wiosny zostało jeszcze trochę czasu, więc zanim pojawią się polskie, świeże owoce, warto nacieszyć się piernikami i makowcami :) Przepis na ciasto piernikowe z jabłkami znalazłam na blogu kwestiasmaku.com. Spodobał mi się bo idealnie pasuje do moich ulubionych "zdrowych" słodkości. Ponad połowa tego ciasta to starte jabłka, o oryginale mamy mąkę pszenną pełnoziarnistą, którą ja zastąpiłam mąką orkiszową. Ciasto(...)wychodzi wspaniale wilgotne i aromatyczne. Po 24 godzinach od upieczenia ciasto wstawiamy do lodówki (chociaż pewnie wcześniej zostanie zjedzone
Milion Smakówwiele nazw, ale smak ten sam, który zna każdy :) Lekko chrupiące i słodkie z wierchu i mięciutkie w środku, Idealne na każdą porę roku, nie tylko karnawał :D Składniki: Ciasto: 500 ml wody 150 g masła 300 g mąki pszennej 6 jajek 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia Lukier: 200 g cukru(...)garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką. Wstawić ponownie na ogień i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek – zestawićz ognia i ostudzić. Przygotować papierki di pieczenia - z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 6 cm (około 50 sztuk). Po tym czasie miksujemy mase dodając
Malinowo w kuchniciasto reklamuje się samo, kakaowy biszkopt, pyszny mleczny krem i biszkopty nasączone w kawie. Wygląda bardzo elegancko a smakuje jeszcze lepiej. Kiedyś składałam je z podwójnym biszkoptem, ale doszłam do wniosku, że w takiej wersji smakuje znacznie lepiej. Spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)biszkopt. Na biszkopcie równą warstwą rozsmarowujemy krem. Na kremie układamy obok siebie biszkopty nasączone w cappuccino. Całość polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało. Smacznego
Cynamonowe szczęściecytrynowa Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, 1 łyżkę wódki i wodę różaną. Wyrabiamy robotem z hakiem do chwili, aż ciasto będzie odchodziło od miski (ok. 10 minut). Wlewamy masło i dalej wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie dosypujemy mąki. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej(...)mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 – 2cm i wykrawamy krążki. Odkładamy na ściereczkę (lub blaszkę wyłożoną matą i bardzo delikatnie oprószoną mąką), przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut, aż podwoją swoją
mojewypiekiinietylkocukru pudru 5 łyżeczek soku z cytryny kolorowa posypka czerwony lub różowy barwnik spożywczy Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wykładamy je na omączony blat, wałkujemy na prostokąt o grubości(...)wykrawamy donaty. Ja użyłam specjalnej wykrawaczki, ale można też użyć szklanki i kieliszka. Wykrojone ciasta przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Donaty smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy donaty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy
Kulinarne przygody Gatitymigdałów * 2 jajka Jajka roztrzepujemy i mieszamy z cukrem. Dodajemy jogurt i porządnie mieszamy. Dodajemy ekstrakt z migdałów oraz przesianą mąkę. Film na którym znajdziecie idealną konsystencje ciasta na te pączki, znajdziecie poniżej. Całość mieszamy, aż powstanie coś podobnego do śmietany lub surowego ciasta na biszkopt. W garnku rozgrzewamy olej (3/4 pojemności garnka). Do gorącego oleju, pomagając sobie(...)małymi łyżkami, zrzucamy po łyżeczce ciasta. Powstaną nieidealne i na pewno nie perfekcyjnie okrągłe pączusie. Smażymy z każdej strony około 3 minuty. Możemy wyjąć jednego i przekroić aby zobaczyć czy ciasto jest w środku upieczone. Pączki wykładamy na papier aby odsączyć olej. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są na świeżo, ale nie bójcie się, i tak znikną w ciągu godziny :) Smacznego
Klasyka GotowaniaJestem nową adminką, mam na imię Martyna i od dzisiaj postaram się prowadzić tego bloga z Karolinką. Jako pierwszy chciałabym opublikować przepis na ciasto brownie. Składniki: 220 g masła 120g gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1) Rozstóp w rondelku masło i czekoladę. Jeśli została ci jeszcze jakaś czekolada do wykorzystania, możesz zetrzeć(...)wiórki i przed włożeniem ciasta do piekarnika posypać je nimi. 2) Dodaj cukier i sól, wymieszaj 3) Dodaj mąkę i wymieszaj 4) Wlej ciasto do formy 20*20, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypaną mąką. 5) Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika o temperaturze 160 stopni Celsjusza na 30 minut Smacznego
cukrem pudrem posypaneSekretem dobrem pizzy jest jej ciasto. To jest bardzo smaczne, grube i puszyste. Składniki: ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody łyżeczka cukru 3,5 szklanki mąki pszennej łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli sos pomidorowy: 400g pomidorów w puszce 100g suszonych pomidorów z oliwy 70g koncentratu pomidorowego łyżka oliwy z oliwek średnia cebula(...)drożdży z cukrem i wodą. Pozostawić na około 10 minut. Mąkę przesiać przez sito, stopniowo dodawać drożdże, oliwę oraz sól. Składniki dobrze wyrobić i postawić w dużym naczyniu (ciasto zwiększy objętość ponad dwukrotnie) nasmarowanym oliwą w ciepłym miejscu na około 1h-1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i uformować dwie okrągłe pizzę. Piec w 240 stopniach C przez
