sobie półprodukty np. rosół do zupy i wykonać część pracy, kiedy mamy czas np. w weekend. Doskonałym patentem, który jest też polecany w wielu książkach jest zamrażanie pokrojonych kawałków ciasta lub muffinek, żeby mieć desery na kolejne dnii żeby ciasto się nie marnowało. Kupcie sobie ładny ładne, praktyczne pojemniki na lunch, który nie przeciekają i mogą mieć kontakt z żywnością(...)pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami
Ugotowane pozamiatane300g letniej wody 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ewentualnie) kminek, sezam i/lub inne ziarna do posypania (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb dokładnie mieszamy, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - możemy to zrobić dobrym mikserem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny (jeżeli dodamy drożdże ten etap może być krótszy ) - w czasie pierwszego wyrastania składamy ciasto 3 razy(...)wprowadzamy tym samym powietrze do ciasta, bochenek będzie miał widoczne dziurki w miąższu). Krok 2. Z wyrośniętego ciasta kształtujemy owalny bądź okrągły bochenek, wkładamy do koszyka chlebowego lub innej naszej formy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h. Krok 3. Następnie szybko nacinamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z parą - przez pierwsze 10 minut w temperaturze
Moja Książka Kucharskapolane masełkiem lub śmietaną, hmmm...pycha :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na ok. 40 pierogów 1 szklanka obranych i opłukanych jagód cukier - po ok. 1/4 - 1/2 łyżeczki na każdego pierożka na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania 1 żółtko ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody lub mleka -lub więcej, tyle ile mąka wchłonie 1 łyżeczka oliwy (ewentualnie) szczypta soli(...)dodajemy żółtko i ewentualnie łyżeczkę oliwy, na początek wlewamy 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka. Całość miksujemy - w razie potrzeby dolewamy wodę lub mleko lub dosypujemy mąkę - miksujemy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne . Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut, aby odpoczęło. Krok 2. Stolnicę obsypujemy mąką, wykładamy porcję ciasta, rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek, wykrawamy
Moja Książka Kucharskauszkami to obowiązkowa pozycja :) Te są znakomite i o to mi chodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :) Inne przepisy na potrawy wigilijne znajdziecie tutaj>> SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów Na farsz: około 0,5 litra kwaszonej, odciśniętej(...)posiekane grzyby i nadal zasmażamy, często mieszając, aż wyparuje nadmiar soku. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy do przechłodzenia. Farsz powinien być pikantny i wyrazisty w smaku. Krok 4. Przygotowujemy ciasto : wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na stolnicy lub wkładamy do malaksera i wyrabiamy. Krok 5. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy, wycinamy szklanką zgrabne
Moja Książka KucharskaPyzy ziemniaczane z mięsem...nieeezwykle pracochłonne... :) Jednak warto od czasu do czasu podjąć trud przygotowania - są pyszne, mają piękny tradycyjny kształt i przyjemną konsystencję. Ciasto wymagało trochę wysiłku, na szczęście wyszło bardzo lekkie i rozpływa się w ustach. Gotowanie, a później delektowanie się wspaniałym posiłkiem z rodziną podczas obiadu daje wiele satysfakcji...więc warto było! SKŁADNIKI: 1kg ziemniaków(...)osadu ze skrobi i dodajemy skrobię do utartych ziemniaków. Krok 4 . Mieszamy ugotowane ziemniaki z surowymi, jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz szczyptą soli i zagniatamy z nich ciasto. Krok 5. Mięso mielimy (jeżeli mamy warzywa z gotowania mięsa np.marchew , to możemy je zmielić razem z mięsem) . Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na 2 łyżkach
Moja Książka Kucharskasoli i podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła. 2. Zdejmij garnek z palnika, wsyp całą mąkę, ponownie postaw na palnik i mieszaj łyżką do momentu, aż ciasto przestanie przywierać do ścianek garnka - zdejmij garnek z palnika i odstaw na 10min. 3. Do lekko przestudzonego ciasta wbijaj pojedynczo jajka i dokładnie łącz z ciastem za pomocą miksera(...)Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Piecz 15- 20min, w 200*C z termoobiegiem. 6. Gorące ptysie przekrój na pół w poprzek i pozostaw do ostudzenia. Nadzienie: 1. Mrożony lub surowy groszek blanszuj ok. 6min. 2. Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na pastę lub zblenduj. 3. Dopraw
Kuchnia w Słońcu Skąpanawidelcem. Dodajemy drugie jajko, wrzucamy posiekany boczek i szczypior. Mieszamy dokładnie widelcem. Pora na mąkę – dodajcie najpierw połowę porcji i dokładnie wmieszajcie widelcem w masę – weźcie w dłoń porcję ciasta i sprawdźcie, czy się ze sobą lepi i da formować. Jeśli nie, dodajecie więcej, znowu wmieszajcie widelcem i jeszcze raz spróbujcie. To ciasto trzeba wyczuć – ma się lepić(...)może być mokre. W zależności od tego jakiego twarogu użyliście i jak bardzo jest wilgotny – może być potrzebne więcej mąki. U mnie nie zeszło ½ szklanki, została ponad łyżka a ciasto już ładnie się lepiło. Szykujemy sobie dużą deskę albo dwie, posypujemy je lekko mąką. Mąkę wsypujemy też do głębokiej miseczki – będziemy w niej otaczać gotowe syrniki. Tak jak w kluskach
