ciasto - 163312 przepisów (strona:3959/10888)

Tartaletki z kajmakiem 189

Kolejna propozycja na wielkanocny stół to tartaletki z kajmakiem i kolorowymi jajeczkami. Przepis opublikowany w Ciastach czytelników w 2016 r. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy Mąkę po łączyć z cukrami,posiekać z masłem,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Serowa rolada z zielonym farszem 220

Drobiowo - serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto serowe: 4 jajka 4 łyżki majonezu 250g sera żółtego gouda 250g sera żółtego edamskiego sól pieprz Farsz: 650g fileta z kurczaka 100g startego, żółtego sera 250g mrożonego, zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych(...)niesolonych 30g parmezanu 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Żółty ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać mikserem. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30 x 40 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oderwać delikatnie papier od ciasta, tak żeby

Szalona Kuchnia Eweliny
Tartaletki z kajmakiem 166

Kolejna propozycja na wielkanocny stół to tartaletki z kajmakiem i kolorowymi jajeczkami. Przepis opublikowany w Ciastach czytelników w 2016 r. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy Mąkę po łączyć z cukrami,posiekać z masłem,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Szwedzki chlebek czyli Niedzielne Śniadanie odc.112 297

gęstej śmietany 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli W misce łączymy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki. Mieszamy mikserem (końcówki haki) aż do powstania gładkiego ciasta. Przekładamy ciasto do posypanej mąką miski. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, powinno podwoić objętość. Przekładamy wyrośnięte ciasto na blat posypany mąką, wałkujemy placek(...)grubość ok pół centymetra. Za pomocą noża kroimy ciasto na kwadraty lub inne w inne kształty. Nakłuwamy je widelcem i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy chlebki/bułeczki z dwóch stron, aż staną się rumiane. Powinno to zając ok 1,5 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
bezy z bitą śmietaną i owocami 158

składniki: 100 g białek 180 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej dodatkowo: bita śmietana owoce wykonanie: Białka ubijamy na sztywno

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z kurczakiem, grzankami i sosem czosnkowym 150

SKŁADNIKI: • mieszanka sałat • filet z kurczaka • szynka parmeńska • oliwki • ser feta • pomidor • pieczywo • tymianek suszony • oliwa z oliwek • sól, pieprz, curry i ostra papryka • sos czosnkowy

KUCHNIA POLSKA
Serowa rolada z zielonym farszem 601

Drobiowo - serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto serowe: 4 jajka 4 łyżki majonezu 250g sera żółtego gouda 250g sera żółtego edamskiego sól pieprz Farsz: 650g fileta z kurczaka 100g startego, żółtego sera 250g mrożonego, zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych(...)niesolonych 30g parmezanu 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Żółty ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać mikserem. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30 x 40 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oderwać delikatnie papier od ciasta, tak żeby

Szalona Kuchnia Eweliny
Wytrawne ciastka francuskie z brokułem, rybą i pieczarkami 209

Dziś polecam przepis na pyszne wytrawne ciastka z ciasta francuskiego. To doskonała przekąska dla każdego. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 filet z dorsza lub mintaja, ½ brokuła, 1 cebula, 200g pieczarek, 80g żółtego sera, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła dzielę na różyczki i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Cebulę kroję(...)kostkę, a pieczarki w plasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmażam 5 minut na oliwie. Rybę kroję na mniejsze kawałki. Odsmażam na oliwie po 3 minuty z każdej strony. 2. Ciasto francuskie kroje na mniejsze prostokąty. Na każdym kawałku ciasta kładę porcję podsmażonych pieczarek, kawałki ryby oraz brokuła. Oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch ciastek posypuję startym żółtym serem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gofry kakaowe 165

SKŁADNIKI: • 2 szklanki mąki • 2 szklanki mleka • 2 jaja • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/3 szkl oleju • 2 łyżki kakao • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Do miski

KUCHNIA POLSKA
Racuchy drożdżowe 194

pudru – 1 szklanka letniego mleka – 1 jajo rozmiar M – olej lub oliwa do smażenia – cukier puder do posypania racuchów Przygotowanie:   Składniki wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą i przyklejać się do łyżki. Tak przygotowane ciasto odstaw na 25-30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej przykryj miseczkę jeszcze ściereczką. Po upływie czasu(...)patelni rozgrzej tłuszcz. Za pomocą jednej lub 2 łyżek (druga łyżka przydaje się do zdejmowania ciasta z łyżki i formowania racuchów) układaj na patelni ciasto w dość sporych odstępach – placuszki jeszcze urosną. Smaż racuchy z obu stron na średnim ogniu aż te się zezłocą. Zdejmij racuchy z patelni i połóż na ręczniku papierowym aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Usmażone

nietylkopasta.pl
Ciasto makowo ananasowe 446

Dzisiaj znowu coś na wykorzystanie białek. Pyszne, delikatne nie za słodkie ciasto z ananasem i kremem śmietankowo cytrynowym. Ciasto jest bardzo wysokie i dlatego też ładnie prezentuje się na stole.  Porcelana Magnum Bogucice. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka(...)łyżce cukru. Mąki przesiać wymieszać z makiem. Wsypywać stopniowo do ubitych białek i mieszać delikatnie silikonowa łopatką. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach około 20-25 minut. Ostudzić. Masa śmietankowa: Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku. Odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć

Ala piecze i gotuje
Pizza z serowymi boczkami 145

Składniki: sos pomidorowy- użyłam gotowego salami czarne oliwki mozarella w kulce ser gouda lub edamski mozarella w kawałku   Ciasto na pizzę: 2 szkl. mąki 750 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 łyżka oliwy Wykonanie: Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto. Zakrywamy(...)miskę ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie. Około 20 minut. Ciasto rozwałkowuję na okrągły placek. Smaruję sosem pomidorowym, układam poszarpane salami, mozarellę z kulki pokrojonej na plastry, posypuję czarnymi oliwkami pokrojonymi w plastry, posypuję wszystko startym żółtym serem. Brzegi pizzy zawijam wkładając do środka paseczki pokrojonej mozzarelli. Zaklejam mozzarellę. Piekę na formie do pizzy przez około 20 minut (piekarnik nagrzany

MojaQchnia.pl
Pizza z patelni. 172

lubię skróty w kuchni, to żadna tajemnica, lubię sobie ułatwiać życie i już. Dla mnie pizza musi pachnieć drożdżami, być lekko puszysta i mocno pomidorowa. Wiadomo, ciasto drożdżowe lubi macanie, lubi żeby je dopieścić, a wtedy odwdzięcza się swoją fakturą. Ta propozycja wprost przeciwnie, mało pracy, krótki czas i mamy jeśli nie oryginał to na pewno namiastkę. szklanka mąki łyżeczka(...)Mąkę i suche składniki mieszamy razem, wlewamy zaczyn i mieszamy drewnianą łyżką, do momentu gdy nie będzie suchej mąki. Patelnię przecieramy olejem, najlepiej dłonią i tą samą tłustą dłonią ( ciasto się nie klei) rozprowadzamy ciasto po patelni. Przykrywamy pokrywką i niech sobie rośnie. W tym czasie przygotowujemy  składniki na wierzch. Gdy ciasto wyrośnie, bardzo wolno je podgrzewamy. Jeśli zajdzie

Dieta moja pasja
sernik z galaretką malinową na czekoladowym spodzie 146

składniki na czekoladowy spód: 70 g czekolady gorzkiej 60 g masła 55 g cukru 1 jajko 45 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 szczypta soli wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Makaron z suszonymi pomidorami, marchewką ,cukinią i szynką parmeńską -w sosie maślanym 185

tylko oni są twórcami pasty. Jedna z legend głosi, iż makaron powstał na statku, który przewoził mąkę. Woda zalała worki, po osuszeniu ładowni, pozostały płaty ciasta, którymi nakarmiono niewolników. Druga legenda głosi, że włoski piekarz po przygotowaniu ciasta na chleb oczyszczał z ciasta dłonie nad wrzącą wodą. Powstałe "kluseczki" wrzucił do zupy,żeby ją  zagęścić. I tak maccaruni (czyt(...)makaron)oznacza ciasto robione przy użyciu siły. Nie mam pojęcia komu wierzyć ale niewątpliwie to Włosi znają się na makaronie najlepiej, to oni rozróżniają ponad 300 gatunków makaronu. Nie bez powodu o tym piszę, dziś do pasty użyłam Mafaldine, pięknie prezentuje się na talerzu, prawda? SKŁADNIKI: 300-400 g. makaronu Mafaldine  3-4 plastry szynki Parmeńskiej (lub inna długodojrzewająca

Kopystką po garach