sól 1 płaska łyżeczka, opcjonalnie inne przyprawy, koper. Ziemniaki i pozostałe składniki łączymy ze sobą w misce mieląc/tłukąc... Potem dodajemy zieleninę- mieszamy i chowamy do lodówki. Ciasto skład: 1 kg mąki typ 650, 2 szklanki ciepłej wody, łyżka soli, jajko, pół szkl. oleju. -- Całość mieszamy mechanicznie i potem wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto chowamy do lodówki(...)minut. -- Potem ciasto wałkujemy i wykrawamy koła na prawie 20 cm średnicy. -- Nadziewamy farszem tj. robimy kule wielkości piłki do tenisa i zalepiamy pierogi. Gotujemy 3 min. od wypłynięcia i hartujemy w zimnej wodzie około 1 minuty. No i tak po 4 szt. w 9 litrowym garnku, gotujemy wszystkie do końca. Jeżeli zostało nam trochę ciasta, to możemy
chleba naszegoSkładniki : • 700 g pręgi wołowej • 2 łyżki smalcu • 2 cebule • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1/2 łyżeczki mielonego kminku • 1 l bulionu warzywnego
KUCHNIA POLSKASkładniki : • 2 garście rukoli lub roszponki • 4 jajka ugotowane na twardo • pęczek rzodkiewek • 3 łyżki kiełków rzodkiewki • sól • pieprz • oliwa z oliwek Przygotowanie : Rukolę/roszponkę
KUCHNIA POLSKAcukier i miksujemy do rozpuszczenia cukru, dodajemy żółtka mieszamy chwilę Do masy jajecznej przesiać mąkę pszenną wymieszaną z łyżką mąki ziemniaczanej oraz proszkiem do pieczenia , delikatnie wmieszac do ciasta za pomocą rózgi od miksera. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno , wygładzić, piec w 170*c przez 25-30 minut lub do suchego patyczka(...)rabarbarem, przykryć drugim blatem biszkopta, wyłożyć krem krówkowy, przykryć biszkoptem, czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka wlać śmietankę i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, polać ciasto udekorować prażonymi migdałami, chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamondrożdże,odrobinę ciepłego mleka i cukier. Delikatnie mieszamy składniki w dołku i odstawiamy na około 10 minut,aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości ciasta . Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części . Każdą część formujemy w kulkę,następnie spłaszczamy i lepimy podłużną
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki : • 500 g borowików • 2 szklanki ryżu arborio • 1 biała cebula • 3 ząbki czosnku • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina • 1l gorącego bulionu warzywnego • 150 g startego
KUCHNIA POLSKABardzo lubię desery z perełek tapioki , więc ostatnio postanowiłam na ich bazie stworzyć pyszne i zarazem szybkie ciasto, które okazało się wielkim hitem - nawet wśród osób sceptycznie nastawionych do tego typu zdrowych słodkości. Ciasto jest przeeepyszne i idealnie łączy się z kokosowo-migdałowym spodem. Zresztą czekolada i kokos mówią same za siebie! Koniecznie spróbujcie. Zapewniam, że długo zapamiętacie smak oraz(...)masy wmieszać kawałki czekolady. W międzyczasie przygotować spód. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie dokładnie odcedzić i zblendować z mąką migdałową oraz wiórkami kokosowymi. Powstałe ciasto wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić czekoladowo-kokosową masę z perełek tapioki, która powinna być jeszcze ciepła. Po ostudzeniu torcik schłodzić w lodówce
Di gotujeDelikatny nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie kokosowy tort z malinami, to idealny pomysł na wyjątkową uroczystość: roczek lub komunię. Niebawem Dzień Matki i
Słodki PomysłCiasteczka cappuccino to niezwykle kruche krążki z mocno wyczuwalnym smakiem kawy. Przygotowuje się je z podstawowych składników na ciasto kruche, wzbogacając przepis o proszek do pieczenia oraz cappuccino (również w proszku). Z podanej ilości składników można upiec około 20 sztuk . Ciasteczka cappuccino Składniki: 160g mąki pszennej 80g masła 50g cukru pudru 40g proszku cappuccino 2 żółtka 3/4 łyżeczki proszku(...)być zimne - mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cappuccino w proszku - dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtka, wszystko posiekać razem, szybko zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto podzielić na części, każdą z części uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego - kuleczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem
Smakołyki Berenikifilety z dorsza ze skórą około 200 g filetu z łososia 1 jajko 1 cebulka 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz sok z cytryny bulion Składniki na ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju solidna szczypta soli Składniki na dip chrzanowy: 200 g jogurtu greckiego 1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka sól(...)kawałki ryby tak, by były zanurzone w bulionie, przykryj pokrywką i gotuj około 5 minut. Gdy ryba zbieleje delikatnie wyciągnij i rozłóż na talerzu, by wystygła w międzyczasie przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z gorącą wodą, solą i olejem tak, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut jogurt wymieszaj z resztą składników podanych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś mam dla Was szybkie i proste ciasto z rabarbarem,które zawsze się udaje i z talerza znika w błyskawicznym tempie :) 5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki tortowej 250 g margaryny Kasi 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 łodyg rabarbaru (ok.500g) Rabarbar pokroić na kawałki,posypać 1 łyżką cukru(...)odstawić. Margarynę,cukier i cukier waniliowy utrzeć do białości,kolejno wbijać po jednym jajku i ucierać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem,dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blaszkę (wym.24/33 cm) wyścieloną papierem do pieczenia,równo rozsmarować i ułożyć kawałki rabarbaru. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok. 45 minut. Wystudzone ciasto posypać
Kolorowa kuchnia Elkizazwyczaj jak coś co długo chodzi mi po głowie, wprowadzam to w życie. Dlatego jest i on - przepis na bardzo fajne ciasteczka, z jeszcze fajniejszym farszem. SKŁADNIKI: ciasto 250 g maki pszennej 100 g miękkiego masła 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 ml mleka kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka soku z cytryny farsz(...)wody dodatkowo cukier puder A jak to zrobić: Mąkę przesiać z solą i sodą na stolnice, dodać masło i całość "przesiekać". Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto w razie potrzeby podsypywać je mąką. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę lub do zamrażalnika na 15 minut. Na patelni roztopić masło, wsypać rabarbar podlać go wodą
Kuchnia w opałachSkładniki : • 800 g truskawek • 1/2 szklanki cukru • sok z połowy cytryny • 1 łyżka wódki Przygotowanie : Truskawki wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny. Wszystkie składniki miksujemy
KUCHNIA POLSKARabarbar kojarzy się przeważnie z wielką kwasotą. Taki jest, ale jeśli to umiejętnie przygotujemy, to otrzymamy wyjątkowe ciasto. Lekko kwaśne, odpowiednio słodkie. Moi domownicy lubią gdy ciasto jest na cienkim spodzie i przykryte troszkę kruchym, tak by owoce wyglądały spod ciasta. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniewarunkiem, że jest się wyposażonym w fajne akcesoria :). Na stronie Tarka i Miarka jest do tego idealna forma z wałkiem, która łączy ze sobą przyjemne z pożytecznym. Ciasto: - 40 dag mąki pszennej - 4 żółtka - gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka ) - sól Farsz: - 30 dag szpinaku, użyłam mrożonego - 20 dag mozzarelli - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - olej 1. Ciasto(...)patelni rozgrzewamy olej, dajemy szpinak i dusimy do czasu aż się rozmrozi. Następnie dodajemy starty czosnek i mozzarellę, doprawiamy do smaku. Odparowany farsz nakładamy do formy wyłożonej ciastem i przykrywamy z góry drugą porcją ciasta. Dociskamy wałkiem i wycinamy raviolli. Jeśli chcesz zobaczyć filmik Kliknij w link. 3. Pierożki raviolli podajemy polane masłem
Apetyczna babeczka