produkcję". Ale orzeszki bez orzechów? Nie! Obowiązkowo dodałam je do nadzienia. Wyszła mi pokaźna ilość ciastek, ale zniknęła zanim pomyślałam kiedy my to wszystko zjemy? Zresztą sami spróbujcie! Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 200g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczka sody Nadzienie: 125g masła 125 ml wody 3/4 szklanki cukru(...)łyżki kakao 2,5 szklanki mleka w proszku 50g orzechów włoskich (posiekanych) Dodatkowo: olej do natłuszczenia patelni/foremek Przygotować skorupki z ciasta. Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. Następnie wszystkie składniki należy zagnieć i podzielić na niewielkie kuleczki - mniej więcej o 1 cm średnicy. Patelnię rozgrzać i przy pierwszym smażeniu - zagłębienia należy posmarować niewielką ilością oleju. W dołeczkach
Di gotujesoli Nadzienie 300 g białego sera 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo masło śmietankowe do smażenia Ciasto Aby przygotować ciasto naleśnikowe – jajko rozbij do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli, odrobinę mleka i wody, wymieszaj mikserem. Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, mleko i wodę oraz roztopione(...)masło. Mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto przykryj ściereczką i odstaw je na pół godziny. Na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nalewaj chochlą porcję ciasta. Naleśniki smaż z obu stron – mniej więcej przez minutę. Nadzienie Ser wymieszaj ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym , Naleśniki posmaruj masą serową, zwiń w ruloniki. Przed podaniem naleśniki przysmaż na odrobinie masła. Podawaj
Kubki smakukakao trochę dodatkowej mąki i mleka lub wody Przygotowanie: Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i wlewamy je do ciasta, które cały czas mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery części i do każdej z nich dodajemy składnik, który doda koloru. Do ciasta ze szpinakiem być może trzeba będzie dodać trochę(...)mleka lub wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Natomiast do ciasta z sokiem z buraków dosypujemy trochę mąki Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Naleśniki mogą być wytrawne (np. z pieczarkami, ze szpinakiem, z szynką i żółtym serem) lub tradycyjne z twarożkiem. Można je również zwinąć, posmarowane twarożkiem a w srodku z ogórkiem, szynką, papryką i pokroić na rollsy
bistro mamaWymieszać do rozpuszczenia cukru. W większej misce wymieszać mąkę pszenną i razową, a następnie dodać rozpuszczone drożdże w ciepłym mleku, olej i jogurt. Wyrobić gęste i elastyczne ciasto przez ok. 10 min. Gdy ciasto będzie za mokre - dodać mąkę, a gdy za suche - jogurt lub mleko. Ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem konopnym/lnianym, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe(...)miejsce np. koło kaloryfera na 1h-1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić nożem na 15 części. Uformować kulki, naciągnąć i nałożyć konfiturę. Bułki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ścierką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do momentu ich wyrośnięcia. W między czasie przygotować kruszonkę - powinna być sypka i schłodzona. Bułki posmarować jajkiem i obsypać kruszonką. Piekarnik nagrzać
Czarnawisienkaziemnych sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Przestudzić. Następnie dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za rzadkie, należy dosypać odrobinę mąki więcej. Szpinak umyć, osuszyć i lekko posiekać. W garnku podgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szpinak. Podgrzewać mieszając(...)Odcisnąć z nadmiaru wody i dodać posiekane suszone pomidory (odsączone z oleju). Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, zmielić i dodać do farszu. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z ciasta formować podłużne placuszki robiąc na środku, wzdłuż wgłębienie. Nałożyć trochę farszu i zlepić boki tworząc paluchy. Każdy paluch maczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Panierkę delikatnie docisnąć
Oryginalny smakŻółtka utarłam na puszystą masę. Do miski wsypałam mąkę ze szczyptą soli, dodałam rozczyn drożdżowy i utarte żółtka. Wlałam resztę śmietanki, wymieszałam i dokładnie wyrobiłam na gładkie elastyczne ciasto. Dodałam jeszcze otartą skórkę z cytryny i ekstrakt cytrynowy. Ciasto ponownie wyrobiłam. Kiedy już nie kleiło się do miski, przykryłam, bawełnianą ściereczką i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Pięknie wyrosło Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobiłam, żeby odpowietrzyć. Odkrawałam kawałki ciasta, formowałam okrągłe bułeczki i wykładałam je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Pozostawiłam w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Kiedy bułeczki podrosły posmarowałam je rozkłóconym jajkiem i obsypałam przygotowaną kruszonką. Piekarnik ustawiłam na 180 ° C. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekły się na złoty kolor
