ciasto - 163312 przepisów (strona:4053/10888)

Pierogi z mięsem 182

łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę, wrzucić(...)patelnię i smażyć, aż płyn odparuje. Mięso zmielić, dodać cebule i pieczarki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować 1-2 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Podawać z podsmażoną na złoto

Obiad gotowy
Ciasteczka gęsie łapki 240

300g mąki 1 małe jajko szczypta cynamonu lub otarta skórka cytrynowa/pomarańczowa 0,5 szklanki cukru Masło posiekać z mąką, dodać twaróg, jajko, skórkę lub cynamon i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, każdy kawałek uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość(...)wycinać kółka. Do miseczki wsypać cukier. Krążki ciasta maczać w cukrze: połówka z jednej strony, złożyć na pół cukrem do środka, znów zanurzyć w cukrze, złożyć, z wierzchu również zanurzyć w cukrze i ułożyć na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 180stC. Smacznego

Obiad gotowy
Keks marcepanowy z bakaliami 164

przypadły na weekend. Cały ten zgiełk przygotowań minął, teraz można planować Sylwestra. Siedzę więc z herbatą i kawałkiem makowca (z niemiłosiernie dużą ilością maku:) i się zastanawiam nad przekąskami. Ciasto też jakieś będzie. Chodzi za mną tort makowy, wiec może się porwę na upieczenie. Ale dziś przychodzę do Was z keksem marcepanowym, który po kilku dniach leżakowania smakuje jeszcze lepiej(...)jajku oraz ekstrakt migdałowy. Jedną łyżkę mąki odłożyć (będzie potrzebna do bakalii), resztę mąki przesiać z proszkiem i sodą, wyspać do masy jajecznej, wymieszać. Bakalie oprószyć mąką, wmieszać do ciasta. Masę marcepanową zetrzeć na dużych oczkach, wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać. Keksówkę (10x30) wyłożyć papierem, przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp 170stC

Obiad gotowy
Pierogi z gęsiną i śliwkami 185

bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól 1 łyżka masła listki szałwii Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić(...)dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 1-1,5 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Podawać z posmażonymi na maśle listkami szałwii. Smacznego

Obiad gotowy
Placuszki z masłem orzechowym FIT 202

smażenia  Wykonanie  Do miski dodaję mąkę otrębową , proszek do pieczenia , jajka , masło orzechowe , miód , mleko , i mikserem bardzo dokładnie mieszamy około 5 minut , następnie kiedy nasze ciasto jest za mocno gęste można dolać odrobinę mleka sojowego , ciasto ma być troszkę bardziej gęstsze niż na naleśniki . Jak ciasto mamy gotowe , odstawiamy na 20 minut , po tym czasie na patelni(...)rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy nasze formy , smażymy nasze placuszki , ( dla tych co nie mają form , wykładają ciasto na rozgrzaną patelnie standardowo ) , smażymy po obu stronach , na złoty kolor , następnie po usmażeniu wykładamy na talerz i możemy polać sosem klonowym , ale to już według uznania

Mój Smak
Ucierane ciasto z gruszkami. 171

Ciasto wilgotne i mięciutkie przełożone masą z gruszek. Polecam do kawy lub herbaty. Składniki: 25 dag margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jajek 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao Dodatkowo: 1 kg gruszek 1 cukier waniliowy Gruszki obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, drobno pokroić(...)cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka, a następnie dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylać połowę ciast, wyrównać i wyłożyć naszykowane gruszki. Do reszty ciasta dodać kakao i śmietanę, wyłożyć na gruszki. Piec w piekarniku nagrzanym

talerz przyjemności
Ziemniaczana rolada z pietruszkowym farszem 222

Wszystko zależy od kreatywności, można podać na zimno z sosem, na ciepło z surówką, albo jako dodatek do lekkiej potrawki czy gulaszu. Zapraszamy do wypróbowania pomysłu na roladę ziemniaczaną. CIASTO: 8 średniej wielkości ziemniaków 2 jaja 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka gęstej śmietany 12 % masło do wysmarowania formy FARSZ: 150 g słoniny(...)wrzucamy posiekaną pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego wysmarowujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, lub 190 góra - dół. Teraz przechodzimy do ciasta. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy kolejno jajka. Muszą mieć one na tyle niską temperaturę, aby nie zrobiła się jajecznica. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy powoli przesianą mąkę razem z mąką ziemniaczaną

Kuchnia od dwojga
Ciasto latte macchiato 925

ciasto jest dla tych którzy lubią delikatne i wilgotne wypieki. Ciasto z aromatem kawy, które rozpływa się w ustach. Może wydawać się trudne bo jest kilka warstw jednak jest bardzo proste do zrobienia. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień . Składniki: Biszkopt na spodzie: 6 jajek 6 łyżek cukru 4,5 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa 1,5 łyżki kakao(...)góry. Poncz: Zimny napar z kawy wymieszać z likierem. Krem: Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder.  Warstwy ciasta:  Biszkopt z 6 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować część kremu, ułożyć na całej powierzchni namoczone w naparze biszkopty, rozsmarować część kremu, przykryć biszkoptem z 3 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować cienką

