wietrzu coraz bardziej czuć zapach jesieni ,która powoli się do nas zbliża więc u mnie dziś jesienne ciasto. Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem z dużą ilością grubo pokrojonych owoców . 5 jajek 2,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. oleju rzepakowego 1 szkl. cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao(...)sodą,proszkiem i kakao. Jajka utrzeć z cukrem,wlać olej i wsypać mąkę z dodatkami,dokładnie wymieszać. Jabłka i gruszki obrać i pokroić w grubą kostkę,wymieszać z ciastem. Ciasto przelać do formy ( 24/29 cm). Piec 50 minut w 180*C. Po upieczeniu posypać pudrem cukrem
Kolorowa kuchnia ElkiDrożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, mieszamy z łyżeczka cukru i mąki. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę pszenną mieszamy z zaczynem i resztą składników. Wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, może się lekko kleić. Nie należy go zbytnio podsypywać mąką. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe(...)miejsce do podwojenia objętości. Ja zastosowałam metodę rośnięcia nocnego czyli po wyrobieniu przełożyłam ciasto do miski, przykryłam ja i wstawiłam do lodówki. Rano wyjęłam na pół godziny przed przygotowywaniem bułeczek by się ociepliło. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dużą płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Tniemy ciasto nożem na 14 części, z których formujemy okrągłe kulki (bułeczki), lekko spłaszczamy
Dzieje kuchennej WiewióryDelikatnie słodkie a zarazem kwaskowate ciasto na bazie kremu ze słynnej kremówki. Do tego słodko - kwaśne jabłka w połączeniu z agrestową galaretką. Ciasto nie wymaga pieczenia biszkoptu, stanowią je herbatniki. 250 g herbatników Herbatniki Regionalne Petit Beurre Maślane Krem: 3 żółtka 1 szklanka mleka 110 ml śmietany 30% 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego
VioletoweKucharzenieJabłka i dynię, czyli typowe dary jesieni możemy połączyć w jednym cieście. Dodatek dyniowej konfitury wzbogacił smak tradycyjnej szarlotki, nadał jej też żywego koloru. Ja podałam ją na ciepło, z lodami i bitą śmietaną ale na zimno smakuje dobrze, jak zwykła szarlotka. To taki wypiek do codziennej herbatki. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka(...)otarta z cytryny łyżka cynamonu 250-300 g dżemu z dyni i pomarańczy (użyłam tego : klik ) Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać na blat. Dodać pozostałe składniki ciasta, posiekać i zagnieść. Podzielić na dwie części. jedną wylepić dno foremki i podpiec w 200*C przez 10-15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. jabłka obrać, zetrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki: 2500 g jabłek np. szara reneta 200 g cukru 1-2 łyżeczki cynamonu opcjonalnie: sok z 1 cytryny wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. 2/3
Domowy Smak Jedzeniaktóry wyszedł delikatny, z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. Świetnie uzupełnił smak farszu, czyli mięsa mielonego z grzybami leśnymi i cukinią (grzyby leśne możecie zastąpić pieczarkami). Składniki na 4 porcje: Ciasto na 8 szt.: 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej) 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 2 jajka Szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 500g mięsa mielonego(...)smaku chrzanowym 5 łyżek jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka krowiego pieprz Dodatkowo: 100g sera żółtego lub mozzarelli Przygotowanie: Naleśniki: W misce umieścić wszystkie składniki. Za pomocą trzepaczki wymieszać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dosypcie odrobinę mąki. Małą chochelką nałożyć trochę ciasta i rozprowadzić je na rozgrzanej oraz uprzednio wysmarowanej olejem patelni (ja używam
Fabryka pomysłówoliwy 2 jajka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj po kolei obie mąki, puree, twaróg, rozmaryn, oliwę i jajka. Zagnieć elastyczne lekko lepkie ciasto. Dodaj teraz sól i pestki dyni. Zagniataj do połączenia składników. Przykryj miskę folią i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Wyjmij wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Złóż(...)kilka razy przykryj ściereczką i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na 16 równych porcji, około 130 g każda. Uformuj okrągłe bułki, oprósz mąką i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. W między czasie nastaw piekarnik na 225ºC. Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź
