czubate łyżki maki kukurydzianej cynamon Wykonanie: W misce blenderem miksujemy na gładka masę jajka, ser oraz banany, następnie dodajemy wiórki kokosowe, mąkę oraz cynamon, mieszamy delikatnie trzepaczką, gdyby ciasto było za gęste dodajemy odrobinę mleka. odstawiamy ciasto na 15-20 min. aby odpoczęło. Smażymy na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem kokosowym, z obu stron na złoty kolor, podajemy z dżemem
kgwjanczewoSkładniki – porcja na formę o średnicy 26 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 50 gram masła, 1 jajko. Glazura: 60 gram masła, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 galaretka pomarańczowa. Dekoracje: rodzynki, orzechy ziemne niesolone, płatki migdałów, gorzka czekolada. Krok 1 Mąkę łączymy z cukrem, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i jajko(...)Całość zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie chłodzimy około 30 minut. Krok 2 Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 1/2 cm i przekładamy do formy. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra, dół) przez około 15 minut. Krok 3 W garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy do niego cukier i całość zagotowujemy. Krok
Coś bym zjadładrożdże i cukier. Wlać wodę i wymieszać. Dodać sól, olej i na początek 4 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać. Resztę mąki dodawać stopniowo, po ok pół szklanki, cały czas zagniatając ciasto. Może się zdarzyć, że nie zużyjesz jej całej To wszystko zależy od rodzaju mąki z jakiej będzie pieczony chleb. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, nie za twarde. Mi wystarczyło(...)szklanek. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i przykryć folią. Pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie uderzyć pięścią aby je odpowietrzyć i podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, którego krótszy bok jest równy długości keksówki, w której będzie się piekł. Ciasto zwinąć w rulon i włożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Przykryć
Smakołyki Asiskładniki: 100 g makaronu kokardki 1 puszka białej fasoli Jamar 7-10 pomidorków koktaliowych ok. 100 g piersi kurczaka 2 łyżki pesto ok. 60 g czarnych
Domowy Smak JedzeniaZapraszam na smaczne i lekkie ciasto na bazie jogurtu greckiego. Do tego dodajemy soczyste gruszki i galaretkę i mamy super ciasto do kawy. Polecam na weekend do kawki. Składniki: biszkopt: 1 jajko 1 czubata łyżka cukru 1 czubata łyżka mąki krem: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny (Cykoria) oraz: 4 świeże gruszki (średnie "konferencja(...)żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody a galaretkę w 500 ml gorącej wody
słodkie i nie tylko historie kulinarneoczywiście po swojemu. Krokiety a'la ruskie naleśniki: 2 szkl. mąki pszennej po 1 szkl. piwa pszenicznego i mleka (u mnie bez laktozy), ew. więcej mleka lub woda jeśli ciasto jest zbyt gęste, powinno swobodnie rozprowadzać się po patelni 1/4 łyżeczki soli łyżka oleju 2 jajka nadzienie: 400 g utłuczonych, ugotowanych ziemniaków 200 g sera twarogowego (u mnie bez laktozy(...)mała cebula, przesmażona na oleju jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Składniki ciasta mieszamy trzepaczka tak by powstało dość gęste ale jednocześnie lejące ciasto bez grudek. Odstawiamy je na 15 minut. Po tym czasie na patelni z odrobina oleju smażymy cienkie naleśniki, tak by były rumiane z obu stron. W misce łączymy składniki nadzienia, ucieramy je widelcem
Dzieje kuchennej Wiewióryużyłam akurat „cytrynówki” własnej produkcji na ciemnym cukrze muscovado. 10 kostek gorzej czekolady Dodatkowo porcja siekanych migdałów/płatków migdałowych. Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym Przygotowanie: Kruche ciasto przygotowujemy jak w przepisie na mazurek . Jak sami możecie zobaczyć, żeby nie wyszły mi miliardy babeczek po prostu tutaj zmniejszyłam proporcje o połowę (oprócz masła – jego dodałam ciut więcej). Dobrze jest(...)zagnieść ciasto, aby uzyskać w miarę plastyczną konsystencję. Nakładamy ciasto na grubość ok. 3 mm do małych foremek i dociskamy do brzegów. Można ciasto najpierw rozwałkować, a potem nakładać w foremki – jak komu wygodnie. Delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoto, temp. 180 stopni, grzanie góra-dół. Pomarańcze nakłuwamy w kilku miejscach i gotujemy tak długo, aż staną się miękkie
