie okruszkiserowe to karnawałowy wypiek, idealny w zastępstwie pracochłonnych pączków. Niegdyś bardzo popularne, na całe lata odeszły w zapomnienie, ostatnio stały się na powrót popularne. Bardzo proste do przygotowania, bo ciasto robi się błyskawicznie i nie wymaga wyrastania jak przy pączkach. W smaku bardzo podobne do pączków, choć do pączków im daleko, ale ileż zaoszczędzonego czasu. Przepis idealny dla zabieganych(...)łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka wódki/octu 1-2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany 3 kostki smalcu do smażenia Wykonanie: składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i zagnieść. Nie zagniatać za długo, bo oponki będą gumowate. Gdyby się mocno kleiło dodać trochę mąki. Rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm na stolnicy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zmielone płatki owsiane, kawę rozpuszczalna, skórkę z cytryny oraz pianę z białek i delikanie połączyć wszystkie składniki. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, dodajemy do ciasta i wszystko mieszamy. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , wylewamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C na ok. 50-55 minut ( czas pieczenia zależy od piekarnika(...)upieczeniu, czekamy do wystudzenia ciasta i polewamy lukrem. Lukier : W miseczce łączymy cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody i z sokien z cytryny. Gdy lukier będzie za rzadki, dodajemy cukier puder. Polewamy wierzch ciasta lukrem i ozdabiamy orzechami. Smacznego
Słodkości i nie tylkonaleśników (17-19 cm): 215 g (2 niepełne szklanki) mąki owsianej * 250 ml (1 szklanka) mleka 250 ml niechlorowanej wody (np. źródlanej), plus dodatkowo do rozrzedzenia ciasta 3 jaja 1-2 łyżki oleju , ewentualnie dodatkowo do smażenia szczypta soli Mąkę przesypać do większej miski. Dodać mleko, wodę, jajka, olej i sól. Wymieszać rózgą kuchenną do powstania gładkiej jednolitej masy. Ciasto(...)naleśnikowe przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, żeby zgęstniało. Gdy ciasto zgęstnieje dodawać po kilka łyżek wody do otrzymania odpowiedniej konsystencji (w sumie nie więcej niż pół szklanki). Przed rozprowadzeniem porcji ciasta, dno patelni posmarować pędzelkiem cienką warstwą oleju.** Naleśniki smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Smacznego! * Zamiennie można użyć płatków owsianych zmielonych
Pełny talerzFuczki to nieskomplikowane placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty pochodzące z Bieszczad. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym. Składniki: 1 jajko szklanka mleka, 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ok 200 g kapusty kiszonej sól, pieprz,majeranek Przygotowanie Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy przyprawy i mąkę. Ciasto powinno być dość gęste. Kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna, odciskamy(...)kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem na kształt racuchów. Smażymy z obu stron na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
e-PrzepisyKulinarne