ciasto - 162322 przepisów (strona:3983/10822)

KARNAWAŁOWE MUSZELKI 126

okresie karnawału sięgamy po nie zdecydowanie część, a w Tłusty Czwartek robimy sobie ucztę na wypasie! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne, chrupiące „muszelki” z ciasta faworkowego. Niesamowicie chrupiące, delikatne, lekkie! Wspaniale smakują z cukrem pudrem albo np. moczone w gorącej czekoladzie. Obłęd! Zróbcie, bo na prawdę warto! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 450 g * sól – 1 szczypta * żółtko(...)śmietana gęsta, kwaśna – 3/4 szkl * ocet – 1 łyżka * olej lub smalec do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy żółtka, śmietanę i ocet, siekamy nożem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię , odstawiamy na 30 minut ( temp.pokojowa ). Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, składamy prostokąt, uderzamy wałkiem, ponownie składamy, uderzamy ( tak ok. 10 razy ) – dzięki temu wtłoczymy do ciasta powietrze

Ostra na Słodko
Czekoladowe babeczki z nadzieniem serowym czyli poWeekenodwe Lakocie odc.169 136

herbaty na zimowy podwieczorek w towarzystwie Muminków. Czekoladowe babeczki z nadzieniem serowym  nadzienie serowe: 125 g twarogu (rozgniecionego widelcem) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/4 - 1/3 szkl. kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1/2 szkl. jogurtu naturalnego 1/3 szkl. oleju(...)roślinnego lub oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Ser mieszamy łyżką z cukrem, mąką i samym białkiem jaja (żółtko dodajemy do ciasta). Wkładamy do zamrażarki na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, kakao, sodę, sól i mieszamy. Robimy wgłębienie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy chleb na drożdżach z domieszką płaskurki. 154

wody, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 min. aż urosną. Po tym czasie przekładamy do mąki, dodajemy sól.  Wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy wodę sprawdzając konsystencję ciasta. Ciasto nie powinno za bardzo się kleić. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone masło i rozpuszczony miód. Wyrabiamy kilka minut. Formujemy kulę i przekładamy(...)garnka. Zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godz. aż urośnie. W tym czasie przygotowujemy dwie aluminiowe foremki o wymiarach mniej/więcej 12x20 cm. Natłuszczamy i posypujemy mąką. Ciasto zagniatamy jeszcze parę razy i dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy bochenek. Mokrą ręką wygładzamy powierzchnię.  Posypujemy czarnuszką. Odstawiamy jeszcze na około pół godz. do wyrośnięcia

Radość kipiąca uśmiechem.
Francuskie sakiewki z kindziukiem długo wędzonym 170

Witajcie :)  Dzisiaj tak na szybko pyszna przekąska do przegryzienia, z ciasta francuskiego z kindziukiem od firmy Duda. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 opakowania   kindziuka w plasterkach Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy pasy o szerokości plasterka kiełbasy i długości około 13 cm. W górnej części paska układamy plasterek kiełbasy( dowolnej nie koniecznie kindziuk ) i przykrywamy(...)połowy końcem ciasta, tak jakby kołderką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy na złoty kolor. Podajemy z dowolnym sosem, np: czosnkowym lub ketchupem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z serkiem homogenizowanym pieczone 2199

Często szukasz przepisów na dobre wilgotne ciasta ? Już nie musisz wertować internetu. Zapraszam Cię po najlepszy przepis na proste ciasto z serkiem waniliowym z wiaderka lub kubeczka np. z serków Danio.  Z tego przepisu możesz też upiec babkę z serkiem waniliowym. Wszystko zależy od tego jakiej formy do pieczenia użyjesz. To jedno z moich ulubionych ciasto, które zawsze się(...)udaje. Czasem wypieram je nawet zamiast rewelacyjnego przepisu na ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami

AniaGotuje.pl
ryż z jabłkami 139

składniki: ok. 220 g ryżu 360 ml mleka 40 ml wody 1 łyżka masła 2 łyżki miodu (mniej lub więcej, do smaku) 2 łyżeczki cynamonu 3

Domowy Smak Jedzenia
Pączki wiedeńskie, hiszpanki, gniazdka 626

cukier puder - gorąca woda W garnku zagotowuj 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejsz ogień i na wrzątek, jednym ruchem, wsyp mąkę, cały czas energicznie mieszając. Utrzyj ciasto aż będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek (patrz film). Przygotowane ciasto ostudź. Do zimnego ciasta dodawaj pojedynczo jajka ciągle miksując mikserem. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego z gwieździstą

