Knedle ze śliwkami Składniki : Ciasto ziemniaczane ziemniaki po ugotowaniu - 1,50 kg jajka -2 szt mąka - 2 i 1/2 szkl razem z podsypywaniem sól szczypta Nadzienie śliwki - 44 szt ( wyszło 44 knedle ) Do polania : śmietana 18 % cukier Dodatkowo : do posypania cynamon Przygotowanie : Ziemniaki ostudzone, zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta wałkować wałki(...)kopytka, odcinać kawałki ciasta. Formować w dłoniach kulki orzecha włoskiego lub większe niż kto woli. Lekko spłaszczać kulki, nakładać po jednej śliwce, dobrze zlepiać. Od razu gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Jak knedle wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez 3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową. Śmietanę wymieszać z cukrem, polewać knedle, posypać cynamonem. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusikapustą są dla niej numerem jedne. Dzisiaj pyszne domowe pierogi, które smakują prosto z wody czy tez jako zarumienione na patelni. Pierogi z mięsem i kapustą Składniki : ciasto: 1/2 kg mąki 1 żółtko szczypta soli około 200 ml ciepłej wody farsz: 1 kg łopatki 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 jajko(...)miękkości. Całość mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na złoto na maśle, dodajemy do mięsa. Całość mieszamy, wbijamy jajko. Wyrabiamy na jednolity mięsny farsz. Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wbijamy żółtko i dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka (przy pomocy szklanki). Nakładamy farsz na każdy krążek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolejna propozycja pizzowych wariacji. Standardowy farsz do pizzy zrolowany smakuje zupełnie inaczej. Pizza podana w ten sposób jest bardziej podzielna i zyskuje więcej porcji. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Nadzienie: 4 łyżki keczupu Oregano 10 plastrów wędliny (szynki drobiowej(...)dużych pieczarek 200 g żółtego sera 1/2 główki brokułu Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i solą. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy na oprószonym mąką blacie na prostokąt
VioletoweKucharzeniedobrze się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę z drożdżami, ciągle mieszając. Wyrobić mikserem z hakiem chlebowym - ok. 5-7 minut, lub tradycyjnie zagnieć ciasto ręcznie - ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dosyć luźne. Miskę z ciastem nakryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut, aż podwoi(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypany mąką papier do pieczenia i uformować płaski, owalny chleb, o grubości ok. 1,5 cm. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut przed pieczeniem. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200oC. Za pomocą bardzo ostrego noża lub żyletki ponacinać chleb na ukos, w kratkę. Posmarować chleb żółtkiem zmieszanym z wodą
Przepisy na domowy ser i chlebPLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI, czyli ciasto którego chyba nie trzeba przedstawiać.... Artykuł Pleśniak ze śliwkami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEczęść Polski Kartacze-Cepeliny SKŁADNIKI; na okolo 30 sztuk w zaleznosci od naszych ziemniakow czy sa mocno wodniste i wielkosci Zadmazka:boczek, cebula i smalec Ciasto: 10kg ziemniaków mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jezeli ziemniaki sa mokre) sól Farsz mięsny: 1.5 kg mielonej wieprzowiny i miesa drobiowego PÓŁ NA PÓŁ po 700g(...)tarkujemy na tarce ja mam szczescie i z polski przywiozlam elektryczna Wyciskamy z "sokow" nasze ziemniaki przez pieluche tetrowa najlepiej trzeba użyć Duzo sily ziemniaki powinne stworzyć mase "ciasto" dość sucha *****NIE KTÓRZY ODSTAWIAJA WODE PO WYCISNIETYCH ZIEMNIAKACH CZEKAJA AZ BEDZIE CHMIEL NA DNIE I DODAJA**** JA TAK NIE ROBIE BO KARTACZ ROBI SIE SZTYWNY I SINY wole
Viola cooks with passionmnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować(...)grubość ok. 5 mm (stolnicę bądź matę silikonową przed wałkowaniem ciasta oprószyć mąką). Wycinać ciasteczka, przełożyć je na blaszkę i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu wystudzić, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku około 6-7 dni. Jeszcze raz specjalnie podziękowania dla Protonik za wykonaną na specjalne zamówienie foremkę "Zrób
Zrób to smacznieBiszkopt z jabłkiem to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Zamiast jabłek można dodać inne sezonowe owoce, śliwki, gruszki lub mirabelki. Ciasto jest naprawdę przepyszne! Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu pół szklanki roztopinego masła lub oleju rzepakowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku(...)połącz z masą, całość wymieszaj dokładnie łyżką. Masę przelej do foremki o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka masy włóż kawałki jabłka, część ułóż na cieście. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopi na około 35 minut, po 25 możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem! Smacznego
