ciasto - 164325 przepisów (strona:4085/10955)

seromakowiec na piernikowym biszkopcie 256

już zostawiać na przyszły rok. Może komuś się przyda, w końcu makowce i serniki pieczemy nie tylko na Święta. Seromak jest dość popularny ale ja zrobiłam swoją wersję: kruche ciasto zastąpiłam miękkim biszkoptem z przyprawa korzenną, dzięki czemu dołączył piernikowy smak, czyli tak jakby trzy ciasta w jednym. Sernik znacznie lepiej niż polany czekoladą smakuje wykończony domową polewą kakaową(...)dodała temu ciastu charakteru. Wygląda skomplikowanie ale jego zrobienie wbrew pozorom jest szybkie i łatwe.  *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki łyżeczka kakao łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę makową: puszka masy makowej 3 jajka 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki rodzynek na warstwę serową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kabanosy w cieście francuskim 294

Kabanosy zapiekane w cieście francuskim to bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Do zrobienia na ostatnią chwilę albo w razie wizyty niespodziewanych gości. Może być częścią menu sylwestrowego albo jakiejś innej domówki. Potrzebne są do niej mało wysuszone, grube kabanosy albo kiełbaski typu frankfurterki czy piwoszki. Ostatecznie mogą być nawet parówki dobrej jakości. Drugim nieodzownym składnikiem jest oczywiście ciasto francuskie(...)sklepie spożywczym. Samo przygotowanie tych ciepłych przekąsek zajmuje zaledwie kilka minut a są bardzo smaczne więc nikt im się nie oprze. Ponieważ kabanosy owija się niezbyt dokładnie wąskimi paskami ciasta więc resztę tego ciasta możecie zużyć np. do zrobienia przekąsek z konfiturą cebulową . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Czekoladowe brownie / Chocolate Brownies 211

nich masę czekoladową, całość dobrze wymieszać. Do masy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać metalową łyżka lub szpatułką. Całość przelać do dobrze wysmarowanej masłem blaszki, inaczej ciasto przywrze do naczynia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 25 minut, aż wierzch ciast będzie kruchy a boki zaczną odstawać od brzegów formy. Środek ciasta powinien(...)pozostać miękki. Do ciasta można dodać też pokrojone banany (przed wstawieniem  do piekarnika oczywiście). Smacznego

Delusional Trine
Kozi ser i suszone pomidory / Goat cheese and dried tomatoes 172

Zasmakowałam w quiche. Nie wiedziałam, że jest to tak dobre a do tego syte danie. Dlatego na dzisiaj mam kolejny pomysł na quiche. Ciasto to samo jak z przepisu na szpinakowe quiche . Ciasto najlepiej jest trochę wcześniej upiec i odstawić na pół godziny do przestygnięcia Składniki na formę o średnicy 28 cm: upieczone kruche ciasto słoiczek suszonych pomidorów 150g sera(...)misce rozbić widelcem jajka ze śmietaną i mlekiem, doprawić pieprzem, solą ostrą i słodką papryką, ziołami prowansalskimi. Dodać pomidory, pieczarki, ser i cebulę. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Piec w 180 stopniach przez 35 do 40 minut. Można podawać na ciepło i zimno

Delusional Trine
Paszteciki z miesa ze szpinakiem 387

gotowanego bez kości, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka, 50 ml bulionu, sól, pieprz, cukier, 500 g szpinaku mrożonego, liście, tłuszcz do smażenia (masło, smalec), 1 opakowanie ciasta francuskiego*, Szpinak ułożyć na sicie, zostawić do rozmrożenia. Mięso zemleć. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać(...)czosnek i papryczkę, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym. Szpinak lekko odcisnąć, tak aby pozbyć się jak największej ilości wody. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Na nim rozłożyć 1/2 szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas, szerokości około 3 cm. Na szpinaku ułożyć masę mięsną, na nim resztę szpinaku. Wolny pas ciasta

królestwo garów
schab pieczony nadziany morelą 199

składniki: 1000 g schabu 250 – 300 g suszonych moreli 2 cebule 5 ząbków czosnku 60 ml oleju sól, pieprz opcjonalnie: sproszkowana papryka składniki na sos

