ciasto - 163312 przepisów (strona:4031/10888)

Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym – danie z patelni 196

zioła – sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, bazylia, curry, słodka papryka Sposób przygotowania: Z piersi z kurczaka robimy filety jak na kotlety schabowe, jednak kroimy je na trójkąty (jak ciasto na rogaliki). Mięso przyprawiamy i zwijamy z niego rogaliki, dając do środka pokrojony w paski ser mozzarella. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni, doprawiając solą i curry. Kiedy jest już(...)mięso było całe w niej zanurzone. Po 8 – 10 minutach do wody dodajemy również pokrojonego w małe różyczki brokuła, całość co jakiś czas mieszamy. Teraz robimy ciasto na kluski kładzione – do miseczki dajemy 2 jajka, doprawiamy solą, ziołami, przyprawami, dodajemy 5 łyżek wody i całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając – tak, oby powstało

Via Gusto
Sernik z borówkami 169

cukru 2 żółtka 2 jajka 1 szklanka borówek 1/2 szklanki brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło siekamy na małe kawałki, mąkę przesiewamy, dodajemy masło, kakao, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto, ciasta nie należy wyrabiać zbyt intensywnie i zbyt długo. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę(...)postaci ryżu, fasoli czy innych ziaren. Bardzo ważne jest aby tego kroku nie pominąć bo inaczej nasze boki spłyną na dół. Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia.  Borówki miksujemy w blenderze, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut aż cukier się rozpuści, pozostawiamy do ostygnięcia. Serek Philadelphia ucieramy na puszystą

Delusional Trine
Dwukolorowa Babka Na Soku Bez Mleka, Jajek I Masła 159

szkl oleju  na wierzch polewa czekoladowa 1. Mąkę, cukier oraz sok wlewamy do miski i wstępnie mieszamy. 2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta. dodajemy także olej i mieszamy. większa połowę ciasta wylewamy do wysmarowanej blaszki.  Do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch jasnego ciasta. Babkę pieczemy w 180 stop(...)termoobiegu przez około 45-60 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!) Gotową babeczkę możemy oblać czekoladą. Smacznego

Gotowanie...to proste !
DOMOWY CHLEB ORKISZOWO - GRYCZANY (BEZ ZAKWASU, DROŻDŻY, ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN) 195

ziarna w domu.  Do wykonania tego chleba potrzebny jest bardzo silny blender (typu blendtex lub vitamix). Jeśli takiego nie posiadacie, możecie dodać więcej wody i przyrządzić bardziej płynne ciasto, a następnie dodać ulubioną mąkę. Polecam ten chleb, bo jest magiczny. Dlaczego? Bo rośnie bez zakwasu czy drożdży, jest zwarty, nie kruszy się zbytnio, ładnie się kroi i jest pyszny(...)wodą. Odstawiamy na 36 h. Co 12 godzin przepłukujemy wodą. Następnie blendujemy ziarna z wodą. Dodajemy stopniowo wody, możliwie jak najmniej, tyle, na ile pozwoli nam moc blendera. Do ciasta dodajemy łyżeczkę lub dwie soli oraz pestki dyni i słonecznika. Wykładamy ciasto do foremki, posypujemy kminkiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy z bardzo ciepłe miejsce na 8 - 10 h. Ciasto powinno

Jeść, by żyć w zdrowiu
Paszteciki a'la szczecińskie z parówką (drożdżowe, smażone) 163

szczecińskie wypełnione są farszem mięsnym, czy też kapustą z grzybami, serem i pieczarkami, a nawet twarogiem z bakaliami. I robi to maszyna... Ja użyłam parówek, których dokładnie nie oblepiałam ciastem, a natomiast owinęłam. I aby nie było zbędnych komentarzy... parówka parówce nie równa, nie musi składać się z samej chemii oraz śladowej ilości mięsa. Naprawdę produkowane są kiełbaski, które zawierają(...)się puszysty jak pianka.)   Do rozczynu dodać pozostałe mleko/wodę, mąkę, sól oraz jajka. Całość wymieszać łyżką, a następnie do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto dokładnie wyrobić, p rzykryć i odstawić do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (na kształt prostokąta) i podzielić na kilkanaście części tak, aby każdym kawałkiem

