Witajcie :) Przy sobocie zapraszam na pyszną babkę kawową z serem, prosta i szybka w przygotowaniu, na niedzielę zdążycie jeszcze upiec.Do ciasta użyłam Polewy od Helio, do świątecznych wypieków będzie w sam raz. Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów(...)ucieramy z cukrem ,cukrem waniliowym, żółtkami i masłem, następnie dodajemy kaszę i ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Formę lekko natłuszczamy olejem ( moja jest sylikonowa) wlewamy połowę ciasta, następnie ser i drugą połowę ciasta . Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moja babka piekła się około 50 minut. Upieczoną babkę wyjmujemy na kratkę
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki na farsz: ok. 400 g kapusty białej 200 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko
Domowy Smak Jedzeniasobą dokładnie (oprócz jagód, cukru pudru i białka do smarowania), odstawcie na około godzinę w ciepłe miejsce, by potroiło swoją objętość. Jagody umyjcie, wysuszcie. Po czasie, w którym ciasto urosło wałkujcie po kawałku ciasta (w razie potrzeby dodawajcie mąki, ciasto ma być elastyczne i miękkie), krójcie na kwadraty tak by po zlepieniu utworzyły klasyczną wielkością jagodziankę. Na każdy kwadrat układajcie(...)pieczenia, odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o odstępie, nasze drożdżówki będą rosły. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam go i do środka wkładam ciasto do wyrośnięcia. Pieczcie na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C około 20-25 minut. Gotowe możecie polać ozdobnie polewą czekoladową. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimyślę, że mogą znakomicie smakować jako deser, zaserwowane z musem jabłkowym , ale to potwierdzę wieczorkiem jak przetestuję. Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych Składniki: Ciasto: 300 g mąki 60 g oliwy 160g mleka 1 jajko szczypta soli łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka cynamonu Farsz: 1 opakowanie ricotty 1 garść orzechów(...)laskowych Polewa: Solidna łyżka miodu (użyłam również gryczanego) Garść orzechów włoskich Dodatkowo: masło klarowane Przygotowanie: 1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce lub w robocie kuchennym i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na ok. ½ godziny, aby odpoczęło 2. Orzechy włoskie mielimy w blenderze lub drobno siekamy. Dodajemy ricottę i dokładnie mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 mm lekko
Kate's Kitchenstartej skórki z połowy cytryny Wykonanie krok po kroku: Na blat wysypujemy wszystkie suche składniki. Dodajemy żółtka, masło/margarynę, śmietanę oraz skórkę z cytryny. Całość siekamy nożem. Posiekane ciasto zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego(...)czym wkładamy na 30 – 40 minut do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. By ciasto nie przywarło do podłoża, przed wałkowaniem podsypujemy je niewielką ilością mąki ryżowej. Możemy do tego celu użyć foremek lub po prostu szklanki czy filiżanki. Wykrojone ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde z nich smarujemy białkiem jajka i posypujemy cukrem
Okiem Blondynki by McBlondizdziwieniem stwierdziłam, że bardzo dawno nie było u mnie żadnych słodkich przepisów. Bardziej gustujemy w niekremowych, prostych ciastach czy muffinkach. Zebra jest jednym z naszych ulubionych. Któż nie lubi zebry? Słodka, wspaniale wilgotna i wyrośnięta. Wystarczy prosty dodatek - polewa, lukier, dekoracja i staje się eleganckim wypiekiem. Składniki (8 porcji) -5 jajek -1,5 szkl. cukru -2,5 szkl. mąki pszennej(...)stopniowo dodawać cukier, a później po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miksując nadal stopniowo dodawać ją do masy. Następnie tak samo postępować z wodą i olejem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Obie masy dokładnie zmiksować. Na środek blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylewać naprzemiennie po kilka łyżek