Kate's KitchenUwielbiam ciasta drożdżowe. Podoba mi się zapach pracujących drożdży oraz ciepłego masła i mleka. Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku jest niezwykłe. To bardzo proste do zrobienia ciasto o wyjątkowym smaku. Ciasto wychodzi jednocześnie delikatne i mocno maślane. Niesamowicie smakuje zaraz po przestudzeniu. Następnego dnia jest świetne do porannej kawy. Warto je upiec
AniaGotuje.plPrzygotowanie: Dzień wcześniej przekładamy mrożony szpinak na durszlak i zostawiamy do rozmrożenia. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, sól, drożdże i mieszamy. Następnie wlewamy olej i wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie części. Do jednej z części dodajemy rozmrożony szpinak i 1/2 szkl(...)mąki oraz wyrabiamy razem ciasto. Jasną część oraz zieloną nakładamy na siebie i rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie zwijamy jak roladę oraz nacinamy wzdłuż (nie rozcinamy do końca) oraz skręcamy razem jak warkocz. Końce ciasta sklejamy i przekładamy chleb do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb roztrzepanym żółtkiem oraz
słodkie i nie tylko historie kulinarneWitajcie, Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pysznego zajączka wielkanocnego. Przepis ten wymyśliła moja Mama 30 lat temu. CIEMNE CIASTO BISZKOPTOWE: Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki 3 łyżki mączki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej, powoli dodawać cukier. Następnie dodać
Przepisy BabciJestem fanką miękkich ciasteczek, dlatego w mojej kolekcji nie mogło zabraknąć tych z czekoladą ;). Ciasteczka zrobiły furorę na urodzinkach Kacperka, gdzie
Słodki Pomysłsprzedawaną także jako mąka) ziemniaczaną, która nada elastyczności. Dodatkowo gorące naleśniki przykrywam talerzem , dzięki czemu chłoną parującą wodę i zachowują delikatną konsystencję. No i oczywiście woda gazowana, która spulchnia ciasto. W ten sposób robię przepyszne, idealne kokosowe naleśniki, których smak podbijam delikatnym serkiem bananowym i musem z owoców. Niebo w gębie! Z podanych proporcji wyszło mi 6 naleśników (o średnicy(...)czyli 3 porcje. Naleśniki z mąki kokosowej 2018-03-22 14:20:36 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Ciasto na naleśniki około 125 ml wody gazowanej (w zależności od tego, ile wchłonie mąka) 3-4 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/cukru 2 łyżki kakao niskotłuszczowego 250 g mleka 2% tłuszczu 75 g skrobi (mąki) ziemniaczanej 50 g mąki kokosowej 3 jajka M ziarenka
Powiedz dietom nieSkładniki: 2 średniej wielkości cukinie Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól olej do smażenia Sposób wykonania: Cukinię kroimy w krążki o grubości 1 cm. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż na zwykłe naleśniki(...)Cukinię wsypujemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy cukinie z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smażoną cukinię podajemy np. z sosem pomidorowym lub czosnkowym (przepis znajdziesz tutaj
Qchnia po prostuoliwę, sól oraz wodę, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, ja wyręczam się hakiem miksera, ale można również ręcznie. Pod koniec dodać stopniowo pozostałą mąkę, w razie potrzeby (gdyby ciasto było bardzo lepkie) dosypać jeszcze 10-20g mąki. Ciasto powinno być sprężyste, dość luźne, ale niezbyt klejące. Ciasto przełożyć do miski przesmarowanej oliwą, przykryć i odstawić do podwojenia objętości(...)ok.45 minut. Po tym czasie ciasto zbić, podzielić na ok.10-12 części, z każdej uformować bułkę (najlepiej dłońmi maczanymi w oliwie), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok.15 minut do napuszenia. Ja swoje bułki nacięłam przed odstawieniem lekko nożykiem, ale nie jest to konieczne. Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na programie góra-dół
Smaczne Zdrowedrożdżowe do koszyczka wielkanocnego i nie tylko. Dzieci będą zachwycone. Są proste do zrobienia, i możemy razem z naszymi pociechami takie wyczarować. Radość pieczenia jest ogromna i potem jedzenia. ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 1 jajko szczypta soli 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka 1 łyżka śmietany gęstej 1 łyżka masła nadzienie:9 cukierków(...)śmietany. Odstawiam przykryty ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka śmietanę, sól. Jajko ubijam z cukrem mikserem i dodaję do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło, i dalej ciasto wyrabiam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na półtorej godziny. Ciasto wykładam na stolnice
wesoła kuchnia