ciasto - 163312 przepisów (strona:4064/10888)

Foccacia z botwinką 156

sezonie wiosennym moc botwiny i buraków dostarczy nam wiele witamin. Polecam upiec buraki, potem zrobić z nich sos do tego młoda botwina i mamy zdrową wersje foccaci. ciasto: 250 g mąki pszennej 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży 150 ml  szklanki wody letniej 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżeczka miks oregano i bazylia sos buraczkowy: 1 burak średni(...)cukier i zarabiam zaczyn. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować i zrobią się bąbelki. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wodę letnią, przyprawy, oliwę  i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Formuję kulę, wlewam łyżkę oliwy do miski nie będzie ciasto się kleić jak je obtoczę w oliwie. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam

wesoła kuchnia
Truskawkowa fantazja 169

Ciasto które jest mało słodkie, i takie było moje założenie. Łasuch mogą zwiększyć ilość cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/2 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki(...)rozpuszczam.Przestudzoną żelatynę ale płynną dodaje do musu truskawkowego. Do musu dodaję łyżkę jogurtu, i mieszam , potem kolejną łyżką i całość dolewam do jogurtu. Mieszam i wylewam na ciasto, i do lodówki wstawiam. Wierzch: Śmietanę kremówkę ubijam z fixem. Żelatyną rozpuszczam w 6 łyżkach gorącej wody i przestudzoną dolewam do musu z truskawek . Jak zacznie tężec wylewam na ciasto. Dekoruję

wesoła kuchnia
Pyzy z jagodami 217

Pyzy to smaki mojego dzieciństwa. Z jagodami to moja ulubiona wersja. Można je jeść na ciepło i na zimno. Moja wersja bez cukru ale można dosłodzić wedle uznania.   Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 1 dkg drożdży cukier szczypta szczypta soli 1/2 szklanki mleka 12 g masła 1 i 1/2 szklanka jagód 150 g jogurtu greckiego mięta Do miski(...)miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaję sól, letnie mleko pozostałe, jajko i roztopione zimne masło. Ciasto wyrabiam mikserem i zostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Po tym czasie ciasto przekładam na deskę podsypaną mąką, ciasto rozciągam na grubość około

wesoła kuchnia
Pierogi z kurkami i fasolą 184

Wigilijne pierogi z kapustą, kurkami i fasolą. Pierogi tradycyjnie królują w moim domu na święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku tak mi smakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym. ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącej wody farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 1 szklanka(...)odcedzam, dodaję masło, kroję drobno. Przekładam do miski, dodaję fasolę ugotowaną, kurki, i mieszam, doprawiam. Do miski przesiewam mąkę, dodaję oliwę, sól i wlewam gorącą wodę, mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam je rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką.Wycinam kwadraty i układam na foremce do robienia pierogów. Układam farsz i sklejam. W garnku zagotowuję wodę wlewam łyżkę oliwy

wesoła kuchnia
Babeczki makowe - mini makowce 269

zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić samodzielnie - wiadomo, będzie najlepsze, albo oszczędzić czas i użyć gotowej masy makowej o przyzwoitym składzie. Odświętnego charakteru nadają babeczkom gwiazdki(...)się połączy. Skontrolować smak i dodać cukru lub soku z cytryny w razie potrzeby.  Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć szklanką 20 krążków. Wylepić ciastem metalowe foremki do babeczek. Nakłuć ciasto w kilku

Kulinarne Inspiracje
Uszka z grzybami wigilijne 176

wyobrażam sobie wigilijnego menu bez uszek z grzybami! Ciasto: 350 g mąki typ 500 35 g masła 200 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Farsz: 100 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła ½ łyżeczki majeranku Sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie(...)przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut. Farsz: Grzyby opłukać o namoczyć w niewielkiej ilości wody (najlepiej przez noc). Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, drobno pokroić, a wywar zostawić (np. do przygotowania sosu lub zupy). Grzyby dodać do uduszonej na maśle, poszatkowanej cebulki

Tradycyjna Kuchnia
Pepparkakor - szwedzkie pierniczki 185

mąkę z przyprawami, sól i proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajo i dodać przestudzoną masę. Zagniatać za pomocą miksera z końcówką- hakiem. Można także ręcznie, ale ciasto jest na początku bardzo klejące. Z zagniecionego ciasta uformować kulę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, aby się to udało, dodać nieco mąki. Kulę przykryć folią i schłodzić w lodówce przez(...)godziny. Piekarnik rozgrzać do 170°C. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozwałkować bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy lub na silikonowej macie (użyłam papieru do pieczenia). Foremkami wycinać dowolne kształty. Piec na papierze do pieczenia lub macie przez 8-10 minut - aż brzegi zaczną się rumienić. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego

Pełny talerz
Torcik z kremem śliwkowym wg siostry Anastazji 231

Ciasto ma w nazwie frazę "torcik" było to dla mnie bardzo mylące ale teraz gdy już upiekłam to ciasto mogę zdradzić że jest to deser który w tortownicy się nie zmieści więc robiłam go w brytfance o wymiarach 25 cm x 40 cm. Ciasto inspirowane jest przepisem z książki 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Ciasto makowo-pomarańczowe 185

przepis to odświeżona wersja tradycyjnego ciasta makowego zwanego tez piegusem, wzbogacona o pomarańczę i orzechy. Typowo świąteczne połączenie smaków!     Składniki: (na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm) 4 jajka 330 g cukru 120 g masła 360 g maku suchego 220 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki(...)pieczenia, ocet i ekstrakt waniliowy. Na końcu dodać skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowane skórki i posiekane orzechy. Wymieszać łyżka do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”. Z cukru i soku pomarańczowego utrzeć lukier. Udekorować wierzch ciasta, posypać kandyzowaną skórką.  Przepis

Pyry na Gaz
Rurki z kremem piernikowym 513

Rurki nie są wcale aż tak pracochłonne jak się może wydawać, dlatego warto wypróbować przepis jeśli lubicie słodkości z kremem :) Składniki na 12 rurek rurki: 1 blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle) 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu masło do posmarowania foremek krem: 500 ml śmietany 30% albo 36% 1 łyżka gorzkiego kakao 1-2 łyżki cukru(...)pudru (wg. uznania) 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 saszetka śmietan-fixu dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 2 łyżki masła Przygotowanie: Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół). Foremki na rurki posmarować odrobiną masła. Jajko roztrzepać. Cukier wymieszać z cynamonem

Ze smakiem i z pasją
,, laseczki Świętego Mikołaja” 166

lasek świętego Mikołaja. Są to klasyczne, kruche ciasteczka, które świetnie sprawdzą się jako świąteczny prezent lub ozdoba choinki! Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki S tovit. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu Stovit 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko(...)oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy kakao, zagniatamy. Z obu ciast białego i ciemnego, z porcji

Podróż w kulinaria
Ciasteczka amarantusowo-migdałowe z słonecznikiem i lnem 149

Jajko ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, cynamon, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik i len. Ponownie zagniatamy ciasto. Struktura ciasta powinna być zbita (jak ciasto kruche), łyżeczką nabieramy kawałki surowego ciasta, lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Buchty z owocami Hortex 177

owocowym sosem, najczęściej jagodowym. Dzięki mrożonym owocom Hortex możemy takie buchty serwować cały rok. Buchty z owocami Hortex  1 opakowanie mrożonki Hortex 3 łyżki brązowego cukru szczypta kardamonu ciasto: około 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 duże jajko 1 szklanka letniego mleka szczypta  soli 50 g masła listki mięty do dekoracji  Truskawki(...)ognia. Masło rozpuść i wystudź. Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru. Do  mleka dodaj drożdże i 2 łyżki mąki. Odstaw. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodaj pozostałe składniki ciasta  i wyrób gładkie ciasto drożdżowe.Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkuj je na placek po czym wykrawaj szkalnką koła. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia. Gotuj kluski

Gotuj Sam!
Chałka wypiekana na śniadanie . 137

misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia(...)godziny lub aż ciasto podwoi się.  Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach.  Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.  Rozmącić

Gotuj Sam!
Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami 162

obiecałam drugi słodki przepis, ale nie tak bardzo....bo z nutą kwasnego rabarbaru. Przepis ekspresowy, bo z ciasta francuskiego, które lubie mieć w lodówce na podorędziu. Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami 1 płat ciasta francuskiego masło sklarowane do wysmarowania formy 250 ml kremówki 500 g truskawek 3 łyżki brazowego cukru szczypta kardamonu marmolada rabarbarowo-truskawkowa (lub inna kwaśna) listki(...)mięty do dekoracji Umyj i obierz truskawki. Zasyp je cukrem i odstaw na 15 minut. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Wysmaruj masłem foremki do muffinek. W każdej foremce umieść kwadrat ciasta . Upiecz je wg. wskazań na opakowaniu. ostudź. Truskawki przesmaż krótko ze szczyptą kardamonu. Ostudź . Ubij kremówkę. Na dno każdej babeczki włóż po pół łyżeczki marmolady. Nałóż porcję bitej śmietany

Gotuj Sam!