propozycja. Mężowi szalenie podobało się to hasło, ale obawiam się, że wkrótce ucierpiałby na tym jego portfel. Mogłoby się bowiem okazać, że wymiana naszej garderoby stałaby się koniecznością ;). Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Z drożdży(...)cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia oregano cukier
zadanie-gotowaniepizzą z kurczakiem i ananasem. Mięso przygotowałam według przepisu Maćka . Spód rozwałkowałam w taki sposób, aby brzegi pozostały nieco grubsze. Dzięki temu po upieczeniu były nadal miękkie. Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Z drożdży(...)cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia oregano cukier
zadanie-gotowaniełyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mielonych migdałów 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę przesiej, dodaj cukier, pokrojone masło, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż składniki się połączą. Następnie podziel je na dwie części, do jednej dodaj kakao i cynamon, a do drugiej cukier waniliowy i migdały. Oba ciasta owiń w folię spożywczą(...)włóż do zamrażarki na około 15 minut. Wyjmij ciasto rozwałkuj ( najlepiej zrób, to nie odrywając foli, dzięki temu lepiej będzie się wałkować) Następnie połóż ciasto, jedno na drugim, zwiń w roladę i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij rulon i pokrój na małe ciasteczka. Ciastka rozłóż na blasze wyłożonej papierem i włóż do piekarnika nagrzanego
Kukuleczkijagodami, bo moje dziecko nie wytrzymało, jedliśmy w Karpaczu i jak tylko wróciliśmy to pierogi musiały być. Trzeba było zaliczyć ryneczek i robić. Tym razem zrobiłam z innym ciastem. Wyszły pyszne, ciasto mięciutkie. Jako dodatek była śmietanka i cukier mniam :))) Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju sól 1 szklanka gorącej wody Farsz: jagody cukier - niekoniecznie Mąkę przesiałam(...)stolnicę, dodałam sól, wodę wymieszałam z olejem i partiami dodawałam do mąki i zagniatałam ciasto. Ciasto ma być miękkie, gładkie, ale ma nie lepić się do rąk. Szklanką wykrawałam koła, na środek dawałam łyżeczką jagody i zlepiałam pierogi. Gotowałam we wrzątku około 3 minuty po wypłynięciu pierożków na wierzch. U mnie były podane ze śmietanką i cukrem
kruche babeczkitylko jest weekend, to zawsze chce, albo właśnie placuszki, albo owsiankę, czasem płatki z mlekiem. Tym razem umęczył placuszki. Nie chciało mi się za bardzo myśleć więc zrobiłam ciasto takie jak naleśnikowe, tylko troszkę bardziej gęste i dodałam cynamon i żurawinę. Według mnie troszkę za mało, ale to jak kto lubi. Następnym razem dam więcej ;)) Miłego dnia :)) Składniki: 1 jajko(...)kopiata łyżeczka cynamonu (ja lubię, można mniej lub bez) 1 łyżeczka proszku do pieczenie żurawina (ilość wedle uznania) cukier puder do posypania olej kokosowy do smażenia Ciasto robimy dokładnie tak ja na naleśniki, czyli do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miksujemy, dodajemy mleko i tu uważamy, żeby ciasto nie było za rzadkie, musi być troszkę gęstsze niż
kruche babeczkinadzieję, że będzie lepiej ;))) Ostatnio testuje szparagi he ;)) Sezon na nie trwa, wiec jest okazja, żeby popróbować różne kombinacje :)) Ta była pyszna. Szparagi z boczkiem, serem i w cieście francuskim :) Polecam :) Nam smakowało bardzo :))) Składniki: szparagi boczek plastry ser żółty plastry płat ciasta francuskiego Ja szparagi wcześniej podgotowałam w lekko osłodzonej wodzie (cukru dodałam tak 1/2 łyżeczki). Gotowałam około(...)minut. Po wyjęciu ostudziłam. Ciasto francuskie pokroiłam na 8 części. Na każdym ułożyłam plaster sera. Po dwie szparagi owijałam boczkiem, kładłam na cieście i serze i zawijałam tak jak na zdjęciu ;). Przełożyłam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Zapiekłam w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut
kruche babeczkiłyżeczki soli Wykonanie: Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło (wyjęte prosto z lodówki). Wyrabiaj aż do uzyskania tzw. mokrego piasku. Dodaj jajko i znów wyrabiaj ciasto formując kulę. Gdy ciasto za bardzo się lepi dodaj płaską łyżkę mąki owsianej i znów zagnieć. Ciasto owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie(...)wyjmij, wałkuj ciasto i przenieś na formę do tarty. Tam wieńczymy dzieło, dociskając i wyrównując boki tarty i nakłuwając widelcem. Wstaw do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz spód ok. 15 minut. Ostudź. Składniki na wierzch tarty: 1 duża bulwa fenkułu 6 ząbków czosnku 3 łyżki oleju do smażenia dobrej jakości (smażę na dobrym