Karo in the Kitchenskładniki: 3 jajka 150 g pieczarek ok. 1/2 średniej cebulki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki śmietany sól, pieprz bułka tarta szczypiorek, natka pietruszki masło wykonanie: Jajka
Domowy Smak Jedzeniaodtworzyć ten smak i zabrałam się za pieczenie. Wyszły bardzo smaczne, ale następnym razem muszę zrobić więcej, bo bardzo szybko znikają z talerza 😃 Składniki na 9 szt: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, mleko 1 szklanka, woda ciepła pół szklanki, drożdże suche 1,5 łyżeczki, cukier biały lub brązowy 1 łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, olej 1 łyżka, farsz(...)cebula 4 szt, mak 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: żółtko do posmarowania cebularzy, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy. Wszystkie składniki na ciasto oprócz oleju umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec zagniatania dodajemy olej. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
kulinarne odsłony paticiasto od dawna jest jednym z moich ulubionych (od dawna też próbuję go opublikować, jednak cały czas na drodze stają mi inne przepisy;) ). Jest pyszne, ale tym co czyni je atrakcyjne jest również to, że przygotowuje się go bardzo prosto i błyskawicznie (no, nie licząc czasu jaki potrzebuje galaretka na stężenie;) W zasadzie cała istota zawiera się w upieczeniu biszkoptu(...)blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru (ew. kryształ) 1 szkl. mąki
Smaki Na Talerzurybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą(...)rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto
Kulinarne przygody GatityDzisiaj propozycja zapiekanki w formie ciasta, pieczonej w tortownicy. Zapiekanka pięknie się prezentuje, jest również bardzo smaczna. Makaron w sosie pomidorowym z ziołowym serkiem topionym i parmezanem. Danie można wzbogacić o mięso. Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać inne kształty makaronu, a zamiast cukinii można użyć bakłażana. Polecam! Ciasto makaronowe z cukinią Składniki(...)Dodajemy sos pomidorowy, parmezan i kurczaka. Mieszamy delikatnie, by makaron się nie połamał. Makaron przekładamy do tortownicy, lekko ugniatamy. Zwisające poza brzegi formy paski cukinii zakładamy na makaron. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim formę jeszcze na 15 minut. Wyjmujemy, nożem przejeżdżamy wokół boków, by ciasto odeszło. Wierzch
Smak mojej kuchniAromatyczne bułeczki, mięciutkie i wilgotne dzięki startej cukinii. Cukinia jest niewyczuwalna po upieczeniu. Do bułeczek dodajemy ulubione zioła, ciasto możemy również wzbogacić łyżką suszonych pomidorów. Długo zachowują świeżość, idealne na kanapki. Przepis z Domowej Cukierenki . Polecam! Bułeczki z cukinią Składniki na 10 sztuk: 630g mąki pszennej 300ml ciepłej wody 10g drożdży instant(...)minut, by puściła sok. Mąkę mieszamy z drożdżami instant (jeśli używacie drożdży świeżych najpierw trzeba zrobić rozczyn). Do mąki dodajemy cukier, 1 łyżeczkę soli, wodę, zioła, oliwę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy odciśniętą z soku cukinię i ponownie wyrabiamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Następnie ciasto dzielimy na 10 równych
Smak mojej kuchnisztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Wystudzoną masę kakaową miksujemy z mąką i żółtkami. Do masy partiami dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Formę na ciasto natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, wlewamy masę. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka, u mnie 75 minut). Polewa kakaowa: do rondelka wlewamy wodę, rondel wstawiamy(...)cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, podgrzewamy do rozpuszczenia. Rondel zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao. Mieszamy szybko, aż powstanie gładka polewa. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto. Ciasto dodatkowo możemy udekorować siekanymi orzechami. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniDzisiaj szybkie i proste ciasto z truskawkami. Spód chrupiący, z płatkami owsianymi. Można tutaj również wykorzystać zwykłe herbatniki lub biszkopty, będzie jeszcze prościej. Mus truskawkowy, bita śmietana i lekka pianka tworzą wyśmienitą całość. Przepis ze strony " Z cukrem pudrem ". Polecam! Torcik truskawkowy Składniki na formę 20cm: Na spód: 100g herbatników maślanych pół szklanki błyskawicznych płatków(...)gotujemy, aż się zagotują. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretkę (proszek) i miksujemy najlepiej blenderem, aż galaretka się rozpuści. Mus odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężec wylewamy na biszkopty i ciasto schładzamy. Masa śmietankowa: żelatynę namaczamy w łyżce zimnej wody, następnie podgrzewamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy!). Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wlewamy lekko przestudzoną
Smak mojej kuchni