ciasto - 162322 przepisów (strona:3962/10822)

koktajl z mango i awokado 171

składniki: 1 mango, miąższ 1/2 awokado sok z 1/2 limonki ok. 250 ml wody opcjonalnie miód do smaku wykonanie: Miąższ mango i awokado przekładamy do kielich

Domowy Smak Jedzenia
Chleb 129

składniki przełożyć do miski i łyżką wymieszać.Masa powinna być raczej gęsta, więc nie wolno przesadzić z ilością wody.Przykryć ściereczką i odstawić na 8-10 godzin.Po tym czasie ciasto wyłożyć na deskę posypaną mąką i rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o około 3-centymetrowej grubości. Odstawić na 15 minut .Następnie ciasto złożyć  do środka – chwytając z lewej(...)prawej strony oraz z góry i z dołu. Odstawić ponownie ciasto , tym razem na 30 minut. Na koniec przełożyć uformowany bochenek do formy, którą da się przykryć [ u mnie naczynie żaroodporne ]Piec przez 30 minut pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220-230 stopni. Po tym czasie ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 15 minut

Moje domowe kucharzenie
Tarta z ricottą i jeżynami 188

uwielbiam :) Tym razem na bardzo kruchym spodzie. Krem natomiast to mieszanka śmietanki,serka ricotta,limonki i soku z jeżyn, a całość oblana pyszną polewą z jeżyn. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli łyżka cukru waniliowego Mąkę przesiać do miski, zimne masło pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę,dodać resztę składników(...)najszybciej zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Ciasto rozwałkować i  wyłożyć blachę do tarty. Widelcem podziurkować dno tarty i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.(dzięki temu nie ma potrzeby obciążenia ciasta).Piec w 200 º C ok.15-20 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Tartę piekłam w formie o średnicy 25 cm.Ciasta spokojnie starczy

Anielskie wypieki
Chleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie 174

pysznym i zdrowym chlebem razowym na mące orkiszowej. Tym razem przepis składa się z dwóch etapów i najpierw należy przygotować zaczyn, a po kilkunastu godzinach (najlepiej rano) całe chlebowe ciasto. Chleb jest na zakwasie, wyłącznie z mąką pełnoziarnistą, a mimo to pięknie rośnie i nie jest ciężki i zbity – w dużej mierze to zasługa mąki i zawartego w niej(...)konto na instagramie , bo tam… Zapowiedź małych zmian w ekipie Chleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego 250 g mąki orkiszowej razowej 200 g wody Ciasto: przygotowany wcześniej zaczyn 300 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki otrębów owsianych płaska łyżka soli 200 ml ciepłej wody Zakwas, mąkę i wodę wymieszać w misce (najlepiej użyć większej

Fitkot
spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego 164

*składniki: ok. 300 g makaronu spaghetti 100 g liści czosnku niedźwiedziego 25 g pestek dyni Helio 70 ml oleju np. słonecznikowego ok.1 łyżka soku z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO MEEEGA CZEKOLADOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 123

ciasto dla wszystkich wielbicieli połączenia czekolady z truskawkami. Prawdziwy afrodyzjak! Czekoladowy biszkopt z musem truskawkowym i mocno czekoladową masą, a do tego truskawki i polewa z mlecznej czekolady.  Wbrew pozorom nie jest ono za słodkie, gdyż smaki się równoważą - słodkiego biszkoptu czekoladowego z lekko kwaśnym musem truskawkowym i wytrawną masą z gorzkiej czekolady, a całość dopełnia słodka polewa czekoladowa(...)tortownicy (średnica 22-24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Ścinamy wierzch biszkoptu. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy i suszymy. Blendujemy na gładką masę. Ewentualnie do truskawek możemy

Kuchnia MagdaLeny
Pomarańczowe gofry – idealne na każdą okazję 156

bitą śmietaną lub owocami. Mąż uwielbia gofry z cukrem pudrem i gałką lodów. Gofry… chyba nie znam osoby, która by ich nie kochała Podstawą dobrych gofrów jest oczywiście ciasto. Dodatki są dowolne według gustu A jak przygotować dobre ciasto na gofry? Najważniejsze, aby dobrze ubić białka. Ja używam do tego celu wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium . Ubijanie białek(...)jest nie tylko bardzo szybkie, ale też niezwykle proste. Często korzystam z tej funkcji piekąc najróżniejsze ciasta lub bezę czy nasze ukochane kokosanki. Kokosanki zawsze piekę w dużych (!) ilościach. Robot znacznie ułatwia mi ich przygotowanie. Misa ma dużą pojemność i spokojnie można ubić na raz dużą ilość białek. Można również w prosty sposób przygotować najróżniejsze kremy czekoladowe. Już niedługo podzielę

Słodkie okruszki
Sernik marchewkowy według Marthy Stewart 173

przepis według Marthy Steward wpadłam przypadkiem. Sam pomysł połączenia mojego ukochanego ciasta - sernika z marchewką mnie tak bardzo zaintrygował, że nie mogłam przejść obojętnie wobec myśli, że koniecznie muszę go zrobić :) Oryginalny smak masy serowej przełamany jest moim ulubionym spodem z herbatników i posiekanych drobno orzechów. Spróbujcie :) Składniki (spód): pół szklanki orzechów włoskich (posiekanych)  120 g herbatników(...)imbiru 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy  duża łyżka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Składniki polewy: szklanka kwaśnej śmietany (użyłam 12%) 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto zaczynamy od wykonania spodu. Masło roztapiamy w rondelku. Ciastka i orzechy drobno siekamy lub miksujemy i łączymy z cukrem. Całość zalewamy masłem i dokładnie mieszamy. Okrągła tortownicę o średnicy 25cm

ChilliJemy
Tarta serowa ze szpinakiem i salami 179

obiad? To z pewnością przepyszna tarta serowa ze szpinakiem i salami! Mniam! Na samą myśl ślinka mi leci.. :) Zapraszam po przepis! :) Składniki: 1 spód do pizzy (użyłam ciasta na pizzę z tego przepisu:  LINK ) kilka plasterków salami 1 pętko kiełbasy (użyłam myśliwskiej) 2 jajka 80 ml śmietany 30% 3 łyżki startego żółtego sera 7-8 liści szpinaku sól(...)pieprz gałka muszkatołowa 1-2 łyżki sosu na spód, użyłam słodkiego chili z tego  PRZEPISU Przygotowanie: Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy do tarty i równo rozkładamy. Nadmiar ciasta z góry odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i zapiekamy przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Ciasto obciążamy, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu :). Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy

Gotuj z Mąką
tarta z maki orkiszowo-ryzowej ze szpinakiem 122

śmietany 1 szklanka szpinaku 2 szklanki szpinaku sól i pieprz do smaku Wykonanie Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę . Wyrobić ciasto i pozostawić na 30-40 minut w misce przykrytej talerzem.  Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić boki i dno. Jajko , śmietanę ,szklankę liści szpinaku ,sól i pieprz do smaku zmiksować(...)ciasto wyłożyć liście szpinaku .Wlać mieszaninę zmiksowaną . Piec w piecu w temp. 180 ° C przez około 40-45 minut. pyszna ,syta ,gorąco polecam   wyjdą dwie sztuki spodu cienko rozwałkowane z tego ciasta. mam taki mały wałeczek jak na foto i nim wałkuje w blaszce

w mojej kuchni
lekka sałatka z suszoną śliwką 160

*składniki na 1 porcję: 1 garść miksu sałat 3-4 suszone śliwki Helio 2-3 pomidorki koktajlowe ok. 7 kosteczek sera feta wykonanie: Na talerz wykładamy

Domowy Smak Jedzenia
Chrupiace świerszczyki 134

Pod zabawną nazwą chrupiące świerszczyki kryją się pyszne, malutkie rogaliki. Skąd nazwa? Pamiętacie niemiecki program na rtl,, Ich bin ein Star – Holt mich hier raus? Znany

dolcevitainmykitchen
zupa krem z czosnku niedźwiedziego 122

składniki: 100 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego ok. 60 ml wytrawnego białego wina 1 średnia cebula 1 por 3 ziemniaki 2

Domowy Smak Jedzenia
mizeria z nowalijek 139

składniki: 2-3 ogórki gruntowe 2 pęczki rzodkiewek opcjonalnie zielenina wykonanie: Rzodkiewki myjemy, jeden pęczek ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugi kroimy w plasterki. Ogórki

Domowy Smak Jedzenia
Skrzydełka Hot Wings jak z KFC 929

zimno. Polecam!   Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 4 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu   Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka   Dodatkowo: 1 szklanka mąki pszennej do panierowania olej do smażenia(...)Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy obojczyki a następnie każde skrzydełko dzielimy na dwie części *** *** Mięso przekładamy do miski, oprószamy przyprawami, mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę *** *** Przygotowujemy ciasto: do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę i przyprawy. Całość ubijamy przez chwilę mikserem lub trzepaczką, aż masa będzie jednolita i napowietrzona (będą widoczne pęcherzyki powietrza) *** *** Mięso zalewamy ciastem i mieszamy dokładnie

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania