Sałatka z czerwonych buraków. Edyta Guhl. Czerwony burak jest moim kulinarnym faworytem wśród warzyw zimowych. Smakuje mi w każdej postaci. Jako zupa, smarowidło na chleb, w
dolcevitainmykitchenCiasto francuskie sprawdza się zawsze czy to w formie słodkiej czy wytrawnej. U mnie dziś goszczą roladki na wytrawnie z serem i szynką. Prosta przekąska a jaka smaczna :) Idealne na różnego rodzaju imprezy. Polecam :) Takie roladki smakują wyśmienicie, np z ketchupem, majonezem albo sosem czosnkowym od Folwark . Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego * plastry sera, np gouda * plastry(...)szynki konserwowej * ketchup Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć. Wzdłuż dłuższego boku układać plastry sera jeden przy drugim, na to posmarować cienko ketchup. Następnie układać jedno obok drugiego plastry szynki. Ciasto zwijać w rulon . Pokroić na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić blachę z roladkami do nagrzanego piekarnika
Zrób to smacznieMacie czasem tak, że nagle Was nachodzi na coś słodkiego? I nie, nie ciasto, bo przecież jego wykonanie zajmie godzinę… W takich kryzysowych sytuacjach, skorzystajcie z tego przepisu. Pączki na jogurcie, są bardzo delikatne w smaku i do tego szybkie do zrobienia. Wrzucasz wszystkie składniki do miski, mieszasz kilka razy i smażysz. Nie używamy drożdży, więc nie musisz się(...)pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 mały jogurt naturalny szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i wymieszać na gładką masę. Formować łyżkami ciasto w kształt kuli wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na gorącym tłuszczu. Usmażone kłaść na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać cukrem
Mieszam w Garnkudodawać do różnego rodzaju zup ale jest ona także rewelacyjnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza gulaszu. Przepis podstawowy zawiera w sobie jajka i mąkę. Możecie go jednak urozmaicić dodając do ciasta zioła czy paprykę. To jest zupa, którą koniecznie musicie wypróbować. Do niej właśnie dodaję zacierkę: http://www.mecooks.com/pl/przepisy-pl/zupa-z-wolowina-na-bogato/ Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się(...)zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 jajka 10 łyżek mąki pszennej szczypta soli Przesianą mąkę wsypać do miski. Dodać rozbite jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno się kleić i w konsystencji powinno być dość twarde. Jeśli jest taka potrzeba należy dodać dodatkową ilość mąki. Uformować kulkę. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut
mecooksskładniki: ok. 1000 g ziemniaków, obranych ok. 5 łyżek mąki 1 łyżeczka soli dodatkowo: 300 g wędzonej kiełbasy lub boczku, dobrej jakości 1 cebula szczypiorek kwaśne
Domowy Smak Jedzeniapodgrzać, pół szklanki wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko rozmieszać z cukrem, dodać przesianą mąkę, kardamon, wyrośnięty rozczyn i zagnieść miękkie, gładkie ciasto. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodawać rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką(...)odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cynamon wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt 30x40cm, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić w plastry ok 2cm grubości. Bułeczki ułożyć na blasze w sporych odstępach. Przykryć i pozostawić do napuszenia
Obiad gotowyletniego mleka, cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) 2. Mąkę oraz sól i żółtko jaja przekładamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy masło/olej i wyrabiamy do tego momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki i ścianek naczynia/miski. U mnie sprawę załatwił robot, trwało to około(...)Gotowe ciasto odstawiamy aby podwoiło swoja objętość na około 1 h. 4. Po tym czasie zagniatamy go krótko (odgazowując), formujemy wałek który tniemy na 5 kawałków. Z kawałków kulamy bułeczki tak aby łączenia ciasta były na spodzie a wierzch bułeczki pozostawał gładki, przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Nacinamy je ostrym nożem i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia
Gotowanie...to proste !soli i cukrem pudrem Dodajemy żółtka i nadal przy pomocy noża mieszamy Teraz pora na kieliszek spirytusu - tylko bez degustacji :) I śmietana, dajemy 3 łyżki a 4 dodajemy gdyby ciasto było zbyt suche Tutaj kończy się pomoc noża, resztę wyrabiamy ręcznie Wyrobione ciasto tłuczemy - panie używają wałka a panowie tłuczka :) Kończymy po drugim bólu ręki Ciasto formujemy w kulkę(...)zawinięte w folię odpoczywa 30 minut Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy na grubość ok 1 mm Wycinamy paski o ok 3 cm szerokości i 10 cm długości Nacinamy po środku i przez powstały otwór przeplatamy jeden z końcy Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano Samo smażenie trwa kilka chwil więc nie robimy
Mechanik w kuchniminut do wyrośnięcia. Do roszczynu dodaj pozostały cukier, mąkę, mleko, skórkę otartą z cytrynu i pomarańczy, sól, jajka i masło pocięte w cienkie plastry. Wszystko wyrobić na ciasto drożdżowe i odstawić pod przykryciem jeszcze na 15 minut. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osuszyć, dodać je razem ze skórką kandyzowaną do ciasta, ponownie wyrobić i odstawić pod przykryciem na kolejne
Niezły MłynekCiasteczka na nietypowym spodzie z aromatycznym farszem. Kardamon i skórka pomarańczowa sprawiają, że ser nabiera całkiem nowego smaku. Składniki ciasto 250 g mąki 3 łyżki oleju 1/4 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl wody farsz 250 g białego sera 2 żółtka 2 łyżki mąki ok. 4 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżka skórki pomarańczowej do ciast dodatkowo czekolada(...)podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy na 20 minut aby odpoczęło. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Biały ser miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem , kardamonem oraz skórką pomarańczową do uzyskania puszystej masy. 3. Ciasto wałkujemy. Wycinamy foremką kółka. Mnie wyszło 28 sztuk. 4. Brzegi każdego dosłownie szczypiemy w 6-8 miejscach. Powinniśmy uzyskać
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykapusty kwaszonej 1 cebula olej do smażenia dodatkowo sól morska pieprz cukier kminek 1 białko Składniki pozwalają na wykonanie ok. 12 paluchów. Przygotowanie. 1. Zaczyn i ciasto. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i szczyptą soli. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, żółtko, 1/2 łyżeczki soli oraz rozpuszczone masło. Ciasto wyrobić(...)kawałki. Na patelni z odrobiną oleju zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać kwaszoną kapustę i przesmażyć ok. 5-10 minut. 3. Paluchy - zawijanie i pieczenie. Ciasto rozwałkować podsypując mąką. Z ciasta o grubości 4-5 mm, wyciąć za pomocą noża, prostokątne kawałki 10x15 cm lub krążki o średnicy 15 cm. Osobiście polecam krążki, ponieważ wychodzą z nich bardzo apetyczne
Pij soki wyciskanemleczkiem kokosowym, wodą kokosową lub wodą. Dodaj przestudzony olej kokosowy i wymieszaj. Przelej płynne składniki do suchych, delikatnie wymieszaj widelcem. Ważne jest, żeby nie dosłownie lekko wymieszać wszystkie składniki – ciasto może mieć grudki. Nakładaj ciasto do papierowych papilotek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Piecz przez około 25 min. (po 20 minutach koniecznie zajrzyj do muffinek , bo każdy piekarnik(...)wymieszaj je z mlekiem i sokiem pomarańczowym. Dodaj przestudzone masło i wymieszaj. Przelej płynne składniki do suchych, delikatnie wymieszaj widelcem. Ważne jest, żeby nie dosłownie lekko wymieszać wszystkie składniki – ciasto może mieć grudki. Nakładaj ciasto do papierowych papilotek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Piecz przez około 25 min. (po 20 minutach koniecznie zajrzyj do muffinek , bo każdy piekarnik
Eat me! Fit me!wymieszaj z miodem, zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka (nie gorącego!), odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, drożdże, pozostałe mleko, olej i puree z dyni, wyrób ciasto. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 40 st.C. Miskę posmaruj olejem, przełóż do niej ciasto, wierzch oprósz mąką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw do wyłączonego(!!) piekarnika na ok. godzinę(...)czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto podziel na 12 jednakowych kawałków, uformuj bułki, wyłóż na blachę do pieczenia zachowując odstępy między bułkami, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 st.C (grzanie góra-dół). Bułki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i posyp sezamem. Piecz 15-20 minut, jeśli bułki zbyt szybko będą się rumienić
SzczyptaSmaQoraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia. Następnie do pozostałej mąki dodać zaczyn, cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko oraz żółtka. Zagniatać ciasto około 10 minut. Pod koniec wlać ostudzone masło i zagniatać jeszcze 5 minut. Dodać alkohol i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto(...)wyjąć na wysypaną mąką stolnicę i wałkować na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wycinać np.szklanką koła ,a w środku np.kieliszkiem każdego dziurki. Uformowane pączki pozostawić po podrośnięcia.Wyrośnięte krążki wrzucać na rozgrzany olej stroną wyrośnięta do dołu.Smażyć z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniekarnawał to ciasto z jabłkami musi być koniecznie na naszym stole. Dziś przepis na irlandzkie, korzenne ciasto z jabłkami na które przepis znalazłam gdzieś w necie. Ciasto jest pyszne, wilgotne i robi się je bardzo szybko a smakuje wybornie nie tylko na spotkaniu z przyjaciółmi ale równie pysznie do kawy czy herbaty przy czytaniu książki. Na wieczorkach karnawałowych będzie znakomitym(...)deserem, polecam. Irlandzkie ciasto z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie