ciasto - 163312 przepisów (strona:3984/10888)

Dyniowe naleśniki z twarogiem i szpinakiem 195

Największym naleśnikarzem w Naszym domu jest mój syn i pora się przyznać, że uczeń przerósł mistrza. W mojej głowie urodził się pomysł na dyniowe ciasto naleśnikowe i po kilku nie trafionych testach powstała mieszanka dyniowa z której wypiekały się piękne kolorowe naleśniki, z małą ilością mąki, papką dyniową i kurkumą. Jemy oczami, a nasz talerz jest kolorowy i zdrowy(...)twórczo!.  Dziękujemy #myAmbition za zaproszenie do Wspólnej zabawy.  Idealne rozwiązanie na szybki lunch w pracy, w szkole czy na uczelni, na zimno idealna - zdrowa przekąska!. Ciasto na ok. 12 sztuk: - 1/4 dyni piżmowej, ok. 20-25 dag - 3 szklanki wody - mąka pszenna - ile zabierze ciasto - 2 jaja - 2 łyżeczki mielonej kurkumy - 1/2 łyżeczki soli - 3 łyżki oleju Twaróg

Apetyczna babeczka
SZYBKIE KRUCHE ROGALIKI 283

żółtka * 1/4 szklanki cukru pudru * 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany Dodatkowo: Nadzienie: marmolada, dżem, powidła, czekolada lub inne ulubione. Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką(...)kształt koła i grubość ciasta około 4-5 mm. Przy pomocy noża lub radełka koło podzielić na 8 części. Na brzegu każdego trójkąta nałożyć nadzienie. Zwijać rogaliki od szerszej strony do węższej.  Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut.  Rogaliki można polukrować lub posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami 154

trwa to nawet kilkanaście godzin, wszystko zależy od tego jak mocny mamy zakwas. Dlatego zawsze warto wcześniej wybrać sobie taki dzień, żeby mieć w zapasie tyle czasu ile nasze ciasto na chleb będzie od nas wymagało. Ja z reguły piekę chleb w weekend, wtedy mogę spokojnie go doglądać i sprawdzać czy już jest gotowy do pieczenia. A gdy mamy już(...)letniej wody (nie dodajemy od razu całej wody, bo każda mąką inaczej chłonie wodę) i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem przy użyciu haka przez 5 minut. Ciasto powinno być luźne, więc jeśli jest zbyt gęste dodajemy pozostałą wodę. Na koniec dodajemy ziarna i mieszamy, aż się połączą z ciastem. Żeliwny garnek wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki z gyrosem 162

śniadanie lub kolację albo zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy. Do bułeczek użyłam oleju Wielkopolskiego rzepakowego i przepis bierze udział w konkursie #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl  ciasto: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży  250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego 2 jajka nadzienie:  250 g filetu(...)letnim mlekiem i cukrem,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,dodać sól,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i olej,wyrobić dokładnie ciasto. Miskę  przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Filet pokroić w drobną kostkę i oprószyć przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić

Kolorowa kuchnia Elki
Pizza z fioletowymi ziemniakami 161

wizualnymi, ale też po raz kolejny udowadnia że pizza nie musi być niezdrowa. Pizza z fioletowymi ziemniakami 2017-11-09 17:41:28 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Ciasto 120g mąki razowej żytniej lub pszennej ok. 100 ml wody 7,5 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki cukru szczypta soli (pomiń jeśli używasz przyprawy(...)mąki, przykryj ściereczką i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połącz z przyprawami. Gdy drożdże wyrosną, wlej je do mąki, dodaj oliwę i wyrabiaj chwilę ciasto. Ciasto oprósz mąką i pozostaw przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na ok. 20-30 min. Następnie rozwałkuj cienko ciasto i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Ziemniaki

