Rogaliki z nadzieniem serowym i orzechowym 207upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów. W blogosferze kulinarnej panował akurat szał na rogale świętomarcińskie, więc zainspirowana formą wypieku zrobiłam krucho-drożdżowe rogaliki, z naciskiem na kruche :) Ciasto wyrabia się dość przyjemnie, nie klei się do rąk i stolnicy, ale jest mniej plastyczne niż typowo drożdżowe, więc trzeba uważać, żeby go nie przerwać podczas zawijania. Poza tym rogaliki(...)pieką się szybciutko, są bardzo smaczne i szybko znajdują amatorów na ich schrupanie :) Składniki na 32 rogaliki: (inspiracja: " Kawa cynamonem pachnąca ") Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 16 g drożdży instant (suchych) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 2 jajka 250 g margaryny 5 łyżek mleka Nadzienie serowe: 250 g twarogu półtłustego
Simply Food
Scones- proste, puszyste bułeczki (na maślance) z rodzynkami 205cukru pudru 150 ml maślanki szczypta soli 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu garść rodzynek Wykonanie: (Ważne by piekarnik rozgrzać jeszcze przed wyrabianiem ciasta, bo to ciasto które nie lubi czekać. Dzięki temu scones zyskują również niebywale puszystą konsystencję) 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z solą i sodą oczyszczoną . Formujemy kopczyk. Dodajemy ocet(...)kopczyk i przesiewamy cukier puder. Dodajemy rodzynki. 3. W kopczyku formujemy dołek i wlewamy maślankę partiami za każdym zagarniając mąkę do środka i zagniatając na gładkie ciasto. 4. Całość zagniatamy do momenty uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto rozwałkujemy na ciasto o grubości 1 cm. Od razu wycinamy ostrą foremką bułeczki. Przygotowane bułki od razu wykładamy do rozgrzanego piekarnika
vaniliowoczekoladowa
Maślane ciasteczka z makiem 213zmiksować a potem zagnieść i już mamy poczęstunek do gorącej herbaty w domowym zaciszu, uwielbiam je! Rozsypują się w ustach. Idealna również na święta dla tych którzy nie lubią ciast z kremami. I jeszcze jedna uwaga do tych ciasteczek ma być masło, nie margaryna! Składniki: Na dużą blachę ciastek 25 dag mąki pszennej 20 dag masła 82% 50 g mąki(...)cukru pudru, dodać żółtka, szczyptę soli i zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, suchym makiem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy, zagnieść ręcznie lub mieszadłem do ciasta kruchego- ciasto będzie się troszkę lepić ale takie ma być, włożyć do lodówki na 10-15 minut ale nie na dłużej bo zrobi się twarde a ma być o konsystencji
Wanilia i Kardamon
Ciemny chleb żytni 163wymieszać aż masło i molasa się rozpuszczą. Mąkę żytnią umieścić w dużej misce, dodać sól, mieszankę masła, wymieszać, dodać mieszankę drożdży i wyrobić. Stopniowo dodawać mąkę pszenną i wyrabiać ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać(...)stopni. Nagrzać w nim dwie keksówki. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką powierzchnię, lekko wyrobić. Uformować dwa podłużne chlebki (takie, aby mieściły się do keksówek). Ciasto przełożyć do nagrzanych keksówek. Chlebki lekko naciąć w poprzek bochenka (3-4 nacięcia), posmarować roztopionym masłem. Piec przez 45-50 minut, lub do czasu aż skóra będzie lekko brązowa, a chleb będzie wydawał głuchy odgłos
Codzienne Gotowanie
Julemarked i bułeczki - serce 236Postawiłam na proste bułeczki znalezione w Den store Julebagebog wydanej przez Amo, jednego z największych producentów mąki w Danii. W książeczce można znaleźć całe mnóstwo świątecznych przepisów na pieczywo, ciasta i ciasteczka, a także propozycje dekoracji. Te akurat bułeczki to lekko tylko zmieniony przepis na bardzo tutaj popularne bułeczki babci , którymi dzieci zajadają się podczas urodzin i wszelkich innych dziecięcych(...)mleka. Odstawić na 15 minut. W tym czasie rozpuścić masło, przestudzić. Do rozczynu dodać pozostałe mleko i jajko, zagnieść. Dodać sól, powoli wlewać mleko. Wyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej olejem dużej miski, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki lub przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce
