Babka piaskowa to pyszne ciasto pieczone w formie keksowej. Jest smaczna, delikatna i lekko krucha. Zawsze się udaje i pięknie rośnie, polecam ten przepis. SKŁADNIKI : 150 g masła 150 g maki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki powinny być(...)oraz olejek,cały czas nie przestając miksować Następnie mąki wsypujemy z proszkiem do pieczenia i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem. Formę keksową o wymiarach 20/10 cm wyłożyć folią aluminiową i wypełnić ciastem. Piec w temperaturze 160-170%C przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem czy babka jest całkowicie
Kulinarne Fantazje Marioliśrodek. Doskonale chrupiący cynamonowo-orzechowy wierzch. Ach. ;) Nieprzyzwoicie tak zachwalać swoje produkcje, ale to wszystko przez żonę. To ona swoją entuzjastyczną reakcją tak mnie ośmieliła! Składniki (na 6 muffinek): Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko 1/2 szklanki śmietany 12% Nadzienie: 1/2 szklanki brązowego(...)cukru 2 łyżki roztopionego masła 3 łyżeczki cynamonu 2/3 szklanki posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, nerkowce - mieszane) Wykonanie: Wymieszać osobno suche i płynne składniki ciasta. Połączyć je mieszając krótko - mogą pozostać grudki. Wymieszać dokładnie składniki nadzienia. Połowę nadzienia wymieszać z ciastem. Natłuszczoną formę muffinkową wypełnić ciastem, a pozostałą część nadzienia ułożyć na wierzchu muffinek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego
zadanie-gotowanieskładniki: 125 g puree z dyni 110 g płatków owsiany (ja użyłam górskich) 40 g prażonych orzechów laskowych HELIO 40 g czekolady (ja użyłam deserowej) 100
Domowy Smak JedzeniaPodczas pieczenia tego ciasta koniecznie zerkaj przez szybę piekarnika. Obserwując ciasto, zobaczysz bowiem gotujące się owoce wiśni.. burzący się, gęsty, wiśniowy syrop. Ciasto zaś, gdzieś tam.. pod spodem, jednak całkowicie pod kontrolą ;-) Ten niby piernik piekę zawsze, gdy mam ochotę na ciasto z przyprawami korzennymi i powidła wiśniowe w jednym! Czas przygotowywania: około 30 minut Czas
AniaGotuje.plSzybki deser dla zabieganych... lub zwyczajnie, gdy masz ochotę na kruche, pachnące, serowe ciasto gotowe do zjedzenia w pół godziny :-) Czas przygotowywania: 5 minut Pieczenie: 25 minut Ilość porcji: duże ciasto z 1 płata ciasta francuskiego Składniki: • duży płat ciasta francuskiego* • czubata łyżka mielonego twarogu • płaska łyżeczka masła • 1 łyżka cukru pudru
AniaGotuje.plkruchy spód, który fantastycznie się komponuje z miękką, wręcz budyniową masą serową oraz delikatną, bezową pianką. Rosa na piance wychodzi jasna, drobna.. idealna!! Bardzo dokładnie opisałam jak wykonać ciasto, dlatego też śmiało zapraszam do pieczenia :-) To prawdziwy Hit! Polecam. Uwielbiacie niezwykłe ciasta? Zobaczcie koniecznie bajeczne ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch . Niezwykły sernik Sasetka , czy też ciasto bez pieczenia Narcyz
AniaGotuje.plmleko razem z wodą (mają być lekko ciepłe) i rozpuszczamy drożdże. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy razem z solą, dodajemy olej oraz mieszaninę wody z mlekiem. Zagniatamy aż ciasto odejdzie od ręki. Na końcu dodajemy cukier i zagniatamy aż rozpuści się. Ciasto ma być gęste, odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie ok 1-1,5 godziny. W tym czasie(...)należy ciasto 2 razy odgazować (czyli chwilkę wyrobić). Wyrośnięte dzielimy na 3 części i zostawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Formujemy, przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczeni i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. (Sposób formowania jak na zdjęciu) Ciasto wałkujemy na długość blaszki w prostokąt. Zaginamy boki żeby na siebie nachodziły. Końce bagietki delikatnie zaginamy
Pani na desermiski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą. Żółtka, jajko oraz cukier ubijamy, aż podwoi swoja objętość. Na końcu wlewamy piwo. Drożdże oraz masę jajeczną dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto i jeśli jest taka potrzeba podsypujemy mąką. Następnie dodajemy masło i porządnie wyrabiamy. Ciasto ma nam odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(...)godziny. Ciasto po tym czasie delikatnie zagniatamy i wałkujemy. Pączki wykrawamy szklanką i wykładamy na podsypaną mąką deseczkę. Przykrywamy i zostawiamy na 0,5 godziny do napuszenia. Mają dobrze podrosnąć. W naczyniu rozgrzewamy tłuszcz. Robimy próbę wrzucając kawałek ciasta, jak od razu wypłynie możemy już smażyć. Wrzucamy po parę sztuk i przykrywamy pokrywką, następnie trochę skręcamy gaz. Przekręcamy pączki
Pani na desertemperaturze pokojowej. ROBIMY ZACZYN: 4 łyżki zakwasu 2 szklanki mąki 400 ml letniej wody Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc (8-12 godzin). CIASTO WŁAŚCIWE : Po tym czasie dodajemy resztę składników i najlepiej wyrabiamy mikserem ze specjalnym hakiem. Ciasto ma się kleić. Jeśli trzeba dolewamy jeszcze wody. Przekładamy do 2 keksówek wysmarowanych dokładnie olejem(...)otrzepanych mąką. Przykrywamy i odstawiamy do momentu, aż ciasto zrówna się z blachą. Czas rośnięcia 2-5 godzin zależy od temperatury otoczenia. PIECZENIE : Ciasto smarujemy wodą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 220 stopni C, gdy osiągnie daną temperaturę skręcamy na 200 stopni C i pieczemy ok. 40 minut. Jeśli nasz piekarnik mocno grzeje nastawiamy na 200 stopni
