GRILLOWANE TARTALETKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 159możemy bez strachu o katar spotkać się na świeżym powietrzu. Te tartaletki idealnie nadadzą się na grilla jak i na piknik za miasto. Co potrzebujemy: 1 op. ciasta francuskiego sos ziołowy zimny WINIARY pomidorki koktajlowe 1 cukinia 1 żółta papryka 1 czerwona cebula 1 kulka mozarelli sól pieprz oregano olej rzepakowy koperek świeży posiekany Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze(...)cząstki. Ser mozarella kroimy na plastry Foremki do tartaletek wykładamy ciastem francuskim i smarujemy brzegi rozbełtanym jajkiem. Spód ciasta francuskiego nakłuwamy widelcem. Dodajemy do ciasta sos ziołowy i rozprowadzamy na sam spód tartaletek. Na sos ziołowy WINIARY dodajemy plastry mozarelli, a potem paprykę, cukinię i czerwoną cebulę. Na sam wierzch układamy pomidorki koktajlowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Polewamy odrobiną
Kuchnia w oparach
ŚNIADANIOWA RODZINNA PIZZA OWOCOWA 153znam osoby, która nie lubiłaby pizzy. Jako, że na targu pojawia się coraz więcej owoców przygotowałam pizze z owocami na cieście z płatków lubella miód i czekolada. Producenci Lubella piszą: Dorodna kukurydza zasługuje na doborowe towarzystwo, więc połączyliśmy ją z pierwszorzędnymi składnikami – z prawdziwym, intensywnym kakao DecoMorreno i naturalnym miodem. Tak powstały nowe Lubella Corn Flakes Kakao(...)Miód. Bo oryginalność to podstawa! Dlatego ja postawiłam na wyjątkowo rodzinne śniadanie. Składniki: CIASTO: 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka suchych drożdży szczypta cukru 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki płatków Corn flakes miód i czekolada LUBELLA 1 łyżeczka soli pomarańcza truskawki borówki wiórki kokosowe cukierki karmelowe Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól, cukier i pokruszone
Kuchnia w oparach
GALARETKOWY DESER CZYLI Z MIŁOŚCI DO WINIARY 159swojej stronie pisze; Nowa Galaretka Przezroczysta WINIARY ma unikalny winogronowy smak, a także oryginalna, przezroczystą formę, która z łatwością odmieni ulubione desery. Można używać jej zarówno jako dodatku do ciast, ale także podawać w formie samodzielnego deseru w towarzystwie ulubionych owoców. Efekt za każdym razem pysznie zaskoczy – nie tylko wyglądem, ale i smakiem. A Wy co myślicie o nowej galaretce(...)truskawkowa WINIARY 1 galaretka agrestowa WINIARY 1 galaretka cytrynowa WINIARY 1 puszka mleka skondensowanego 1 opakowanie galaretki WINIARY przezroczystej rozpuszczamy w 500 ml wody. Wylewamy galaretkę do formy na ciasto i czekamy aż stężeje. W międzyczasie każdą z galaretek (truskawkową, agrestową i cytrynową) rozpuszczamy w 250 ml wody. Mleko skondensowane miksujemy. Dzielimy go na 3 części. i każdą część dodajemy
Kuchnia w oparach
PIZZA NA KALAFIOROWYM SPODZIE 180byli zachwyceni. A co jest dla mnie najważniejsze? Aby rodzina jadła zdrowe ale też swoje ulubione potrawy. Jesień nie musi być nudna... Jesień nie musi być monotonna. Składniki: CIASTO I SOS 3 szklanki kalafiora 1/4 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki startej mozarelli 1 jajko sól bazylia oregano 1 sztuka pomidorów w puszce 1/2 cebuli DODATKI: pomidory koktajlowe(...)cebuli sól pieprz bazylia 1 garść startego sera szynka drobiowa 1 garść pokrojonych pieczarek PRZYGOTOWUJEMY CIASTO: Kalafiora miksujemy do powstania małych kuleczek. Gotujemy kalafiora przez 4 minuty. Odsączamy wodę przez lnianą ściereczkę. Następnie dodajemy jajka, sól pieprz, oregano, bazylię, starty parmezan i mozarellę. Mieszamy. Formę do pizzy lub na blachę wykładamy ciasto i formujemy kształt pizzy. Pieczemy
Kuchnia w oparach
PAŁKI Z KURCZAKA JAK W KFC 213kukurydziane i mąką. Zapraszam więc Was do wypróbowania tego przepisu. Składniki: KURCZAK I MARYNATA: 10 pałek z kurczaka łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka chilli w proszku CIASTO DO OBTOCZENIA KURCZAKA 2 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanka mleka pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli w proszku pól łyżeczki słodkiej papryki w proszku PANIERKA DO KURCZAKA 1 szklanka(...)minut do gotującej wody mięso. Odcedzamy wodę i czekamy aż kurczak wystygnie. MARYNATA: Paprykę chilli w proszku mieszamy ze słodką papryką i solą. Posypujemy każdą pałkę w przyprawach. CIASTO DO OBTOCZENIA KURCZAKA: Mleko, mąkę, jajka oraz przyprawy mieszamy ze sobą do powstania tzw ciasta naleśnikowego. PANIERKA: pokruszone płatki kukurydziane mieszamy z mąką i chilli w proszku. Olej przelewamy do garnuszka