Powiedz dietom nie
Kluski na parze ze śliwkami 193

minut. Do większej miski przesiewamy resztę mąki. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki lub wlać niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy w dłoniach placuszek, pozostawiając ciasto na środku nieco grubsze. Układamy(...)połówkę śliwki i zlepiamy. Uformowaną okrągłą kluskę kładziemy złączeniem do dołu, na podsypanej niewielką ilością mąki desce. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Uformowane kluski przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-45 minut. W dużym garnku lub na patelni rozgrzewamy wodę. Na naczyniu kładziemy posmarowaną olejem wkładkę do gotowania na parze (woda nie powinna sięgać ponad

Smaki Na Talerzu
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 205

cebuli • 100 g młodych liści szpinaku • 250 g mąki • 1 jajko • 100 ml wody • 50 g masła • 1 łyżka oleju lnianego • pół pęczka natki pietruszki • sól, świeżo mielony pieprz Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, aby powstało plastyczne ciasto. Odkładamy na krótki czas do lodówki. Na blacie(...)posypanym mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Okrągłym naczyniem lub metalowym pierścieniem wykrawamy placki o średnicy ok. 10 cm. Farsz: Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość pasty z ciecierzycy i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Dodatki: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem oleju lnianego, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną

AZgotuj!
Rogale topione w wodzie 201

wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać lekko roztrzepane zółtka, cukier, roztopione przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść i uformować kulę. Ciasto powinno być lepkie. Zawijamy kulę ciasta lekko w ściereczkę bawełnianą i wkładamy do garnka z zimną wodą tak aby zakrywała ona ciasto. Po wypłynięciu ciasta na powierzchnię wody wyciągamy

O kuchni z uczuciem
Drożdżówki z makiem 158

Dzisiaj przepis na drożdżówki z makiem. Ciasto zrobiło mi psikusa i pierwszy raz nie wyrosło z drożdży, wszystko przez mój pośpiech w kuchni. Wrzuciłam drożdże do gorącego mleka i wszystko spierdzieliłam w jeden moment, mogłabym startować w konkursie najgorszej kury domowej, zajęłabym pierwsze miejsce. Przepis na same ciasto znajdziecie tutaj < klik > Przygotujemy mak Paczka maku mielonego 500g Szklanka(...)masło, wsyp suchy mak i dolej mleka, gotuj na małym ogniu 15 minut, mleko powinno odparować, po ostudzeniu dodaj miód i wymieszaj, dodaj ubitą pianę z białka i wymieszaj, Ciasto rozwałkuj i rozłóż na nim masę makową, tak by zostało miejsce na brzegach, zwiń roladę jak do makowca, nożem podziel ciasto na kawałki, u mnie wyszło 11 sztuk. Ułożyłam

Kurnikowo
Kawowo-czekoladowy tort śmietanowy 190

zawsze za daleko jest nam, aby się spotkać.  Tort wykonany tylko i wyłącznie ze śmietany i mascarpone. Bez masła. Z dużą ilością czekolady i owoców leśnych.  Ciasto to nie klasyczny biszkopt, ale moje ulubione ciasto czekoladowe. Polecam Wam na wyjątkowe okazje. Ciasto czekoladowe pieczone w czterech osobnych foremkach. Można upiec w jednej tortownicy i następnie przekroić na trzy(...)uzyskania gładkiego sosu. Schłodźcie do temperatury 30-34 stopni Wykonanie Pierwszy czekoladowy blat połóżcie na podstawce, nasączcie kawą z alkoholem i posmarujcie czekoladowym ganache.  Przykryjcie kolejnym kawałkiem ciasta czekoladowego. Nasączcie i posmarujcie cienko kremem czekoladowym, następnie poukładajcie owoce i posmarujcie cienko kremem kawowym.  Przykryjcie blatem czekoladowym, nasączcie  i posmarujcie kremem kawowym. Ostatnim blatem przykryjcie nasz tort nasączcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Żytnie ciasto czekoladowe z dyni i banana 170

