ciasto - 162322 przepisów (strona:3987/10822)

Chrupiący chlebek z kaszy jaglanej 124

wlać 2 łyżki oleju. Za pomocą blendera dokładnie zmiksować. Przygotowane masę cienko rozwałkować na papierze do pieczenia (najlepiej przygotować 2 arkusze papieru - spójrz na zdjęcia poniżej ; w ten sposób ciasto nie będzie się lepić do wałka). Rozwałkowaną masę posmarować łyżeczką oleju, posypać odrobiną mąki jaglanej i posypać mieszanką nasion. Ponownie przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i lekko przycisnąć(...)pomocą wałka (nasiona powinny "wdusić się" w ciasto). Ciasto od razu pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowany chlebek piec około 45-60 minut w 180ºC (aż do lekkiego zezłocenia). Masa przed i po zmiksowaniu Wałkowanie ciasta wraz z mieszanką nasion Przepis  STĄD

Ugotować
CZEKOLADOWIEC Z JABŁKAMI 153

Proste ciasto idealne na co dzień, gdy mamy ochotę na małe co nieco do kawy lub herbaty, jako przekąska do pracy lub szkoły czy spotkanie ze znajomymi. Ciasto mocno czekoladowe w smaku z kawałkami białej i gorzkiej czekolady, płatkami migdałowymi oraz dodatkiem winnych jabłek, które zwiększają wilgotność i przełamują smak czekolady. Dzięki temu ciasto nie jest za słodkie i można(...)Następnie wsypujemy wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy posiekane płatki migdałowe, pokrojoną czekoladę gorzką i białą oraz jabłka. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.       P.S.Przepis pochodzi z mojego bloga

Kuchnia MagdaLeny
Pączki bawarskie 115

robimy wgłębienie i wrzucamy do niego żółtka i wyrośnięty rozczyn. Dodajemy resztę mleka oraz rum. Na koniec wlewamy letnie mleko , rozpuszczone i lekko ostudzone masło i lekko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie  gdy ciasto zbyt klei się nam do rąk podsypujemy lekko mąką. Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut. Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy

Różne smaki w kuchni
Torcik Oreo bez pieczenia 156

Torcik Oreo bez pieczenia smakuje najlepiej z mocnym espresso i dobrą książką. Mocno słodki, delikatnie kawowy, z fajnym przejściem od masy czekoladowej do lekkiej, kremowej. Jeżeli

dolcevitainmykitchen
chleb z kaszy gryczanej 144

składniki: 500 g kaszy gryczanej, nie palonej 700 ml letniej wody 2-3 łyżeczki soli opcjonalnie: nasiona słonecznika, siemienia lnianego… wykonanie: Kaszę płuczemy a następnie

Domowy Smak Jedzenia
Ryba z frytkami 199

Opis ryba z frytkami: Ryba z frytkami to tradycyjne brytyjskie danie Fish and chips. Danie to składa się ze smażonej ryby (zazwyczaj dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej z dodatkiem frytek. Fish and chips często podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę. Zapraszam na przepis na filety z dorsza w pysznej piwnej panierce oraz chrupiące(...)miski dodajemy 180 g mąki, sól oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Powoli dodajemy piwo. Musimy dodać taką ilość, aż powstanie nam gęste i gładkie ciasto. Po wymieszaniu, odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować frytki. Ziemniaki obieramy i kroimy na słupki. Następnie myjemy je i dobrze osuszamy. Olej rozgrzewamy w garnku lub frytkownicy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kakaowe paruchy (bułki na parze) 127

mleku rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z kakao. Do miski wbić jajka i dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, mąkę wymieszaną z kakao oraz wystudzone roztopione masło. Dobrze wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinkę. Następnie ciasto poporcjować i uformować bułeczki, ja zawsze robie duże więc wyszło mi ich 13. Gdyby ciasto lepiło

Monia miesza i gotuje
Niskokaloryczny deser Agnieszki 199

nieco”. Coraz częściej prosiłam Eugeniusza, żeby wracając z pracy kupił mi batonik albo ciastko… Nie pomagały też mama i babcia. które z uporem maniaczek obdarowywały mnie ciastem (babcia) i moimi ukochanymi bezami (mama). Oczywiscie po krótkiej przyjemności pojawiały się też (na szczescie równie krótkotrwałe) wyrzuty sumienia. Do ostatecznego uporania się ze słodkim problemem przekonały mnie inne względy niż(...)wygląd i waga. Tłuszczyk to jedno, ale najgorsze jest to, że takie wyroby jak ciasta i gotowe słodycze zawierają najbardziej niezdrowe (nie tylko dla mamy ale też dla karmionego przez nią malucha) tłuszcze trans – czyli nienasycone kwasy tłuszczowe. Co prawda według najnowszych trendów nie ma teraz czegoś takiego jak specjalna „dieta mamy karmiącej” i wolno jeść wszystko

