ciasto - 163312 przepisów (strona:3994/10888)

Sałatka z łososiem, brokułem i jajkiem 256

Łosoś świetnie komponuje się z wieloma rzeczami jak brokuły, jajka, kremowe serki - można powiedzieć że jest uniwersalny. Mając do dyspozycji tą rybę możemy sporo eksperymentować w

Kuchnia Pełna Pasji
Zapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem 219

łyżki mąki 350 ml mleka czosnek granulowany pieprz sól Dodatkowo: starty żółty ser do posypania Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na około 20 minut. Jeśli po tym czasie wydaje nam się, że jest ono za gęste dolewamy stopniowo trochę wody gazowanej i miksujemy. Dobrze rozgrzewamy patelkę(...)wlewamy na nią ciasto (u mnie jest to objętość małej chochelki do zupy, czyli około 50 ml). Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Podczas smażenia możemy natłuścić patelkę odrobiną tłuszczu (jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardzie chrupkie naleśniki) ale nie jest to konieczne ponieważ dodaliśmy do ciasta olej. Następnie przygotowujemy farsz. Na patelce roztapiamy masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek

PatiGotuje
Filet kurczaka w pikantnym cieście. 469

Zimno, szaro, buro i mokro a więc nie wypada nic innego jak się rozgrzać i to najlepiej jedzeniem. Dziś pierś kurczaka w pikantnym cieście. Przepis banalnie prosty, a zawsze to jakaś odmiana. Uprzedzam, że to pyszne, jednak najlepsze na świeżo, kiedy panierka chrupiąca. 2 filety z piersi kurczaka Ciasto: jajko szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mąki 1/3 łyżeczki soli(...)łyżeczki sody Oraz: szklanka mąki olej do smażenia papierowe ręczniki niewielki garnek  Mięso kroimy w paski, grubość zależy od tego, jak pokaźne chcemy mieć kąski. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Powinno być konsystencji gęstej śmietanki. Odstawiamy na około 10 - 15 minut aby sobie odpoczęło. W garnku rozgrzewamy tłuszcz,  tak około 3 centymetry. Każdy kawałek mięsa

Dieta moja pasja
DOMOWA PIZZA Z DOMOWYM SOSEM POMIDROWYM 197

SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLACHĘ Z PIEKARNIKA: Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego Sól i pieprz do smaku 1 saszetka suchych drożdży 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 2 łyżki papryki chilli Sól i pieprz 1 łyżeczka czosnku mielonego Sos pomidorowy 6 pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majeranku(...)bazyli 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo Salami Ser tarty żółty Ser pleśniowy 1 /2 cebuli 3 ogórki kiszone Szpinak świeży PRZYGOTOWANIE:  Składniki ciasta przekładam do miski i dokładnie wyrabiam. Przekładam do lodówki na min 1 godziny. Między czasie przygotowuję sos. Pomidory umyte przekładam do malaksera. Cebulę obieram również dodaję do malaksera, wlewam olej, dodaję przyprawy

Gotowanie Patki
mini torciki z mandarynką 157

nadarzyła się okazja wypróbowania mieszanki na biszkopt więc go upiekłam tak po prostu, na dużej blaszce nie mając pomysłu co dalej. I tak sobie później wykombinowałam małe torciki bo ciasto okazało się bardzo fajne. Bardziej wilgotne i zbite niż biszkopt pieczony tradycyjne ale właśnie dzięki temu lepiej się kroiło, bez strzępienia i idealnie się nadało do wycinania foremką(...)sztuk Składniki: na ciasto: 1 opakowanie mieszanki na biszkopt z mąki Szymanowskiej 4 jajka 4 łyżki wody na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 200 g masła 5 kostek czekolady deserowej puszka mandarynek  Mieszankę biszkoptową wsypać do miski, wbić jajka, wlać wodę i zmiksować aż wszystko się połączy. Rozsmarować ciasto na niskiej blaszce wyścielonej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowa choinka 181

