ciasto - 164325 przepisów (strona:3983/10955)

Spaghetti carbonara z cukinią 201

Składniki: • 200 g makaronu spaghetti • 100 g boczku parzonego • 100 ml śmietany 30% • 60 g parmezanu lub grana padano • 2 żółtka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku

KUCHNIA POLSKA
CHLEB NA JOGURCIE Z ZIARNAMI 217

Wyszedł bardzo pyszny. Jedyna uwaga, jeśli lubicie bardziej słone pieczywo dodajcie więcej soli :) SKŁADNIKI: ZACZYN: 2 dag świeżych drożdży 2 łyżki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej typ 650 2 łyżeczki soli 5 dag otrąb pszennych zmieszanych z płatkami owsianymi 5 dag ziaren słonecznika zmieszane z ziarnami lnu 5 dag masła(...)jogurtu greckiego POMADA: 1/3 szklanki wody 1-2 łyżki mąki pszennej WYKONANIE: ZACZYN: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 5-10 minut) CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, otręby z płatkami, ziarna oraz jogurt. Masło rozpuszczamy i studzimy, wlewamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko mieszamy łyżką a następnie dobrze zagniatamy

Pani na deser
Wegańskie, rozpustne ciasto czekoladowe; Kraków i Wieliczka 579

pół i każdą połówkę posmarować powidłem ze śliwek i czekoladowym, budyniem jaglanym . Dekoracja: u mnie prażone orzechy ziemne i polewa z gorzkiej czekolady. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a ciasto jest pyszne! Najlepsze kolejnego dnia. Jeśli lubicie, można również nasączyć obie połówki ciasta mocniejszym alkoholem. P.S. Na cały deser (krem budyniowy, polewę i ciasto x2) zużyłam 2 gorzkie czekolady (powyżej(...)ciasto dałam (przy podwojonej liczbie pozostałych składników): ok. ¾ szklanki cukru, ¾ tabliczki gorzkiej czekolady i 10 łyżek kakao. Pozostałą ¼ tabliczki zużyłam na polewę. Budyń dokładnie wg przepisu ugotowany na tłustym mleku kokosowym (z 1 całą tabliczką czekolady). Ciekawie było w Muzeum Inżynierii Miejskiej (stalowe figury, świetne!, wystawa o fiacie 125p i świetle). Dalej: rynek, Pijalnia Czekolady Wedla (nie warto, chaos totalny

Qlinarnie i Qlinarnie
Pane Bianco - Włoski Biały Chleb. / Pane Bianco - Italian White Bread. 242

salt - 2 łyżki oliwy / 2 tbsp olive oil PL W misie miksera umieszczamy wodę, zaczyn drożdżowy, oliwę z oliwek oraz mąkę zmieszaną z solą. Wyrabiamy ok. 10 minut.  Ciasto powinno być trochę lepkie, ale bez problemu odchodzić od ścianek misy Przekładamy je do pojemnika, zamykamy i umieszczamy w ciepłym miejscu na ok. godzinę czasu. Następnie "przewracamy" ciasto ("do góry(...)LEKKO oprószoną mąką stolnicę. Ja przekroiłam na 3 równe części, żeby szybciej i lepiej mi się upiekło. Z każdej z nich uformowałam bagietkę. Pamiętajmy aby dobrze uciskać i zakładać ciasto (jak serwetkę), aby je ujędrnić. W tym momencie formujemy ciasto, nie wyrabiamy. Unikajmy mąki, gdyż ona uniemożliwi nam ładne uformowanie chlebka i z pewnością w pieczeniu nam popęka. Umieszczamy chleb

DominikaDolci
pasta słonecznikowa z papryką 179

składniki: 150 g pestek słonecznika 1 papryka czerwona 60 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Słonecznik zalewamy wodą

Domowy Smak Jedzenia
TORT STRACCIATELLA 220

sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Masa straciatella: Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy do połączenia składników, dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny miksujemy

RAROSSA
Surówka z marchewki i ananasa 186

Ostatnio pisałam Wam o tym, jak bardzo lubię kolor pomarańczowy na stole. Na razie nic sie nie zmieniło i pomarańczowa faza trwa. Dzisiaj zapraszam na pyszną

dolcevitainmykitchen
Placuszki (pancakes) palce lizać! 1149

przez sitko. Jajko, mleko oraz olej łączymy z sobą za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy masę do suchych składników i mieszamy trzepaczką do momentu otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta. Odstawiamy ciasto na około 5-10 minut. Banany kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy banany i cukier, lekko mieszamy (banany muszą leżeć w jednej warstwie), smażymy banany(...)około 1 minuty na małym ogniu. Po minucie odwracamy banany na drugą stronę i ponownie smażymy minutę. Patelnię teflonową rozgrzewamy, z ciasta formujemy na patelni placki o grubości około 4-5 mm i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż na górze placka nie będzie już widać surowego ciasta, przewracamy placki na drugą stronę i smażymy już tylko chwilkę, około

