ciasto - 164325 przepisów (strona:3994/10955)

PĄCZKI PTYSIOWE 171

masło się rozpuszczą wsypujemy mąkę i energicznie całość mieszamy, aż uzyskamy gładką kulę ( autorka pisze aby uzyskaną masę zblędować ,żeby nie było żadnych grudek, ja tą czynność pominęłam bo ciasto wyszło gładkie) gotowe odstawiamy do ostudzenia do zimnego ciasta dodajemy po kolei jajka i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę olej podgrzewamy w   średnim garnku do 175ºC z ciasta formujemy(...)niewielkie kulki ja do tego użyłam łyżki do lodów którą co jakiś czas moczyłam w oleju wtedy idealnie odchodziło od niej ciasto pączki smażymy na złoty kolor ( mi w pewnym momencie zaczęły na tyle wyrastać, że zaczęły pękać   więc tak długo je smażyłam ,aż ta część pęknięta również nabrała złotego koloru) gotowe wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik zimne

Słodkie zapomnienie
Racuchy na leniwe śniadanie. Z gruszkami 242

rzecz prosta i w zasadzie niewymagająca, ale jak to drożdżowe ma w zwyczaju, bez czasu na wyrastanie się nie uda. Zanim więc jeszcze umyłam zęby, przygotowałam rozczyn i zmiksowałam ciasto. Gdy ono wyrastało w ciepełku, ja poddałam się porannym ablucjom, C. wyprasował sobie koszulę do pracy, a psy uważnie obserwowały ogród w oczekiwaniu na stałego gościa - kota białego w czarne(...)wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i zalać połową mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe mleko i cukier, jajko i cynamon. Wyrobić ciasto - będzie się mocno lepiło.  Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Dodać do ciasta, wymieszać łyżką lub dłonią, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Racuchy budyniowe, z jabłkami... I o dobrych chęciach. 200

cukier i sól. Mieszaj, powoli dolewając mleko. Dodaj jajka i wymieszaj całość na jedolitą masę. Nakryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Jabłka obierz i pokrój na półplasterki. Wmieszaj w wyrośnięte ciasto i odstaw jeszcze na 20 minut. Na patelni rozgrzej solidną warstwę oleju. Nakładaj racuchy łyżką umoczoną(...)oleju (żeby się ciasto do niej nie przykleiło) - po około 2 czubate łyżki ciasta na każdy. Smaż, na niezbyt dużym ogniu, na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Lejdi of the house
Blondasek z truskawkami... 173

Blondynkowata bliźniaczka ciemnego brownies. Blondies... Super proste, niebiańsko słodkie ciasto. Bazujace na białej czekoladzie i dodatku kwaskowatych owoców. Podobnie, jak to z  mango i orzechami , albo  z żurawinami , czy nawet to  kokosowe , lub  karmelowe , nieprawdopodobnie proste do zrobienia. Deser idealny - zamieszaj, wylej do foremki i piecz. A do pozmywania zostaje często tylko jedna łyżka i miska(...)łyżeczki soli 1 szklanka posiekanych truskawek Rozgrzej piekarnik do 170stC. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, ale tak, by jego brzegi wystawały poza brzegi blaszki - będzie łatwiej wyjać gotowe ciasto. W kapieli wodnej, czyli w szklanej misce ustawionej na garnku z wrzaca woda, tak, by spód miski nie dotykał powierzchni wody, rozpuść czekoladę razem z masłem. Zestaw z kuchenki i wmieszaj

Lejdi of the house
Rolada biszkoptowa ze szpinakiem 192

świeżego. Mrożony szpinak - rozmrozić, gotować ok 10 , doprawić sol pieprzem, ząbkiem czosnku. Świeży- zagotować wodę, na osolony wrzątek wrzucić umyte listki szpinaku. Gotować ok 5-10 min. Doprawić . CIASTO: 0,5 kg mąki 1 szkl mleka 3 jaja 2 łyżki cukru 10 dag masła 3 dag drożdży sól Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, jaja utrzeć z solą, dodać do mąki, wlać wyrośnięte drożdże, na końcu rozpuszczone masło. Całość wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość , rozwałkować na prostokąt, na cieście rozsmarować szpinak i zwinąć roladę. Całość posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem. Odstawić na 15 min . Piekarnik nagrzać do 200 st C, piec

Z Marcepanem
Koszyczki kajmakowe 214

racji rozsądku zostawiam go sobie na specjalne okazje Choć  zima mam nadzieję  niedługo się skończy, to jeszcze wrzucam pyszne koszyczki z nadzieniem kajmakowym w zimowej odsłonie Ciasto: 300 g mąki tortowej 90 g cukru pudru 170 g masła 1 jajo 75 g zmielonych migdałów Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki Nadzienie: 1/2 puszki masy kajmakowej Ciasto  rozwałkować

Z Marcepanem
Tarta z malinami i białą czekoladą 184

Spód: - 300 g mąki pszennej - 125 g masła - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka wody Do miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę składników. Ciasto energicznie zagniotłam i wyłożyłam nim posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy 29 cm.  Na ciasto położyłam papier do pieczenia i wsypałam obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekłam 15 minut(...)mieszając do uzyskania jednolitej masy. Do szklanki wbiłam dwa jajka, rozmieszałam do uzyskania jednolitej masy i przelałam do masy czekoladowej. Na podpieczony spód wyłożyłam mrożone owoce i zalałam masą. Ciasto piekłam 30 min. w temp. 170 st. C. Smacznego

Receptura smaku
Sernik jagoodowy bezglutenowy 194

proszku.  Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne.  Prosta konstrukcja, która może być wykonana w wersji glutenowej lub bezglutenowej.  Nie może się nie udać. Kruche ciasto bezglutenowe: 200 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 150 g margaryny lub masła 2 jajka Suche składniki wymieszać(...)Dodać margarynę lub masło i przegnieść całość a następnie dodać jajka i finalnie zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Całość będzie dosyć rzadka i nie będzie się nadawała do wałkowania. Dużą tortownicę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego

Ze smakiem bez glutenu
Ciasto kokosowo-cytrynowe 220

Puszysty biszkopt, lekki, orzeźwiający krem cytrynowy i biała czekolada – razem tworzą przepyszne połączenie. Nawet jeżeli nie jesteś fanem ciast kokosowych, ten przepis musisz koniecznie wypróbować! 🙂 Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g szklanki maki ziemniaczanej 140g szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami(...)cukier i miksujemy. Przeczytaj cały przepis - Ciasto kokosowo-cytrynowe at AleTorcik

AleTorcik
Chleb z zakwasem żurkowym 214

zaczęły się pienić. W międyczasie w dużej misce wymieszać mąki z solą. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, zakwas żurkowy i olej. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać ziarna słonecznika i wyrobić ciasto aby składniki dokładnie się połączyły. Gotowe ciasto odstawić na ok 30-40 minut aby nieco podrosło. Następnie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wierzch ładnie wygładzić łyżką zwilżoną(...)wodzie.  Keksówkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 minut aż keksówka będzie pełna. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Chleb można sprawdzić czy jest upieczony - należy wyjąć go z foremki i postukać w jego spód, powinnien oddawać głuch odgłos. Po upieczeniu chleb ułożyć

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe grzebyki na jogurcie 212

małym ogniu, przestudzić. Mleko lekko podgrzać. W większym garnku wymieszać mąkę z drożdżami, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajka ( z jednego jajka oddzielić połowę żółtka do smarowania ciasta). Wlać mleko i jogurt. Wyrobić ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać rozpuszczone masło. Nadal wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć garnek pokrywką(...)odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć je na blat i króciutko wyrobić. Podsypać lekko mąką,  rozwałkować na prostokąt 30cm x 40cm. Podzielić na 8 prostokątnych kawałków. Każdy prostokąt smarować dość grubo marmoladą,składać na pół. Skleić ze sobą dłuższe boki. ułożyć łączeniem pod spód, lekko spłaszczyć. Naciąć kilka razy z jednego boku, po czym zgiąć

Praktyczna pl
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 173

komentarzu :) Coś pysznego, prostego w wykonaniu i za śmieszne pieniądze. Kilka składników i mamy obiad dla całej rodziny. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie. Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej (mrożonki) - 1 cebula(...)łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo: - 150-200g startego żółtego sera Składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Blachę z piekarnika (tą największą i najgłębszą), wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Dokładnie rozprowadzić tworząc prostokąt. Wsadzić do piekarnika nagrzanego

CookYourself
Serowe oponki 194

Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Staropolskie przysłowie mówi: „ Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła .” Ja jednak pączków smażyć nie będę(...)stolnice. Dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy margarynę. Całość najpierw siekamy. Robimy coś na wzór kruszonki. Gdy mamy już rozdrobnioną margarynę w naszym cieście dodajemy dwa jajka i twaróg. Dodajemy też ocet, by nasze oponki nie naciągnęły olejem. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto wam się klei należy podsypać je mąką. Ciasto

Kuchennyviral.pl
Tartaletki z konfiturą jagodową i kremem waniliowym 352

Lauretta listki świeżej mięty do dekoracji Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy ją szybko łyżką z cukrem pudrem. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło i wbijamy całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem foremki na tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy(...)pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek czy grubości ciasta (u mnie około 15 minut, tartaletki powinny być łanie zarumienione. Upieczone wyciągamy z piekarnika do ostudzenia. Wyciągamy z foremek. Na każdą tartaletkę nakładamy około 1 łyżeczki niskosłodzonej konfitury jagodowej. Następnie

Słodkie okruszki
Kruche ciasteczka z jabłkiem 185

znany jest mi od dzieciństwa, bo moja moja mama bardzo często piekła te ciasteczka. Przepis jest naprawdę rewelacyjny i bardzo często go wykorzystuje w moim domu. Koniecznie spróbujcie 😊 💜 Składniki: ciasto: mąka pszenna 500 g, masło lub margaryna 500 g, śmietana 4 łyżki, ponadto: jabłka 4-5 szt, cukier puder, Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło lub margarynę i siekamy nożem(...)Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciastoCiasto chłodzimy w lodówce przez 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. i wycinamy kółeczka. Jabłka obieramy i kroimy w plastry, a następnie w słupki. Na każdym kółeczku kładziemy kawałek jabłka i delikatnie zlepiamy jak pieroga, ale tylko po środku. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania