Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia czegoś z wędzonym łososiem, który czekał w zamrażarce. Padło na pierogi. Mięciutkie ciasto, farsz z dodatkiem białego sera, a dopełnieniem jest sos śmietanowo-koperkowy. Bez niego- przyznaję bez bicia smakowałyby mi zdecydowanie mniej. Zrobiłam małą porcję, jak to zwykle bywa z nowościami, ale jeśli jesteście smakoszami(...)lubicie łososia, to spokojnie możecie podwoić porcję 😉 Składniki: Ciasto na ok 25 sztuk: 300g mąki pszennej 150ml gorącej wody 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli Farsz: 250g białego sera 150g wędzonego łososia opcjonalnie szczypta soli i pieprzu Sos śmietanowo-koperkowy: 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki pszennej ½ szklanki wody 4 łyżki śmietany 18% ½ pęczka świeżego koperku sól, pieprz do smaku Sposób
Kuchnia w czekoladzieMój ulubiony przepis na ciasto do pizzy. Można z niego zrobić wszelkiego rodzaju pizze - zwijane , odrywane czy zwykłe. 1 jedną dużą lub 2 małe: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Mąka Reszelska Młynomag 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży ¾ szklanki letniej wody Do miski przesiewamy przez sitko mąkę(...)Dosypujemy sól i cukier oraz wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Całość wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (około 5 minut). Formujemy kule, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką) i rozwałkowujemy na jeden duży placek lub dwa mniejsze. Takie ciasto
VioletoweKucharzenieskładniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 mały słoik selera konserwowego 1 słoik mieszanki groszku z marchewką 1/2 małego słoika cebulki marynowanej 3 jajka majonez sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniacukru - 1 łyżka mąki - 1/3 kostki drożdży Przygotowanie: Do podgrzanego mleka wsypałam łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodałam drożdże. Wszystko rozpuściłam i zostawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe składniki na ciasto wsypałam do miski i dodałam wyrośnięty zaczyn. Dość długo zagniatałam ( 10 - 15 minut). Możliwe, że trzeba będzie dolać trochę mleka aby ciasto było elastyczne i lekko się ugniatało. Pozostawiłam znowu(...)ciepłym miejscu ( u mnie kaloryfer). Ponownie zagniotłam ciasto. Teraz dzielę ciasto na bułeczki. Do środka wkładam po kostce czekolady i formuję w ręce kulki. Na koniec smaruję bułki białkiem, które zostało i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-30 minut
Tanio smacznie i prostoPtysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY(...)śmietanki kremówki 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce. Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie
https:KKuchniaMniamdanie typu co mamy w lodówce i "pod ręką". Szczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek(...)Przygotowanie Wylepiłem ciastem okrągłą formę i gęsto nakłułem widelcem. Boki wysmarowałem roztrzepanym żółtkiem, wstawiłem do lodówki na pół godziny. Boczek pokroiłem w dość szerokie paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry. Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek
R'n'G Kitchenskładniki na 1 porcję : 1 bułka 1 jajko 2 plasterki ulubionej kiełbasy troszkę startego sera żółtego sól, pieprz wykonanie: Wierzch bułki ścinamy, wydrążamy środek, tak aby
Domowy Smak Jedzeniamieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę razową,potem pszenną i mieszamy. miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia podsypujemy obficie blat mąką,wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy. Następnie do piekarnika wstawiamy naczynie w którym będziemy piec chleb i nastawiamy na 230 stopni. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni,ostrożnie wyciągamy naczynie żeby się(...)poparzyć,wkładamy do niego ciasto,opcjonalnie posypujemy makiem i pieczemy. (oczywiście z pokrywą) Po 25 minutach ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze około 20-25 minut. Chleb ma być złocisty. Wyciągamy gorący chleb z naczynia i dajemy na jakąś kratkę by odparował I gotowe :-) a tu przepis w wersji Youtube :-) Jest pyszny i bardzo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMoje buraczane love trwa nadal. Tym razem ta miłość przerodziła się w ciasto z udziałem buraka. Bardzo fajne, wilgotne, niezwykle smaczne buraczano-czekoladowe cudo. Wypórbujcie koniecznie. Ilość porcji: Blacha okrągła 24 cm Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Składniki: 400g surowych buraków (3 małe lub 2 duże) 180g ciemnej czekolady 150g cukru trzcinowego 90g mąki pszennej 70ml oleju rzepakowego(...)powstanie lekka puszysta masa. Ostrożnie mieszamy z przecierem z buraków i dolewamy przestudzoną czekoladę. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia (oraz orzechy jeśli używasz) i kawałki buraka. Ciasto mieszamy delikatnie szpatułką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem – powinien być wilgotny
Kolizje SmakówCiasto dla miłośników kawy ale nie tylko. Ja kawy nie lubię, ale w cieście czasem mi smakuje. W tym smakowała mi bardzo, zwłaszcza, że całość miała coś z sernika na zimno. Budyń kawowy i masa z serków z czekoladą fajnie razem pasują. Można użyć serków homogenizowanych z kawałkami czekolady, one mają charakterystyczny smak i na pewno w tym zestawieniu też(...)warstwą herbatników. Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę ubić na sztywno, Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Serki zmiksować z bitą śmietaną, dodać połowę czekolady i żelatynę Wymieszać i wyłożyć na ciasto. kilka herbatników pokruszyć i wymieszać z pozostałą czekoladą. Posypać wierzch ciasta i schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSmaczne sałatki z buraka. Edyta Guhl. ,, Mam smaka na buraka“ to akcja kulinarna, którą na stronie Durszlaka ogłosiła przesympatyczna Angela z blogu Smakołyki Angeli. Jeśli macie
dolcevitainmykitchensoku z cytryny Kolorowe posypki Zaczyn: Mleko delikatnie podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Dosypujemy mąkę, mieszamy. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min. Ciasto: Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i żółtka. Wlewamy zaczyn i miksujemy przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Na końcu wlewamy przestudzoną margarynę lub masło oraz likier waniliowy(...)Ciasto mieszamy do momentu aż będzie odklejać się od boków. Formujemy kulę, delikatnie podsypujemy mąką (w razie potrzeby). Zostawiamy pod przykryciem na 60 minut (do podwojenia objętości). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy oponki. Ja użyłam szklanki i małego kieliszka. Gotowe układamy na suchej ściereczce, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. W szerszym garnku
VioletoweKucharzeniełyżkami mąki pszennej i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie zaczyn wymieszać z pozostałą mąką, cukrem, solą i oliwą z oliwek. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia przykrywając czystą ściereczką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować z ciasta około 6 bułeczek i odstawić ponownie na około 30 minut. Rozkłócić jajko
Ania i Marcin gotująjogurcie. To pyszny, kwaśny i orzeźwiający deser. Poza sezonem (wrzesień-październik) pozostaje nam dżem z rokitnika. Jego śniadaniowa wersja to tosty francuskie z rokitnikiem. Idealna sprawa jeśli kupiliśmy ciasto drożdżowe, ale zjedliśmy tylko kawałek a reszta nie jest już taka świeża. Składniki: 2 kromki ciasta drożdzowego na osobę (może być spokojnie “wczorajsze”) jajko małe opakowanie śmietany łyżka ekstraktu z wanilii(...)rokitnikiem odrobina owoców – u mnie garstka mrożonych jagód i ananasa Jak przygotować tosty francuskie z owocami? Jajko, śmietanę i wanilię mieszamy razem widelcem. Przygotowujemy kanapki z ciasta drożdżowego. Pomiędzy 2 kawałki ciasta wkładamy owoce i dużą łyżkę rozsmarowanego dżemu z rokitnika. Każdą kanapkę obtaczamy w śmietanie z jajkiem. Smażymy z każdej strony (aż będzie rumiana). Lubisz moje wpisy
Ugotowane pozamiatanelekko podgrzejcie, rozpuśćcie w nim drożdże, dodajcie odrobinę cukru i odstawcie do wyrośnięcia. Mąkę przesiejcie przez sito, dodajcie do niej cukier puder, rozpuszczone wcześniej masło, jajko i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiajcie tak długo aż zacznie odklejać się od rąk. Odstawcie ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie odgazujcie ciasto uderzając w nie. Rozdzielcie ciasto na dwie części
OliveandThyme