Di gotuje
Kopytka 157

kcal ok 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) jajko 3 łyżki mąki pszennej (  tyle by powstało kleiste ciasto ) + do podsypania sól WYKONANIE: 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić.  2. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić(...)zwięzłe, gładkie ciasto. Uwaga: Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej mąki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. 3. Stolnicę wysypujemy lekko mąka, ciasto dzielimy na 3 części.  4. Każdą z części formujemy w wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry.  5. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody.  6. Gotujemy

Atlas Smaków
Ciasto bananowe 224

Prosiłem, prosiłem i się doprosiłem! 😆 W końcu pojawiło się ciasto bez cukru i wg diety rozdzielnej. Specjalnie z myślą o dzieciach, by nie szkodzić dziecku. By cukier nie siał spustoszenia w mózgu dziecka...      Oczywiście na zdjęciu wygląda ładniej z cukrem pudrem, na codzień sugeruje bez takich dodatków... 😄 Składniki: 6-7 szt. bananów dobrze dojrzałych (jak duże(...)mąki 2 płaskie łyżeczki sody cukier waniliowy (duża porcja) szczypta soli  Przygotowanie: Banany obieramy, kroimy na małe kawałki i blendujemy, dokładamy daktyle i jeszcze chwilę blendujemy (jeżeli preferujemy ciasto mniej słodkie to dodajemy mniej daktyli). Następnie dodajemy cukier waniliowy, miękkie masło i mikserem na wolnych obrotach dokładnie miksujemy. Mąke mieszamy z sodą i solą i dodajemy do masy bananowej

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Paszteciki z nadzieniem szpinakowo-pieczarkowym 162

przejedzony, za kwadrans będziesz czuł się źle! " i z dnia na dzień coraz lepiej idzie mi słuchanie tego wewnętrznego głosu, głosu rozsądku i wewnetrznej mądrości mojego organizmu... 😄 Składniki na ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ryżowej 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 kostki masła 1/4 kostki drożdży 3 łyżki wody  1-2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli(...)wodzie. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy szczyptę soli, masło, olej kokosowy (masło i olej muszą mieć temperaturę pokojową), rozpuszczone drożdże, śmietanę (najpierw 1 łyżkę, a jeśli się okaże, że ciasto jest zbyt twarde to dodajemy jeszcze kolejną) i zaczynamy wyrabiać. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Zostawiamy je w ciepłym miejscu aby trochę podrosło. Wyrośnięte ciasto przekładamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Bułeczki śniadaniowe 187

już bardzo zmęczona ..domownicy również maja już tej " bidy" dość Postanowiłam zrobić im niespodziankę i upiecz bułeczki na śniadanie. Ciasto na bułki wyrobiłam wieczorem. Wieczorem tez uformowałam bułeczki, ułożyłam na natłuszczonej blaszce, owinęłam folia spożywcza i schowałam do lodówki. Rano wyjęłam bułeczki i poczekałam(...)Piekę pieczywo drożdżowe i na przykład strucel na rozgrzanym kamieniu- super sprawa polecam  Możecie sobie zerknąć jakie cuda robią fachowcy z ciasta drożdżowego o   Tu . Przepis na chałkę zamieszczę wkrótce :) Próbowałam różnych przepisów na bułeczki ale ten jest najlepszy pochodzi z bloga  Moje Wypieki Przepis 475 g mąki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dzikie drożdże. Pieczemy chleb część 3 244

rodzaje prefermentowanych zaczynów drożdżowych- luźnych i płynnych (typu polish), czy bardziej sztywnych i zwartych (jak biga), tak samo zakwasy mogą być płynne i sztywniejsze. Jedne i drugie powodują wyrastanie ciasta. Płynne zakwasy świetnie się rozprowadzają w cieście i nie wymagają dodatkowego wyrabiania, jednak należy konsystencje ciasta regulować dodając więcej mąki, aby otrzymać pożądaną gęstość ciasta chlebowego. Chleby na takim zakwasie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bułeczki serowe prosto z Brazylii 201