Kolejny eksperyment smacznego a przy tym zdrowego ciasta, z wykorzystaniem puree z dyni i bananów. Uwielbiam takie wilgotne ciasta niczym brownie w lżejszej odsłonie. To wyszło perfekcyjne.  Składniki (na małą formę "keksową"): 2 banany  3/4 szklanki puree z dyni hokkaido  3 jaja 1/3 szklanki mleka  5 łyżek ksylitolu  2 łyżki kakao  1 szklanka mąki(...)Amaretto zmiksuj na gładką masę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski. Wymieszaj składniki mokre z suchymi i przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź. Rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego i wymieszaj z 4 łyżkami kakao oraz dwoma łyżkami miodu. Polewą

Mango Papaja
TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z ORZECHAMI, ZIOŁAMI I PARMEZANEM! 166

była to najlepsza frajda ever. Mąż stwierdził, że tak to można makaron robić codziennie, wałek na dobrą sprawę jest zbędny, a maszyna działa mega precyzyjnie. Możemy dzięki niej rozwałkować ciasto na określoną grubość, my jesteśmy nią zachwyceni! Zresztą zobaczcie sami, jak krok po kroku zrobić  domu typowe włoskie danie, tak jak Włosi, począwszy od zrobienia domowego makaronu ;-) Przygotuj: - świeże(...)Tescoma - dostępna jest tutaj . Jest rewelacyjna! Solidna i po prostu świetnie działa. PRZYGOTOWUJEMY MAKARON - 300 g mąki pszennej - 3 żółtka - 3 łyżki oliwy z oliwek - letnia woda do zagniecenia ciasta Ciasto mieszamy za pomocą noża, następnie zagniatamy w dłoniach, powinno być elastyczne. Ciasto kroimy na mniejsze krążki i oprószamy mąką. Wałkujemy za pomocą maszynki na blaty. Przepuszczamy przez końcówkę

SMYKWKUCHNI
Kajmakowe placuszki z ricotty 164

Lubicie placuszki na śniadanie ? My bardzo :-) Tym razem z ciasta, które robiłam niedawno ( klik ) zostało mi kilka łyżek kajamku. Nie dodałam go całego do ciasta, żeby nie było za słodkie. Umówiłam się z synem, że zrobię dla niego placuszki, miałam w domu ricottę, której kończyła się data ważności, więc postanowiłam połączyć te dwa składniki z resztą i wyszły naprawdę pyszne(...)puszystą masę. Dodajemy do niej serek, mleko, oraz masę kajmakową i miksujemy, żeby składniki się połączyły. 2. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy i dodajemy do reszty, miksujemy. Jak by ciasto było za rzadkie dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie mąki. 3. Na patelni rozgrzewamy troszkę tłuszczu, łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy placuszki i smażymy z obu stron. Placuszki powinny ładnie się

kruche babeczki
Sernik bez sera 500

szkl cukru pudru Masa: 3 śmietany 18% ( 3x400ml) 5 białek 1 szkl cukru 2 budynie śmietankowe Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać śmietanę i budynie śmietankowe. Dokładnie wymieszać. Ciasto: zagnieść ciasto ze składników i podzielić na dwie części. Jedno ciasto rozwałkować i na blachę. Potem wylać masę serową i przykryć drugą częścią ciasta. Piec 160 stopni, 80 min, pieczenie

Olga Piecze i Gotuje
Placki z gotowanych ziemniaków z fetą 162

Upewnij się że ziemniaki są już chłodne, zanim dodasz kolejne składniki – jajo, mąkę, rozgnieciony widelcem ser feta, sól i pieprz. Dodaj je jednocześnie a dopiero później wyrób szybko ciasto za pomocą dłoni. Nie można ciasta wyrabiać zbyt długo ponieważ zacznie się kleić. Blat podsyp odrobiną mąki. Wyjmij porcję ciasta i zrób gruby wałek. Za pomocą noża podziel ciasto

nietylkopasta.pl