Domowy Smak Jedzenia
Kruche candy canes- świąteczne laski 234

koniec końcem wszystko robi się na "pół gwizdka". Gdyby tak przysiąść do niech to 2 godziny maksymalnie wystarczy, by je przygotować i upiec. Mi jednak zeszło dłużej, ale nadrobiłam ciastem które przygotowałam rano i włożyłam do lodówki do schłodzenia. Później tylko skubałam, skręcałam i rolowałam. Gdyby przyszło zrobić je w tym samym momencie, to straciłabym sporo czasu na czekanie(...)łyżeczka cukru z wanilią barwnik zielony i czerwony Sposób przygotowania: 1.Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane twarde masło, cukier z wanilią, mielone drobno migdały oraz żółtka. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Jedną pozostawiamy a do kolejnych dodajemy barwnik- czerwony i zielony. Ciasto dokładnie wyrabiamy, by kolor był jednolity. Zawijamy w foliowe woreczki i odkładamy do lodówki

Kuchnia w czekoladzie
Sylwestrowe menu – 10 najlepszych blogowych przepisów 319

szykuje domówkę? Pierwszym zazdroszczę , dla drugich mam garść inspiracji. Sama na pewno zrobię sałatkę słonecznik bo już dawno wpadła mi w oko i różyczki z ciasta francuskiego z cukinią. W święta nie było okazji więc mam nadzieję nadrobić z sylwestrowym menu. Sałatka słonecznik – mój tegoroczny faworyt Nadziewane muszle makaronowe – mój imprezowy klasyk :) Cukinia z gorgonzolą w cieście francuskim(...)ciepło także dla wegetariańskich gości. Rolada szpinakowa z łososiem – już dawno za mną chodzi – może wreszcie dojdzie Nadziewane pomidory – w sam raz na raz :) Koszyczki z ciasta francuskiego – zrobienie prostsze niż się wydaje! Sałatka leśna polana – nawet jeśli nie w Sylwestra to niedługo na pewno ją zrobię. Wygląda super prawda? Kebab na patyku – jeszcze

Mama z miasta
Czeskie knedle - pyzy 211

lekko  podgrzać i rozpuścić w nim drożdże oraz cukier. Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.   Po tym czasie dodać rozbełtane jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto energicznie ręką na jednolitą masę. Proponuję najpierw dodać 350 g mąki i po wyrobieniu ocenić czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Nie powinno być zbyt luźne, po wyrośnięciu powinniśmy(...)problemu uformować wałek. Tak wiec wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-60 minut.   Następnie ciasto dzielimy na pół i formujemy dwa wałki ok 20 cm . Gotowe wałki pozostawić jeszcze na 10-15 minut, a następnie wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 7 minut z jednej strony, przełożyć na drugą stronę i gotować kolejne 7 minut. Gotowe

Jadło i czytadło
C'est du Nanan... a to gratka dla łasuchów! 170

ciągle jeszcze jedną nogą był w PRL-u. Nie licząc kilku dobrych knajp, które mogą się pochwalić niezłymi deserami, nasze miasto było królestwem WuZetek, eklerów, serników agarowych i innych ciast, których lata świetności dawno się skończyły wraz ze zmianą ustroju. Dotychczas ubolewałem, że żeby zjeść dobre modernistyczne ciastko musiałem wybierać się do warszawskich Odette , czy Deseo . Na szczęście Justyna(...)wyłącznie zdjęciami z otwarcia. Jednak mogę zapewnić, że ciastka na co dzień są równie piękne, jak nie piękniejsze! Konwencja słodkiego królestwa Nanan opiera się serwowaniu pieczołowicie przygotowanych monoporcji ciast i deserów o modernistycznych kształtach skomponowanych ze świadomie dobranych produktów wysokiej jakości. Tutaj nie ma miejsca na tanie cukiernicze substytuty i kompromisy. Warto jeszcze powiedzieć czym różni się monoporcja od tradycyjnego