Pani na deserZamiast pędzić rano do sklepu możemy sami upiec bułeczki. Naprawdę to nic trudnego. Ciasto trzeba zagnieść wieczorem i schować do lodówki na całą noc. Gdy wstaniemy ciasto należy zagnieść i uformować a gdy urosną upiec. Zapach w domu podczas pieczenia.... tego nie da się opisać. Chrupiące z zewnątrz i bardzo puszyste w środku. Polecam :) Przepis znaleziony w sieci. SKŁADNIKI(...)resztę składników oraz drożdże. Zagniatamy i odstawiamy na 5 minut żeby odpoczęło, następnie jeszcze raz dokładnie zagniatamy. Miskę należy przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto ma podwoić objętość. NASTĘPNEGO DNIA : Ciasto zagniatamy i dzielimy na 12 części. dowolnie formujemy. Ja każdą bułeczkę podzieliłam na pół zrobiłam 2 wałeczki które zaplotłam i zwinęłam. Blachę od piekarnika
Pani na deserkokosową pianką na wierzchu. Więc jak go nie lubić? Serniczek jest prosty, a z przepisu wychodzi duża blacha, więc dłużej możemy się cieszyć jego smakiem :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru 10 dag masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka (białka odkładamy) NA MASĘ SEROWĄ : 1-1,20 kg twarogu(...)śmietankowy skórka otarta z 1 cytryny sok z połowy cytryny opcjonalnie rodzynki NA PIANKĘ : 6 białek 3/4 szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE CIASTA : Wszystkie składniki ze sobą siekamy i zagniatamy ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki (możemy zrobić sobie nawet dzień wcześniej) Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem. Ciasto wałkujemy i podpiekamy
Pani na desermuszę dokładnie opisywać ponieważ każdy je zna. Pierwszy raz zobaczyłam jak się je robi ponad 10 lat temu jak pomagałam przed weselem koleżanki. Pani kucharka odkrawała wszystkie brzegi ciasta i ścinki wrzucała do dużej miski, następnie dodała bakalie, kakao, dużo alkoholu, dżemu i zaczęła zagniatać na gładką masę. Następnie uformowała w kulki i obtoczyła w kokosach. Tak powstały te pyszne(...)kuleczki. Robiąc je w domu wiemy z czego powstały więc jeśli upieczemy zakalca lub inne ciasto, które nie smakuje naszym bliskim w prosty sposób można przerobić na takie oto cuda. Osobiście robiłam je na własne wesele i stały się hitem, do dzisiejszego dnia wszyscy wspominają ich smak. Polecam oczywiście najlepsze są z dużą dawką alkoholu..... Nie napiszę dokładnych proporcji tylko
Pani na deserwiele lepsze. Powstały przez przypadek jak dzieci prosiły o zrobienie placuszków. Miałam tylko szklankę mąki pszennej, ale za to mnóstwo krupczatki. Właśnie dodatek tej drugiej spowodował, że ciasto jest bardzo, bardzo puszyste. Polecam są pyszne i bardzo proste :) SKŁADNIKI : 1 całe jajo 3-4 łyżki cukru płaska łyżeczka sody szklanka mąki pszennej szklanka mąki krupczatki szklanka maślanki, kefiru(...)opakowania cukru wanilinowego ORAZ : olej do smażenia cukier puder WYKONANIE : Jajko roztrzepujemy razem z cukrami, dodajemy maślankę i sodę. Masę dobrze mieszamy. N astępnie dodajemy przesianą mąkę. Ciasto mieszamy do momentu, aż będzie gładkie i gęste. Smażymy po łyżce ciasta na średnim ogniu z obu stron, na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, owocami lub dżemem. Smacznego :) MAŁA RADA
Pani na deserBardzo lubię naleśniki z serem a zwłaszcza takie przypieczone i chrupiące. Pychota :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki ok. 1,5 szklanki mleka 0,5 łyżeczki cukru szczypta soli 1 jajko NA SER: 40 dag twarogu cukier do smaku 2-4 łyżki śmietany otarta skórka z cytryny troszkę soku z cytryny ORAZ: smalec do smażenia WYKONANIE CIASTA: Wszystkie składniki(...)ciasto mieszamy ze sobą na gładką masę. Odstawiamy na ok 20-30 minut. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy jeszcze mleka. Po tym czasie smarujemy patelnie smalcem i gdy dobrze się rozgrzeje smażymy naleśniki na złoto z obu stron. ROBIMY SER: Mikserem ucieramy ser z cukrem na gładką masę, jeśli jest bardzo gęsta dodajemy śmietanę oraz cytrynę. Porządnie wyrabiamy
Pani na desernastępnym razem potrzymam w piekarniku parę minut krócej i na pewno się uda. Polecam zwłaszcza, gdy lubicie takie kremowe serniki to na pewno się nie zawiedziecie :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru 10 dag masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka (białka odkładamy) 1-2 łyżki śmietany NA MASĘ SEROWĄ(...)odkładamy) 2 całe jaja 2 budynie ( waniliowy lub śmietankowy) skórka otarta z 1 cytryny sok z połowy cytryny opcjonalnie rodzynki NA PIANKĘ : 6 białek 1,5 szklanki cukru WYKONANIE CIASTA : Wszystkie składniki ze sobą siekamy i zagniatamy ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki (możemy zrobić sobie nawet dzień wcześniej) Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem. Ciasto wałkujemy i podpiekamy
Pani na deser