codojedzenialawendy 75 g cukru pudru 1 jajko 75 masła Przygotowanie: Mąkę krupczatkę z cukrem pudrem i solą przesiać. Dodać suszoną lawendę- wymieszać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki(...)około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był to kwiatek) wyciąć ciasteczka. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Porcja na około 30 sztuk. Ciastka piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościskładniki: 2000 l wywaru warzywnego 2 ugotowane marchewki z rosołu 6 ząbków czosnku konserwowego Jamar lub świeżego natka pietruszki sól, pieprz dodatkowo: grzanki do podania wykonanie
Domowy Smak Jedzeniajajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Drożdże zasypać cukrem, a kiedy się rozpuszczą, dodać wodę, serek, oliwę, sól. Wymieszać do połączenia składników. Następnie stopniowo dodać mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić ciasto
Codziennik Kuchennyposiłki, które stawiam na stole, były zdrowe. Pomaga mi w tym Thermomix, bo w nim łatwiej i szybciej przygotować pyszne dania. Dzięki niemu mam także pomoc w przygotowaniu ciast. Na jedno z nich, jesienne, ze śliwkami, według przepisu duogemini, zapraszam Was dzisiaj. Koniecznie upieczcie je w swoich domach. Jest naprawdę pyszne. Składniki: • 240 g miękkiego masła • 200 g cukru(...)Porcjami dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, do dokładnego połączenia się składników. Przygotowanie w Thermomixie: 1. Do naczynia miksującego włożyć składniki na ciasto według podanej kolejności. Wyrobić 2 min/obr.4, następnie 2 min/ interwał. Kolejne kroki: 1. Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Wierzch obłożyć śliwkami węgierkami
W mojej kuchniwysokich obrotach przez 1 minutę. (można zmiksować w dowolnym robocie) Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wlać 1/3 i wstawić do piekarnika na ok 5 - 10 minut, aż ciasto nieco stężeje Wyjąć naczynie i ułożyć na cieście śliwki w jednej warstwie, skórką do góry. Jeżeli lubimy bardzo słodkie desery lub nasze śliwki są kwaśne, możemy owoce jeszcze raz posypać cukrem(...)ksylitolem) - nie dodawałam. Polać pozostałym ciastem. Piec w środkowej półce piekarnika przez około godzinę - tak długo aż clafoutis zrumieni się i wyrośnie a wykałaczka włożona do ciasta wychodzi czysta (nie lepi się). Po wyjęciu przestudzić a przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Stare Garytradycyjnych pierogów z grzybami leśnymi. Pierożki są idealną propozycją na codzienny, a nawet wykwintny obiad i z pewnością niejednej osobie przypadn ą do gustu. Pierogi z Kurkami - Składniki: ciasto: 45 0 g mąki 1 szklank a ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g kurek duża cebula przyprawy: sól, pieprz ok. 2 łyżki masła cebula + masło(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy drobno pokroj one kurki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto: Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło
Słodka Stronakostek czekolady Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem lub wyrabiamy mikserem z końcówką hak. Dodajemy mleko z jajkami i ponownie wyrabiamy około 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo wolno, po 1,5h zmiana nie będzie bardzo widoczna, ale tak ma być. Wyciągamy ciasto z miski(...)zagniatamy na kształt rolady i tniemy na dziewięć kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy i nakładamy na jego środek 2 kostki czekolady. Sklejamy ciasto i formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce w sporych odstępach. Gotową blaszkę przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 12 minut
Gotowanie i blogowaniedomach. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad - i ch smak jest interesujący i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Pierogi z B rokułami i M ozzarella - Składniki: ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1 dość duży brokuł ok. 500 g 200 g mozzarelli duża(...)onego brokuła . Mozzarell ę ścieram y na tarce o grubych ocz kach , dodajemy do całości i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodatkowo doprawiamy solą , pieprzem , oregano i bazylią . Ciasto: Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło
Słodka Strona