Dzisiaj polecam szybkie i proste sakiewki z ciasta francuskiego, nadziewane serami, doprawione do smaku na ostro. Idealne jako przystawka, przekąską lub kolacja. Polecam! Francuskie sakiewki serowo - paprykowe Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g sera typu feta 100g startego sera żółtego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki Wykonanie: Ser feta kroimy w drobną kostkę, mieszamy ze startym serem(...)jajkiem i przyprawami. Ciasto kroimy na kwadraty o boku około 10 cm. Na środek każdego nakładamy po 2 łyżeczki farszu. Rogi ciasta zbieramy u góry tworząc sakiewkę. Sakiewki pieczemy w 200 stopniach około 15-20 minut. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniNiedawno przeczytałam, iż najlepszą mąką na pączki jest mąka zawierająca dużo glutenu. Taką mąką jest krupczatka. Dodatkowo ciasto musi zawierać dużo żółtek, a mało cukru. Dzisiejsze pączki są na mące krupczatce, dodatkowo dodajemy do nich twaróg, dzięki temu dłużej zachowują świeżość. Pączki możemy nadziewać dowolnym nadzieniem, możemy je dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Dodatek skórki pomarańczowej nadaje im wspaniałego aromatu(...)krem. Dodajemy po 1 jajku, następnie po 1 żółtku. Następnie dodajemy stopniowo twaróg. Do masy dodajemy alkohol, wyrośnięty zaczyn, skórkę otartą z pomarańczy, sól oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli za bardzo klei się do ręki dodajemy więcej mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 20 części
Smak mojej kuchniMacie już jakieś kulinarne plany na Walentynki? Jeśli nie to dzisiaj proponuję szybki sernik na zimno z truskawkami. Ciasto zwane jest również chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi i najczęściej zamiast różowej masy przygotowuje się masę kakaową. U mnie inna wersja, bardziej Walentynkowa i moim zadaniem dużo smaczniejsza. A przede wszystkim bardziej kolorowa, idealna na niespodziankę dla ukochanej osoby. Życzę(...)herbatników, długość 5 sztuk. Herbatniki delikatnie smarujemy różową masą. Następnie układamy drugą warstwę herbatników, identycznie jak pierwszą. Herbatniki smarujemy białą masą. Na środku układamy umyte i odszypułkowane truskawki. Boki ciasta składamy do góry, tak by zamknęły się w trójkąt. Ciasto owijamy folią i schładzamy 12 godzin. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą dekorujemy ciasto. Dekorujemy posypką
Smak mojej kuchniPieczenie pierników i pierniczków czas zacząć. Mój dzisiejszy piernik jest mocno czekoladowy, do masy dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady. Piernik przypomina ciasto brownie i jest bardzo smaczny. Wierzch dodatkowo oblewamy polewą czekoladową, zamiast białej czekolady możemy użyć mlecznej lub deserowej. Przepis ze strony Lidla. Polecam! Piernik z czekoladą w białej polewie Składniki na keksówkę o wymiarach dna 8 x 23cm(...)masy jajecznej wlewamy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy. Do powstałej masy przesiewamy obie mąki połączone z proszkiem i sodą. Mieszamy. Na końcu dodajemy powidła i mieszamy całość do połączenia składników. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (lub w 160 z termoobiegiem). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem
Smak mojej kuchniChurro to tradycyjny tłusty wypiek hiszpański z ciasta parzonego. Churro w postaci długich paluszków o przekroju w kształcie gwiazdki smażymy na głębokim oleju, dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najczęściej oprószone są cukrem pudrem, często również podawane są z filiżanką czekolady, w której można je umoczyć. U mnie dzisiaj obie wersje z tym, że czekolada była(...)cukier puder, czekolada z orzechami Wykonanie: Wodę, cukier, sól, ekstrakt z wanilii oraz masło umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie rózgą, aż powstałe ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Masę ostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy wbijamy kolejno po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką
Smak mojej kuchniziaren słonecznika ze słodkim deserem. Ciacho jest bardzo delikatne i słodziutkie. Z podanego przepisu wychodzi cała ciężka blacha (u mnie wymiary blachy 36×24 cm). Wbrew pozorom wykonanie ciasta nie zajmuje dużo czasu :). Składniki: 2 duże paczki krakersów 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 l śmietany kremówki 36 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka słonecznika łuskanego 1 szklanka mąki
Mojewlasne.plWielkanocne wypieki czas zacząć! W tym roku będę miała dla Was przede wszystkim kilka mazurków. Uwielbiam maślane, kruche spody, które za pomocą dodatków można przekształcić w wykwintne ciasta. Dzisiejszy posmarowany jest lekko kwaśnym, orzeźwiającym, domowym kremem cytrynowym (lemon curd) i posypany chrupiącymi, słodkimi bezami, które przełamują smak cytryny. Wygląda pięknie i bardzo słonecznie, idealnie pasuje do pogody w ten weekend(...)wzgórek, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki
Słodkie inspiracjebabka jest rewelacyjna, zadziwia smakiem. Nikt by nie poznał że tam jest szpinak. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Pycha Wykonanie ciasta – jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch. Szpinak rozmrozić, odcedzić i wylać nadmiar wody. Za pomocą blendera zmiksować szpinak razem z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny. Mąkę(...)Cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści. Lekko przestudzić i wlewać do masy szpinakowej. Dokładnie wszystko wymieszać. Pieczenie – formę do babki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C godzinę. Zawsze po upływie tego czasu sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Gdyby po wyjęciu z babki patyczka byłoby ciasto to chwilkę przedłużyć czas
Kuchnia Pokoleńpuszki czerwonej fasoli 200 g mixu sałat kiełki rzodkiewki - opcjonalnie oliwa do skropienia TORTILLE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i powoli zalewamy wodą jednocześnie mieszając powstające ciasto. Woda nie powinna być wrząca, najlepsza jest taka, która odstała 3-4 min po zagotowaniu. My do ciasta dodaliśmy także czerwoną wędzoną paprykę oraz szczyptę sproszkowanego chilli, ale nie jest(...)konieczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na 15 min, aby odpoczęło; Po tym czasie szybko zagniatamy ciasto na blacie i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich wałkujemy okrągły placek i smażymy na suchej patelni z obydwu stron, aż do powstania brązowych "kropek". Gotowe, usmażone tortille układamy na siebie i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły
Kuchnia od dwojgaoczkach (lub za pomocą robota kuchennego). Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę oraz wsypać sól. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placek = 1/2 łyżki ciasta). Z czasem, ciasto na placki lekko ciemnieje, ale w ogóle tym się nie przejmujcie :) Placki lekko spłaszczyć i smażyć na średnim ogniu z obu stron(...)zarumienienia. Usmażone placki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło jak i na zimno. Od lewej: składniki przed wymieszaniem Środek: gotowe ciasto Po prawej: smażenie placków
Ugotowaćskładniki: 500 ml wody, przegotowanej i przestudzonej ok. 60 g mąki żytniej 2-3 ząbki czosnku wykonanie: Do słoika wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaherbaty Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy cukier i małą szczyptę soli. Następnie dodajemy masło lub margarynę. Całość siekamy nożem, dodajemy herbatę i szybko zagniatamy. Tworzymy kulę z ciasta i schładzamy ją w lodówce przez 30 minut. Następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto lub rozgniatamy ręką na grubość około 3 mm (ciasto można z wierzchu lekko posypać mąką(...)powinny mieć ładnie zarumieniony spód). Zdejmujemy z blaszki gdy ostygną. Podajemy bez dodatków lub z lukrem. U mnie dziś wersja wzbogacona – ciasteczka popsikałam żółtym sprey’em do ciast, na wierzch dodatkowo posmarowałam pomarańczowym lukrem (sok z pomarańczy z trzcinowym cukrem pudrem) i posypałam strzelającą posypką. Smacznego
Słodkie okruszkiDrożdżowe wypieki to jedne z moich ulubionych . Najlepsza drożdżówka - wiadomo to ta od Mamy 😃 Chociaż muszę przyznać, że powoli dorównuje Mamie i udaje mi się zrobić równie pyszne ciasta drożdżowe. Prawdziwa drożdżówka to mąka pszenna, tłuszcz, cukier, jajka, niekiedy jakiś aromat czy także rodzynki. Najprostsze receptury przeważnie są najlepsze. Tym razem chciałam stworzyć drożdżowy wypiek w wersji zdrowszej(...)ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Drożdże powinny być gotowe za ok. 15 minut. Do miski wsyp wszystkie składniki (oprócz musu z mango i maku), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj ciasto rękoma do momentu aż będzie odklejać się od dłoni. Jest to ok. 10-15 minut. Ponownie odstaw do wyrośnięcia przykryte w misce ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Blat obsyp miską
Zdrowie na języku :Pniezwykły aromat i piękny, złocisty kolor. Wielkie pieczenie rozpoczynało się w Wielki Piątek. W domach panował wówczas wyjątkowy rygor, bo baby podczas rośnięcia łatwo się mogły przeziębić, a często ciasto było tak delikatne, że wystarczył głośniejszy krzyk czy trzaśniecie drzwiami, by ciasto opadło. Również podczas pieczenia zachowano szczególną ostrożność. Wyciąganie z pieca, studzenie i wyciąganie z form było prawdziwą próbą(...)czasie wsypać mąkę, cukier waniliowy możemy dodać bakalie według uznania). Dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej formy z kominkiem. Włożyć do ciepłego piekarnika i przy otwartych drzwiczkach trzymać ciasto przez 20 minut. Następnie zamknąć piekarnik i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut, dla pewności sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub zalać lukrem
Tradycyjna KuchniaIlość: 12 szt Czas przygotowania: ok. 2h Składniki: Ciasto: – 500 g mąki pszennej – 1 jajko – 1 op. drożdży instant – 0,5 łyżki cukru – 25g masła – 0,5 szkl. ciepłego mleka – szczypta soli himalajskiej Farsz szpinakowy: – 1 opakowanie serka kremowego Arla Apetina POMIDORY I BAZYLIA – szpinak (1 op. mrożonego ok. 400g(...)miski wsypać mąkę,drożdże i sól, dodać jajko, cukier, ciepłe mleko i rozpuszczone, wystudzone masło. 2. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Na patelni z tłuszczem podsmażamy przeciśnięty czosnek ze szpinakiem. Pod koniec smażenia dodajemy opakowanie serka kremowego Apetina i mieszamy. 4. Pora na lepienie pampuchów. Odrywamy od całości ciasta ilość
Podwójnaporcja