przygotować możecie na bazie różnych ciastek. Poszperajcie w szafkach i wykorzystajcie "resztki" kruchych ciastek i biszkoptów. Polecam Wam też mój sposób. Jeśli tylko zostają mi okrawki lub ostatnie kawałki ciast ( biszkopt, babka, ciasto piaskowe ) suszę je i blenduję. Okruszki takie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta. Składniki: Spód do tarty bez pieczenia: 300 g herbatników(...)biszkoptów lub okruszków suchych ciast 100 g czekolady gorzkiej 70 g masła Truskawkowa pianka: 300 g mrożonych truskawek Poltino 1 łyżka soku z cytryny 150 g cukru 20 g żelatyny 300 g śmietanki 30% Wykonanie: Ciastka rozkruszyć w blenderze. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Dodać kawałki masła. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i ogrzewać, aż czekolada
kolorowotorcikowointernecie znaleźć kilkanaście przepisów na pierogi i każdy chwali swój wypróbowany. Ja przyznam się szczerze, że szukałam tego najlepszego i wypróbowałam kilka przepisów zanim znalazłam ten najlepszy. Robię to ciasto do pierogów zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Może mi się uda zachęcić was do wypróbowania tego przepisu? Składniki: 500 g mąki pszennej T500 1 żółtko 1 płaska łyżka(...)sól, żółtko i zacząć miksowanie. Po kilku ruchach miksera wlać gorącą wodę i miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut do momentu aż wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto wyjąć z misy uformować kulę włożyć do woreczka i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Odrywać po kawałku rozwałkować na grubość około
Ala piecze i gotujearomatu waniliowego Wierzch 1/4 szklanki cukru 1/4 aromatu waniliowego 150 g śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło siekamy na małe kawałki, mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto, ciasta nie należy wyrabiać zbyt intensywnie i zbyt długo. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę(...)postaci ryżu, fasoli czy innych ziaren. Bardzo ważne jest aby tego kroku nie pominąć bo inaczej nasze boki spłyną na dół. Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia. Serek Philadelphia ucieramy na puszystą masę z cukrem, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy na wolnych obrotach miksera. Następnie należy dodać jajka i aromot waniliowy, całość wymieszać
Delusional Trine12 sztuk 30 min Łatwe Tanie Przepis na pysznie kakaowe muffiny. Idealne na zbliżające się święta Wielkanocne, ale także jako szybki pomysł na deser do codziennej
PysiaGotuje.pldziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 sztuk (trójkątów): 2,5 szklanki mąki(...)posiekanej białej czekolady 1. Wszystkie składniki oprócz żurawiny i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy. 2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby. 3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół) 4. Blaszkę wykładamy papierem
kruche babeczkiCiasto marchewkowe pachnące pomarańczami i cynamonem, a w środku bogato wypełnione bakaliami i grubo siekanymi orzechami włoskimi. Wilgotne, delikatne, idealne na weekendową wizytę gości :) To nieco zmieniona wersja tego ciasta marchewkowego —>KLIK. Masło postanowiłam zastąpić olejem rzepakowym, a także dodałam więcej pyszności do środka. 200 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody(...)Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) Ceramikę użytą do sesji zdjęciowej, znajdziecie w www.patpottery.pl Artykuł Ciasto marchewkowe z pomarańczami i orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogjuż naprawdę męczący. Teraz to czuję a do świąt jeszcze ponad 3 tygodnie. No dobrze to tyle o nas ;) Smacznego Kochani! Przepis zaczerpnięty z bloga Kuchnia Szeroko Otwarta . Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 jajka 50 g stopionego masła Farsz: 500 g kapusty kiszonej(...)pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki oleju szczypta cukru świeża natka pietruszki sól świeżo mielony czarny pieprz Dodatkowo: 1 jajko czarnuszka do posypania sól gruboziarnista do posypania Przygotowanie: Ciasto: na początek robimy zaczyn. Mleko podgrzewamy. Masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wyrośnięty zaczyn, rozkłócone jajka oraz resztę mleka. Wyrabiamy elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone i ostudzone masło. Miskę przykrywamy
Życie zaczyna się w kuchniDzisiaj zachęcam do przygotowanie mięsnej wersji - knedli nadzianych mięsem mielonym i polanych podsmażoną cebulką wraz z dodatkiem wędzonego boczku. Pyszne połączenie składników :) Składniki na 20 dużych sztuk (4 porcje): ciasto co najmniej 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (np. z dnia poprzedniego) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g) 2/3 szklanki mąki pszennej*+ do podsypania, oprószenia blatu 1 jajko szczypta soli farsz(...)mięsa mielonego, np. z łopatki 1 mała cebula sól, pieprz pieprz cayenne papryka słodka odrobina bułki tartej olej do podania 1 cebula 150 g wędzonego boczku *jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk to należy dosypać do niego jeszcze więcej mąki pszennej i ponownie wyrobić. Ciężko określić konkretną ilość mąki, ponieważ wszystko zależy od wilgotności ugotowanych ziemniaków