KukuleczkiCIASTO: -1/2 kg mąki - szklanka wody wrzącej - szczypta soli Mąkę wymieszaj z solą i zalej ją wrzącą wodą. Wymieszaj drewnianą łyżką i poczekaj aż przestygnie. Wyrób ciasto i przykryj folią na około 30 minut. FARSZ - 600 g kurek - 500 g ziemniaków ugotowanych - 400 g sera twarogowego koziego - 200 g szynki wędzonej np. szwardzwaldzkiej - pieprz i sól - liść laurowy(...)dodajemy kurki, gdy woda odparuje solimy i pieprzymy do smaku. Z solą uważamy gdyż szynka jak ser kozi i parmezan jest już dość słony. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto odpoczywa kończymy farsz dodając sery i ziemniaki. Na krążki z ciasta kładziemy cienki plaster szynki a na to farsz i zawijamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Podajemy
Pasje Jolkiwięc obowiązkowo na obiad musiały być pierogi :) Nie wiem jak Wy ale my bardzo je lubimy. Nawet moja córka, która nie przepada za śliwkami zajada te pierogi ze smakiem ;) Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Nadzienie: ok 400g śliwek domowy cukier waniliowy Dodatkowo: kilka łyżek gęstej śmietany(...)cynamon+ cukier waniliowy do posypania Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Pokroić na połówki. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty (łatwiej będzie zlepiać pierogi z większymi kawałkami śliwek). Nakładać połówkę śliwki
Smakołyki Asimnie chleb, choć słodycz bananów czyni z niego pyszne ciasto. Dodatek orzechów pekan sprawia, że ciasto jest pełne witamin i niepowtarzalnego smaku. Mąka ryżowa sprawdziła się rewelacyjnie, czyniąc chleb (dodatkowo) bezglutenowym. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Chleb bananowo-pekanowy","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-08-20 16:37:00","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/08\/P8200004.jpg(...)u0142adniki \u0142\u0105czymy dok\u0142adnie z suchymi. Wyk\u0142adamy do formy, keks\u00f3wki o d\u0142ugo\u015bci ok. 20 cm. Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut. "],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Chleb bananowo-pekanowy Danie Ciasto , Pieczywo , Śniadaniowo Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 16 Porcje 16 Składniki 200 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia
KucharzycaSkładniki: Ciasto: drożdże (30 g) woda (1/2 szklanki) mąka pszenna (1 1/2 szklanki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) oliwa z oliwek 1 łyżeczka Propozycja dodatków: cukinia (1/4 szt.) pieczarki (4 duże) pomidory (2 szt.) płatki drożdżowe (2 łyżki) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (1 - 2 łyżki) oregano Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: ok. 5 Przygotowanie: Drożdże mieszany(...)szklanki ciepłej wody, żeby się rozpuściły. Wlewamy do miski. Dodajemy mąkę i odrobinę soli. Ugniatamy ciasto. Na koniec dolewamy łyżkę oliwy. Ugniatamy. Ciasto dzielimy na ok 5 części, z których robimy płaskie placki. Układamy je na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Pozostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu, aby ciasto trochę urosło. Oliwę mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku
Weganka gotujekokosowy - cynamon - miód Dynię nasmaruj tłuszczem, obsyp przyprawą i wstaw do pieca na 25 min, temp. 180 stopni C. Po upieczeniu miąższ oddziel od skórki i przełóż do miseczki. CIASTO: - 500 g mąki pszennej - 1/2 szkl. cukru - 1/3 szkl. mleka - 2/5 paczki świeżych drożdży - 1/3 kostki masła - kilka kropel aromatu cytrynowego - 3 jajka Zrób rozczyn- drożdże wymieszaj z ciepławym(...)mlekiem i łyżeczką cukru. Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek, wlej masę z drożdżami i wymieszaj z częścią mąki na gęstą "papkę". Odstaw na 20 minut. Ciasto zacznij zarabiać rękoma, dodaj pozostałe składniki i energicznie wyrabiaj ciasto przez 20 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 35 do 40 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 8- 10 części, każdą osobno rozwałkuj
SMYKWKUCHNIbaaaardzo mu smakował. Przyznam, że krokiety były nawet smaczniejsze następnego dnia, gdy wszystkie składniki się "przegryzły". Możecie pominąć ostre dodatki i podać to danie także dzieciom, będą zachwycone. :) Podstawowe ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 i pół szklanki wody 1 i pół szklanki mleka sól do smaku ok. 1 łyżka oleju np. kokosowego (płynnego) Do miski wsypujemy(...)było grudek. Następnie odstawiamy na ok. 10-15 minut, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Rozgrzewamy patelnię, ja dodaję odrobinę oleju kokosowego przed nałożeniem pierwszego naleśnika. Wylewamy cienką warstwę ciasta na patelnię, rozprowadzamy ją delikatnie obracając patelnię w dłoni. Do odmierzenia idealnej porcji ciasta przyda się niewielka chochelka. Smażcie do czasu, gdy nie będzie już ciasta. Układajcie na talerzu jeden
Cooking Monsterskładniki: ok. 700 g schabu bez kości ok. 300 g pieczarek 1 cebula 4 jajka bułka tarta sól, pieprz masło wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki
Domowy Smak Jedzenia