gutfutZaczął się sezon na szparagi, więc tym razem chciałabym zaproponować Wam jedno z moich ulubionych dań z udziałem szparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do innych ciast naleśnikowych, japońska tempura (która wbrew pozorom nie wywodzi się z Japonii, lecz z Portugalii) jest bardzo delikatna i lekkostrawna, ponieważ dodana do niej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje się(...)durszlaku. Przygotowanie tempury : w misce wymieszaj energicznie trzepaczką rózgową żółtko, sól, lodowatą wodę, do uzyskania jednolitej masy, choć mogą w niej pozostać grudki. Tempura ma bardziej gęstą konstystencję od ciasta naleśnikowego, ważne jest, aby ciasto było mocno schłodzone, więc jeśli przygotowujesz je wcześniej pozostaw je w lodówce, a tuż przed smażeniem dodaj do niego kilka kostek lodu i wymieszaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCiasto bardzo aromatyczne, klejące od syropu pomarańczy, pachnące zimą? nie pachnie wiosennymi czerwonymi pomarańczami sycylijskimi. Zapraszam próbujcie dopóki są aromatyczne pomarańcze, ciasto smakowite przez cały rok. Przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki . Ciasto klejące z pomarańczami - odwrócone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 200 g ryżu 2 piersi kurczaka 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 250 g sera żółtego ketchup 1 przyprawa gyros 2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniaprzepis na szparagi w roli głównej. Tartaletki ze szparagami z odrobiną chili d oskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Do ich przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto francuskie. Tartaletki będą elegancką przekąską lub przystawką na uroczysty obiad. Tartaletki ze szparagami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na 8 szt Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 szklanki jogurtu(...)rozgrzewamy odrobinę oliwy, układamy szparagi, solimy je. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy przez 5 minut. Odstawiamy szparagi do przestygnięcia, kroimy je na mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na pół. Ciasto wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. W misce Mieszamy jogurt, jajka i przyprawy, oprócz płatków chili. Foremki do tartaletek smarujemy olejem. Z ciasta wykrawamy kółka
Kulinarne przygody Gatityuszonych pomidorów i oliwę oraz stopniowo wodę i wyrobić - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi, bo mąka żytnia ma to do siebie, że jest mocno kleista . Ciasto powinno być elastyczne , ale będzie się trochę kleić się do dłoni - m ożna w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę wody, dla uzyskania odpow iedniej konsystencji . Jeśli mikser(...)będzie dawał rady, można dokończyć wyrabianie rękoma. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie powinno 2-3 razy zwiększyć swoją objętość. Po tym czasie uderzyć w ciasto kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją od bułki
Grunt to przepis!żałować. Następnym razem wprowadzę jedną modyfikację i pokroję warzywa na mniejsze kawałki. Oczywiście nie ma to żadnego wpływu na smak potrawy. Raczej chodzi o wygodę w czasie konsumpcji ;) Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Z drożdży(...)cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: cebula 1 ząbek czosnku 200 ml słodkiej śmietanki 30% sól pieprz oregano tymianek oliwa Wykonanie: Cebulę
zadanie-gotowanierozgniecioną trawę cytrynową, podsmażamy kiedy owoce puszczą sok, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i wyjmujemy łodyżkę trawy cytrynowej białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej ciasto wyklejamy na oprószoną mąką foremkę, może być np. do tarty ciasto wstawiamy na nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, po tym czasie na podpieczony spód wykładamy owoce
Luźna Kuchniacały litr to nieco za dużo – gdy w misce nie będzie już nigdzie surowej mąki, przestajemy dolewać wodę i odstawiamy całość na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie, gdy ciasto nam wyrasta, zwilżamy foremki tłuszczem (masło, smalec, oliwa, od biedy nawet olej), a następnie posypujemy bułką tartą, by ciasto nam do nich nie przywarło. Gdy ciasto wyrośnie, przelewamy(...)jaki efekt! Po piąte: nie nudzi się. Powyższy przepis ma setki możliwości konfiguracyjnych. Mąka (pszenna lub mieszana), woda, sól, drożdże i cukier są bazą, a co dodacie do ciasta – to już Wasza inicjatywa. Pestki słonecznika? Otręby owsiane? Prażoną cebulkę? A może oregano? Łyżeczka słodkiej papryki sprawi, że chleb będzie lekko czerwony, zaś curry zabarwi go na żółtawy kolor. Macie jeszcze
Proste-przepisy.pl