Ugotowaćpuder do posypania gotowych babeczek oraz masło i mąka do przygotowania foremek. Nadzienie: 400ml mleka 1 budyń cytrynowy z firmy Cykoria Przygotowanie: Ugotować budyń, odstawić do lekkiego przestudzenia Składniki ciasta szybko zagnieść do połączenia składników. Przygotowane ciasto rozwałkować na ok 3-4mm, wykrawać ciasto i wyklejać uprzednio przygotowane foremki ( wysmarować masłem i obsypać mąką). Do każdej z nich nałożyć(...)sporą łyżeczkę budyniu, zaklejać wykrojonym krążkiem ciasta. Piec na złoty kolor około 25minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Z porcji wyszło 25 babeczek. Miałam różne wielkości. Trochę z nimi roboty ale naprawdę warto dla ich smaku
W garach u Gosimąki ,kruszymy do niej drożdże,dajemy cukier i ciepłą wodę i mieszamy,odstawiamy na ok 15 min żeby podrosło. jak zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki i wyrabiamy ciasto ( ja dodałam do ciasta dwie łyżki posiekanych listków czosnku-resztę zostawiłam do nadzienia) odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 1 godz. siekamy drobno pomidorki i listki czosnku ciasto
Swojskie jedzonkoZawsze docenią, bardzo im smakuje, ucieszą serce miłymi podziękowaniami i słowami uznania. To było niesamowicie przyjemne popołudnie w towarzystwie najlepszych przyjaciół i pysznego jedzenia. Będę Wam częściej przyrządzać to ciasto, obiecuję! :-) Tarta pełna smaków... Znalazły się w niej pełne zdrowia orzechy włoskie, migdały, sezam, słonecznik, suszone owoce. Bazą kremu były odkwaszająca organizm kasza jaglana i delikatne w smaku, pełne(...)wyrzeczeń, bowiem są pełne zdrowych składników. Niewiele się przy nich napracuję, a zaserwuję sobie, swojej rodzinie i znajomym rozkoszny deser. Wam też to polecam! Wypróbujcie poniższy przepis. Ciasto jest naprawdę wyśmienite. Składniki na formę o średnicy 31cm: Spód: 1 szklanka orzechów włoskich, 1 szklanka migdałów, 0,5 szklanki słonecznika łuskanego, 0,5 szklanki sezamu, 0,5 szklanki płatków kokosowych
Jeść, by żyć w zdrowiuszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 - 2 godziny). Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić, rozwałkować na prostokąt. Nadzienie: 90 g masła 1/4 szklanki(...)brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej Masło roztopić, przestudzić. Cukry wymieszać z przyprawami. Masłem posmarować rozwałkowane ciasto, posypać mieszanką cukru z przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na równe części, otrzymując ślimaczki. Bułeczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie
kulinarnyswiatdomistronie Moje Wypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki to nie lada smakołyk! delikatne, lekko słodkawe ciasto i pyszne rozwarstwienie przy każdym kolejnym kęsie...Cudowne na drugie śniadanie z kubkiem mocnej herbaty, najlepiej prosto z samowara :) Tymi bułeczkami chciałam otworzyć nowy cykl blogowy(...)pizzy, nadzienie do tart i pierogów). Ich smak jest wyrazisty, lekko orzechowy. A czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? odpowiedź znajdziecie pod przepisem :) Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem ciasto: 325 ml letniego mleka 50 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej 50 g cukru pół łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych nadzienie makowe: roztopione
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam pierogi, mogła bym je jeść zawsze, wszędzie i o każdej porze. Dziś postanowiłam pokombinować z ciastem francuskim. I tak oto powstały chrupiące szpinakowe pierożki. Doskonale smakują na ciepło, dają też radę jako zimna przekąska. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 70 g dobrej gatunkowo fety 1 łyżeczka masła 2 ząbki(...)szpinak, dusić całość aż szpinak zmięknie, a woda odparuje. Zdjąć z palnika, dodać pokrojone w paseczki pomidory i rozkruszoną fetę. Całość wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wykroić koła. Na środku każdego, ułożyć po kopiastej łyżeczce farszu. Złożyć je na pół jak pieróg, a brzegi ciasta skleić zagniatając je widelcem. Gotowe
Kuchnia w opałachsłodkości. W ten weekend dostałam natchnienia i upiekłam ananasowe z kremem śmietankowym z mascarpone. Wyszły pyszne, wilgotne i pachnące ananasem. Można takie również upiec na zbliżające się święta. Składniki: Ciasto: 260 g miękkiego masła 4 jajka 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej ekologicznej T 650 1 szkl cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku(...)likieru o smaku pina colada Krem: 300 ml zimnej kremówki 125 g mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru o smaku pina colada Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Ananas odsączyć na sitku odłożyć 3 plastry do dekoracji a resztę
Ala piecze i gotuje