Uwielbiany przez większość z nas klasyczny chrust to propozycja na karnawałowe party czy tłusty czwartek , kruche listki smażone na oleju, oprószone pudem, przygotowanie ciasta wcale nie jest trudne, cały sekret tkwi w długim ugniataniu i wybijaniu wałkiem, dzięki temu wtłaczamy w nie dużo powietrza, po usmażeniu są super kruche i delikatne. Klasyka która zawsze się udaje(...)Sposób przygotowania: Mąkę przesiewam przez sito, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodaję żółtka, zimne pokrojone na wiórki masło oraz śmietanę, wlewam łyżkę wódki i zagniatam ciasto dość długo-aż będzie jednolite i sprężyste, takie jak na domowy makaron. Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części i wałkuję
Wanilia i Kardamonmoje ukochane gniazdka. Od dawna już za mną chodziły bo dotychczas nie robiłam ich nigdy sama. A okazuje się, że zrobienie ich jest dużo prostsze od tradycyjnych. Nie musimy ciasta ani wyrabiać, ani nadziewać, ani czekać, aż wyrosną. Składniki na 40 sztuk: 500 ml wody 150 g masła 300 g mąki pszennej 5 dużych(...)stawiamy z powrotem na gaz i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Papier tniemy na mniejsze kawałki ok 10 cm x 10 cm, każdy kawałek smarujemy olejem. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem. Dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto przekładamy do szprycy i szeroką końcówką wyciskamy kółka o średnicy 5-6 cm. Na dużej patelni
Życie zaczyna się w kuchniwymieszać. Zasypać to 2 łyżkami mąki, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Jak zaczyn zacznie pracować dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić ciasto, ponownie zakryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia (u mnie stało około 1 godziny). Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć wyrośnięte ciasto, zagniatać około 5 minut. Gotowe ciasto podzielić na 4 części (jeśli(...)robicie dwie chałki to na 8 części). Każdą część ciasta uformować w podłużne wałeczki. 4 wałeczki na jednym końcu połączyć a złącze zawinąć pod spód. Zaplatać warkocz według wzoru podanego na poniższych zdjęciach. Końcowe złącze również zawinąć na spód. Warkocz można zapleść z 3 wałeczków :) Zaplecioną chałkę zakryć ścierką i odstawić na około pół godziny. W tym czasie
Zrób to smacznieDzięki Streetcom mam możliwość testowania Optimy Cardio Potas +. Jako ambasadorka otrzymałam szczelnie zapakowane pudełko z wkładem chłodzącym w którym znajdowało się 4 x
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacóż czekać do tłustego czwartku by sobie zjeść pączuszka ? Każdy dzień jest dobry by sobie troszkę posłodzić. Dziś zrobiłam szybkie pączuszki z twarogowego ciasta o kokosowym smaku. Nie za słodkie , nie tłuste , nie ciężkie . Składniki : na ok 35 szt. 320 g zmielonego na gładko twarogu lub dobrej jakości wiaderkowego sera na sernik. 2 łyżki cukru 3 jajka(...)Tłuszcz do głębokiego smażenia ( u mnie pół na pół smalec i olej ) Wykonanie : Wszystkie składniki na pączuszki włożyć jednocześnie do miski i wyrobić np. drewnianą łyżką , aż uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie warto dosypać troszkę mąki , tak abyśmy mogli formować z ciasta małe kulki (wielkości orzecha włoskiego ) Ręce warto zwilżyc wodą lub obsypać mąką ,żeby ciasto
Malinowa KawiarenkaHaCkEd By GeNErAL HaCkEr just for fun RXR hacker QQ:2132624233
Domowy Smak Jedzeniacukrem muscovado, jeśli używamy). Dodajemy żółtko oraz oba ekstrakty, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao i solą. Miksujemy do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na 40 minut. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każdą w cukrze demerara(...)kroku zapomniałam, posypałam uformowane ciastka tylko po wierzchu i bokach, ciasto miałam miękkie i już nie chciałam niepotrzenie ogrzewać go w dłoniach). Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko nieco spłaszczamy i robimy wgłebienie – ja w tym celu wykorzystałam mała foremkę do pierniczków. Wypełniłam ją miąższem chleba (hihi), owinęłam folią spożywczą i odciskałam wzorek. Blaszkę wstawiamy
Smaki Na TalerzuDziś światowy dzień pizzy, więc nie mogło się obyć bez tego u mnie w domu. Polecam dziś wersję mini, ale wyszło równie smacznie. Wyszło mi 10 sztuk na grubym cieście, ale spokojnie można zrobić 12-14 sztuk, wtedy ciasto będzie cieńsze. Ciasto: 50 dag mąki 42 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Dodatki: 5 łyżek(...)wody. Następnie dodać 5 łyżek mąki, wymieszać i odstawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie do pozostałej mąki dodać rozczyn, olej, sól i wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować 10 okrągłych placuszków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki posmarować dżemem z dyni lub koncentratem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w paski szynkę, pokrojoną cebulkę, paprykę i pieczarkę