Kuchnia u KrysiOpis: Langos (langosz) specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej. Langosz to drożdżowy placek, który piekło się z ciasta chlebowego blisko ogniska. Zresztą sama nazwa znaczy tyle co płomień . Teraz smaży się placki na głębokim tłuszczu. Składniki: 500 g mąki pszennej 300 ml mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 200 g sera(...)kilka łyżek mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 minut. Następnie do większej miski dodajemy pozostałą mąkę i mleko, sól oraz rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy placek o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzewamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnełyżka spirytusu 1 litr oleju do smażenia cukier puder o posypania wykonanie: Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję pozostałe składniki. Wszystko szybko zagniatam i formuję kulę. Drewnianym wałkiem uderzam w ciasto rozpłaszczając je, po czym znowu składam i uderzam. Wybijam do momentu, aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy ciasto przykrywam folią i wstawiam do lodówki na pół godziny(...)wyjęciu z lodówki wałkuję ciasto na placki tak cienkie, jak to tylko możliwe. Wycinam paski, z których każdy nacinam w środku i przez to nacięcie przekładam jeden jego koniec. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewam olej. Smażę chrusty z obu stron na lekko złoty kolor. Wyjmuję łyżką cedzakową, osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem
babka w formiedość czasochłonne i wymagają cierpliwości, jednak efekt końcowy wszystko wynagradza. Zamiast masy budyniowej użyłam do wypełnienia grzybków serka kremowego połączonego z mlecznym wafelkiem. Wyszło pysznie! Składniki na 10 grzybków: Ciasto: 190g mąki pszennej 1 jajko 100g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli Krem: 200g serka kremowego 1 wafelek Lusette mleczny 50g śmietanki Ponadto: polewa czekoladowa odrobina mleka lub białka(...)łyżeczka maku tłuszcz do smarowania foremek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy jednakową ilość kółek w dwóch rozmiarach, z których powstaną kapelusze (większe kółka) oraz ich spody (mniejsze). Z pozostałego ciasta lepimy wałeczki, których jeden z końców smarujemy mlekiem lub białkiem i posypujemy makiem- to będą nóżki
Wrzosowa Polanazawsze ściemnia w każdym temacie :D Składniki na 20 sztuk Pączki- zaczyn: 125ml ciepłego mleka 3 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka cukru 55g świeżych drożdży Pączki - ciasto właściwe: 150g mąki krupczatki 350g mąki tortowej 125ml ciepłego mleka 7 żółtek 3 łyżki cukru 60ml oleju rzepakowego szczypta soli 3 łyżki spirytusu Krem adwokatowy: 3/4 szklanki mleka(...)minut. Żółtka ucieramy z cukrem. Do misy miksera przesiewamy pozostałe mąki, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, utarte z cukrem żółtka oraz olej. Na końcu dodajemy spirytus. Ciasto wyrabiamy na najniższych obrotach ok 10 minut. Gotowe przekładamy do wysmarowanej oliwą, czystej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok jedną godzinę (w cieple, pod bawełnianą ściereczką). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na stolnicy
Kuchnia w czekoladzieąkę przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy, jajka, sól, letnie mleko i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić około 10 min. i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować roztopionym masłem. Ciasto złożyć na 3 jak ciasto francuskie. Znów rozwałkować w prostokąt i posmarować masłem i znów złożyć. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Tak przygotowane(...)ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na szerszej części trójkąta ułożyć nadzienie i zwinąć formując rogal. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200°C około 15 min (aż się zezłocą
Moje domowe kucharzenieKulki Kofta z białej kapusty. na zakończenie karnawału... Karnawał powoli mija, na blogach jest mnóstwo przepisów na pączki, oponki, faworki, lany chrust i nie chciałam się
dolcevitainmykitchensię w mąkę kukurydzianą - nie chciałam nic zepsuć, ale pewnie kolejnym razem wypróbuję też inne rodzaje mąk, bo czuję, że mogą wyjść równie pyszne bajgle :) Zachęcam do spróbowania, bo ciasto jest całkiem plastyczne, chociaż trzeba uważać, bo trochę się kruszy. Jak zwykle bez dodatku cukru - ja użyłam płaskiej łyżki erytrolu, przez co bajgle mają drobne, zarumienione kropki i sypkiego ekstraktu(...)płaska łyżka erytrolu 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 1 łyżeczka sody 200 g gęstego naturalnego serka sok z połówki cytryny Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie najlepiej za pomocą widelca. Ciasto jest dość gęste ale lepkie. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki kokosowej. Ciasto podzielić na 8 części. Zwilżonymi wodą dłońmi formować wałeczki
FitKotTak jak wcześniej wspomniałam zostałam zaproszona przez Streetcom do Kampanii w której ja ,moi znajomi i rodzina mamy okazję przetestowania Optimy Cardio Potas Plus . Paczka Ambasadora
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajest gotowy,tzn widać wyraźnie,że drożdże fermentują,wymieszać je z mąką,dodać jajka oraz pozostałe mleko - wyrabiać. Pod koniec dodać ciepły ,stopiony tłuszcz,spirytus i dalej wyrabiać,aż ciasto będzie gładkie i lśniące;powinno również odstawać od naczynia i rąk. Wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto grubo rozwałkować,wykrawać krążki.Na jeden krążek nakładać(...)stroną do dołu. Temperaturę tłuszczu przed smażeniem pączków sprawdza się wrzucając na gorący tłuszcz kawałek ziemniaka; gdy zacznie się rumienić,można smażyć pączki.Można również wrzucić na tłuszcz kawałek ciasta;gdy natychmiast "odskakuje" od dna,podpływa na wierzch tłuszcz jest nagrzany dostatecznie. Pączki smażyć na niezbyt silnym ogniu, po przykryciem ok 1,5 min z każdej strony. Gdy połowa pączka
Niespełnione zdolności kulinarne