Food Square
śledzie po kaszubsku 235

składniki: 400 g filetów śledziowych matjas 6 łyżek koncentratu pomidorowego 30 % 70 ml oleju 250 -300 g cebuli 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego 3

Domowy Smak Jedzenia
Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą 236

zupełnie na spokojnie przygotowałam sprawdzone dania, a część „ulepszyłam”. Moje ulepszenie sprowadziło się przykładowo do znacznego ułatwienia sobie pracy z zeszłorocznym kulebiakiem, bo zrobiłam go w gotowym cieście francuskim, a co mnie zaskoczyło najbardziej, to fakt, że zasmakował bardzo Miśce (7 lat). Standardowo też, jak to u mnie bywa zrobiłam farszu od razu na dwa kulebiaki, w wigilię(...)buraków, a dziś był dodatkiem do zupy grzybowej (jutro Wrzucę przepis). Jako danie główne starczy dla 3-4 osób. Składniki na farsz do 2 kulebiaków, czyli na 2 opakowania ciasta francuskiego: 500 g kapusty kiszonej (polecam ekologiczną z Lidla) 250-300 g pieczarek 1 duża cebula (u mnie była to cebula czosnkowa) 100 g ugotowanej kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem

greenscarf
Fuczki – placuszki z kiszoną kapustą 198

Fuczki to nieskomplikowane placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty pochodzące z Bieszczad. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym. Składniki: 1 jajko szklanka mleka, 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ok 200 g kapusty kiszonej sól, pieprz,majeranek Przygotowanie Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy przyprawy i mąkę. Ciasto powinno być dość gęste. Kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna, odciskamy(...)kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem na kształt racuchów. Smażymy z obu stron na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

e-PrzepisyKulinarne
Chrupiące nuggetsy z kurczaka – smażone 293

różnych dipów mogą stanowić pyszny obiad, lub fantastyczną przekąskę imprezową. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. 500-600 g filetów z kurczaka ostra papryka przyprawa do kurczaka Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli, pieprz Dodatkowo: Płatki kukurydziane Olej do smażenia Umyte i osuszone(...)posypujemy przyprawą do kurczaka oraz ostrą papryką, mieszamy. Do rondelka wbijamy jajka, wlewamy mleko, przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól oraz słodką paprykę. Mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji (w razie konieczności dolewamy odrobinę mleka, lub dosypujemy trochę mąki). Paseczki kurczaka przekładamy do przygotowanego ciasta, mieszamy i odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut

Smaki Na Talerzu
bezglutenowe pierogi z grzybami 311

mówić o prowadzeniu bloga! Przepis jest jednak na tyle uniwersalny, że latem można go wykorzystać do pierogów z jagodami czy truskawkami. Przepis jest tak banalnie prosty, że poza wyrobieniem ciasta, właściwie całą robotę zrobił mój 6 letni syn :) Miał tylko lepić pierogi, ale tak mu się spodobało, że nie chciał mnie dopuścić nawet do nakładania farszu. Składniki: 1 szklanka mąki(...)łyżeczki soli 1 płaska łyżka oleju kokosowego 1 szklanka wrzącej wody Przygotowanie: Wymieszać składniki sypkie. Dodać połowę wody i zmiksować. Dodać olej i miksując powoli dodawać pozostałą wodę. Ciasto zostawić pod ściereczką, żeby nie wyschło. Stolnicę posypać mąką np. ziemniaczaną lub z tapioki. Można też obsypać wałek, bo ciasto będzie się kleić. Odrywać kawałki ciasta, rozwałkować i wycinać pierogi. Powinno

Mama z Motylem

Proponowane wyszukiwania