Pożeraczka, czyli raz adobrze
kotlety mielone z kaszą jaglaną 170składniki: 250 g mięsa mielonego 60 g ugotowanej kaszy jaglanej 80 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki cząbru sól, pieprz dodatkowo: ziarna sezamu
Domowy Smak Jedzenia
Puszyste placki z jabłkami 223tych z jabłkami nie znosiłam. Jednak z wiekiem smaki się zmieniają i teraz z chęcią pałaszuję chrupiące placuszki. Jest kilka szkół przygotowywania placków z jabłkami. O ile ciasto z grubsza wygląda tak samo, to pozostaje kwestia rozdrobnienia dodawanego jabłka. Jedni lubią dodać jabłko starte, inni dodają spore kawałki jabłka. Ja lubię czuć jabłko, ale nie lubię jak idealna krągłość placka(...)jabłka. Do placków dodaję więc dość niewielkie kawałki jabłka, które wcześniej trzymam przez 30-60 min posypane cynamonem i cukrem pudrem. Zbyt rozdrobnione jabłko, rozpłynęło by mi się w cieście. A tak wiem, co jem Ilość mąki podana jest orientacyjnie. Różna będzie wielkość jajek jakie dodacie, mąka której używacie na co dzień może również zbierać inną ilość płynów. Dlatego jeśli
Mieszam w Garnku
Muffiny angielskie (bułki z patelni) 361pracować” (na powierzchni pojawią się drobne bąbelki). Pozostałą część mleka podgrzać z masłem do momentu rozpuszczenia. Rozczyn wymieszać z pozostałą mąką, mlekiem z masłem oraz solą. Wyrobić ciasto. Można je wyrobić ręcznie lub przy użyciu mieszadeł miksera do wyrabiania. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką(...)kukurydzianą blacie na grubość trochę ponad 1 cm. Wierzch ciasta również posypać mąką kukurydzianą. Szklanką lub foremką o średnicy ok. 8-10 cm wykrajać bułeczki. Ja wykrajałam szklanką o średnicy nieco ponad 8 cm i uzyskałam 12 bułeczek. Odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bułeczki opiekać z obu stron na lekko rozgrzanej patelni. Muffiny należy piec
Bullio
surówka z czerwonej kapusty 190składniki: 560 g czerwonej kapusty 200 g kwaśnych jabłek 80 g cebuli 5 łyżek soku z pigwy lub cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego dobrej jakości lub
Domowy Smak Jedzenia
Żytni na zakwasie z semoliną i nasionami Chia 260fermentacji w temperaturze pokojowej, niekoniecznie w najcieplejszym miejscu na 12-14 godzin. Do oddzielnej miseczki dodajemy • 2 łyżki nasion chia, • 100g wody Mieszamy zawartość i przykrywamy miskę folią. Ciasto właściwe • 450g zaczynu, całość, • namoczone nasiona z wodą, • 200g mąki z pszenicy Durum, • 500g mąki żytniej typ 720, • 600g wody, • 20g soli, Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w misce i wyrabiamy(...)kilka minut. Następnie dajemy ciastu odpocząć przez 20-30minut. Wykładamy do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub ziarnami foremek, o rozmiarach 20x11 i 24x13, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. U mnie ciasto rosło około 2 godziny i 40 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 240st. przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 220st. i dopiekamy
Leśny Zakątek