Kuchnia w oparach
Lazania - lasagne bolognese 213Składniki: • 1kg mielonego mięsa wołowego (ewentualnie może być wieprzowo-wołowe) • 2 cebule • 1 duża marchewka • 3-4 łodygi selera naciowego (ok. 200g) • 4 ząbki czosnku • papryka
KUCHNIA POLSKA
Leczo 184Składniki: • 2 duże cebule • 5-7 pomidorów dojrzałych • 2 średnie cukinie • 4-5 papryk w różnych kolorach • kawałek boczku • kiełbaski wieprzowe • sól, pieprz • czerwona słodka papryka
KUCHNIA POLSKA
Ślimaczki z łososiem 171Pyszne i ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z wędzonego łososia. Lekka i elegancka przystawka do pochrupania. Można podawać z różnymi sosami, sprawdza się np. sos czosnkowy. Szybka w przygotowaniu. Składniki opakowanie ciasta francuskiego 250g łososia wędzonego 1 jajko Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Rozwijamy je, na 2/3 ciasta układamy … Czytaj dalej Ślimaczki z łososiem
gotuj ze mną
Pstrąg z szynką prosciutto 154Składniki : • 6 plastrów szynki prosciutto • kostka zimnego masła • 12 listków świeżej szałwii • 6 filetów pstrąga • 2 łyżki oliwy • 100 ml białego wina • sok z jednej cytryny
KUCHNIA POLSKA
Symbolika jedzenia, czyli domowy chleb graham 181natomiast używamy drożdży instant, od razu przechodzimy do właściwego etapu: przesiewamy mąkę pszenną przez sitko, dodajemy mąkę pszenną razową, drożdże instant lub zaczyn, resztę ciepłego mleka oraz olej, wyrabiamy ciasto rękami kilka minut, aż będzie odstawać od ręki. Przekładamy ciasto do keksówki o wymiarach 10x30cm i odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno(...)przepisie powyżej, wyrośnięty zaczyn przelewamy do termomixa (jeśli używamy drożdże instant, pomijamy przygotowywanie zaczynu), wlewamy mleko, olej, dodajemy sól oraz maki (mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, wyrabiamy ciasto 2minuty/interwał. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej Jeśli podwoimy ilość składników możemy za jednym razem upiec dwa chlebki. Przepis na chlebek graham w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Symbolika jedzenia
KulinarneImpresje.pl
KRYSZTAŁEK 251Szybkie bezproblemowe w przygotowaniu ciasto można powiedzieć że robi się samo 😉 uroczo kolorowe, dzieci za nim przepadają. Inna wersja galaretkowca , które już wcześniej robiłam. SKŁADNIKI (tortownica 24 cm) Biszkopt (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa Śmietanowa 4-5 ulubionych galaretek 1 śmietany(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSA
mango lassi 167składniki: 1 mango 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 100 ml wody 1 łyżeczka miodu lub do smaku wykonanie: Miąższ mango przekładamy do kielich blendera lub
Domowy Smak Jedzenia
Ravioli z soczewicą i białym serem 326Moje pierwsze ravioli zrobione razem z synem. Farsz jest trochę nietypowy bo z soczewicą i białym serem. Pachną jak pierogi z mięsem a smakują jak ruskie Składniki ciasto 300 g mąki 3 jajka 1 łyżka oleju ciepła woda farsz 250 g białego sera półtłustego lub tłustego 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 1 mała cebula 1 ząbek czosnku szczypiorek(...)sól gałka muszkatołowa olej do smażenia dodatkowo masło rzeżucha 1. Jajka łączymy z mąką, dolewamy wodę, tyle aby powstało elastyczne ciasto. Dodajemy olej. Zagniatamy wszystkie składniki. Powstałe ciasto zawijamy w folie i zostawiamy aby odpoczęło. 2. Opłukaną soczewicę blendujemy. Dodajemy do niej biały ser, poszatkowany szczypiorek, podsmażoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Farsz doprawiamy solą i gałką muszkatołową. 3. Ciasto
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Chrupiące kokosowe gofry - bezglutenowe 191mąki ryżowej 2 łyżki wiórków kokosowych 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy szczypta soli 2 jajka ( 1łyżeczka oleju kokosowego do ciasta jeżeli nie lubicie smarować gofrownicy olejem) olej do posmarowania gofrownicy Przygotowanie Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W misce łączymy suche produkty: mąka, proszek(...)cukier wanilinowy z mokrymi: żółtka, mleko, olej kokosowy. wszystko ze sobą dobrze mieszamy za pomocą miksera. Na sam koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy łyżką, tak aby ciasto było bardzo puszyste. Gofry smażymy w gofrownicy na złocisty kolor. Smacznego
Niezły Młynek
sałatka z makaronem i szparagami 185składniki: ok. 200 g makaronu kokardki 1 pęczek zielonych szparagów 1 garść rukoli ok. 7 pomidorków koktajlowych lub więcej listki bazylii wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej
Domowy Smak Jedzenia