racji rozsądku zostawiam go sobie na specjalne okazje Choć zima mam nadzieję niedługo się skończy, to jeszcze wrzucam pyszne koszyczki z nadzieniem kajmakowym w zimowej odsłonie Ciasto: 300 g mąki tortowej 90 g cukru pudru 170 g masła 1 jajo 75 g zmielonych migdałów Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki Nadzienie: 1/2 puszki masy kajmakowej Ciasto rozwałkować
Z MarcepanemSpód: - 300 g mąki pszennej - 125 g masła - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka wody Do miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę składników. Ciasto energicznie zagniotłam i wyłożyłam nim posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy 29 cm. Na ciasto położyłam papier do pieczenia i wsypałam obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekłam 15 minut(...)mieszając do uzyskania jednolitej masy. Do szklanki wbiłam dwa jajka, rozmieszałam do uzyskania jednolitej masy i przelałam do masy czekoladowej. Na podpieczony spód wyłożyłam mrożone owoce i zalałam masą. Ciasto piekłam 30 min. w temp. 170 st. C. Smacznego
Receptura smakuproszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja, która może być wykonana w wersji glutenowej lub bezglutenowej. Nie może się nie udać. Kruche ciasto bezglutenowe: 200 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 150 g margaryny lub masła 2 jajka Suche składniki wymieszać(...)Dodać margarynę lub masło i przegnieść całość a następnie dodać jajka i finalnie zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Całość będzie dosyć rzadka i nie będzie się nadawała do wałkowania. Dużą tortownicę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego
Ze smakiem bez glutenuPuszysty biszkopt, lekki, orzeźwiający krem cytrynowy i biała czekolada – razem tworzą przepyszne połączenie. Nawet jeżeli nie jesteś fanem ciast kokosowych, ten przepis musisz koniecznie wypróbować! 🙂 Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g szklanki maki ziemniaczanej 140g szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami(...)cukier i miksujemy. Przeczytaj cały przepis - Ciasto kokosowo-cytrynowe at AleTorcik
AleTorcikzaczęły się pienić. W międyczasie w dużej misce wymieszać mąki z solą. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, zakwas żurkowy i olej. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać ziarna słonecznika i wyrobić ciasto aby składniki dokładnie się połączyły. Gotowe ciasto odstawić na ok 30-40 minut aby nieco podrosło. Następnie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wierzch ładnie wygładzić łyżką zwilżoną(...)wodzie. Keksówkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 minut aż keksówka będzie pełna. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Chleb można sprawdzić czy jest upieczony - należy wyjąć go z foremki i postukać w jego spód, powinnien oddawać głuch odgłos. Po upieczeniu chleb ułożyć
Monia miesza i gotujemałym ogniu, przestudzić. Mleko lekko podgrzać. W większym garnku wymieszać mąkę z drożdżami, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajka ( z jednego jajka oddzielić połowę żółtka do smarowania ciasta). Wlać mleko i jogurt. Wyrobić ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać rozpuszczone masło. Nadal wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć garnek pokrywką(...)odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć je na blat i króciutko wyrobić. Podsypać lekko mąką, rozwałkować na prostokąt 30cm x 40cm. Podzielić na 8 prostokątnych kawałków. Każdy prostokąt smarować dość grubo marmoladą,składać na pół. Skleić ze sobą dłuższe boki. ułożyć łączeniem pod spód, lekko spłaszczyć. Naciąć kilka razy z jednego boku, po czym zgiąć
Praktyczna plkomentarzu :) Coś pysznego, prostego w wykonaniu i za śmieszne pieniądze. Kilka składników i mamy obiad dla całej rodziny. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie. Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej (mrożonki) - 1 cebula(...)łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo: - 150-200g startego żółtego sera Składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Blachę z piekarnika (tą największą i najgłębszą), wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Dokładnie rozprowadzić tworząc prostokąt. Wsadzić do piekarnika nagrzanego
CookYourselfBył to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Staropolskie przysłowie mówi: „ Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła .” Ja jednak pączków smażyć nie będę(...)stolnice. Dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy margarynę. Całość najpierw siekamy. Robimy coś na wzór kruszonki. Gdy mamy już rozdrobnioną margarynę w naszym cieście dodajemy dwa jajka i twaróg. Dodajemy też ocet, by nasze oponki nie naciągnęły olejem. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto wam się klei należy podsypać je mąką. Ciasto
