ciasto - 163312 przepisów (strona:4085/10888)

Pyszne oponki serowe 146

puder do posypania oponek. Potrzebna nam będzie jeszcze foremka w kształcie serca i mały kieliszek Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielony biały ser  oraz resztę składników.   Zagniatamy ciasto, jeśli ciasto się klei podsypujemy mąką, ja troszkę musiałam podsypać. Ciasto musi być gładkie. Wałkujemy, wycinamy serca, a w sercach kółeczka.  Ja również robiłam oprócz serc, klasyczne oponki, czyli(...)wykrawałam je szklanką, a środek tylką od szprycy. Do zimnego oleju wlewamy troszkę spirytusu i grzejemy. Wrzucamy kawałek ciasta, gdy wypłynie można smażyć.  Oponki smażą się bardzo szybko, wykładamy je na ręcznik papierowy, następnie posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-) Szybciutkie, i pyszne. Polecam :-)   SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tureckie chlebki z mięsnym farszem 162

rewelacyjnym farszem mięsnym.  Idealne na obiad, do piwa, czy jako przekąska.  Piekę dość często, bo jestem tym przepisem zachwycona i wszystkim bardzo smakuje. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: CIASTO: -4 szkl mąki pszennej -4 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżeczka soli -2 łyżki cukru -300ml ciepłej wody -4 dag drożdży  -4 łyżki oleju Do miski wlewamy wodę, dodajemy(...)cukier oraz drożdże, mieszamy do rozpuszczenia drożdży, następnie  dodajemy olej, jogurt, mąkę, sól,i wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. FARSZ: -1 kg mięsa (np szynka wieprzowa)-zmielić -1 papryka czerwona -pół słoiczka koncentratu pomidorowego -2 cebule -trochę oleju -250g pieczarek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, papryka słodka Cebulę podsmażamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
bardzo smaczny chleb ze słonecznikiem 138

skórka jest chrupiąca, i ma w sobie dużo słonecznika-uwielbiam chleby z ziarnami, zwłaszcza ze słonecznikiem :-) Polecam i zapraszam do skorzystanie z przepisu SKŁADNIKI,  na jeden spory chlebek Ciasto: -600g mąki, może być tortowa, może być pomieszana pszenna z żytnią, jak lubicie :-) -1,5 szklanki ciepłej wody -2 łyżki cukru -1 łyżeczka soli -2,5 dag drożdży świeżych(...)mleka do posmarowania chleba Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mleku ,  resztę składników dajemy do miski, wlewamy drożdże, wsypujemy 2 garście słonecznika  i wszystko miksujemy, następnie wyrabiamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką, jednak nie powinno się kleić. Ciasto chwilę wyrabiamy, następnie odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-około 35 minut. Następnie ciasto przerabiamy, przekładamy do posmarowanej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Knedle z kaszy jaglanej z mięsnym farszem i sosem grzybowym 171

bardzo zdrowa i można z niej przygotować wiele smacznych dań. Dziś zrobiłam knedle z kaszy jaglanej.  Wyszły niezwykle smaczne i mięciutkie. Jedyną ich wada, to dość kleiste ciasto, ale aby knedle ładnie się formowały i nie przyklejały do rąk, należy smarować ręce olejem i wszystko pięknie się formuje. Polecam Wam przygotować takie knedle, bo są rewelacyjne. No to zaczynamy(...)SKŁADNIKI CIASTO NA KNEDLE -2 torebki kaszy jaglanej po 100g -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -0,5 szklanki mąki pszennej -2 łyżki mleka -1 łyżka cukru *troszkę oleju do maczania rąk FARSZ -około 200 g mięsa (może być łopatka wieprzowa, schab,karkówka) -1 cebula -1 duży ząbek czosnku -1 marchew -trochę wegety -troszkę maggi do smaku -pieprz *można dodać troszkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
chatka z piernika :-) 190

zamierzony cel, nie domek-chatka. Znalazłam w internecie szablon, który bardzo mi odpowiadał znajduje się tu  klik Odpowiednio go powiększyłam, i wykorzystałam tylko szablon na front,ściany, dach. CIASTO Użyłam mojego ukochanego przepisu na pierniczki-ciasto jest idealne, nie rośnie nadmiernie, nie odkształca się. Przepis znajduje się tu :  klik Ciasta starczyło mi na całą chatkę, bazę, oraz choineczkę(...)bałwanka, 2 choineczki. Urywamy kawałek ciasta, i wałkujemy go na około 4 mm najlepiej na papierze do pieczenia. Wycinamy z szablonu części chatki. WAŻNE najlepiej wycinać je na papierze, bo podczas przenoszenia mogą się odkształcić i wtedy chatka może wyjść krzywo. Pieczemy po około 8 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku-należy uważać by nie przypalić :-)  Gdy wszystkie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Domowe bułeczki czosnkowe 211

masła (temp. pokojowa) 4 ząbki czosnku dodatkowo: 1 łyżeczka oleju 1 jajko Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, sól i drożdże - wymieszaj. Dodaj mleko i masło - wyrabiaj na elastyczne ciasto ok. 7 min. (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Po wyrobieniu ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem - przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto

Alutka-Gotuje
SŁONECZNIKOWE CIASTECZKA 146

jajko Przygotowanie: 100 g ziaren słonecznika drobno posiekać. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier i posiekane ziarna słonecznika- wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jedno całe jajko i dodać żółtko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto zawinąć w folię spożywczą(...)włożyć do lodówki na około 1 godzinę.  Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był to kwadrat o średnicy 5 cm. z ząbkami) wyciąć ciasteczka. Wierzch ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Ciastka piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Cynamonowe drożdżówki ze śliwkami 183