Zielona Kuchniazachowuje swoją formę. Moje zrobiłam wspomagając się kieliszkiem do jajek, w czasie pieczenia nie rozlały się i nadal były kształtnymi kulkami. W środku migdałowe nadzienie. Pycha! Na 18 sztuk Ciasto: 200 g mąki 100 g kaszki manny 50 g mąki kukurydzianej 150 g masła 60 g cukru pudru 3 łyżki oleju szczypta soli 100 g migdałów 150 ml kremu(...)Mont Blanc (można zastąpić budyniem waniliowym) 2 łyżeczki cukru pudru olejek migdałowy ½ łyżeczki cynamonu Cukier puder do posypania. Z podanych składników wyrobić ciasto, masło powinno być schłodzone. Gotowe wstawić na pół godziny do lodówki. Migdały zmielić na drobno. Krem Mont Blanc zagotować wraz z cukrem dodać migdały, cynamon i kilka kropli olejku. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na małym
Jadło i czytadłojestem bardzo zadowolona :) Bądź i TY :) A jeśli jeszcze nie czytałaś/ nie czytałeś mojej recenzji o produktach Galerii Herbat to zapraszam TU SKŁADNIKI NA 4 Osoby: CIASTO: 1,5 Szklanki Mąki Orkiszowej typ 630 Plenus NATURA 120 g Masła najlepiej zimnego 2 Łyżki CURRY PLENUS NATURA 1 Łyżeczka soli 1 Łyżeczka pieprzu(...)Cebuli Prażonej PLENUS Natura Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 3 łyżki Czubrycy Czerwonej PLENUS Natura PRZYGOTOWANIE: 1.Składnik ciasta dokładnie ze sobą łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. 2. Z ciasta tworzymy kulkę , owijamy folią spożywczą i przekładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. 3. W międzyczasie
Gotowanie PatkiSmaczne kulki w sezamie Pieczone kulki z jarmużu i gotowanych warzyw są bardzo fajnym przepisem na wegetariański obiad. Smakują pysznie, można wziąć je ze sobą do
dolcevitainmykitchenCzy w poście o urodzinach syna wypada mi pisać o sobie? Wypada, jeśli chcę Wam powiedzieć, że właśnie spełniły się moje
Słodki Pomysłjajko 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej 1. Masło posiekać, dodać do tego pozostałe składniki i wyrobić ciasto, można mikserem lub robotem z końcówkami do ciasta. Następnie schładzamy ciasto przez 30 minut w lodówce. 2. Schłodzone ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie części i wałkujemy na placki o grubości
Gotowanie...to proste !Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) słodka papryka w proszku pieprz, sól ewentualnie gotowa mieszanka przypraw do ryb ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz Stripsy Rybne - Sposób przygotowania: Rybę kroimy na niewielkie podłużne kawałki. Następnie delikatnie wcieramy w nie przyprawy (nie za dużo). Przygotowujemy(...)ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Do ryb wlewamy przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką
Słodka Stronaminut, żeby zaczyn zaczął pracować. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z solą, dodać drożdże, olej, jajko (odlać łyżkę białka do posmarowania bułeczek), wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto rękoma. Jeśli będzie się bardzo kleiło dosypać odrobinę mąki, a jeśli będzie twarde dolać odrobinę wody. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące. Odłożyć je do miski, przykryć ściereczką(...)odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aby urosło. Każdą parówkę pokroić na 3 części, a żółty ser w 12 wąskich plasterków. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej z nich zrobić podłużny płaski placek, na nim ułożyć parówkę owiniętą plasterkiem żółtego sera i zamknąć ją w cieście formując bułeczkę. Dobrze skleić ze sobą boki
Simply Foodskładniki: ok. 6 buraków czerwonych 3-4 ząbki czosnku woda osolona solą, do smaku (u mnie na 1 litr wody 1 łyżka soli) wykonanie: Buraki myjemy
Domowy Smak Jedzeniapóźniej po odmrożeniu podgrzać w mikrofali lub piekarniku. Będą jak zaraz po upieczeniu. To tak na wypadek, gdyby ktoś obawiał się, że nie poradzi sobie z 8 sporymi rogalami ;))) Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki pszennej chlebowej typ 750 250 ml mleka 100 g masła 25 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki(...)soli Dodatkowo: jajko do posmarowania rogali 2 łyżki maku do posypania Ciasto: Drożdże utrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Mleko podgrzać z masłem do rozpuszczenia. Do dużej miski przesiać mąki i sól, wlać ciepłe mleko z masłem, drożdże i rozbełtane jajka. Wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (ok 15 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Smakołyki Asi