zwiedzie bo nie świadczy to o moim talencie kulinarnym a o prostocie wykonania. Chociaż przepis to za dużo powiedziane. Zobaczcie sami… Potrzebujecie 2-óch arkuszy ciasta francuskiego. Może być swoje albo kupione. Do tej pory zawsze kupowałam je w „Oszołomie” i tamto jest jak najbardziej ok, dlatego jeśli macie możliwość kupienia go, to jak najbardziej polecam(...)tamto. Ale spokojnie z tego ostatniego możecie jeszcze wybrnąć. Tuż przed wstawieniem do piekarnika wystarczy tylko posmarować całość rozmąconym jajkiem. Ale zacznijmy od początku. W dwóch arkuszach ciasta wytnijcie taką samą choinkę. Wytnijcie też gałęzie (poziome paski co około 1,5 cm)- pośrodku zostawiając pień. Ja zrobiłam to tak, że arkusze nałożyłam na siebie, pomiędzy włożyłam papier śniadaniowy żeby się

Arbuziaki
Chata z piernika- niebanalna dekoracja świątecznego stołu 190

obowiązkowo, więc poszperałam trochę w netach i znalazłam przepis na nią o tu – bez formy, a szablon narysowałam sobie sama. Trochę go zmodyfikowałam, bo pierwotna wersja po wyrobieniu ciasta wydawała mi się za jasna i mało aromatyczna i oto co nam wyszło Czego potrzebujesz na zrobienie chatki? Oprócz czasu i chęci oczywiście miodu- najlepiej płynnego, dałam 7 łyżek cukru(...)cukier trzcinowy i margarynę rozpuść na patelni, ale nie dopuść do wrzenia. Wystudź. Mąkę, sodę, kakao, i przyprawy wymieszaj ze sobą. Dodaj przestudzony miód, cukier i margarynę. Dobrze wyrób ciasto. Ja je w tym momencie włożyłam do lodówki na kilkanaście minut żeby się łatwiej wałkowało. Rozwałkuj na grubość około 5 mm i wycinaj elementy z szablonu. Piecz w piekarniku nagrzanym

Arbuziaki
Babeczki marmurki (różyczki)- dla leniwych 167

więc poszperałam trochę w necie i trafiłam na ten oto przepis . Nie byłabym sobą gdybym go jednak trochę nie zmodyfikowała.Jak dla mnie mimo tego, że nie lubię przesłodzonych ciast, brakowało odrobiny cukru i…charakteru, dlatego je uperfumowałam na pomarańczowo. Foremki zamówiłam o te- klik. Polecam, bo fajnie się w nich wszystko dopieka, co nie jest wcale takie oczywiste(...)soli 3 cukrów waniliowych łyżki (z górką) cukru kilku kropel aromatu, np. pomarańczowego łyżki kakao 2 łyżeczek proszku do pieczenia szklanki mleka pół szklanki oleju Wszystkie składniki zmiksuj. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej wsyp kakao i dokładnie wymieszaj. Nakładaj do foremek na przemian raz ciasto jasne a raz ciemne. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około

Arbuziaki
Przepis #77 Jesienna szarlotka (w zdrowszej wersji) 210

drzew a aura raczy nas deszczową pogodą. Dla mnie jesień kojarzy się z zapachem szarlotki i smakiem gorącej herbaty. Herbata już w kubku czeka - teraz pora tylko na ciasto:) Zapraszam na moją jesienną szarlotkę na kruchym spodzie z mąki owsianej. Masa to oczywiście pyszne na jabłuszka. Całość przykryłam jogurtem greckim posypanym gorzką czekoladą. Składniki: Spód - 250 g mąki owsianej(...)jabłka obieramy i ścieramy na tarce.  Po godzinie wyciągamy spód, którego 2/3  układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie wykładamy nasze jabłka, posypujemy cynamonem i resztą ciasta (robimy z niego kruszonkę). Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.  Jogurt delikatnie zbieramy z sitka i przekładamy do miski. Dodajemy