Pyry na Gazmiksera dodać sól, jogurt naturalny, rozpuszczone letnie masło, spirytus i żółtka rozmieszane z resztą cukru. Wlać rozczyn drożdżowy i miksować około 12-15 minut aż będzie gładkie i jednolite ciasto. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę przerobić i rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać(...)krążki, układać na stolnicy. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić na około 40 minut by ciasto wyrosło. Smażyć na rozgrzanym smalcu w temperaturze około 170 stopni po około 1,5 minut z każdej strony. Przekładać na ręcznik papierowy. Lekko przestudzone pączki nadziewać marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówką. W zależności jak chcemy to polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujePiekłem już wcześniej te bułeczki, wyszły mi wtedy bardzo smaczne ale niezbyt piękne. Ciasto było zdecydowanie za rzadkie i bułeczki były płaskie. Spróbowałem je upiec ponownie korzystając z innego przepisu, tym razem poszło znacznie lepiej. Korzystałem z tego filmiku . Doskonała, szybka do zrobienia przekąska, polecam! Składniki na połowę ciasta tego co w filmie (20 szt.): 150 g mleka(...)Nagrzać piekarnik do 180oC. W garnku zagotować mleko z olejem i solą. Jak tylko zacznie się gotować dodać całą mąkę z tapioki. Mieszać bez przerwy, dopóki nie powstanie geste ciasto odchodzące od ścianek garnka. Uważać aby nie przypalić, robić to na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu można zdjąć z ognia. Ja podczas mieszania dodałem jeszcze trochę mleka
Przepisy na domowy ser i chlebserowe z suszoną żurawiną to już ostatnia propozycja na tegoroczny Tłusty Czwartek. Wersja dla zapracowanych. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przepis na mini pączki serowe z żurawiną: Składniki Ciasto ( około 30 mini pączków ): 350 g mąki pszennej 300 g twarogu 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 ml wódki Suszona żurawina Cukier puder Kilka kropel(...)miksujemy przy pomocy blendera. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, dodajemy twaróg, dwie łyżeczki cukru, dwa jajka, kilka kropel ekstraktu waniliowego, wlewamy wódkę i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Przenosimy ciasto na folię spożywczą, starannie owijamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy przy pomocy szklanki małe koła, nakładamy suszoną żurawinę i szczelnie formujemy
ale Pyszniesuche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy. Całość mieszamy. Składniki suche wsypujemy do mokrych i całość mieszamy widelcem lub łyżką. Krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie kleiste. Przygotowanie oleju: W płaskim garnku rozgrzewamy olej. Olej powinien mieć głębokość około 3 cm - pączki powinny w nim swobodnie pływać. Temperatura oleju jest odpowiednia, gdy pączki wypływają(...)jest nadal surowy, zmniejszamy ogień, bo tłuszcz jest za gorący. (Tłuszcz można na chwilę zestawić z palnika.) Smażenie: Gdy olej ma odpowiednią temperaturę, zaczynamy smażyć pączki. Ja nabieram ciasto jedną łyżeczką (od herbaty) i ściągam drugą. Do garnka wrzucam około 8 pączków. Ciasta nabieramy na łyżeczkę mało. Wyobraźcie sobie, że nabieracie na łyżeczkę nie ciasto, a cukier
Smak mojego domudrożdże, zasypać cukrem i zalać wodą podgrzaną do 40*C. Rozmieszać i odstawić na 10 minut. Następnie wlać spirytus i wyrabiać, po chwili dolewając olej. Wyrabiać do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto przemieszać, żeby wypuścić z niego powietrze i odstawić jeszcze(...)pół godziny. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki i ułożyć na blacie oprószonym mąką. Przykryć ściereczką i odstawić. W tym czasie rozgrzać olej do temperatury 175*C. Smażyć pączki aż będą złote z obu stron.Wyjmować na ręcznik papierowy. Masło orzechowe przełożyć do szprycy i nadziewać pączki. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Posmarować wierzch pączków i posypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajeśli będzie taka konieczność, podczas wyrabiania powoli dosypujmy resztę ) dodajemy całe jajko, twaróg, resztę cukru i jedną łyżkę spirytusu. Kiedy zaczyn wyrośnie wlewamy go do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot zrobił całą robotę ;). U mnie poszła całość przewidzianej mąki, czyli 2 i 1/4 szkl. 3. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 h. 4. Kiedy ciasto(...)już wyrastać, same się napuszą podczas kiedy będziemy wycinać następne oponki i smażyć je. Gotowe oponki wrzucamy na rozgrzany olej ( sprawdzamy to w ten sposób, że odrywamy mały kawałek ciasta, wrzucamy go na olej i kiedy odbije od dna i zacznie się smażyć to znak, że olej jest gotowy ) Smażymy z obu stron na złoty kolor, następnie odsączamy
Gotowanie...to proste !