Ala piecze i gotuje
Piernik marokański z ras el hanout 174

Najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam to rodzaj piernika z marokańską mieszanką przypraw ras el hanout. To coś pomiędzy przyprawą do piernika a curry. Zostawia na języku lekko pikantny posmak, ale kojarzy mi się właśnie z piernikiem. Kupiłam tę przyprawę po przeczytaniu “ Pysznie dla rodziny i przyjaciół ”, bo jest bardzo popularna we współczesnej kuchni francuskiej, którą Joanna Drzazga polecam na rodzinne(...)spotkania. Tradycyjnie używa się jej jako przyprawy do mięsa, ale tutaj idę za radą ekipy restauracji Fernandez & Wells. W książce “Rustic” jest właśnie takie ciasto. Moja wersja zastępuje niektóre trudne do zdobycia składniki miodem i kawą zbożową. Dodaję też kandyzowany imbir, który ma podobną słodką ostrość co ras el hanout. Przyprawę tę można kupić na allegro i w sklepach

Ugotowane pozamiatane
rozgrzewająca herbatka z imbirem i maliną 171

  *składniki: 100 ml soku z malin (u mnie maliny w soku własnym) ok. 1 cm świeżego imbiru 1-2 łyżeczki czarnej herbaty 2 łyżeczki miodu

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe placki z mięsem mielonym 191

Pizza to zazwyczaj ciasto drożdżowe, dodatki i dużo sera, dziś proponuję jej inną wersję :). Placki drożdżowe z mięsem mielonym to coś jak pizza bez sera. Na pewno zasmakują każdemu, do tego są banalne w przygotowaniu. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: 300g mięsa mielonego(...)drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso i warzywa. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat, całość studzimy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4-6 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. 3. Na każdy placek wykładamy mięso mielone z warzywami. Brzegi zaginamy do środka tak by ciasto przykryło trochę farszu

Szefowa kuchni
Domowe bułeczki i rozgrzewająca herbata z cytrynką i imbirem 277

rozpuszczamy drożdże z cukrem, mieszamy i na chwilę odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy szczyptę soli, łyżkę oleju, rozczyn z drożdży i resztę mleka. Całość wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na 5 minut. Jeśli podczas wyrabiania ciasto kleiłoby się do rąk, rękę którą wyrabiamy ciasto podsypujemy delikatnie mąką. Następnie z ciasta formujemy gruby wałek, odrywamy

Słodkie okruszki
Tort czekoladowo dyniowy 227

ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj po kolei po żółtku. Następnie powoli dodawaj cukier, mąkę, kawę z proszkiem do pieczenia i olej. Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz w 180C przez 20-25 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto do niej nie przywiera. Biszkopt odstaw do ostygnięcia i nie wyciągaj

Niezły Młynek
Chleb gryczany. 176

Trzeba bowiem cierpliwie poczekać aż kasza "zapracuje". W efekcie zachodzących procesów fermentacji pojawi się charakterystyczny kwaskowy zapach. Kiedy nadejdzie właściwy moment kaszę należy zmiksować blenderem, dodać soli i pozwolić ciastu wyrosnąć. Następnie upiec i gotowe :) Miąższ chleba jest wilgotny, w czym przypomina swoich żytnich kolegów. Prezentuje się w szarościach, czy nawet bladoniebieskich odcieniach. Dużym atutem wypieku jest przyjemnie chrupiąca skórka(...)jaki jest w smaku? Gryczany. Posmakuje wszystkim wielbicielom tej kaszy, ale zdeklarowanych przeciwników nie zachwyci. Zachęcam do jego wypróbowania. Następnym razem do ciasta dodam nasiona słonecznika. PS. Przepis pochodzi ze strony  natchniona.pl . Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej 700 ml wody + dodatkowo do uzupełnienia 2 i 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Kaszę przepłukać na sitku. Następnie zalać wodą

zadanie-gotowanie
Placuszki z serka wiejskiego z miodem 176

pieczenia 1 łyżka cukru 2 łyżeczki miodu olej do smażenia Przygotowanie: Roztrzepać jajko z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia- wymieszać na gładkie ciasto. Z serka wiejskiego odlać nadmierną ilość wody i delikatnie wymieszać z ciastem. Na rozgrzanym tłuszczu formować małe placuszki i piec aż po obu stronach(...)się zarumienią. Po upieczeniu wyciągnąć na rącznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Podawać polane miodem. Krok po kroku: 1. Wymieszać składniki na ciasto 2. Połączyć ciasto z serkiem wiejskim 3. Upiec niewielkie placuszki Pobierz wersję do druku: Pobierz Placuszki z serka wiejskiego z miodem Artykuł Placuszki z serka wiejskiego

KuchniaWeDwoje.pl