Health-Fit-Life
koperty z pikantnym farszem węgierskim 243

lepsze niż jedzenie w wakacyjnych budkach. Koperty były przepyszne na ciepło a na zimno też dobrze się sprawdziły na imprezie jako paszteciki. Podałam z sosem czosnkowym.  Składniki: na ciasto: 450 g mąki 270 ml letniej wody 30 g drożdży 4 łyżki oleju łyżeczka soli łyżeczka cukru na farsz: 2 cebule  2 czerwone papryki 2 białe papryki stożek(...)ząbki czosnku 2 łyżki oleju 150 g chorizo lub salami pepperoni łyżka pikantnej pasty paprykowej sól, pieprz dodatkowo: jajko zioła prowansalskie 4 łyżki startej mozzarelli Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać letnią wodę, sól, cukier i drożdże. Zacząć wyrabiać a po chwili wlać olej. Wyrobić, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować farsz: paprykę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czebureki 168

możecie także wykorzystać mięso, które zostało wam z rosołu Pierogi są naprawdę nietypowe i rewelacyjne w smaku. Jeśli nigdy ich nie próbowaliście to koniecznie musicie je przygotować! Czebureki Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki wody (375 ml) 2 łyżki oleju 4 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka wódki lub spirytusu sól Farsz: 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki(...)chwilę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Pozostałą mąkę łączymy z jajkiem i wódką. Dodajemy wcześniej przygotowaną ciepłą masę i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy je przyprawami, solą i pierzem. Ciasto musi być

PatiGotuje
Ciasto imbirowe z gruszkami 222

ciastami ucieranymi nie zawsze się lubimy. To znaczy one mnie chyba nie lubią. Bo ja całe serce im oddaję, jajka ogrzewam niczym kwoka, drżącymi rękami odmierzam składniki i mąkę przesiewam, żeby puszysta była... Artykuł Ciasto imbirowe z gruszkami pochodzi z serwisu gotować

gotować!
PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE Z ŁOSOSIEM I FIGAMI 178

króluje u Nas chociaż raz w sezonie pizza z figami, jest przepyszna po prostu, w połączeniu z mozzarellą, parmezanem oliwkami i wędzonym łososiem to prawdziwa uczta polecam! PRZEPIS NA CIASTO NA PIZZE: - 300 g mąki typ 00 (włoska mąka na pizze, jeśli niestety nie masz użyj tortowej) - 3/4 szklanki wody ciepłej - 15 g świeżych drożdży - 3 łyżki oliwy z oliwek(...)połącz z drożdżami i cukrem, wlej do miski i wymieszaj z częścią mąki. Odstaw na 20 minut. Kiedy rozczyn jest już dość duży, dodaj resztę składników i zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na 45 do 60 minut, aż podwoi objętość. Najlepiej w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na dwa cienkie blaty. NA WIERZCH: - 2 figi - 6 plastrów łososia wędzonego - bazylia listki - kulka

SMYKWKUCHNI
Proste ciasteczka z dżemem ananas z marakują 243

łyżek cukru pudru* + do oprószenia ciastek cukier waniliowy lub ulubiony aromat (np. waniliowy) około 2 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany* dżem ananas z marakują Stovit opcjonalnie do ciasta można dodać wiórki kokosowe (nie więcej niż pół szklanki) *używam jogurt Zott; ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań, my wolimy mało słodkie (wystarczy dodatek dżemu i cukru pudru na wierzchu) Przygotowanie(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę (siekamy nożem), wbijamy całe jajko, dodajemy cukier puder, aromat i na początku 1 łyżeczkę jogurtu (w trakcie zagniatania można dodać więcej). Zagniatamy ciasto, jeśli zajdzie taka potrzeba delikatnie można oprószyć rękę mąką pszenną podczas zagniatania. Z ciasta formujemy kulę. Odrywamy małe kawałki ciasta i rękach tworzymy coś na kształt klusek śląskich – kuleczki

Słodkie okruszki
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 256

dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut w zależności od urządzenia i gotowe, nic więcej nie trzeba robić. Gofry wyjmujemy z gofrownicy(...)mieszając trzepaczką lub blenderem ręcznym, dodaję mokre składniki do suchych i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. 6 Dodaję olej kokosowy i mieszam do połączenia składników. 7 Wylewam odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i przypiekam od 4-5 minut aż do lekkiego zarumienienia się gofrów. 8 Podaję z syropem klonowym i świeżymi owocami lub z konfiturą. 9 Smacznego! Wskazówki Ciasta

Book of spells