KulinarneImpresje.pl
Ciasto murzynek 596

Mój najlepszy i sprawdzony przepis na tradycyjnego murzynka. Ten przepis na ciasto murzynek krąży w mojej rodzinie od pokoleń. Do murzynka zawsze dawało się 5 jajek i 5 łyżek kakao oraz pół szklanki wody. Z biegiem lat zmieniały się tylko proporcje cukru. Kiedyś było to aż 1,5 szklanki. Teraz wystarczy dodać 3/4 szklanki cukru, by murzynek był wystarczająco słodki(...)czekoladowy. Jeśli lubicie takie wilgotne ciasta czekoladowe, to z pewnością spodoba Wam się też przepis na moje wilgotne ciasto z dżemem, czyli ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek

AniaGotuje.pl
CZEKOLADOWE KULKI Z CYNAMONEM – domowe płatki do mleka (wegańskie) 315

proszku do pieczenia 150 ml letniej wody 1 łyżka kakao 1 łyżka cynamonu 30 g cukru brązowego 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrób ciasto – będzie dość twarde. Gotowe ciasto zawiń w foliowy woreczek i odczekaj 20 minut – dzięki temu łatwiej będzie Ci formować kulki. Po tym czasie uformuj kulki (odrywaj po troszkę(...)ciasta). Możesz też uformować inne kształty – na przykład rozwałkować ciasto i pokroić na kwadraty (co będzie znacznie szybsze ). Gotowe płatki wyłóż na blachę do pieczenia (najlepiej tak, aby się nie dotykały) i piecz około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jeśli zdecydujesz się na inne, większe kształty czas pieczenia wydłuży się. Upieczone płatki nie będą tak miękkie

Via Gusto
Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''. 184

chciałabym bardzo podziękować, za to, że jesteście i mam dla kogo działać. A teraz zapraszam na muffinki, mocno czekoladowe i takie ciasteczkowe. Zapraszam :) Pozdrawiam Was :) Iza :)    Składniki: Ciasto: 3 jajka 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 lekko kopiaste łyżki ciemnego kakao 2 płaskie małe(...)proszku do pieczenia 2 ciasteczka typu ,,Oreo'' Krem: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2-3 ciasteczka typu ,,Oreo'' Dodatkowo: 12 ciasteczek typu ,,Oreo'' Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie

Izabelawkuchni
Placuszki cebulowe 220

łyżeczka proszku do pieczenia można dodać jakieś przyprawy w zależności od upodobań  cebula ( a właściwie kilka) Przygotowanie: Cebulę obieram i kroję w krążki. W misce mieszam składniki na ciasto, musi być gęściejsze niż ciasto na naleśniki. Wrzucam cebulę do ciasta i delikatnie mieszam, tak żeby ciasto oblepiło dokładnie cebulę. Formuję coś co przypomina placuszki i wrzucam na gorący tłuszcz

cinnamonandmintfood
Faworki - Chrusty 243

pół łyżeczki soli * łyżka octu * łyżeczka proszku do pieczenia * 1 l oleju * cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę, śmietanę, żółtka, sól ocet, proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Blat posypujemy odrobiną mąki. W całości rozwałkowujemy na cienkie ciasto ok 1-2 mm.  Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3 cm a następnie na prostokąty(...)romby.  Każdy kawałek naciąć na środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta . Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron ( około 2 minuty strona). Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarne przygody
Pyszna szarlotka z szarą renetą. 175

Polecam każdemu miłośnikowi szarlotki! :) Składniki: I. Ciasto: 250 g mąki 3 żółtka 125 g cukru pudru 125 g masła kilka kropel aromatu śmietankowego  II. Nadzienie i wykończenie: 5 dużych jabłek odmiany szara reneta cukier puder cynamon sok z cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy(...)Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na placki. Jed nym z nich wykładamy spód natłuszczonej formy i umieszczamy w piekarniku na kilka minut. W tym cza sie my jemy i obieramy jabłka. Kroi my je w cienkie plasterki (nie muszą być  równe) . Wrzucamy je do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny , aby nie ciemniały.  Doprawiamy cukre

DominikaDolci
Pieczone pierożki ze szpinakiem. 172

Pyszne pierożki ze szpinakiem. Idealne jako samodzielne danie, lub dodatek do zup kremów. Składniki: I. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej typ 750 1 szklanka mąki razowej typ 1850 1 łyżeczka soli morskiej 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki oliwy truflowej 1 roztrzepane żółtko do posmarowania, przed pieczeniem płatki(...)zasypujemy cukrem i zlewamy 3 łyżeczkami ciepłego mleka.  Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do mąki wlewamy spienione drożdże i oliwę.  Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając pozostałą część mleka. Ma być miękkie i elastyczne. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Ze szpinaku pozbywamy się nieładnych liści i ogonków

DominikaDolci

Proponowane wyszukiwania