Niedzielny kucharz
Krokiety z gyrosem 360

sera 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki przyprawa gyros olej do smażenia 1 szklanka bułki tartej do panierowania   *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ , około 5 sztuk, resztę ciasta zostawiamy, będzie nam jeszcze potrzebne *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Pieczarki i cebulkę(...)każdego naleśnika układamy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety. Z podanych składników wyszło mi 5 sztuk *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety

Blog z Apetytem
Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką (masa 3-składnikowa) 145

Przepis autorski (mój). Ostatnio w mojej lodówce musi być jakiekolwiek ciasto na zimno, a czasami dla różnorodności to i dwa... A że od pewnego czasu wszystko robię ekspresowo lub z Natalką na rękach - także ciasta powinny być proste, szybkie oraz... pyyyszne. Taki właśnie jest ten sernik! Naprawdę zachwyca smakiem i z podanych proporcji wychodzi spora blacha, która zapewniam, że znika(...)łyżkami masy.) Formę wysłaną papierem do pieczenia wyłożyć biszkoptami/herbatnikami. Na ciastkach umieścić masę i kolejno warstwę biszkoptów/herbatników oraz delikatnie zastygające galaretki. Całość wstawić do lodówki, żeby ciasto całkowicie stężało.  Dodatkowo gotowy sernik udekorowałam kremem czekoladowym

Di gotuje
Babeczki Ciasteczkowy Potwór – Blue Velvet Cupcakes 500

Moje pierwsze babeczki Ciasteczkowy Potwór nie wyglądały tak jak na załączonych zdjęciach. Robiąc tort Ciasteczkowy Potwór oraz przygotowując urodzinowe dekoracje brakowało

Słodki Pomysł
Sernik tiramisu 213

Przygotowujemy masę serową: twaróg miksujemy z serem mascarpone, cukrem i jajkami. Do śmietanki wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, wlewamy do masy. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na spód ciasta 1/2 masy serowej, wykładamy biszkopty namoczone w kawie by zakryły całą powierzchnię, wylewamy pozostała część ciasta, wyrównujemy, pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach oraz 90 minut w 130 stopniach(...)minimum 30 minut. Całkowicie wystudzony sernik przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 3. Górę ozdabiamy kiedy sernik będzie już schłodzony. 100g czekolady rozpuszczamy, smarujemy nią górę i boki ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem do powstania sztywnej piany. Rozsmarowujemy na górze ciasta. Biszkopty namaczamy w kawie, wykładamy na śmietanę. Posypujemy 50g startej czekolady

Szefowa kuchni
Rolada marchewkowa 439

Rolada marchewkowa jest bardzo fajną przystawką. Zastanawiam się, dlaczego dotychczas nie podałam przepisu na tym blogu. Pewnie przez roztargnienie, bo myślałam, że jest tutaj od dawna

dolcevitainmykitchen
domowe grzane wino vel grzaniec 150

*składniki: 1000 ml czerwonego wina 100 g cukru 10-15 goździków 1 laska cynamonu lub w proszku ok. 1/2 łyżeczki ok. 5 cm świeżego imbiru sok

Domowy Smak Jedzenia
SERNIK IRENY 164

unoszącego  się w mojej kuchni. Sernik pachnie obłędnie! Kakaowy spod i wierzchnia warstwa nadają sernikowi wyjątkowy kakaowy smak i aromat. Składniki na ciasto:  1½ szkl mąki, ½ szkl cukru, 1 żółtko, 125g margaryny, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę serową:  1 kg twarogu (przemielony przez maszynkę) 250g margaryny(...)szkl cukru, 2 opakowania budyniu, 5 jaj Wyrobić ciasto. Schłodzić przez 1 godz. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i budyń. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Jeśli ktoś lubi można dodać rodzynki. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozłożyć na dnie formy. Na to wylać masę serową. Na wierzchy zetrzeć drugą część ciasta. Piec

Słodki Zakątek

Proponowane wyszukiwania