składniki na czekoladowy spód: 85 g czekolady gorzkiej 50 g cukru 20 g kakao 55 g masła, w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Domowy Smak JedzeniaCiasto na weekend! Rolada z malinami, którą ostatnio robiłam, a przepis Wam zdradziłam na blogu, została zjedzona do ostatniego okruszka. Była przepyszna. Postanowiłam upiec jakieś nieduże ciasto również z malinami, tak mi ten smak się spodobał. Myślałam i kombinowałam, stanęło na serniku z malinami i jeżynami, ale żeby nie było zbyt sztampowo to sernik z dodatkiem masła orzechowego. W końcu(...)jakie miałam w lodówce, więc przepis jest na małą tortownicę. Jeśli chciałabyś wykonać go w dużej formie wszystkie składniki pomnóż razy dwa. Jestem bardzo zadowolona ze smaku tego ciasta, może wygląd tego sernika nie powala na kolana, ale smak i owszem. Masło orzechowe nadało aromatycznego posmaku, maliny kwaskowatości, a głębię smaku dopełnił ciepły sos malinowy z dodatkiem miodu. Czasami
SMYKWKUCHNIkolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie z buraczkami, które były hitem wśród dorosłych a szczególnie wśród dzieci Wszystkie przepisy przedstawiam poniżej. KOKTAJL Z BOTWINKĄ Składniki: – 1 l soku jabłkowego – pęczek botwinki – 500 gramów malin(...)ewentualnie doprawcie do smaku. W przygotowane liście kapusty zawińcie nadzienie, sposób zawijania jest identyczny jak przy wrapach czy gołąbkach. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu coolwrapów w lodówce. CIASTO MARCHEWKOWE Składniki: – 1 szklanka mąki pszennej – 2 szklanki startej marchewki – 2 jajka – szklanka zmielonych orzechów nerkowca lub włoskich – pół szklanki brązowego cukru – ¼ szklanki oliwy – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku
karmelowykomuś uczucia, podziękować czy przeprosić. Takie prezenty sprawdza się na wielu okazjach np. ślubach, chrztach, urodzinach. Koniecznie zajrzyjcie na stronę sklepu bo na pewno wybierzecie jakieś cudeńka dla siebie! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3/4 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju Wierzch: 250 g filetu z piersi kurczaka(...)czarnych oliwek 4 pomidorki koktajlowe Garść sera 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżeczka sosu piri piri 1/2 czerwonej papryki 2 jasnozielone papryczki chili 2 ciemnozielone papryczki chili Oregano Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką
VioletoweKucharzenieskładniki: 130 g liści szpinaku 50 g czekolady gorzkiej 2 zamrożone banany 400 g jogurtu greckiego 500 ml mleka (może być roślinne) wykonanie: Do misy Thermomixa
Domowy Smak Jedzeniaodmiany zwykłych pierogów z mięsem. Od tej pory jeśli robię pierogi z mięsem to tylko wg tego przepisu. Nadzienie nie jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom. Składniki: Ciasto: ok. 1 kg mąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek 1 jajko 1 łyżeczka papryki(...)słodkiej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka. 2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje
Na Ciasteczkowych Papierachczego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania formy 250 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka(...)tartego żółtego sera Dodatkowo: szczypiorek pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Zimne masło kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, żółtkami i 3-4 łyżkami zimnej wody. Ciastem wyklejamy dno i brzegi formy do tarty. Ciasto na dnie tarty nakłuwamy widelcem i wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Boczek kroimy w małe kawałki i podsmażamy na łyżce oleju
Smakowity Blog Kulinarnyłyżkami mąki, zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto i dokładnie wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki. Ułożyć je na blachę
Zrób to smacznieskładniki: 6 porcji schabu ok. 300 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie
Domowy Smak Jedzenia*składniki: 1 duży pęczek świeżej natki pietruszki 70 ml oleju słonecznikowego 70 g ziaren słonecznika sok z 1/2 cytryny (małej) sól, pieprz opcjonalnie: 1 ząbek czosnku
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 550 g świeżych pomidorów 1 papryka, czerwona 2 ogórki gruntowe 1 cebula, średniej wielkości 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu
Domowy Smak Jedzeniamożna ułożyć ulubione dodatki w taki sposób, że każdy będzie usatysfakcjonowany. Jedni chcą warzywa, inni wędlinę. Na szczęście wszyscy lubimy grzyby, mozzarellę i sos pomidorowy :) Składniki (na dużą blachę): Ciasto na pizzę 400 ml mąki pół łyżeczki soli 3 dag świeżych drożdży ćwierć łyżeczki cukru ok. 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy Dodatki mały koncentrat lub sos pomidorowy(...)Odstawić na kilka minut, by drożdże ruszyły. Mąkę wymieszać z solą. Do suchych składników dodać aktywne drożdże. Całość wymieszać, a potem wyrabiać ręką, stopniowo dolewając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, polać je oliwą, uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je w misce i przykryć wilgotną ściereczką). Cebulę pokroić w piórka. Malutkie cukinie przepołowić
Weekendy w domu i ogrodziestole kuchennym na 12 godzin wsypać przesianą mąkę i łyżką drewnianą wymieszać wsypać przyprawę do szarlotki i wszystko wymieszać forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać ciasto, powkładać w ciasto gęsto całe śliwki bez pestek KRUSZONKA: po 150 gram mąki pszennej, cukru, miękkiej margaryny, 2 łyżki otrąb śliwkowych, palcami wyrobić kruszonkę, jeśli trzeba (zależy od mąki(...)łyżkę, kruszonka z dodatkiem oleju nie jest za sucha kruszonkę rozsypać na śliwkach, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia - ciasto jest aromatyczne, delikatne, smaczne.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 świeże ogórki 3 pomidory 1 cebula 1 duża garść oliwek ser feta sól, pieprz, oregano
Domowy Smak Jedzeniakolacji, a także można ją zabrać do pudełka do pracy. Pasuje do niej sos grzybowy, musztardowy lub chrzanowy. Zapiekanka jest bardzo sycąca a do tego smaczna :) SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKA Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 1 łyżeczka soli 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko Nadzienie: 600 g ziemniaków 100 g kaszy gryczanej 100 g kasza(...)jajek 150 g masła, margaryny sól pieprz do smaku opcjonalnie: 500 g mielonego mięsa wołowego, drobiowego lub 500 g usmażonych i zmielonych pieczarek PRZYGOTOWANIE Z podanych składników ugnieć kruche ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do pieczenia. Drugą część schowaj do lodówki. Kasze ugotuj na półmiękko. Ziemniaki obierz
Kulinarna (nie)codzienność