Ewusiowe Smakimożecie użyć kupnych tortilli, ja jednak nie jestem ich zwolenniczką i placki wolałam przygotować sama. Były nieco czasochłonne, ale to nic, przynajmniej się trochę zrelaksowałam przy zagniataniu i rozwałkowywaniu ciasta! Serdecznie polecam, świetny sposób na odstresowanie i odprężenie. :D PRZEPIS VIDEO Składniki: na domowe tortille kukurydziane: niepełna szklanka mąki kukurydzianej niepełna szklanka mąki pszennej ok. 160 ml ciepłej wody(...)łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli Do miski wsypać oba rodzaje mąk i sól, wymieszać. Dodać olej rzepakowy i wlać wodę, następnie zagniatać ciasto aż będzie elastyczne, uformować w kulę. Przykryć ściereczką albo zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej 30 minut. Odrywać niewielkie kawałki ciasta, ulepić z nich kulki (mi z tych proporcji wyszło ich pięć
Kuchnia Elliepotrzeby, mi.in. używaną przeze mnie mąkę. Można oczywiście podwoić ilości składników, tak jak było w oryginale, dla nas jednak dwie duże chałki, to zdecydowanie za dużo, tym bardziej, że ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest świeże. Na końcu podaję także przepis oryginalny na mące pszennej. Pierwszy raz (kilka lat temu) przygotowałam ją właśnie na tej mące, była również bardzo smaczna. Składniki: - 300g(...)mąki, dolewamy część letniego mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut aż ruszy. W misie miksera umieszczamy pozostałe składniki, tj. resztę mąki (10g zostawiamy do ewentualnego dosypania gdyby ciasto zbyt się kleiło), stopione, letnie masło, olej, sól, jajko, żółtko, ksylitol z cukrem, ekstrakt waniliowy, olejek (gdy dajemy) i resztę mleka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy, do połączenia składników
Smaczne ZdroweWyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od miski. Ciasto ma być dość twarde. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem (np. ściereczki ) na około 45 minut. 4. Po tym czasie(...)ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy trójkąty o boku około 3-4 cm. Gotowe trójkąty przykrywamy ściereczką i czekamy około 15 minut aż delikatnie podrosną, w tym czasie podgrzewamy olej w rondelku/garnku ( ja użyłam małej głębokiej patelenki o śred 16 cm i napełniłam ją do połowy olejem ) "Napuszone" trójkąciki smażymy na złoty kolor z każdej strony
Gotowanie...to proste !okazję i na pierwszy rzut idą faworki :-) Z racji tego, że faworki smażone w głębokim tłuszczu w moim odczuciu są niewydajne i ciężkie, postanowiłam skłonić się w kierunku ciasta pieczonego. I tu niespodzianka, bo z tego ciasta można przygotować naprawdę wiele różności - tartę, rogaliki , róże karnawałowe z piekarnika, może paszteciki? Jakie wychodzą takie faworki? Są kruche, chrupiące jak smażone(...)Wszystkie składniki, tj. mąka, jogurt, masło - wkładamy do metalowej miseczki i zagniatamy na gładką masę, przez kilka minut. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów - pamiętajmy, że ciasto praktycznie nie podrasta, więc nie możemy zrobić bardzo cieniutkiego placka. Następnie przecinamy je na paseczki około 10x3 cm, nacinamy środek i przekładamy
Poezja Smaków - blog kulinarnyzrobić w pół godziny po po powrocie z pracy. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje? Pierwsze smaki, które pamiętam, to smaki lat ‘90. Sałatki warstwowe z warzywami z puszki, ciasta z papierka typu kopiec kreta i karpatka. Był to wyraz buntu kulinarnego, bo w moim domu uważało się te dania za niezdrowe i niedostatecznie pracochłonne, by można je było podać(...)grządki np. smażone kwiaty cukinii. Z tego okresu pamiętam też rodzinne rytuały – wspólne robienie ogórków czy orzechówki. Pamiętam, że piekłam murzynka, pleśniak, kopiec kreta i karpatkę. Teraz te ciasta wydają się obciachowe, ale ja mam do nich ogromny sentyment i dalej je robię od czasu do czasu. Z moimi nastoletnimi prywatkami kojarzy mi się żółta sałatka, albo któraś
Ugotowane pozamiatanemąki * 5 łyżek cukru Wykonanie: Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, w drugiej wymieszać mikserem składniki płynne. Do płynnej masy dodawać po łyżce sypkich składników, nie przestając ciasta mieszać mikserem na wolnych obrotach. Jabłka obrać ze skórek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać je do ciasta i wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wylewać do nich(...)ciasta do 2/3 ich wysokości. Kruszonka: Z masła, mąki i cukru zagnieść ciasto na kruszonkę. Muszą powstać małe "cukiereczki". Na babeczki posypać kruszonkę. Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić formę z babeczkami i piec je około 25-30 minut
Zrób to smaczniesól 20 g - cukier lub miód 2 g - kminek mielony 5 g -drożdże świeże prasowane 10 g - słód jasny żytni 600-630 g woda (nawodnienie ciasta 60-63%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 16:00 Zakwas 21:00 Zaparka 0:00 Zakwaszona zaparka 10:00 Zaczyn drożdżowy 12:00 Ciasto właściwe(...)temp. 28-32oС. Zaczyn drożdżowy (2 godziny w temp. 30oС): 150 g - mąka żytnia jasna typ 580 lub 720 5 g - drożdże świeże prasowane 150 g - woda (40oС). Ciasto właściwe (1,5 godziny w temp. 28-32oС): 390 g - mąka żytnia jasna typ 580 lub 720 100 g - mąka pszenna typ 550 lub 650 8 g - sól
Przepisy na domowy ser i chleb