CookYourself
Wegańskie donuts czyli pączki z dziurką 201

cukru 100 ml oleju roślinnego (u mnie był to rzepakowy) *opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej Przygotowanie: Jeden, jedyny raz mi się zdarzyło, że nie wyrosło mi ciasto z suchych drożdży, dlatego teraz zawsze je „budzę”, czyli robię zaczyn dokładanie tak samo jak w przypadku świeżych drożdży. W ciepłym mleku rozpuść 2 łyżki cukru i drożdże(...)odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, zblendowanego banana oraz zaczyn. Zagnieć ciasto. Na samym końcu dodaj olej i wpracuj go w ciasto, następnie uformuj kulę i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 h (musi podwoić swoją objętość).   Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm, wykrawaj formą, jak widać do tego

greenscarf
Pierogi ruskie 151

Uwielbiam te pierogi! Gdyby jeszcze szybciej je się robiło, to bym mogła je jeść codziennie. Składniki ( na około 70 sztuk) podwójna porcja ciasta na pierogi, na które znajdziesz przepis tutaj 500 g sera białego tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków 2 łyżeczki soli (lub do smaku) 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego 1 łyżeczka majeranku 1 cebula(...)łyżki masła lub smalcu do podsmażenia Przygotowanie: Przygotować ciasto na pierogi z podwójnej ilości składników. Farsz: – ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka, dodaj sól, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedź, włóż z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudź

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
BEZY WALENTYNKOWE 130

Składniki : • 4 białka • szczypta soli • 250 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Następnie

KUCHNIA POLSKA
PĄCZKI PTYSIOWE 123

masło się rozpuszczą wsypujemy mąkę i energicznie całość mieszamy, aż uzyskamy gładką kulę ( autorka pisze aby uzyskaną masę zblędować ,żeby nie było żadnych grudek, ja tą czynność pominęłam bo ciasto wyszło gładkie) gotowe odstawiamy do ostudzenia do zimnego ciasta dodajemy po kolei jajka i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę olej podgrzewamy w   średnim garnku do 175ºC z ciasta formujemy(...)niewielkie kulki ja do tego użyłam łyżki do lodów którą co jakiś czas moczyłam w oleju wtedy idealnie odchodziło od niej ciasto pączki smażymy na złoty kolor ( mi w pewnym momencie zaczęły na tyle wyrastać, że zaczęły pękać   więc tak długo je smażyłam ,aż ta część pęknięta również nabrała złotego koloru) gotowe wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik zimne

Słodkie zapomnienie
Racuchy na leniwe śniadanie. Z gruszkami 198

rzecz prosta i w zasadzie niewymagająca, ale jak to drożdżowe ma w zwyczaju, bez czasu na wyrastanie się nie uda. Zanim więc jeszcze umyłam zęby, przygotowałam rozczyn i zmiksowałam ciasto. Gdy ono wyrastało w ciepełku, ja poddałam się porannym ablucjom, C. wyprasował sobie koszulę do pracy, a psy uważnie obserwowały ogród w oczekiwaniu na stałego gościa - kota białego w czarne(...)wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i zalać połową mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe mleko i cukier, jajko i cynamon. Wyrobić ciasto - będzie się mocno lepiło.  Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Dodać do ciasta, wymieszać łyżką lub dłonią, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Racuchy budyniowe, z jabłkami... I o dobrych chęciach. 154

cukier i sól. Mieszaj, powoli dolewając mleko. Dodaj jajka i wymieszaj całość na jedolitą masę. Nakryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Jabłka obierz i pokrój na półplasterki. Wmieszaj w wyrośnięte ciasto i odstaw jeszcze na 20 minut. Na patelni rozgrzej solidną warstwę oleju. Nakładaj racuchy łyżką umoczoną(...)oleju (żeby się ciasto do niej nie przykleiło) - po około 2 czubate łyżki ciasta na każdy. Smaż, na niezbyt dużym ogniu, na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Lejdi of the house
Blondasek z truskawkami... 131

Blondynkowata bliźniaczka ciemnego brownies. Blondies... Super proste, niebiańsko słodkie ciasto. Bazujace na białej czekoladzie i dodatku kwaskowatych owoców. Podobnie, jak to z  mango i orzechami , albo  z żurawinami , czy nawet to  kokosowe , lub  karmelowe , nieprawdopodobnie proste do zrobienia. Deser idealny - zamieszaj, wylej do foremki i piecz. A do pozmywania zostaje często tylko jedna łyżka i miska(...)łyżeczki soli 1 szklanka posiekanych truskawek Rozgrzej piekarnik do 170stC. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, ale tak, by jego brzegi wystawały poza brzegi blaszki - będzie łatwiej wyjać gotowe ciasto. W kapieli wodnej, czyli w szklanej misce ustawionej na garnku z wrzaca woda, tak, by spód miski nie dotykał powierzchni wody, rozpuść czekoladę razem z masłem. Zestaw z kuchenki i wmieszaj

Lejdi of the house
Rolada biszkoptowa ze szpinakiem 136

świeżego. Mrożony szpinak - rozmrozić, gotować ok 10 , doprawić sol pieprzem, ząbkiem czosnku. Świeży- zagotować wodę, na osolony wrzątek wrzucić umyte listki szpinaku. Gotować ok 5-10 min. Doprawić . CIASTO: 0,5 kg mąki 1 szkl mleka 3 jaja 2 łyżki cukru 10 dag masła 3 dag drożdży sól Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, jaja utrzeć z solą, dodać do mąki, wlać wyrośnięte drożdże, na końcu rozpuszczone masło. Całość wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość , rozwałkować na prostokąt, na cieście rozsmarować szpinak i zwinąć roladę. Całość posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem. Odstawić na 15 min . Piekarnik nagrzać do 200 st C, piec

Z Marcepanem

Proponowane wyszukiwania