mąki- intensywnie mieszając tak długo, aż cała mąka wchłonie płyn. Następnie przełóżcie do miski i używając miksera z hakiem, miksujcie około 7 do 10 minut. Nie przejmujcie się, że ciasto będzie glutowate, gumowe i ciągnące. Można wyrobić rękoma, ale musicie uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto będzie dość oporne. Następnie dodaj roztrzepane jajka w dwóch turach, dokładnie mieszając po każdym(...)dodaniu.  Gdy jajka całkowicie połączą się z ciastem, dodajcie sera i mieszajcie aż zrobi się dość jednolita konsystencja. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub matą teflonową układajcie bułeczki.  Formujcie je łyżką do lodów maczając w wodzie - ciasto jest klejące.  Układajcie w odstępach około 1,5 cm - bułeczki rosną sporo. Obniżcie temperaturę do 200 stopni

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Gofry - ciąg dalszy 155

który co prawda znalazłam, ale pomyślałam że 10 kg perłowego belgijskiego cukru nie jest mi niezbędne.  Możecie użyć polskiego cukru perłowego - ja użyłam cukru kryształu. Z tej porcji ciasta upiekłam około 14 małych gofrów. 230 g roztopionego i przestudzonego masła 3 duże jaja 1/3 szklanki letniego    mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki suchych drożdży(...)dwie łyżki- 1 szklanka perłowego cukru - użyłam kryształu Wymieszać przestudzone masło, roztrzepane jajka, mleko, wanilie. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z drożdżami ( jeśli używacie świeżych zróbcie zaczyn wcześniej). Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia- około 1 godz, lub dłużej - musi podwoić objętość. Jak ciasto urośnie wsypać cukier i zamieszać. Ciasto ma być gęste. Idealnie nabierało mi się łyżką

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Torcik dla kawosza - Kawa, czekolada i chilli 198

czekolady.  Nie jest mocno słodki. Raczej mocno kawowy ze szczyptą chilli.  Smakował Panu mężowi bardzo, a nie jest on wielbicielem chilli, za to uwielbia dobrą kawę. Ciasto czekoladowe z chilli już było w poprzednim wpisie, ( tu  ) to jest kolejna wariacja. Przepis (na tortownicę o rozmiarze 21 cm) 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady deserowej(...)wody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 lub nawet 2 łyżeczki płatków chilli -( zależy jak pikantne ciasto chcecie otrzymać) szczypta soli Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni.  Formę 21 cm wysmarować, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę.  W 120 ml ciepłej wody rozpuścić kawę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasteczka cytrynowo – czekoladowe 198

masę bardzo łatwo formuje się w kulki. W ogóle nie klei się do rąk, co mi się już czasem zdarzało. Właściwie jedyny ich minus to fakt, że po przygotowaniu ciasta, powinno się je wstawić na godzinę do lodówki. Postanowiłam więc przygotować ciasto rano, przed pracą, a po powrocie piekłam ciasteczka. To rozwiązanie okazało się dla mnie naprawdę bardzo korzystne. Wyszły(...)masy dodajemy skórkę i sok z cytryny, znów miksujemy. Dodajemy masę czekoladowo maślaną, która może wyglądać jakby była lekko zważona – jest to normalne i wyrówna się w cieście, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i po raz kolejny dokładnie miksujemy do momentu połączenia się składników. Masa na tym etapie będzie dość gęsta. Wstawiamy ją do lodówki

Relaxtime
Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim (jak ruskie) 141

serkiem objada się moja mama, czy mąż. Pierogi ruskie , hmmm...  A co żeby klasyczny twaróg zastąpić serem korycińskim? To chyba będzie moja ulubiona wersja... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ciasto: 500g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka wody (letniej) Farsz: 500g ziemniaków 200-300g sera korycińskiego (polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ) 1 duża(...)cebula olej sól, pieprz Opcjonalnie:   boczek + cebula lub masło i bułka tarta  Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować, potłuc i połączyć z pokruszonym serem (powinny być grudki) oraz usmażoną cebulą. Masę doprawić solą i pieprzem. (Uważać, aby nie przesolić, ponieważ

Di gotuje