Wrzesień to taki miesiąc, kiedy nie ma żadnego usprawiedliwienia dla nieupieczenia choć jednego ciasta bądź mniejszych słodkości ze śliwkami. Po prostu jest to obowiązkowe i już. Na straganach wybór śliwek jest ogromny, trzeba z tego korzystać póki można. Swoje drożdżówki wzbogaciłam o nutę cynamonową. Świetnie smakują, zwłaszcza z dużą ilością owoców. Wierzch posypałam kruszonką. Ktoś się skusi?   Składniki(...)dużych drożdżówek:  Ciasto: 450g mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 12 g drożdży pół szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko 60g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka cynamonu Dodatkowo:   śliwki śmietanka do posmarowania bułeczek Kruszonka:   25g masła czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru  Z letniego mleka, łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy resztę

Wrzosowa Polana
Tort migdałowy z malinami i mango 463

łyżeczki żelatyny 1 op. (100 g) płatków migdałowych   4 łyżki ulubionego dżemu maliny - dowolna ilość   Wykonanie: wymieszaną mąkę rozetrzeć z masłem między palcami na kruszonkę. Zlepić ciasto w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i upiec(...)ubić na puszysty kogel-mogel. Jaja powinny potroić objętość. Wymieszać delikatnie szpatułką z wymieszanymi mąkami: orkiszową i ziemniaczaną. Do foremki o średnicy 20 cm wylożonej papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w 160`-180`C około 30-35 minut - do suchego patyczka. Góra powinna się lekko zrumienić. Do wystudzenia pozostawić w foremce mango obrać ze skóry, odkroić miąższ od pestki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym (dofinkowym) 239

Pomysł autorski (mój). Zapewne pamiętacie moje ptysie ziemniaczane...? Fakt są pyszne, a ciasto troszkę pracochłonne. Pomyślałam sobie, ze przy okazji można zrobić go więcej, bo idealnie przechowuje się w lodówce i nadaje się do różnych pysznych rzeczy. Tak przygotowane parówki to świetna przekąska na ciepło, jak i po wystygnięciu. Odrobinka świeżych warzyw, czy ulubiony sos i mamy smaczny posiłek. Zaraz(...)Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Całość ponownie postawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia. Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem. Masę doprawić solą i pieprzem

Di gotuje
maliny w syropie 1550

składniki: ok. 1000 g świeżych malin 360 g cukru 1000 ml wody wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem. Maliny przekładamy do słoików i zalewamy wrzącym syropem cukrowym

Domowy Smak Jedzenia
sernik pieczony z gruszkami... 216

Składniki: SERNIK: cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 2 krople, jajka 6 sztuk, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, gruszki 3 sztuki CIASTO: mąka tortowa 1 szklanka, herbatniki 150 gram, masło lub margaryna 150 gram, cukier 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA: gruszki 4 sztuki, tortenguss rote 2 opakowania forma 30x25, wyłożona papierem(...)pieczenia - w naczyniu herbatniki pokruszyć drobno, dodać pozostałe składniki na ciasto i mikserem utrzeć, ciastem wylepić dno formy, ponakłuwać i schować do lodówki w robocie ubić jajka, cukier do białości na dużych obrotach z 5 minut dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną, aromat i połączyć składniki bez długiego ucierania, wsypać pokrojone w kostkę gruszki i łyżką wymieszać sernik wylać

W Mojej Kuchni Lubię
Wegańskie maślane bułeczki 226

oleju kokosowego na idealnie gładką masę, powtarzam idealnie gładką. Przesiej mąkę, najlepiej 2 razy, wtedy bułeczki będą jeszcze lżejsze. Dodaj zaczyn drożdowy i paćkę z nerkowców i mleka. Zagniataj ciasto przez minimum 5 minut. Ciasto się nie klei, ale jest miękkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość(...)minut aby osiągnęły temperaturę pokojową i wtedy dopiero wstawić do piekarnika na 10 minut 180 C bez termoobiegu! Moje buły leżakują tak 4 dzień, bo codziennie piekę 2. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniataj po czy podziel (ja odważałam po 80 g każdą bułkę), uformuj w zgrabne kulki, umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na około 30 minut na końcowe wyrastanie

greenscarf
Wieniec drożdżowy z pomidorowym pesto 199

wodzie wraz z cukrem. Woda powinna mieć temperaturę ciała. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przesiej mąkę, dodaj do niej sól. Połącz mąkę z zaczynem, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut (aż będzie sprężyste, miękkie i gładkie). Włóż do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (w tym czasie ciasto(...)powinno podwoić swoją objętość).  Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na blat obsypany mąką. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. Wysmaruj je pomidorowym pesto, następnie zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon przetnij na połowę. Zakładaj obie połówki na siebie na przemian, na koniec uformuj wieniec. Sklej ze sobą obie końcówki.  Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej

Garniec Magalie
piszinger czekoladowy z powidłami i orzechami 166

składniki: 1 opakowanie wafli 4 łyżki powideł śliwkowych 200 g masła 50 ml mleka 20 g kakao 175 g cukru 1 łyża mąki 100 g orzechów

Domowy Smak Jedzenia