Kuchennyviral.plLauretta listki świeżej mięty do dekoracji Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy ją szybko łyżką z cukrem pudrem. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło i wbijamy całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem foremki na tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy(...)pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek czy grubości ciasta (u mnie około 15 minut, tartaletki powinny być łanie zarumienione. Upieczone wyciągamy z piekarnika do ostudzenia. Wyciągamy z foremek. Na każdą tartaletkę nakładamy około 1 łyżeczki niskosłodzonej konfitury jagodowej. Następnie
Słodkie okruszkiznany jest mi od dzieciństwa, bo moja moja mama bardzo często piekła te ciasteczka. Przepis jest naprawdę rewelacyjny i bardzo często go wykorzystuje w moim domu. Koniecznie spróbujcie 😊 💜 Składniki: ciasto: mąka pszenna 500 g, masło lub margaryna 500 g, śmietana 4 łyżki, ponadto: jabłka 4-5 szt, cukier puder, Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło lub margarynę i siekamy nożem(...)Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. i wycinamy kółeczka. Jabłka obieramy i kroimy w plastry, a następnie w słupki. Na każdym kółeczku kładziemy kawałek jabłka i delikatnie zlepiamy jak pieroga, ale tylko po środku. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka
kulinarne odsłony patiskładniki: 60 g kaszy jaglanej 250 ml wody 50 ml mleka (dowolnego) 3 kostki czekolady 1 garść suszonej morwy białej Helio 2-3 orzechy włoskie miód
Domowy Smak Jedzeniainnego oleju roślinnego) 50 g cukru (u mnie brązowy) 200 g truskawek (mogą być mrożone, takich też użyłam) Sposób przygotowania: Z mąki, oleju i cukru wyrób zwarte ciasto. Podziel na dwie części i włóż do zamrażarki na 20 minut. Jedną część pokrusz na spód naczyń do zapiekania lub formy do pieczenia. Teraz równomiernie rozłóż truskawki – świeże lub mrożone(...)musisz ich rozmrażać). Na truskawki pokrusz drugą część ciasta. Całość piecz około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo
Via Gustojednocześnie bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu – poradzą sobie z nimi nawet osoby dopiero stawiające pierwsze kroki w tworzeniu słodkich wypieków. Pomysły na pączki znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/paczki-oponki-donaty Ciasto na takie pączki przyrządzimy z: 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 4 jajek, szczypty soli, oleju do smażenia. Do zrobienia glazury lukrowej potrzebne nam będą natomiast: 200 g cukru(...)łyżki gorącej wody. W garnku zagotowujemy szklankę wody z masłem oraz szczyptą soli. Redukujemy ogień i wsypujemy na wrzątek uprzednio przesianą mąkę. Ucieramy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji; studzimy. Ciasto przekładamy do misy miksera i łączymy z wbijanymi kolejno jajkami. Przekładamy do szprycy cukierniczej, a z papieru pergaminowego wycinamy kwadraty o wymiarach 10 x 10 centymetrów i smarujemy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawaniliowy (jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie to można dodać jeszcze trochę cukru, ale nie jest to konieczne, ponieważ na wierzch chałki robimy kruszonkę) i powoli wlewając śmietankę zacząć wyrabiać ciasto, na końcu dodać rozpuszczone masło (nie gorące). Wszystko dokładnie wyrobić, aż zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto(...)zależy od piekarnika). Kruszonka: Kopiasta łyżka mąki, łyżka cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. łyżki). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Smacznego :) P.S. Z tej porcji wychodzi duża chałka
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemąki dodać szczyptę soli, masło, żółtko, pokrojone jabłko i wlać rozczyn. Za pomocą łyżki, składniki połączyć ze sobą (masa powinna być dosyć gęsta). Następnie miskę przykryć czystym ręcznikiem i ciasto pozostawić w ciepłym miejscu (na 20-30 minut do podwojenia masy). W rondelku lub na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 racuch = 1 łyżka(...)ciasto nie przywierało do łyżki to każdorazowo - łyżkę należy namoczyć w wodzie. Racuchy smażyć z każdej strony po 1,5-2 minuty (do zezłocenia). Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik. Lekko odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Od razu posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło. Od lewej strony: ciasto przed wymieszam, po wymieszaniu i po wyrośnięciu Smażenie racuchów Drugie tło
Ugotować