ciasto - 163312 przepisów (strona:4081/10888)

Rolada z kremem pomarańczowym i makiem 305

wykonaniu rolada o jesienno-świątecznym smaku. Czyli moja niekończąca się miłość do maku trwa! Mak w tym kremie to również ciekawy element pod względem doznań… delikatnie strzela Ciasto nie jest typowym ciastem biszkoptowym dlatego nie wymaga wcześniejszego ubijania białek. To znacznie skraca czas wykonywania. Jego konsystencja jest za to bardziej zbita i mniej się kruszy przy zwijaniu rolady. Składniki(...)Ciasto: * 120 g mąki * 50 ml wody * 130 g cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilją Krem: *250 g serka mascarpone * skórka otarta z 1 pomarańczy * 40g cukru pudru * 2 łyżki suchego maku Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do powstania białego kremu. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia oraz wodę. Jednolitą masę wylewamy

Mohiella
Szybka przekąska z ciasta francuskiego; wytrawne ślimaki z ciasta francuskiego 231

Błyskawiczna i najprostsza przekąska z ciasta francuskiego. Wystarczy mieć zamrożony jeden kawałek ciasta, jeszcze dwa składniki, trochę przypraw - i gotowe! ;-) SKŁADNIKI: - 1 ciasto francuskie - kilka łyżek pikantnego ketchupu  - kilka plastrów żółtego sera - dowolne przyprawy (np. papryka ostra, bazylia, oregano, zioła prowansalskie) Rozkładam płat rozmrożonego ciasta francuskiego. Smaruję go ketchupem, posypuję przyprawami, układam plastry żółtego sera. Zwijam, tworząc długą roladę

Wielopokoleniowo
Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania) 1088

innego jak pizza w bardziej poręcznej wersji:). Świetne na imprezy lub do zabrania na wynos, smakują dobrze także na zimno lub odgrzane. Przygotowałam je z mojego ulubionego ciasta na pizzę, które nie musi wyrastać.  Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanka ciepłego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki oleju  1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczka soli Dodatki(...)czosnek granulowany, pieprz   1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta 2. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozgniatamy na blacie na kształt koła, zaginamy brzegi jak w tradycyjnej pizzy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Szynkę

Szefowa kuchni
wieniec drożdżowy z masłem orzechowym 173

mleka jest idealne na osłodę pochmurnych dni. Tym razem dla odmiany wieniec upiekłam z trzema nadzieniami: powidłami, nutellą i masłem orzechowym. To właśnie ono nadało charakterystycznego smaku.  To ciasto upiekłam w ceramicznej formie z kominkiem, którą możecie kupić w SterfaUlubiona.pl , tutaj: klik Składniki: 500 g mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 50 g drożdży 100 g masła 3/4 szklanki(...)mleka, odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, żółtka, pozostałe mleko i sól. Zacząć wyrabiać, po chwili dolewając roztopione wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować go nadzieniami w różnych miejscach na zmianę. Zwinąć całość w roladę. Foremkę posmarować masłem i wysypać mąką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciastka owsiane z dynią 227

łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut  żeby płatki spęczniały. Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem(...)pieczenia a następnie przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 o C przez 35 - 40 minut. Ciasto ostudzić a następnie pokroić na prostokąty lub inne kształty

Mama Gotuje
Domowe Bites jak z KFC 1933

czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku (pieprz cayenne) pieprz sól (ewentualnie możemy dodać niewielką ilość przyprawy do kurczaka) ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej ok. 150 ml mleka pół łyżeczki soli chili w proszku (pieprz cayenne) pieprz olej do smażenia   Domowe Bites jak z KFC - Sposób przygotowania: Piersi(...)nawet całą noc, jednak przed smażeniem należy je wyjąć z lodówki tak, aby mięso zdążyło nabrać temperatury pokojowej - dzięki temu panierka nie "wpije" tłuszczu i będzie chrupiąca). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu i chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć

Słodka Strona
domowy mus jabłkowy 172

składniki: 4000 g jabłek (ja użyłam jabłek o nazwie oliwki) ok. 200 – 400 g cukru (mniej lub więcej, w zależności od słodkości jabłek) 250 mi

Domowy Smak Jedzenia
Fagottini z nadzieniem z ziemniaków 112

zależności od preferencji smakowych, można je przyrządzić z mąki pszennej. Cudownego aromatu dodają posiekane, świeże zioła. Składniki Ciasto: 300 g mąki gryczanej 3 jajka 1 gałązka majeranku 3 gałązki szczypiorku pęczek natki pietruszki Farsz: 350 g ziemniaków 80 g startego parmezanu 1 jajko gałka muszkatołowa Omasta: 50 g masła 1 łyżka posiekanych ziół (majeranek, szczypior, pietruszka)     Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na stolnicy formujemy kopiec z mąki, wbijamy jajka, posiekane zioła i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, do otrzymania jednolitej i elastycznej masy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez praskę. Studzimy, mieszamy z jakiem, parmezanem. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na szerokie paski (szerokość paska

R'n'G Kitchen
DYNIOWE SERNIKOBROWNIE Z MUSEM ŚLIWKOWYM 447

dodajemy zmielone orzechy. Delikatnie i krótko mieszamy. Powstałą masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 8 minut, lub do momentu, gdy na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, a ciasto lekko urośnie. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWO-DYNIOWA : Twaróg dokładnie rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy mascarpone, puree z dyni oraz skórkę pomarańczową,  cynamon i gałkę muszkatołową. Ponownie miksujemy. Jeśli używamy zmielonego(...)delikatnie i równomiernie wylewamy na podpieczony spód. Łyżeczką, miejscami wylewamy mus śliwkowy i wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków kreślimy w masie ósemki. Pozostały mus przekładamy do miseczki. Blaszkę z ciastem ustawiamy na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika i wsuwamy, tak by ciasto znajdowało się w środkowej części piekarnika. Blachę na której ustawiliśmy formę z ciastem wypełniamy gorącą wodą. Zapobiegnie

cool and minty
Pierogi z jagnięciną 182

będą tłuste, to nawet lepiej.  farsz: 600 g mięsa jagnięcego (łopatka, karkówka), 3-4 fileciki anchois, 3-4 ząbki czosnku, 7-8 łyżek oliwy, łyżka listków rozmarynu, ciasto: 450 ml mąki, 200 ml ciepłej wody, szczypta soli Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, rozmaryn, anchois, wrzucić mięso i smażyć(...)odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć. Doprawić solą. Gdy jest zbyt suche dodać trochę oliwy lub bulionu. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać ciepłą wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście

królestwo garów
Francuskie bułeczki z kruszonką 163

Goście pod drzwiami a ty nie masz nic słodkiego ?  Nic straconego, te bułeczki przygotujesz w pół godziny. Błyskawicznie się pieką i zawsze się udają. Ja ciasto francuskie mam w lodówce zawsze, tak na wszelki wypadek.  Dodałam świeże maliny i tak powstał świetny deser do kawy. Składniki: 2 opakowania świeżego ciasta francuskiego-60 dag 2 szklanki świeżych malin Kruszonka(...)cukrem pudrem i cukrem z wanilią dodać pokrojone na płatki zimne masło, rozetrzeć w palcach na kruszonkę-nie zagniatać. Piekarnik rozgrzać dobrze do 195*c na grzaniu góra dół. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki-musi być zimne, rozwinąć posypać grubo kruszonką- trochę zostawić do posypania wierzchu. Rozsypać po równo maliny i zawinąć jak roladę lekko dociskając ręką, ostrym nożem pokroić

Wanilia i Kardamon
Kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym 191

cukier puder (do posypania) Wykonanie: Do miski wlewamy wodę i mleko, mieszamy. Dodajemy cukier, jajko i szczyptę soli. Na koniec dosypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek, a ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. W niedużym rondelku rozgrzewamy olej. Powinien być bardzo gorący. Aby sprawdzić, czy jego temperatura jest odpowiednia, można wrzucić odrobinkę ciasta naleśnikowego. Jeśli od razu wypłynie(...)wierzch i zacznie się smażyć, będzie to oznaczać, że olej osiągnął należytą temperaturę. Kwiaty cukinii smażymy pojedynczo. Trzymając za łodygę, każdy zanurzamy delikatnie w cieście, obracając nim. Powinien być dokładnie pokryty ciastem. Następnie szybko kładziemy go na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony (do ładnego zezłocenia). Usmażone kwiaty osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze

MyCookBook.pl
Wegańskie leniwe pierogi 196

sekretem jest minimalna ilość mąki, im jej mniej tym będą bardziej miękkie. W przypadku takich klusek, prawda jest taka, że jak poszalejecie to i kilogram mąki wtłoczycie w ciasto, no ale po co? Nazwa leniwe, pochodzi podobno od tego, że są mniej czasochłonne niż pierogi, cóż, faktycznie, ale jeżeli będziecie mało czuli to wyjdą Wam niezgrabne gargamele, więc nakład pracy(...)masy) dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj dużą łyżką. Nie bój się, bo ja sama w strachu byłam czy się uda, gdyż masa jest bardzo lekka, ale spokojnie przełóż 1/4 ciasta na posypaną mąką deskę i obtocz ciasto w mące, po czym uformuj wałek. Ostrym nożem podziel ciasto na kluchy i od razu je odseparuj od siebie. Bardzo delikatnie wrzucaj partiami

greenscarf
tacos z mięsem mielonym i kukurydzą 245

składniki: 4 duże tortille 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe) ok. 200 g kukurydzy konserwowej od JAMAR 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 1 cebula

Domowy Smak Jedzenia
Mozzarella, pomidory, szynka parmeńska- zaczynam wakacje! ;D 150

była piękna! Słońce i lekki wiatr we włosach. Pachniało swobodą! A w Kuchni zapachniało latem i to nie byle jakim, bo włoskim ;) Mini pizze z szynką parmeńską Potrzebujesz: Na ciasto: 350g mąki pszennej 180ml letniej wody 20g świeżych drożdży 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Pasta: 250g suszonych pomidorów garść czarnych oliwek 2 łyżki(...)duże pomidory 1-2 kulki sera mozzarella kilka gałązek świeżego oregano garść liści świeżej bazylii kilka plasterków szynki parmeńskiej lub długo dojrzewającej  Sposób przyrządzenia: 1. Bardzo dokładnie wyrób ciasto z podanych składników. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. W miarę potrzeby dodaj więcej mąki, bądź oliwy. 2. Gotowe ciasto podziel na 5 mniejszych części

Kuchnia w Słońcu Skąpana