SUROWA TARTA KOKOSOWO-OWSIANA Z NADZIENIEM Z AWOKADO I KAROBU 170Przy niedzieli miło uraczyć rodzinkę słodkim deserem. Ciasto było nieplanowane, więc składniki nie będą wyszukane. Przygotowałam je z tego, co zawsze mam w domu, czyli: płatków kokosowych, awokado, bezglutenowych płatków owsianych, karobu, daktyli i oleju kokosowego. Ta kombinacja okazała się przepyszna, stworzyła jedno z moich najlepszych ciast. Wiem, że niektórzy nie zalecają łączenia tłuszczy z cukrami. Osobiście nie boję się(...)łyżka syropu klonowego. Do dekoracji: garść malin i porzeczek. Wykonanie: Płatki kokosowe i owsiane blendujemy na mąkę. Dodajemy daktyle i znowu blendujemy. Mieszamy z olejem kokosowym. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy formę (uprzednio wyłożoną folią spożywczą). Wkładamy do zamrażarnika i zabieramy się za przygotowywanie nadzienia. Awokado rozgniatamy widelcem, a następnie mieszamy z karobem i resztą składników, aż do uzyskania gładkiej masy
Jeść, by żyć w zdrowiu
CIASTO Z MALINAMI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 184Były maliny w koktajlu, były w jogurcie roślinnym. Teraz czas na ciasto. U nas, jak zawsze, wegańskie i bezglutenowe. Tym razem pokusiłam się o wersję pieczoną na bazie mąki kokosowej i owsianej z mlekiem kokosowym. Wyszło pyszne, smakowało nawet miłośnikom niewegańskich ciast z cukierni. Sukces! Oczywiście bardziej polecam spożywać maliny w wersji surowej, ale nikomu nie zaszkodzi, od czasu(...)czasu, zjeść je "zapakowane" w pyszne, słodkie ciasto, na przykład takie: Składniki na blachę 25 x 25 cm: 2 szklanki mąki kokosowej, 1 szklanka mąki owsianej, 2 szklanki roślinnego mleka (u mnie kokosowe), 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wody, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/2 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 szklanka malin. Wykonanie
Jeść, by żyć w zdrowiu
KRUCHE CIASTECZKA DLA DZIECKA (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 200polewy, 1 łyżka kakao, suszone maliny, garść miłości matki do dziecka ;-) Wykonanie: Mąki mieszamy z cukrem, karobem i siemieniem lnianym, następnie dodajemy olej i wodę. Wszystko łączymy i wyrabiamy ciasto. Formujemy z ciasta walec o średnicy podstawy 3-4 cm. Mocno schładzamy lub nawet lekko zamrażamy (dzięki temu ciasto nie będzie się rozpadało przy krojeniu). Walec ciasta kroimy na ciasteczka
Jeść, by żyć w zdrowiu
PIZZA NA CIEŚCIE ZE SKIEŁKOWANEGO ORKISZU (BEZ DROŻDŻY, TŁUSZCZU) Z DUŻĄ ILOŚCIĄ ZIELONYCH WARZYW 168Taka pizza jest świetnym sposobem, by przemycić dla dziecka nielubiane, a bardzo zdrowe warzywa. W naszym przypadku jest to brokuł. Kroję go drobniutko i w dużej ilości wykładam na ciasto. Moja córka zjada z wielkim smakiem, nieświadoma obecności warzywa, za którym nie przepada. Dla niej wykonuję taki zabieg: piekę ciasto bez dodatków, a później nakładam na nie surowe, drobniutko pokrojone(...)mała cukinia, 100 ml passaty pomidorowej, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, szczypta soli i pieprzu. Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy na cieniutki placek. Wykładamy na blachę do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (passata z pomidorów + czosnek przeciśnięty przez praskę + bazylia, oregano, sól, pieprz). Wykładamy warzywa: brokuł, cebula
Jeść, by żyć w zdrowiu
"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 267Masz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że jest on bezglutenowy, bez rafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe. Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy(...)łyżki kakao, 4 łyżki karobu, 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka syropu daktylowego. Wykonanie: Spód: Mąki i ksylitol mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy w formie stałej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy formę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Masa makowa: Mak mielimy. Następnie dodajemy posiekane migdały (moczone przez kilka h w wodzie), orechy, pokrojone daktyle, olej i wanilię. Wszystko
Jeść, by żyć w zdrowiu